Design uten navn (16).jpg

Den vanskeligste tiden på året

Desember er måneden alle barn koser seg med pepperkaker, men det er også den vanskeligste tiden i året for oss, sier Rio Sørensen Henriksen (10), Sofia Ringvold-Larsen (11) og Ask Kjølstad (12) i NCFs Juniorstyre. Les den gode og viktige kronikken de har skrevet.

 

Tenk deg at du er 11 år og går på butikken med vennene dine. Der står det massevis av store pepperkakebokser til 5 kroner per stykk. Alle kjøper seg en boks, bortsett fra deg. Du må nemlig spise glutenfritt for ikke å bli syk, og de pepperkakene du må ha koster mer enn 10 ganger så mye, så du tenker at det ikke er verdt å bruke så mye penger på det.

Tenk deg at du er 9 år og skal på juleavslutning med pizza og bowling der du bor. Da vet du at du må spise før du går, for det er ikke noe glutenfritt alternativ på det stedet, og det eneste du tåler er brusen mens vennene dine koser seg med pizza.

Tenk deg at du er 10 år og skal på juleverksted med speideren, men så har lederen din glemt å ha med noe glutenfritt. De lover å huske det neste gang, men glemmer det igjen. Derfor slutter du å delta på både juleavslutningene og juleverkstedet.

Tenk deg at tradisjonen med å pynte et pepperkakehus før jul, og så knuse det og spise restene etter jul, må bli byttet ut til at dere knuser pepperkakehuset og så kaster det. For det glutenfrie pepperkakehuset koster flere hundre kroner, mens det vanlige koster en femtilapp…

Det hjelper heller ikke å bake selv. En pakke vanlig pepperkakedeig koster 27 kroner for kiloen, mens den glutenfrie koster 258 kroner for kiloet. Vanlig hvetemel koster 16 kroner kiloet, mens glutenfri melmiks koster 130 kroner. (Vi sjekket priser på Oda.no den 8. desember.)

Dette er bare noen få eksempler på hvordan det er for oss barn med cøliaki i desember. Den tiden da alle koser seg med pepperkaker er den vanskeligste tiden i året for oss. Det er mange førjulssamlinger og juleavslutninger på skole og fritidsaktiviteter, hvor vi kanskje nok en gang ikke kan spise noe av maten. Eller vi er redde for at maten vi eventuelt får ikke er trygg nok – eller om vi blir syke av den. Får vi i oss gluten så kommer det ofte ut igjen - og vi har ikke lyst til å ligge å kaste opp etter juleavslutningen, eller det som verre er.

Vi tre klarer oss fint, og har foreldre som baker og sender med oss trygge glutenfrie kaker eller annen mat, sånn at vi får noe godt og trygt å spise. Men det er ikke alle barn som har foreldre som baker eller som har råd til for eksempel pepperkaker som koster ti ganger så mye som vanlige.

Vi ønsker oss to ting til jul:

1. Til politikerne: Sett opp grunnstønaden, så vi slipper å ha dårlig samvittighet for at foreldrene våre må kjøpe så dyre pepperkaker til oss. 

2. Og til butikkene: Kan dere ikke ha gode tilbud på glutenfrie julevarer også?

Hilsen

Ask Kjølstad (12), Sofia Ringvold-Larsen (11) og Rio Sørensen Henriksen (10)

Styret i Norsk cøliakiforening Junior