Havreflarn 1280.jpg

Vi håper alle får tak i glutenfrie havregryn før jul til både grøt og deilige havreflarn.

Glutenfrie havregryn til jul

Ifølge Norgesmøllene er nå glutenfrie havregryn på vei ut i butikkene igjen. 

Til tross for en utfordrende kornhøst ser det nå ut til at vi kan glede oss over glutenfrie havregryn i butikkene før jul, hvis vi skal tro på Norgesmøllene. 

Dårlig havrehøst

Årsaken til de tomme butikkhyllene har vært en dårlig havrehøst, ikke bare her i Norge, men også i våre naboland. Norge er vanligvis stort sett selvforsynt med mathavre, og i år er det beregnet at norske forbrukere vil spise totalt 36 500 tonn. Men av årets avling på 287 000 tonn norsk havre ble kun 13 000 tonn godkjent som mathavre, og dermed har vi opplevd en havremangel. 

For å sikre at det skal bli nok havre på det norske markedet, er det derfor blitt åpnet for havreimport av 23 500 tonn, noe som også inkluderer både økologisk og glutenfri havre.

På vei ut

– Den glutenfrie havren vil være tilbake i butikkene før jul, forsikrer Vidar Haugsdal, leder for kommunikasjon og bærekraft i Norgesmøllene. 

– Produksjonen av glutenfrie havregryn er allerede i gang, og de siste analysene pågår før produktet sendes ut til grossistene, sier Haugsdal.

Norsk cøliakiforening har også sjekket at det i tillegg finnes glutenfrie havregryn å få kjøpt i flere nettbutikker. En av disse er Økoland hvor du som medlem i NCF får 20 prosent rabatt på kjøp av glutenfrie og økologiske varer. 

– Vi har heldigvis akkurat fått supplert opp, så vi har en god del på lager nå, sier Espen Olsen i Økoland, og legger til: 

– Men havregrynene flyr ut av lageret vårt i disse dager etter «havregrynkrisen» tidligere i høst. De havregryntypene vi har som er glutenfrie, har «glutenfri» i navnet sitt og skal dermed være ganske enkle å finne på nettsidene våre.

Et oppdemmet behov

Litt mer tilbakeholden er Emelie Bontesse de Filippis, head of communication i Lantmännen som produserer AXA.

– Det stemmer at det fortsatt er mangel på glutenfrie havregryn i mange butikkhyller. Det er fortsatt en utfordring å få tak i råvare av god kvalitet, men vi produserer glutenfrie havregryn i den utstrekning vi kan. Siden det har vært mangel i flere måneder, er det et oppdemmet behov på markedet, og det vi produserer og leverer til dagligvarehandelen, blir umiddelbart utsolgt, forklarer Filippis til Norsk cøliakiforening.

– Vi gjør alt vi kan for å få inn nye leveranser av råvare, og alt vi produserer leverer vi direkte til dagligvarehandelen. Det vil imidlertid ta tid å gjenopprette tilbud og etterspørsel fullt ut, noe som betyr at butikkhyllene i flere måneder fremover kan komme til å tømmes raskt. Vi har fått mange spørsmål og kommentarer fra forbrukere angående situasjonen, og vi setter pris på deres tålmodighet og forståelse mens vi jobber med å løse dette. Vi er fast bestemt på å finne langsiktige løsninger som kan gjøre at vi unngår lignende situasjoner i fremtiden, sier Filippis.
 

Anbefaler ikke vanlige havregryn 

På grunn av mangelen på glutenfrie havregryn har mange medlemmer spurt oss om de i stedet kan spise vanlige havregryn. Det anbefaler vi ikke!

– Havregryn er i utgangspunktet glutenfritt, men pga. forurensing fra andre kornslag anbefaler vi deg med cøliaki kun å spise glutenfrie havregryn. Vanlige havregryn som kommer i butikk er ikke testet for gluteninnhold og kontaminering og dermed kan man ikke si noe om gluteninnholdet i disse havregrynspakkene, sier Lise Friis Pedersen, seniorrådgiver i NCF. 

– Glutenfrie havregryn er produsert og videreforedlet adskilt fra alle andre kornslag og vil dermed være garantert trygge for deg med cøliaki, sier Pedersen. 

I Norsk cøliakiforening krysser vi fingrene for at alle våre medlemmer finner glutenfrie havregryn før jul. Og vi håper også at folk ikke hamstrer, slik at flest mulig får tilgang på de glutenfrie havregrynene.