Mangel på glutenfri havre
Tekst: Tone Nyvold og Tjodunn Dyrnes
Glutenfrie havregryn er proppfulle av fiber og gode næringsstoffer. Med helsemyndighetens råd om at vi skal ha i oss 90 gram fullkorn per dag, er glutenfrie havregryn et svært viktig næringsmiddel for alle med cøliaki, for havregryn er fullkorn. Havregryn består av hele korn som er valset, og det vil si at du får i deg 40 gram fullkorn når du spiser 40 gram havregryn.
Og nå opplever mange å komme til tomme hyller i butikken og i nettbutikkene. Er det en glutenfri havregrynskrise på gang?
Dårlig havrehøst
Norsk cøliakiforening kontaktet en av leverandørene for glutenfrie havregryn, Norgesmøllene.
– Hvorfor er butikkhyllene tomme for glutenfrie havregryn?
– Det har vært en veldig dårlig havrehøst for andre året på rad, sier Roar Bjørkeli. Han er innkjøpssjef i Norgesmøllene AS, og bekrefter at det for tiden er tomt for glutenfrie havregryn mange steder i landet.
– Norgesmøllene satser på å bruke mest mulig norsk havre, slik at vi er selvforsynte. Vi har derfor avtaler med havrebønder på tre ulike steder i Norge for å spre risikoen for regionale forskjeller. I år så det lovende ut fram til 14 dager før tresking, men da kom regnet og la store deler av havreåkrene flate, forteller Bjørkeli.
Norgesmøllene fikk omtrent 60 prosent av behovet fra 2023-avlingen. Det skulle dekke behovet fram til utgangen av 2024. Årets avling er dessverre ikke så mye bedre, noe som fører til både tomme butikkhyller og bekymring blant de som trenger glutenfri mat.
Norgesmøllene trenger om lag tusen tonn glutenfri havre, og ser nå til Sverige og Finland for å kjøpe inn det vi trenger, for å være leveringsdyktige frem til neste kornhøst, forteller Bjørkeli.
Mange helsefordeler
Lise Friis Pedersen, seniorrådgiver ernæring i Norsk cøliakiforening, kan ikke få fullrost de ernæringsmessige egenskapene til glutenfri havre:
– Havre inneholder 11 prosent fiber, og av fibermengden er 3-4 prosent såkalte betaglukaner. Forskning viser at betaglukaner har mange helsefordeler, blant annet at det reduserer blodsukkernivået og senker kolesterolet. Flere studier viser også at betaglukaner har en positiv effekt på blodtrykket, immunforsvaret og ser ut til å redusere betennelser i kroppen. Betaglukaner stimulerer vekst av gode bakterier i tarmen, og fungerer som et naturlig prebiotika, sier Pedersen.
Også innkjøpssjefen i Norgesmøllene har fått føle den glutenfrie havremangelen på kroppen.
– Jeg har selv vært ute i butikkene og lett etter glutenfrie havregryn til min datter som har cøliaki, uten hell. Du vet «bakerens barn har ikke brød», sier Roar Bjørkeli.
Hva skjer med prisene?
Lise Friis Pedersen i NCF er bekymret for om den glutenfrie havremangelen kan føre til prishopp på glutenfrie havregryn.
– Den glutenfrie maten har økt med rundt 30 prosent de siste årene, og etter at regjerningen i det nylig fremlagte statsbudsjettet igjen har frosset grunnstønaden, er det klart vi i NCF er opptatt av økonomien til alle som må spise glutenfritt, sier Pedersen.
– Betyr dette at Norgesmøllene kommer til å øke prisene, Bjørkeli?
– Det er kjedene som setter prisen på sluttproduktet. Norgesmøllene AS jobber for å sikre nok ren havre slik at vi skal være leveransedyktig til butikkene, sier innkjøpssjefen.
Roar Bjørkeli kan imidlertid berolige alle som savner glutenfrie havregryn:
– Vi tester all havre vi kjøper før det slippes på markedet. I går ble et parti havre godkjent som glutenfritt, så da kommer det snart glutenfrie havregryn ut i butikkene igjen, sier Bjørkeli.
I går ble et parti havre godkjent som glutenfritt, så da kommer det snart glutenfrie havregryn ut i butikkene igjen.
Publisert: 9.10.2024