silotenkning.jpg

Både Landsbruksdepartementet og Helse- og omsorgsdepartementet ser ut til å drive helseskadelig silotenkning. (Bildet er laget ved hjelp av KI.)

På dagsorden:
Helsefarlig silotenkning

Myndighetene har vedtatt å gjeninnføre nasjonal kornberedskap. Det er bra. Men dessverre har de ikke tatt hensyn til mer enn hundretusen nordmenn som trenger glutenfritt matkorn. 

✎ Hans Otto Engvold, generalsekretær i Norsk cøliakiforening


altOver hele landet ser vi butikkhyller som er tomme for glutenfri havre. Regn, kort tid før tresking, ødela store deler av avlingene, og kun 60 prosent av behovet ble dekket av fjorårets avling. Et nytt år med begrenset innhøsting er dårlige nyheter for alle oss som etterspør glutenfri havre, og produsenter forsøker å finne glutenfri havre som kan importeres fra utlandet. 

Denne utfordringen peker på en langt større problemstilling: Norges generelt lave matberedskap og selvforsyningsgrad. Norge importerer over halvparten av all maten vi konsumerer, og selv om regjeringen nå har startet oppbyggingen av nye beredskapslagre for matkorn, er glutenfritt matkorn fullstendig glemt i beredskapsplanene. Paradoksalt nok har myndighetene i sine nye kostholdsråd samtidig anbefalt at alle nordmenn bør spise mer fullkorn, minst 90 gram om dagen. For personer med cøliaki er det livsviktig å ha tilgang til glutenfrie alternativer, og disse produktene må inkluderes i matberedskapsplanen.

Historisk sett har Norge, helt siden tiden etter første verdenskrig, hatt ordninger for å sikre befolkningen mat i krisetider. Men i 2003 avviklet Bondevik- regjeringen naivt nok beredskapslagrene for korn. Oppfatningen da var at verden var blitt et fredelig sted, og at Norge kunne brødfø befolkningen gjennom ordinære markedsmekanismer og utstrakt import fra utlandet. Både Covid-pandemien og deretter Ukraina-krigen har dessverre vist at dette ikke har vært en forsvarlig strategi. 

I Hurdalsplattformen fra 2021 satte AP/SP-regjeringen seg som mål å gjeninnføre nasjonal kornberedskap. Målsetningen er at Norge innen 2029 skal ha etablert beredskapslagring av 82 500 tonn matkorn. Rent praktisk gjøres dette ved at Landbruksdirektoratet utlyser tre runder med anbudskonkurranse, der ulike driftsoperatører kan få 25-årskontrakter for å kjøpe inn og lagre korn på vegne av staten. Så langt det lar seg gjøre skal dette skje i tråd med ordinære markedsmekanismer, og norsk korn skal ha prioritet fremfor import. 

En stor svakhet i denne planen er at myndighetene har glemt hensynet til de rundt 100 000 nordmennene som ikke kan spise glutenholdige kornsorter. NCF var i september i kontakt med Landsbruksdirektoratet om denne saken, og fikk som svar at «Det har ikke vært en del av bestillingen å anskaffe glutenfritt matkorn.» Det er urovekkende at helsehensyn synes fraværende i disse beredskapsplanene. 

Cøliakere, som allerede har en redusert tarmhelse, trenger også næringsrik og fiberrik mat. Mangelen på helhetstenkning og samarbeid mellom Landbruksdepartementet og Helse- og omsorgsdepartementet i planleggingen av matberedskap, viser en bekymringsfull «silotenkning» som ignorerer store pasientgruppers behov. NCF vil i tiden fremover fortsette å jobbe politisk for at glutenfri havre må inngå i de fremtidige beredskapslagrene, og at tilrettelegging for innenlands produksjon og lagring av glutenfritt korn prioriteres. Dette fordrer at myndighetene setter inn særordninger for dette. Tilgang til trygg og næringsrik mat må være en rettighet for alle – også i krisetider.

Les også artikkelen i VG hvor generalsekretæren forlanger tydelig svar fra helseministeren.

 

Dette innlegget fra generalsekretær Hans Otto Engvold ble først publisert i medlemsbladet glutenFRI nr 4/2024.