dronningelizabeth_iStock.jpg

Dronning Elizabeths glutenfrie favoritt-julekaker

Det britiske kongehusets favoritt-juleoppskrift er glutenfri. Nå kan også du lage dronningens kanelstjerner, for her er oppskriften.

Tekst: Tjodunn Dyrnes
Foto: iStock


Det er ikke bare du og jeg som har våre favorittjulekaker. Også den britiske kongefamilien har sine - og de har nå delt oppskriften på Cinnamon stars i sosiale medier. Dronning Elizabeth baker neppe selv, men de royale kjøkkensjefene deler den til nå hemmelige oppskriften. Og best av alt - den er glutenfri! Om det skyldes at noen i kongefamilien har cøliaki, vet vi ikke, men det kan jo hende.

 

 

Også den britiske kongefamilien påvirkes av koronapandemien, og det blir en annerledes julefeiring for dronning Elizabeth og mannen prins Philip. Ekteparet tar ikke sjansen på å feire med familien på grunn av pandemien. Tradisjonelt pleier hele kongefamilien å samle seg til julefeiring på Sandringham slott, men i år feirer de hver for seg.

Se dronning Elizabeths første juletale på TV fra 1957!

 

Den nå 94 år gamle dronning Elizabeth, har styrt sin familie gjennom med- og motgang siden hun ble kronet til dronning i 1952. Kanskje er du en av de mange som har kost seg med Netflix-serien "The Crown” som følger det britiske kongehuset tett? Nå sist med Diana og Charles’ vanskelige ekteskap som hovedfokus. 

Kongehuset har skjermet privatlivet så godt de har kunnet med paparazzier som en vesentlig del av hverdagen. Men de siste årene har den britiske kongefamilien åpnet opp og delt mer av livene sine gjennom sine egne sosiale medier. Du finner familien både på Twitter, Facebook, YouTube og Instagram og de har sin egen nettside. 

I sosiale medier kan man nå finne morsomme detaljer som matoppskrifter, hvordan slottets blomsterhandler lager julekranser og andre godbiter, og her deler de hverdagen sin med oppdrag de utfører. Vi falt for den royale julekakefavoritten - kanelstjernene.

Her kan du lese oppskriften på den britiske kongefamiliens egne nettsider og se videoene fra Instagram hvordan kokken faktisk baker de glutenfrie kanelstjernene. 

 

 

Vi har oversatt oppskriften til norsk, men enda ikke rukket å bake kakene. Kanskje blir det tid før jul? Her er i alle fall oppskriften på kanelstjerner - akkurat slik dronningen vil ha dem:

 

Dronningens kanelstjerner

Ingredienser

360 g melis

85 g eggehvite

20 g sitronsaft

300 g malte mandler

115 g kandisert sitrusskall, gjerne en blanding av appelsin og sitron - slik lager du dette selv 

0,5 sitron - finrevet skall

12 g kanel

¼ ts malt nellik

Slik gjør du det:

 1. Finhakk det kandiserte sitrusskallet, du kan gjerne bruke en stavmikser e.l.
 2. Visp eggehviter, melis og sitronsaft til en marengs til den former myke topper. Sett ⅓ til side, den skal brukes til å toppe deigen med.
 3. Tilsett resten av ingrediensene til den ⅔ store marengsen, og elt slik at du får en deig.
 4. Kna deigen med hendene og legg den på et stekebrett kledd med bakepapir. Flat deigen utover brettet. Legg et nytt bakepapir på toppen av deigen og kjevle til du har ca en centimeters tykkelse på deigen.
 5. Ta bort det øverste bakepapiret og smør marengsen du satte til side så jevnt du kan i et tynt lag oppå deigen.
 6. Sett brettet kaldt en time, i kjøleskapet om du har plass.
 7. Ta deigen ut av kjøleskapet og stikk ut kaker. Du kan bruke kniv eller kakeformer. Den kongelige kjøkkensjefen anbefaler stjerner, sirkler eller sirupsnipp-former. Et godt tips er å dyppe formene i en bolle med varmt vann mellom hver kake, for da slipper kakene formene lettere.
 8. Stek kakene i ovnen på 160 grader varmluft i 12-15 minutter. Kjøkkensjefen anbefaler å bruke bare undervarme, om det er mulig i din ovn, for at marengsen på toppen lettere holder seg hvit og ikke bli brunlig. Småkakene er ferdige når du enkelt kan løfte opp kantene, mens senteret av kakene fortsatt er myke og klissete.
 9. La småkakene stå på bakebrettet i 30 minutter før du løfter dem forsiktig av. 
 10. Kakene kan serveres som de er eller du kan pynte med ekstra melisglasur, slik de gjør i Buckingham Palace. 
 11. Du kan oppbevare kakene i en lufttett boks i opp til to måneder.

 

Klikk på logoene for mer info