Mage-tarmforbundet vant Helseprisen 2024
Helseprisen er Stiftelsen Dams utmerkelse som årlig deles ut til et helseprosjekt i regi av en frivillig helseorganisasjon. I år var det tre flotte finalister: Prosjektene «Ikke alle funksjonsnedsettelser er synlige», «Ta din seksualitet tilbake» og «Løvemammaenes hjelpetjeneste».
Inkluderende skilt
Kampanjen til Mage-tarmforbundet handler først og fremst om en holdningsendring i samfunnet. Det er en lavterskel-gest å skifte ut dagens skilt, men det betyr uendelig mye for 1 million nordmenn som lever med fordøyelsessykdommer.
Mage-tarmforbundet har tatt initiativet til skiltendringen, men det er langt flere grupper enn de som lider av mage-tarmsykdommer som drar nytte av kampanjen.
Spenningen var stor da vinneren skulle kåres på Frivillighetens dag og det var helseminister Jan Christian Vestre som fikk æren av å avsløre vinneren.
– Mage-tarmforbundet har sørget for en ny skiltstandard over hele landet. Det har ført til at ikke bare mage-tarmpasienter får en ny hverdag, men at en lang rekke andre personer med andre diagnoser og utfordringer opplever at det er lettere å bevege seg ute i samfunnet, sa helseministeren.
En anerkjennelse
– Hva betyr prisen for Mage-tarmforbundet?
– Prisen betyr enormt mye. Den er en anerkjennelse av det harde arbeidet vi har lagt ned i mange år ved å sette søkelys på viktigheten av god tilgang til toaletter i samfunnet. Vi ser mange eksempler på at toalettets rolle i det norske samfunnet i dag blir neglisjert. Vi håper prisen kan bidra til økt oppmerksomhet om denne problemstillingen blant politikere, organisasjoner og samfunnet ellers, sier generalsekretær Mads Johansson.
Han legger til at bedre tilgang til toaletter handler om inkludering og deltakelse. Det handler om helt grunnleggende menneskelige behov som ikke kan ignoreres. Samfunnet må tilpasses etter behovene våre, og ikke motsatt.
– Prisen er også en anerkjennelse for alle som lever med en usynlig funksjonsnedsettelse, og jeg håper den også kan være en motivasjon til alle som jobber for denne målgruppen. Vi ønsker at dette skal være en felleskampanje og at skiltendringen gir økt aksept og forståelse for alle som lever med usynlige funksjonsnedsettelser, ikke bare de med mage-tarmsykdommer.
Et varmere samfunn
– Hva var årsaken til at Mage-tarmforbundet valgte nettopp denne kampanjen?
– Vi satset på denne kampanjen fordi vi stadig fikk tilbakemeldinger fra frustrerte medlemmer som hadde fått kjeft eller stygge blikk, eller regelrett blitt nektet å bruke handikaptoalettet, fordi de ikke ser syke ut, sier generalsekretær Johansson og legger til:
– Vi satset også på denne kampanjen fordi den er veldig enkel, men samtidig kan hjelpe svært mange, også utenfor vår egen målgruppe. Å bytte handikaptoalettskilt er lavterskel-gest for de som eier et handikaptoalett, men det betyr veldig mye for mange som lever med usynlige funksjonsnedsettelser. De nye skiltene er ment som en påminnelse til befolkningen om at mange kjemper en kamp man ikke ser, en påminnelse om å være rause med andre og ikke dømme på grunn av utseende. Vi ønsker oss et varmere samfunn og folk trenger en påminnelse om dette i hverdagen, sier Mads Johansson.
Gratulasjon fra NCF
NCFs generalsekretær, Hans Otto Engvold, gratulerer Mage- tarmforbundet så mye med Helseprisen 2024!
– Den er fullt fortjent, og viser hvordan man gjennom forholdsvis enkle, men viktige grep kan bedre hverdagen til de over 100 000 nordmenn som har hverdagsutfordringer knyttet til ulike former for tarm-relaterte tilstander. Prosjektet bidrar forhåpentligvis til å skape en større forståelse og respekt også for oss som lever med cøliaki, sier Engvold.
Les mer om prosjektet på Mage-tarmforbundets hjemmesider.