Poca Madre_restaurant_1280x720.jpg

Den meksikanske restauranten Poca Madre i Bergen er 100 prosent naturlig glutenfri, og vant prisen for Årets glutenfrie serveringssted. Fra venstre Cecilia Enriquez Garcia, Miguel Angel Hernandez Sanchez, daglig leder Eduardo Gomez,  Abner Alejandro Schultz Bautista, og  Alejandro Sanchez Villa. Foto: Miguel Sarmento

Her er vinnerne av Årets glutenfrie bedrift

Norsk cøliakiforening har delt ut prisen «Årets glutenfrie bedrift» for 11. gang. Prisen har vært delt ut hvert år siden 2012 for å stimulere til et godt glutenfritt tilbud i markedet, og deles ut i kategoriene produsent, konditori og serveringssted.

I kategoriene konditori og serveringssted tas det utgangspunkt i nominasjoner fra medlemmer og andre, mens i kategorien produsent nominerer bedriftene seg selv. I år er det kåret to vinnere i kategorien produsent.

Det var den 100 prosent glutenfrie restauranten Poca Madre i Bergen som vant prisen for Årets glutenfrie serveringssted. I kategorien for konditorier var det den tradisjonsrike Baker Jørgensen som inndro seieren for sine særdeles gode glutenfrie bakervarer. Prisen som Årets glutenfrie produsent deles mellom to svært verdige og forskjellige vinnere. Den ene går til det internasjonale selskapet Dr. Schär og den andre til den lokale bedriften Kjevla Hjemmebakeri på Nøtterøy.
Les mer om de ulike vinnerne under: 

Meksikansk og naturlig glutenfritt

Poca Madre i Bergen tildeles prisen for Årets glutenfrie serveringssted for det enestående glutenfrie tilbudet i restauranten! Det er en fryd for en med glutenintoleranse å kunne velge blant alle de gode meksikanske matrettene på menyen, på lik linje med alle andre. Det glutenfrie tilbudet er tydelig både på skilt utenfor og i menyen deres, så det er lett å se at dette spisestedet i Bergen sentrum er et godt sted å komme til for en som ikke tåler gluten. 

All honnør til Poca Madre for deres enestående glutenfrie tilbud!

altDet var styret i NCF Hordaland som fikk oppgaven med å dele ut prisen på vegne av NCF. Og det passet bra, for de hadde faktiskt tenkt til å møtes akkurat på Poca Madre før de visste om prisen.

– Det er kjempetrivelig, og en veldig hyggelig overraskelse å bli kåret til Årets glutenfrie spisested. I det mexicanske kjøkkenet er det meste naturlig glutenfritt, så her får man autentisk mexicansk mat som er naturlig glutenfri, sier eier Frank Ditlaroche.

– Vi bruker tortilla laget av mais i stedet for brød, så vi har en 100 prosent glutenfri meny, forteller daglig leder Eduardo Gomez. Han kommer fra Mexico, og har jobbet med Frank Ditlaroche i flere år. Poca Madre er hans hjertebarn.

– Du skulle se de smilene vi får når gjestene spør om vi har noe glutenfritt på menyen, og vi svarer at ALT er glutenfritt. Det er nesten så de ikke kan tro det. Her er det ingen fare for kontaminering av mat, for alt vi har på kjøkkenet er glutenfritt, forteller Eduardo Gomez.

– Vi lager ekte meksikansk tacos, med langtidsstekt svin eller lam. Det går mye i nachos og tacos, men meksikansk kjøkken er mer enn det, og vi får gode tilbakemeldinger på hovedrettene våre.

– Jeg er veldig glad for denne prisen. Noen av kokkene mine har spurt meg om det er verdt det å kjøre en 100 prosent glutenfri restaurant. Men det har vært vel verdt det, avslutter Eduardo Gomez. 

Glutenfri baker i Arendal

alt

Baker Jørgensen AS i Arendal tildeles prisen for Årets glutenfrie konditori for deres gode, varierte tilbud av glutenfrie bakevarer! Hver onsdag tilbys det fersk og god glutenfri bakst fra alle deres sju utsalgssteder i Arendal, og ellers tilbys det som frosne produkter. Napoleonskake uten gluten er en sjeldenhet å få tak i andre steder! 

For cøliakere i Arendal og omkrets er det flott å vite at dette tilbudet finnes. All honnør til Baker Jørgensen for sin gode innsats på det glutenfrie området!

– Vi er veldig stolte over å bli kåret til Årets glutenfrie konditori. Det var en veldig hyggelig overraskelse, sier produksjonsansvarlig i Baker Jørgensen, Torbjørn Håland. Han fikk utdelt blomster og diplom av Bjørn Vestøl som er fylkesleder i Agder NCF. Med var også Line Jørgensen Haugstveit som fotograf.

Baker Jørgensen er et tradisjonsrikt bakeri i Arendal, som startet opp på torvet i 1904. Siden den gang har det bare gått framover, og de har i dag sju utsalgssteder rundt om i storkommunen Arendal.

– Vi startet med å bake glutenfritt en dag i uka for ca. 15 år siden. Det gikk litt tregt i starten, men så løsnet det. Vi selger ferske glutenfrie brød og horn hver onsdag, og nå har jeg inntrykk at folk går og venter på den dagen. Folk kommer langveisfra, og ringer og ber om at vi legger av til dem. Og det som ikke selges av ferske varer, det legges rett i fryseren og kan selges som frosne varer, opplyser Håland.

alt– Men vi har alltid glutenfrie varer i konditoriet. Bestselgeren vår er glutenfri bløtkake. Den selger vi hver dag, og like gjerne til de som ikke trenger glutenfritt, det er jo målet vårt at det skal smake like godt som vanlig bakst.

