DGV_1280x720.jpg

Ønsker sunnere produkter: Monica J. Hellmann i Det Glutenfrie Verksted har, sammen med forskere ved OsloMet og UiO, forsket på helseeffekter av et glutenfritt kosthold, med hensikt om å kunne utvikle sunnest mulig produkter.

– Jeg vil gjøre en forskjell!

Tidligere i september lanserte Det Glutenfrie Verksted to sunne glutenfrie produkter, Monicas Superbrød og Monicas Rundstykker. Begge produktene er basert på forskning.

Tekst: Nina Sævik
Foto: @hellomargaux


Monica J. Hellmann er gründer og verkstedeier i Det Glutenfrie Verksted, og har dobbeltdiagnosen cøliaki og diabetes type 1. Det Glutenfrie Verksted er et resultat av mange timers leting etter gode, næringsrike, glutenfrie produkter. 

– Da jeg fikk cøliaki og diabetes type 1, syntes jeg det var veldig vanskelig å finne produkter som var bra for meg. Og da eldste sønnen min også fikk cøliaki, fikk jeg et sterkt ønske om å hjelpe andre i samme situasjon. Ikke lenge etter kom ideen om Det Glutenfrie Verksted, sier Monica. 

– Heldigvis er jeg glad i å bake, for det har blitt mange forsøk ved kjøkkenbenken opp igjennom årene. Jeg er ingen sunnhetsfantast, men det er ikke godt nok at maten bare er glutenfri, den må også være sunn og god!
 

Det er ikke godt nok at maten bare er glutenfri, den må også være sunn og god!


Siden Det Glutenfrie Verksted ble etablert for snart 10 år siden, har Monica utviklet hele 35 produkter, alle med mål om å være næringsrike, smakfulle og økologiske.

Tok initiativ til forskningsprosjekt

Monica har tidligere støttet forskningsmiljøet i Oslo ved å donere én krone til cøliakiforskning for hver solgte bakemiks. Med et sterkt ønske om mer kunnskap om glutenfrie produkter, tok hun i 2019 initiativ til et nytt samarbeid med OsloMet, UiO og NCF. 

– I prosjektet sammenlignet vi pris og næringsinnhold i glutenfrie produkter med tilsvarende glutenholdige produkter. Vi kartla over 400 glutenfrie produkter på det norske markedet, og ikke overraskende, viste analysene i rapporten at den glutenfrie maten er mye dyrere og mindre næringsrik, sier Monica.

Vibeke Telle-Hansen ved OsloMet var prosjektleder for forskningsprosjektet, og NCF har bistått ved Lise Friis Pedersen som har vært aktiv brukerrepresentant. Rapporten er den samme som NCF har brukt i arbeidet med grunnstønaden mot politikerne. 

Se også: 
Glutenfri mat er dyrere og dårligere
Produsentene svarer på hvorfor glutenfri mat er dyr og usunn

Vet lite om helseeffekter

Til tross for at glutenfrie produkter ser ut til å ha et mindre gunstig næringsinnhold sammenlignet med tilsvarende glutenholdige produkter, er det lite forskning på helseeffekter av et glutenfritt kosthold, utover bedring i cøliakien. 

– Dette var noe vi ønsket å undersøke nærmere, med hensikt om å kunne utvikle sunnest mulig produkter, sier Monica. 
 

Det er lite forskning på helseeffekter av et glutenfritt kosthold, utover bedring i cøliakien. 


Høsten 2021 satte de i gang en klinisk studie der de sammenlignet nye og optimaliserte glutenfrie produkter, det vil si Monicas Superbrød og Monicas Rundstykker, med tilsvarende glutenfrie produkter som ble kalt grovbrød, havrebrød, osv. Totalt 40 personer deltok i studien, hvor ene halvparten fikk Monicas produkter og resten fikk de andre produktene. 

– Pandemien satte litt begrensninger for utførelsen av studien, så vi hadde en stor dugnad på kjøkkenet til OsloMet og bakte opp rasjoner som deltagerne fikk levert hjem på døra. Studien foregikk i fire uker, og de fikk beskjed om hvor mye de skulle spise hver dag. Det ble tatt blodprøver før, under og etter testingen, hvor vi blant annet så på blodsukker og kolesterol. I tillegg tok vi avføringsprøver for å følge med på tarmfloraen til deltagerne.  

– I ettertid har vi gjort analyser og ferdigstilt forskningsartikkelen, men siden den ikke er publisert i et vitenskapelig tidsskrift ennå kan jeg ikke si noe om resultatene fra studien, sier Monica. 

Næringsriktalt

Produktene til Monica som ble brukt under studien har nå kommet ut i butikkene. Monicas Superbrød og Monicas Rundstykker har høy næringstetthet og høyt næringsinnhold, og inneholder mye protein, fiber og fullkorn. Det ligger mye arbeid bak produktene, kan hun fortelle.

– Jeg leste meg opp på alle slags typer råvarer for å finne ut hvilke muligheter som finnes, og hvilke råvarer som har gode egenskaper. Først og fremst med tanke på ernæring, men også for å finne ut hvilke som passer til baking, og som smaker godt. Råvarene finnes der ute, men hvis man velger råvarer som ikke så veldig mange andre produsenter bruker, så er de ofte mindre tilgjengelige og dyrere. OsloMet stilte med vitenskapelig assistent i denne forberedelsen, og vi hadde mange runder før endelig produkt og miks var godkjent.

– Jeg har fått veldig gode tilbakemeldinger på produktene så langt. Folk synes at de smaker godt, og at de er lette å tilberede og bake. Rundstykkene blandes kun med vann, og brødet skal blandes med vann, gjær og litt honning, sier Monica.

En tålmodighetsprøve

Det har vært viktig for Monica å samarbeide med forskere, selv om det har tatt lang tid.

– For meg, som representerer industriens side, kan forskning definitivt oppleves som en tålmodighetsprøve. Men jeg er ydmyk i forhold til forskernes utgangpunkt og viktigheten av å kunne dokumentere samt publisere artikler basert på eventuelle funn. Dette prosjektet har også tatt ekstra lang tid på grunn av pandemien, sier Monica.

Har du oppnådd det du ønsket å oppnå med prosjektet?

– Jeg har et sterkt ønske om å gjøre en forskjell, og det viktigste målet med prosjektet var å tilby glutenfrie produkter som faktisk leverer ernæringsmessig og på smak – så ja, det vil jeg si at jeg har, avslutter Monica.

Vi ser frem til å lese resultatene fra studien, og hvilken effekt Monicas produkter og tilsvarende glutenfrie produkter hadde på deltagerne i studien!

Monicas Superbrød og Monicas Rundstykker fås kjøpt hos Coop, NorgesGruppen og allergikost.no.