
Statsbudsjettet 2026:
– Grunnstønaden bør økes
I Arbeids- og inkluderingsdepartementets budsjettforslag for 2026 er det foreslått å videreføre grunnstønadens satser nominelt. Nominell videreføring av satsen betyr at man beholder det samme kronebeløpet, uten at det justeres for pris- eller kostnadsvekst.
– Dette er et kutt i realverdi, fordi det faktiske beløpet reduseres når økte priser og inflasjon tas i betraktning, forklarer generalsekretær Hans Otto Engvold.
Grunnstønaden
Grunn- og hjelpestønader gis til personer som på grunn av varig sykdom, skade eller lyte har visse ekstrautgifter, eller som trenger særskilt tilsyn og pleie. Eksempler på hva som gir rett til grunnstønad kan være drift av tekniske hjelpemidler, transport, klesslitasje, hold av førerhund – samt fordyret kosthold ved diett.
Personer med cøliaki, hveteallergi og dermatitis herpetiformis har rett til grunnstønad som skal kompensere for merkostnader ved et glutenfritt kosthold.
Stønadene blir gitt etter seks satser. Etter tidligere store kutt i stønaden til personer med cøliaki, DH og hveteallergi i 2019 og 2020, mottar personer med disse diagnosene i aldersgruppen 5-30 år nå sats 2, mens personer over 30 år mottar sats 1.
Sats 1 er på 9024 kroner per år, mens sats 2 gir 13 752 kroner i året.
Ved utgangen av juni 2025 var det 142 000 personer som mottok grunnstønad, hvorav cirka 43 000 på grunn av cøliakidiagnose. I 2024 var statens samlede utgifter til grunnstønader til alle diagnoser på totalt 1,8 milliarder kroner. Det er en økning på 3,2 prosent sammenlignet med samme periode for ett år siden, viser tall fra NAV. Hele 62,8 prosent av alle grunnstønadmottagerne fikk i fjor sats 1.
Ikke godt nok
– Vi synes det er svært betenkelig at støtten til vår medisin, som er glutenfri mat, ikke blir oppjustert. Det bør forventes at grunnstønaden prisjusteres. Cøliakere er særskilt rammet av kostnadsøkningen på glutenfrie spesialprodukter de seneste årene. En artikkel i VGs matbørs tidligere i år viste at glutenfrie produkter kan være 20 ganger dyrere enn vanlige produkter. Det sier seg selv at det å videreføre en lav grunnstønad krone for krone, verken er rimelig eller rettferdig. Den siste tidens prisvekst på glutenfri mat viser at våre medlemmer ligger for lavt på skalaen, og at cøliakere bør løftes opp til sats 2 og 3, alternativt at selve satsene oppjusteres, sier generalsekretær Engvold
Hvor blir det av satsningen på helseforebygging?
– En annen svakhet ved regjeringens budsjettforslag er at det er vanskelig å se spor av satsning på helseforebygging overfor vår gruppe. I budsjettforslaget til Helse- og sosialdepartementet står det at et av regjeringens hovedmål for helse- og omsorgspolitikken er å sikre god helse og mestring i befolkningen, uavhengig av sosial bakgrunn. Men nesten all omtale av forebyggingstiltak er forbeholdt rus og ulike psykiske lidelser.
Dette rimer også dårlig med det store «Forebyggingsforliket» fra i september, der alle partiene på Stortinget bortsett fra FrP bl.a. forpliktet seg til å bruke støtteordninger for å fremme sunne valg og redusere usunt kosthold, sier Hans Otto Engvold.
– Som kjent har mange av de glutenfrie spesialprodukter uforholdsmessig høyt sukker- og fettinnhold, mens mange også har lavt fiberinnhold. Ofte er de gode produktene også blant de dyreste.
Tyst om glutenfri beredskap
Når det gjelder det igangsatte arbeidet for å etablere beredskap av matkorn, settes det av totalt 81,5 mill. kroner til kjøp av matkorn og lagertenester i 2026. I Landsbruks- og matdepartementets budsjettforslag står det: «Arbeidet er i rute, og det er ikkje behov for å vidareføre bestillingsfullmakta i 2026».
NCF mener imidlertid at dette beredskapstiltaket på ingen måte kan ansees å være «i rute» ettersom over 100 000 nordmenn som ikke tåler hvete er uteglemt fra matberedskapen. Det er åpenbart et behov for at det også snarlig etableres matberedskap for oss, på lik linje med den øvrige befolkningen.
– NCF vil i forbindelse med budsjettbehandlingen be om høringstid overfor de relevante fagkomiteene på Stortinget for å argumentere for både forhøyet grunnstønad for cøliakere og at det på statsbudsjettet for 2026 avsettes øremerkede midler til etablering av glutenfrie beredskapslagre med matkorn, avslutter generalsekretær Hans Otto Engvold.
Her kan du lese alt om statsbudsjettet