Forstørrelsesglass2.jpg

Etterlysning

Mellom 60.000 og 80.000 mennesker i Norge går i dag rundt uten å vite at de har cøliaki. Kan en av dem være deg?

Tekst: Knut H. Peterson, generalsekretær, Norsk cøliakiforening


altI anledning den internasjonale cøliakidagen 16. mai ønsker Norsk cøliakiforening å sette fokus på alle som går med unødvendige plager på grunn av manglende diagnose.

Cøliaki er en autoimmun sykdom som gjør at kroppen angriper seg selv dersom man spiser gluten Symptomene kan være diffuse og veldig forskjellig fra person til person.

Det er likevel noen trekk som går igjen:
Sliter du med magen? Har du ofte diaré? Føler du deg oppblåst eller forstoppet? Føler du deg konstant sliten? Har du kronisk jern- og vitaminmangel? Går du med uforklarlige magesmerter? Har du problemer med tennene, eller er benskjør? Eller er det vanskelig å få barn? ALT dette kan være tegn på cøliaki.

Eller har du et barn som plutselig ikke orker så mye lenger? Som blir sutrete, og helst vil sitte i sofaen med iPaden? Da er som regel ikke cøliaki det første man tenker på, men slitenhet og tretthet er faktisk det nest mest vanlige symptomet hos barn. Andre vanlige symptomer er magesmerter og kvalme. Manglende høydevekst, jernmangel og emaljeskader på varige tenner er også tegn man skal se etter hos barn.

Å spre kunnskap om cøliaki blant leger og helsesykepleiere er en av de viktigste oppgavene vi driver med i Norsk cøliakiforening. De står i første linje når det gjelder å oppdage og diagnostisere cøliaki. Vår holdning er at det er bedre å ta en test for mye enn en for lite.

For den gode nyheten er at det er lett å bli kvitt cøliaki-plagene. Så snart diagnosen er stilt, skal man gå over til et livslangt glutenfritt kosthold. Da vil de aller fleste ikke merke mye til sykdommen.

Tenker du at DU kanskje kan være en av de 60.000 - 80.000 som går rundt og ikke vet at du har cøliaki? Det du IKKE må gjøre da, er å begynne å spise glutenfritt for å se om det fungerer for deg.

Det første du skal gjøre er å gå til fastlegen din og be om å ta en blodprøve for å se om du har antistoffer mot gluten i blodet. Har du ikke spist nok glutenholdig mat, så slår ikke blodprøven ut.

1. Gå til legen. Ta nødvendige prøver. Slår blodprøven ut, så blir du henvist videre til gastroskopi, for det er per i dag den eneste sikre måten å diagnostisere cøliaki hos voksne.
2. Når alle prøver er tatt, og du har fått diagnosen – eller evt. avkreftet diagnosen – DA kan du legge om til glutenfritt kosthold.

Og husk! Med riktig diagnose får du livskvaliteten tilbake!

 

Med riktig diagnose får du livskvaliteten tilbake!

 

 

Klikk på logoene for mer info