I butikken-nett_edited facebook.jpg

Hvordan påvirker glutenfrie produkter helsen vår?

Får vi i oss nok fiber og proteiner? Forskere ved OsloMet skal se på hvilke helseeffekter et glutenfritt kosthold har for personer med cøliaki.

Norsk cøliakiforening deler årlig ut stipend til forskning som kan øke kunnskap og forståelse om glutenintoleranse. I 2020 får forskere ved OsloMet 100 000 kroner for å se på helseeffekter av et glutenfritt kosthold på tarmbakterier og metabolsk regulering.

Denne studien har som overordnet mål å få bedre kunnskap om helseeffekter og metabolsk regulering av et kosthold med glutenfrie produkter hos personer med cøliaki, og om disse effektene kan relateres til endringer i tarmflora. Det er førsteamanuensis Vibeke Telle-Hansen ved OsloMet som er leder for prosjektet. 

Usunt kosthold er i dag en av de viktigste risikofaktorene for metabolske sykdommer, som type 2 diabetes, kreft og hjerte- og karsykdommer. De største utfordringene i kostholdet er lavt inntak av fiber, og høyt inntak av mettet fett, salt og sukker. Fiber er kjent for å ha mange positive helseeffekter, inkludert positiv effekt på fettstoffer i blodet og blodsukkerregulering. Kornvarer er en av de viktigste kildene til fiber i det norske kostholdet.

Mindre fiber i glutenfrie produkter

Til tross for at utvalget av glutenfrie produkter har blitt bedre de siste årene, er det fortsatt varierende ernæringsmessig kvalitet på produktene. Studier fra andre land viser at næringsinnholdet i glutenfrie produkter er dårligere enn i tilsvarende glutenholdige produkter. Det er hovedsakelig mindre andel fiber og protein, og mer sukker/stivelse og mettet fett i de glutenfrie produktene.

Kostholdet påvirker helsen vår

Det har i løpet av de siste årene kommet mye dokumentasjon som tyder på at tarmfloraen påvirker helsen vår, inkludert metabolsk regulering. Det er mange faktorer som påvirker sammensetningen av tarmfloraen vår, men kosthold er vist å være av stor betydning. Tarmfloraen interagerer med kosten og kan påvirke helsen vår, og endringer i tarmfloraen ved hjelp av kostholdet er vist å skje i løpet av en kort tidsperiode på bare 1-3 dager.

Både fiber, protein og fett kan medføre endringer i tarmfloraen, inkludert produksjonen av kortkjedede fettsyrer, som tas opp i sirkulasjonen. De kortkjedete fettsyrene påvirker igjen helsen vår blant annet gjennom bedret insulinsensitivitet. Det er kjent at personer med cøliaki har en annen tarmflorasammensetning enn de som ikke har cøliaki. Om personer med cøliaki har økt risiko for metabolske sykdommer grunnet inntak av glutenfrie produkter med lavt innhold av fiber og en endret tarmflora, er foreløpig ikke kjent.

Har du lest om forskningsprosjektet som ser på om gluten i barnemat kan påvirke risikoen på cøliaki? 

Forskning på glutenfritt kosthold og tarmbakterier

Prosjekt: Helseeffekter av et glutenfritt kosthold på tarmbakterier og metabolsk regulering.

Prosjektleder: Vibeke Telle-Hansen, førsteamanuensis, OsloMet.

Støtte: Har fått kr 100 000 i støtte av Forskningsfondet for cøliaki.

Forskningsfondet

NCFs forskningsfond deler årlig ut stipend til forskning som kan øke kunnskap og forståelse om glutenintoleranse. 

Vil du støtte forskning? ​​​​​​​Send SMS med ordet «forske» til 2160, da støtter du fondet med kr 200 (engangsbeløp) eller du kan vippse til Forskningsfondet på 589328.