– Nei, vi får ikke dekket våre merutgifter!

På NRK Debatten torsdag 10. oktober uttalte arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie at «de som har glutenallergi skal fortsatt få dekket sine merutgifter». Men regjeringens forslag til grunnstønad er faktisk enda lavere enn det SIFO selv konkluderer med for menn over 30 år.


 

Regjeringen med Arbeids og sosialminister Hauglie i spissen hevder at støtten til glutenfritt kosthold er for høy, og viser til en SIFO-rapport, som har kartlagt ekstrautgifter ved et glutenfritt kosthold på oppdrag fra Arbeids- og sosialdepartementet.

Norsk cøliakiforening har funnet flere feil og mangler i SIFOs rapport, disse er dokumentert og forelagt politikere i en egen rapport som viser hvorfor SIFOs rapport ikke kan brukes som eneste underlag for et så alvorlig kutt. Se Norsk cøliakiforenings rapport her.

For å få kaloriregnskapet til å gå opp, har SIFO bevisst valgt å redusere mengden korn- og bakervarer i den glutenfrie matkurven. Det synes NCF er en feilvurdering, for det er nettopp på erstatningsprodukter for korn- og brødvarer at de store ekstrautgiftene kommer ved et glutenfritt kosthold. En voksen mann på et glutenfritt kosthold skal ifølge SIFO få 1100 gram mindre brød i måneden enn andre «friske» menn.

SIFO skriver selv at dersom de heller hadde gått ned på antall kalorier i middagsrasjonen, så ville dette gitt et annerledes resultat, og det er NCF enig i.

Enda lavere enn SIFO

Men regjeringens forslag til grunnstønad er faktisk enda lavere enn det SIFO selv konkluderer med for menn over 30 år. SIFOs beregninger viser at merkostnadene for kvinner med cøliaki er på 565 kroner i måneden, og at den for menn er på 745 kroner i måneden. Regjeringens forslag til stønadsnivå er at både menn og kvinner over 30 år, skal få utbetalt 686 kroner i måneden. Så regjeringen gjør en snittberegning som gjør at alle menn over 30 år, dvs. omtrent halvparten av alle voksne, ikke en gang får dekket sine merutgifter på et meget magert budsjett.

Så når statsråden sier at «de som har glutenallergi skal fortsatt få dekket sine merutgifter», så snakker faktisk statsråden usant! Forøvrig er det ikke noe som heter "glutenallergi".

Fikk halvert støtten i fjor

Også i fjorårets statsbudsjett var grunnstønaden til cøliakere under press, med bakgrunn i akkurat den samme SIFO-rapporten. Da reagerte KrF og andre opposisjonspartier, og mente at det måtte utarbeides en bedre rapport før man kunne gjennomføre så drastiske kutt for så mange mennesker.

KrF reddet delvis støtten i fjor, men voksne cøliakere fikk likevel støtten halvert i fjorårets budsjettoppgjør. De gikk ned til sats 2, mens barn og unge fikk beholde sats 3, med bakgrunn i at SIFO-budsjettet ikke kan si noe om ekstrautgifter for barn og unge.

Ingen nye rapporter

I dag, ett år etter 2019-budsjettet, er det ikke innhentet noe nye rapporter, det har ikke vært noen form for ny debatt, det er ikke satt opp ett eneste nytt regnestykke. SIFO-rapporten har ikke blitt mer riktig av å ligge i skuffen ett år, så derfor er det svært overraskende at regjeringen helt ut av det blå kommer med samme dramatiske forslag, basert på det samme feilaktige grunnlaget.

Rammer de svakestealt

Dette er et budsjettbakhold som rammer særlig rammer hardt for personer som fra før av har store utfordringer. Friske personer med dårlig økonomi kan velge å kjøpe billig kneip i butikken, mens en cøliaker med dårlig råd har ikke den valgmuligheten. Glutenfritt er dyrt, og sjeldent på tilbud.

Dessuten har mange som får diagnosen cøliaki i voksen alder, svært ødelagte tarmtotter, noe som medfører redusert opptak av næringsstoffer i tarmen. Disse trenger MER mat enn det budsjettet tilsier. Mange i denne gruppen bruker årevis på å bli friske, og noen blir det dessverre aldri.

Cøliaki er en alvorlig og vanskelig sykdom å leve med. Konsekvensene av disse drastiske kuttene vil kunne føre til slurv med kosten, som igjen kan føre til langvarige og alvorlige følgesykdommer. Betennelsesreaksjonen som utløses i tarmen kan være langvarig og vanskelig å bli kvitt igjen. Over tid er reaksjonen potensielt livstruende og ubehandlet cøliaki kan føre til kreft.

– Regjeringen og Haugli tar feil! Støtten er ikke høyere enn ekstrautgiftene til glutenfri kost. Støtten til glutenfri kost er allerede kuttet til beinet, så her må regjeringen snu, sier generalsekretær Knut H. Peterson.

Støtten til glutenfri kost er allerede kuttet til beinet, så her må regjeringen snu!