– Vi baker også glutenfri Napoleonskake, og det er vi veldig stolte av. Vi har brukt masse tid på å få til den, og det går enormt mye av den. Bare det siste året har jeg blitt stoppet på gata et par, tre ganger av folk som takker for at de har fått glutenfri Napoleonskake, og det er jo moro, sier Torbjørn Håland.

Og at Baker Jørgensen har truffet et behov, er helt tydelig.

– Bare til i morgen skal vi lage 10 glutenfrie bløtkaker. Det går veldig mye av det. Vi kjevler marsipan uten mel, så vi kan også tilby glutenfri marsipankake. Vi har også en vegansk og glutenfri sjokoladekake og den går som «varmt hvetebrød», smiler den blide bakeren.

– Når vi jobber for å få til noe og det mislykkes flere ganger, er det en veldig tilfredsstillende opplevelse når vi endelig får det til. Vi er svært stolte og glade over å bli kåret til Årets glutenfrie konditori, avslutter Torbjørn Håland.

altLokal produsent på Nøtterøy

Kjevla Hjemmebakeri AS kåres til Årets glutenfrie produsent for deres gode, spesielle glutenfrie tilbud! Kjevla Hjemmebakeri tilbyr diverse glutenfrie produkter som ikke er så lette å få tak i; flere ulike typer lefser, lomper, focaccia, med mer. Et stort pluss er at de har gjort produktene tilgjengelig for mange, i både sentrale og mindre sentrale distrikter, ved å kjøre rundt i landet og levere på treffpunkter.

Stor honnør til Kjevla Hjemmebakeri for deres innsats med å spre gode glutenfrie produkter til fjern og nær!

– Du aner ikke hva det betyr for oss å få denne prisen. Jeg fikk gåsehud, og ble veldig glad og stolt da styreleder i Norsk cøliakiforening ringte og sa at vi hadde vunnet prisen som årets glutenfrie produsent. Jeg ringte kona mi, Heidi, med en gang, og hun begynte å grine. Nå får vi betalt for alt det harde arbeidet vi har nedlagt, sier Oddmund Haaseth, som eier og driver Kjevla hjemmebakeri på Nøtterøy sammen med kona Heidi Haaseth.

De har begge kokkeutdannelse, og har spesialisert seg på glutenfrie lefser og andre godsaker som ikke er så lette å få tak i.alt

– Vi har jobbet uhorvelig mye. Først i produksjonen på dagtid, deretter med kontorarbeid om kveldene, forteller Oddmund Haaseth.

Etter at pandemien satte en stopper for salg på messer og markeder, begynte de å kjøre ut varene over hele Sør-Norge. De investerte i en stor varebil med plass til fire frysere, og markedsfører på Facebook når de skal ut og kjøre, slik at folk kan legge inn bestillinger. Heidi og Oddmund koser seg på tur, og reiser sammen så ofte de får det til. 

– Vi møter så utrolig hyggelige folk. Jeg vet ikke om blidere kunder enn de som handler glutenfritt. De blir så glade, og takknemlige over at vi kjører til Ørsta eller Ulsteinvik. Det er mange som føler at det er en ekstraservice, sier Oddmund Haaseth. 

– Ja, også er det viktig å møte folk og fortelle dem hvordan de skal behandle de glutenfrie varene. Da blir både de og vi fornøyde, smiler Heidi Haaseth.

Rikholdig utvalg

alt

Dr. Schär AG/SPA tildeles prisen for Årets glutenfrie produsent for deres rikholdige utvalg av ulike glutenfrie produkter! Dr. Schär jobber kontinuerlig med å forbedre produktene når det gjelder smak, konsistens og næringsverdi. Produktene har en tiltalende, ny design og har god distribusjon og er dermed å få kjøpt i veldig mange butikker. Komiteen synes også at dyrkingsprosjektet «Field 100», som satser på biologisk mangfold, bærekraft og mindre kornslag som bokhvete, sorghum og hirse, virker veldig positivt.

Stor honnør til Dr. Schär for deres rikholdige, glutenfrie tilbud og deres grundige arbeid for utvikling av tilbudet til de med glutenintoleranse. 

– Vi synes det er veldig stas at vi blir lagt merke til og får denne oppmerksomheten, sier Synne Wigum. Hun er produktsjef for Arvid Nordquist, som distribuerer Schär i Norden, og tar imot prisen på vegne av Schär.

– Vi jobber for å finne glutenfrie produkter som mangler i det norske markedet i dag, og ønsker å optimalisere sortimentet vårt i Norge slik at det skal passe til den norske ganen.

– Schär baker med glutenfri surdeig for å få den gode smaken, og jobber hardt for at det ikke skal være noen unødvendige ingredienser i varene. Samtidig skal produktene være næringsrike, og de jobber mye med kornsorter for at produktene skal få et høyt fiberinnhold, forteller Synne Wigum.

Hovedkontoret ligger idyllisk til i Syd-Tyrol i Italia, omgitt av epletrær og rammet inn av de høye fjellene i Alpene. I fjor fylte bedriften 100 år. Det markerte de ved å starte dyrkingsprosjektet «Field 100», som skal ta vare på det biologiske mangfoldet i åkrene, og de mindre glutenfrie kornsortene som hirse, sorghum og amarant.

– Bærekraft er viktig i alle ledd. Nå jobber vi med å redusere plasten i forpakningene av de bestselgende produktene våre, og også med å forbedre oppskrifter. Alt for en bedre fremtid, avslutter Synne Wigum