Nedbrytbare engangsprodukter

Foto: AOECS.

Er det gluten i engangsprodukter?

En ny, tysk studie har sett på om gluten kan overføres fra engangsprodukter til mat, og svaret er dessverre ja. Men forskerne har kun sett på produkter laget av hvete, rug og havre. Papp er derfor fortsatt trygt å bruke.

Studien, som ble publisert den 15. mai i år, viser at visse engangsprodukter laget av nedbrytbare organiske materialer som inneholdt hvete, rug og havre, kan overføre gluten til mat.

Studien målte glutennivåer så høye som 203 mg/L i tidligere glutenfrie væsker når det ble brukt produkter laget av hvetekli. Dette er langt over den anbefalte sikre grensen på 20 ppm, og ikke trygt for personer med cøliaki eller hveteallergi. 

Studien viser videre at det er engangsprodukter laget av hveteklibaserte materialer som hadde den høyeste risikoen for glutenkontaminering. Det er derfor ingen risiko knyttet til vanlige engangsprodukter laget av papp eller tre.

Sugerør laget av durumhvete og tallerkener laget av hvetekli, viste seg også å frigjøre betydelige mengder gluten. Derimot viste produkter bestående av 90 % bioplast og hvetekli, samt sugerør laget av rugaks, ubetydelig eller ingen påvisbar glutenkontaminering. 

Behov for økt bevissthet 

Leder av studien professor Katharina Scherf og forskningsassistent Johanna Mossburger understreker det kritiske behovet for å øke bevisstheten om risikoen for glutenkontaminering fra visse typer engangsprodukter. Det er viktig at forbrukerne kan ta informerte valg og unngå glutenbaserte materialer. 
Foreløpig krever ikke EU-forskrifter allergenmerking på biologisk nedbrytbare engangsprodukter, noe som kan medføre en skjult risiko for personer med cøliaki og hveteallergi. 

Scherf og Mossburger ber om en lovendring for å få en tydeligere allergenmerking av disse materialene. 

Unngå kornbaserte engangsprodukter

Før vi vet mer, anbefaler paraplyorganisasjonen for de europeiske cøliakiorganisasjonene (AOECS) derfor at man unngår kornbaserte engangsprodukter og utviser forsiktighet, spesielt når man spiser ute eller er på reise.  

alt

–  Det er viktig å få på plass en god og tydelig merking av engangsprodukter som kan inneholde gluten. Norsk cøliakiforening har kontaktet Mattilsynet som ser nærmere på saken, sier Lise Friis Pedersen, seniorrådgiver i ernæring hos NCF.

I 2022 var NCF også i kontakt med Mattilsynet angående sugerør som kunne inneholde gluten, som pastasugerør og sugerør av hveteaks. Pastasugerøret ble regnet som næringsmiddel og måtte allergenmerkes, men ikke de som ble laget av hvetaks.

– Som cøliaker er det alltid lurt å være på vakt og spørre hva produktet inneholder, dersom du er i tvil.

Vite mer?

HER kan du lese hva AOECS skriver på sine nettsider.

Og vil du lese hele studien kan du lese den HER.