Brytebrød1200500.jpg

Foto: Lise Friis Pedersen

Grovt brytebrød med kesam og potet

Bakverk Over 60 min

Dette brytebrødet inneholder revet potet og kesam, som gjør at baksten blir saftigere og holder seg fersk lenger.

 

Ingredienser

13 emner satt sammen til et brytebrød

2,5 dl vann
2 dl kesam
1 ss honning eller sirup
1 pk gjær
Ca 150 g poteter, grovrevne
1 ts salt
1 dl glutenfrie havregryn
50 g smør
1 ss chiafrø
1 pose Møllerens grove rundstykker (miks) 

Et sammenpisket egg til pensling og litt ekstra chiafrø og/eller gresskarkjerner til å strø oppå
 

Slik gjør du

Slik gjør du:

1.    Skrell og riv potetene

2.    Bland vann og kesam i en kjele og varm opp til fingervarmt ca. 37 grader

3.    Rør honning og gjær ut i væsken til oppløst

4.    Tilsett de revne potetene, salt, havregryn og chiafrø. Bland godt og la de svelle i noen minutter

5.    Ha i melet og arbeid deigen til godt blandet. Bruk gjerne en kjøkkenmaskin

6.    Del smøret opp i terninger og bland det inn i deigen til slutt

7.    Hell deigen ut på bakebordet. Bruk gjerne et lett melet silikonunderlag, og ha litt mel på hendene da deigen kan være klissete

8.    Elt deigen lett sammen og del den i 13 omtrent like deler som rulles til rundstykker og settes sammen som vist på bildet. La det være litt mellomrom fordi de enkelte delene kommer til å gå sammen når de etterhever og steker. Bruk gjerne en rund form eller en stekepanne som tåler å stå i ovnen

9.    Dekk til deigen og etterhev ca. 30 minutter

10.    Pensle med egg og strø chiafrø og/eller gresskarkjerner over

11.    Stekes ved 200 grader midt i ovnen ca. 40-45 minutter. Avkjøles på rist

 

Tips:

 For et melkefritt alternativ kan man bruke soyayoghurt