Nidar-marsipan-1280x720.jpg

Er det gluten i julemarsipanen?

Det nærmer seg jul og julemarsipanen er for lengst på plass i butikkhyllene. Men er det trygt for en med cøliaki spise marsipan?

Det er jul og marsipanhøytid. Og hvordan var det nå med marsipan igjen?

Er den glutenfri eller er den ikke? Eller er det sånn at enkelte produsenter har glutenfri marsipan og andre ikke? 

Det er lett å bli i tvil når man leser på nett, i sosiale medier eller på ulike forum. Her kan du nemlig støte på folk som hevder både det ene og det andre, så hva er det riktige? Vi har derfor spurt vår egen kliniske ernæringsfysiolog Therese Lensnes.

– Er det gluten i marsipan?

– Nei, marsipan inneholder stort sett mandler, sukker og egg, sier Lensnes.

– Dersom det er sjokolade utenpå, inneholder den gjerne også melk og soya. Alt dette er trygt å spise for en med cøliaki. På mange av marsipanpakkene står det imidlertid «kan inneholde spor av» eller «kan inneholde» hvete eller gluten, så jeg skjønner godt at man kan bli i tvil, sier den kliniske ernæringsfysiologen.

Hva sier Nidar?

En av de største julemarsipanprodusentene her i Norge er Nidar. En gjennomgang av deres produkter viser at de har både julemarsipan som er helt fri for gluten og noen som er merket «kan inneholde spor av». At produktene tilsynelatende ellers ser helt like ut, øker forvirringen. 

Derfor sendte NCF en førjulsmail til Nidar og spurte - er det gluten i Nidars julemarsipan?

Her er svaret vi fikk:

«Det er helt korrekt at det ikke er tilsatt gluten eller glutenholdige ingredienser i marsipan. Nidar julemarsipan og påskemarsipan-produkter produseres og pakkes på ulike produksjonslinjer. Noen produkter pakkes på produksjonslinjer hvor det også pakkes glutenholdige produkter. Dette er årsaken til at noen produkter er merket med spor av gluten.

Her kommer en oversikt over årets julemarsipan.

Følgende juleprodukter inneholder ikke «spor av gluten»:

  • Julemarsipan Marsipanpølser 110 g. Pakning med 5 marsipanpølser med melkesjokolade i en bedding.
  • Julemarsipan 3 pakk Snøstenger 150 g. Pakning med 3 marsipanpølser med melkesjokolade dekket med hvitt strø.
  • Julemarsipan Marsipangris 193 g.
  • Marsipangris med melkesjokolade 60 g
  • Marsipangris uten sjokolade 65 g

 
Produkter merket med «kan inneholde spor av»:

  • Jul. Produktet Marsipan og melkesjokolade 38 g (ser ut som et lite marsipanbrød), er produsert på en linje hvor det inngår gluten i andre produkter. Det er derfor risiko for spor av bl.a. gluten i dette produktet.
  • Småstenger i pose, marsipan og sjokolade pose 193 g og 130 g er alle pakket på en produksjonslinje hvor det også pakkes glutenholdige produkter. Dette er årsaken til at disse produktene er merket med spor av gluten.»

Merking av mat 

Merking av glutenfri mat er viktig for at alle med cøliaki skal kunne vite hva som er i maten. I artikkelen om merking av glutenfri mat kan du lese mer utfyllende om hvordan mat i Norge skal merkes. Du kan også lese mer om hva «spor av» gluten betyr, et begrep som ofte kan føre til usikkerhet. 

Betyr spor av at man kan eller ikke kan spise produktet? 

Noen produkter merkes «kan inneholde spor av gluten» eller «kan inneholde gluten». I noen tilfeller står det også «kan inneholde spor av hvete» eller «kan inneholde hvete». 

Noen produsenter bruker denne spormerkingen mest for å ha «ryggen fri», og ikke fordi det er en virkelig fare for forurensing. Dette kan legge en unødig begrensning på de som må spise glutenfritt, fordi det kan være vanskelig for hver og en av oss å vurdere den reelle risikoen ved et produkt som er merket med spor av. Ifølge Mattilsynet skal denne type merking bare benyttes dersom det er en reell fare for at produktene kan være forurenset av gluten, uten at den inneholder noen glutenholdige ingredienser.

Spor av

Det er ingen krav i regelverket om å merke mat og drikke med «spor av», noe som gjør det til en frivillig advarselsmerking. I forskning har man sett at det ikke er noen forskjeller på spormengdene man finner i produkter når man sammenlikner spormerkede produkter med produkter uten denne påstanden. Det er heller ikke forskjell på andelen produkter som faktisk inneholder spormengder. 

Noen produsenter tester spormerkede produkter jevnlig, og finner at i de aller fleste tilfeller inneholder de under 20 ppm gluten. Dette er også understøttet av forskning, som vi tidligere har skrevet om og som du kan lese her: glutenFRI nr 2 2023.

Av den grunn tåler de aller fleste med cøliaki eller andre former for glutensensitivitet godt produkter merket «spor av» i moderate mengder.

– Vi har sjekket ingredienslistene på flere av julemarsipanproduktene på det norske markedet, og de fleste er trygge å spise. Enkelte produkter kan imidlertid inneholde gluten, så husk å alltid sjekke ingredienslisten. Ellers er det bare å kose seg med glutenfri julemarsipan! sier Lensnes.