Bilde-fra-AOECS_1280x720.jpg

De øst-europeiske landene har stått sammen om det glutenfrie hjelpearbeidet. Fra venstre Blanka fra Tsjekkia, Olena fra Ukraina, Malgorzata fra Polen, Olga fra Ukraina og Katerina fra Tsjekkia. Foto: AOECS

 

Massiv frivillig innsats for Ukraina

Tenk å være fire år, og sitte tre uker i en kjeller uten tilgang på glutenfri mat. Vi fikk sterke vitnesbyrd fra krigens realiteter av presidenten for den ukrainske cøliakiforeningen, Olga Neumanova, da vi møttes i september.

Anledningen for møtet var generalforsamlingen i Association of European Coeliac Societies (AOECS) som ble avholdt i Lisboa. Og innimellom diskusjoner rundt Crossed Grain-merket, ny forskning og andre aktualiteter, stod selvsagt krigen i Ukraina på agendaen – og den utrolige frivillige innsatsen som legges ned for å sikre trygg og glutenfri mat til barn og voksne i et krigsherjet land.

Overlevde på grønnsaker

Den ukrainske lederen, dr. Olga Neumanova, er til vanlig spesialist innen øre-nese-hals, og kom til generalforsamlingen i Portugal sammen med nestleder Olena Gubska. De to kvinnene hadde hatt en strevsom reise fra det krigsrammede hjemlandet.

altOlga Neumanova delte noen historier om hvordan det er å leve med cøliaki i et land som er under angrep. Noen har tilbragt mange uker i tilfluktsrom og kjellere uten tilgang på glutenfri mat. På en enkel og nøktern måte fortalte hun om hvordan barn hadde overlevd på hjemmedyrkede grønnsaker som eldre damer delte av i tilfluktsrommet. Og hun fortalte om den lille 3-åringen som trengte tre måneder på å komme seg etter å ha måttet spise mat hun ikke tålte over mange dager. Det var knapt et øye som var tørt etter Olgas redegjørelse over tingenes tilstand.

 

Heltemodig innsats

Og nesten like berørte ble vi over å høre om nabolandenes innsats for et folk i nød. I spissen av dette arbeidet står den polske cøliakiforeningen. Krigen startet på en fredag, og allerede mandag var den altpolske cøliakiforeningen i gang med å dele ut glutenfri mat til flyktninger med cøliaki.

Polen er det landet som har hatt den største flyktningestrømmen, og det er også i hovedsak herfra maten blir kjørt inn i Ukraina. Mange steder i Ukraina er tilgangen på glutenfri mat svært vanskelig. Pakkene fra nødhjelpsfondet er derfor svært kjærkomne.

I Ukraina gjøres det også en heltemodig innsats av frivillige som kjører med livet som innsats inn i usikre områder for å dele ut glutenfri mat til trengende. 

Det pågår et massivt frivillig hjelpearbeid  for å sikre tilgangen på glutenfri mat til de som trenger det i krigsherjede Ukraina.
 

Det pågår et massivt frivillig hjelpearbeid  for å sikre tilgangen på glutenfri mat til de som trenger det i krigsherjede Ukraina.


Dr. Olga Neumanova sender hver måned en rapport til alle medlemslandene i AOECS om hvordan maten er blitt fordelt, og hvor mange som har mottatt mat.

Glutenfrie matvarer fra Polen ankommer Ukraina.I oktober var det mange nye rakett-angrep, men den ukrainske cøliakiforeningen har likevel klart å ta imot og laste av mat fra Polen, pakket maten på nytt og kjørt ut 734 pakker med mat til familier over hele Ukraina. 

På bildet ser vi at glutenfrie varer har ankommet Ukraina fra Polen. Her blir de pakket om og distribuert videre.

AOECS opprettet etter krigsutbruddet AOECS Central Emergency Fund for å sentralisere styringen av støtten til ukrainske cøliakere. Siden opprettelsen av fondet har det kommet inn rundt 178 000 Euro, i overkant av 1,8 millioner kroner pr. begynnelsen av november.

Pr. januar 2023 har NCF overført i overkant av 100 000 til fondet, som er innsamlede midler fra NCF, medlemmer og andre. Vi har – sammen med de øvrige medlemslandene i AOECS – mottatt rørende takkemailer fra den ukrainske foreningen. Bildene av barna som har fått pakker med glutenfrie varer sier mer enn tusen ord.

Artikkelen er oppdatert mars 2023

 

Hjerte-for-Ukraina_web_lite.jpg

Vil du støtte?

Da kan du sende et valgfritt beløp på Vipps til 516239 (merkes Ukraina), eller til NCFs 
bankkonto:
3705.03.95376 (merkes med «Ukraina»).

NCF overfører alle penger til AOECS Central Emergency Fund.