S 26-27 Glutenfri beredskap_istock.jpeg

Myndighetene anbefaler alle å ha et beredskapslager hjemme, for deg med cøliaki er det ekstra viktig å vite at du har nok glutenfrie matvarer i ditt beredskapslager. 

Ditt eget glutenfrie beredskapslager

Hva bør man ha i et glutenfritt beredskapslager hjemme hos seg selv? Det er det mange av Norsk cøliakiforenings medlemmer som har lurt på i det siste. Her er noen gode tips.

Tekst: Lise Friis Pedersen Foto: Istock


Ifølge Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) er det ikke sikkert at du får handlet mat i butikken hvis det skulle oppstå en krisesituasjon. Derfor anbefaler de at du bør ha nok mat for én uke til alle i husstanden. Og har man barn eller voksne med cøliaki i familien er det viktig å ha tilstrekkelig med glutenfrie
alternativer.

Mat som ikke trenger tilberedning

Skaff deg derfor et beredskapslager av mat med lang holdbarhet, og som kan oppbevares i romtemperatur, i tilfelle det skulle oppstå en nødsituasjon. Det kan være glutenfrie knekkebrød, glutenfrie havregryn, hermetiske bønner og linser, påleggshermetikk, hermetisk frukt, energibarer, tørket frukt, nøtter, kjerner og frø, snacks, sjokolade,
honning og kjeks.

Mat som trenger tilberedning

Maten nevnt over må nødvendigvis ikke varmes opp. Men i et beredskapslager kan man også ha langtidsholdbar mat som må tilberedes eller varmes. Dette krever imidlertid tilgang på vann og strøm eller annen oppvarmingskilde som propan, gass eller ved. 
Dette kan dreie seg om matvarer som ris, glutenfri pasta, glutenfritt mel, glutenfri havregryn, tørrgjær, posesuppe, middagshermetikk og frysetørret mat.

Ha vanlig mat på lur

Det er også en fordel å ha litt ekstra av den maten du spiser til vanlig, og som nødvendigvis ikke har lang holdbarhet. Handler du før du går tom, vil du alltid ha litt ekstra på lager.  
Det kan dreie seg om kjølevarer, frysevarer, grønnsaker, poteter, meieriprodukter, pålegg, brød, kjøtt og fisk. Velg gjerne de som har lang holdbarhet framfor de med kort holdbarhet.

Vær ekstra obs på holdbarheten

Når du bygger opp et glutenfritt beredskapslager, er det viktig at matvarene ikke blir for gamle. Husk å gjennomgå matvarene i beredskapslageret med jevne mellomrom og bytt dem ut med nye når det nærmer seg holdbarhetsdatoen. Da  vil du også forhindre matsvinn. 
Mat som har lang holdbarhet, som for eksempel hermetikk, kan lagres i kjelleren eller i boden. Mat med
kortere holdbarhet kan oppbevares i kjøkkenskap.

Forslag til beredskapsmat for én uke for én person:

  • 4-5 pakker glutenfrie knekkebrød.
  • 2 pakker glutenfrie havregryn/frokostblanding.
  • 7 bokser glutenfri påleggshermetikk, som makrell i tomat, glutenfri leverpostei, svolværpostei, tunfisk, piknikskinke og eventuelt syltetøy.
  • 7 bokser middagshermetikk eller glutenfri frysetørket mat hvis man har tilgang på vann og oppvarming. Husk å sjekke om det er glutenfritt.
  • Noen bokser med hermetisk frukt og grønt, som mais, hermetiske pærer eller tilsvarende.
  • 4 glutenfrie posesupper.
  • 2 pakker glutenfri pasta.
  • 4 bokser linser og bønner.
  • Noen poser med nøtter og tørket frukt. Husk å sjekke ingredienslisten.
  • Glutenfri kjeks og/eller sjokolade.

Dette bør alle i tillegg ha i beredskap hjemme:

  • 20 liter vann per person i flasker eller kanner.
  • Mat, som tåler lagring i romtemperatur, for en uke til alle i husstanden.
  • Grill, kokeapparat eller stormkjøkken.
  • Varme klær, pledd, dyner og soveposer.
  • Fyrstikker og stearinlys.
  • Ved, hvis du har vedovn eller peis.
  • Gass- eller parafinovn beregnet for innendørs bruk.
  • Avtale om overnatting hvis du ikke har alternativ oppvarming.
  • Lommelykter eller hodelykter som går på batterier, sveiv eller solceller.
  • DAB-radio som går på batterier, sveiv eller solceller.
  • Legemidler og førstehjelpsutstyr.
  • Jodtabletter (gjelder barn og voksne under 40 år, gravide og ammende).
  • Hygieneartikler som våtservietter, håndsprit, bleier, dopapir og menstruasjonsprodukter.
  • Batterier og ladet batteribank.
  • Litt kontanter og flere betalingskort.
  • Mat og vann til kjæledyr.
  • Liste på papir med viktige telefonnummer som for eksempel nødnummer, legevakt, veterinær, familie, venner og naboer.

Kilde: DSB