Påskeegg (2).jpg

Kan jeg spise påskemarsipan?

Er du en av dem som lurer på om du trygt kan kose deg med påskemarsipanen? Vår kliniske ernæringsfysiolog Therese Lensnes har svaret.

alt

Hvordan var det nå med marsipan igjen?

Er den glutenfri eller er den ikke? Eller var det sånn at enkelte produsenter har glutenfri marsipan og andre ikke? 

Det er lett å bli i tvil når man leser på nett, i sosiale medier eller på ulike forum. Her kan du nemlig støte på folk som hevder både det ene og det andre, så hva er det riktige? Vi har derfor spurt vår egen kliniske ernæringsfysiolog Therese Lensnes.

- Er det gluten i påskemarsipanen?

-  Nei, marsipan inneholder stort sett mandler, sukker og egg, sier Lensnes.

- Dersom det er sjokolade utenpå, inneholder den også gjerne melk og soya. Alt dette er trygt å spise for en med cøliaki. På mange av marsipanpakkene står det imidlertid «kan inneholde spor av» eller «kan inneholde» hvete eller gluten, så jeg skjønner godt at man kan bli i tvil, sier den kliniske ernæringsfysiologen.

Merking av mat 

Merking av glutenfri mat er viktig for at alle med glutenintoleranse skal kunne vite hva som er i maten. I artikkelen om merking av glutenfri mat kan du lese mer utfyllende om hvordan mat i Norge skal merkes. Du kan også lese om hva «spor av» gluten betyr, et begrep som ofte kan føre til usikkerhet. Betyr spor at man kan eller ikke kan spise produktet? 

Noen produkter merkes «kan inneholde spor av gluten» eller «kan inneholde gluten». I noen tilfeller står det også «kan inneholde spor av hvete» eller «kan inneholde hvete». 

Noen produsenter bruker denne spormerkingen mest for å ha «ryggen fri», og ikke fordi det er en virkelig fare for forurensing. Dette kan legge en unødig begrensning på de som må spise glutenfritt, fordi det kan være vanskelig for hver og en av oss å vurdere den reelle risikoen ved et produkt som er merket med spor av. Ifølge Mattilsynet skal denne type merking bare benyttes dersom det er en reell fare for at produktene kan være forurenset av gluten, uten at den inneholder noen glutenholdige ingredienser.

Spor av

Det er ingen krav i regelverket om å merke mat og drikke med «spor av», noe som gjør det til en frivillig advarselsmerking. I forskning har man sett at det ikke er noen forskjeller på spormengdene man finner i produkter når man sammenlikner spormerkede produkter med produkter uten denne påstanden. 

Noen produsenter tester spormerkede produkter jevnlig, og finner at i de aller fleste tilfeller inneholder de under 20 ppm gluten. Dette er også understøttet av forskning, som vi tidligere har skrevet om og som du kan lese her: glutenFRI nr 2 2023.

Av den grunn tåler  de aller fleste med cøliaki eller andre former for glutensensitivitet godt produkter merket «spor av» i moderate mengder.

- Vi har sjekket innholdsfortegnelsene på flere av påskemarsipanproduktene på det norske markedet, og de fleste er trygge å spise. Enkelte produkter kan imidlertid inneholde gluten, så husk å alltid sjekke ingredienslisten. Ellers er det bare å kose seg med glutenfri påskemarsipan! sier Lensnes.