Smiz - Hanne Lene - 2-kopi.jpg

Foto: Palett

Mat for en bedre fremtid

Aldri før har bærekraftige mattrender stått mer i sentrum enn nå. Mange av disse trendene bidrar parallelt til et større utvalg av et mer naturlig glutenfritt mattilbud. Her kan du lese om noen bærekraftige matkonsepter og profiler som brenner for mat og klima.

Tekst: Line Bjørndal Gretland


 
Spisesteder, serveringsbransjen, arrangementer, hjemme på kjøkkenbenken og i media – overalt er fokuset rettet mot klima, bærekraftig mat, plantebasert kosthold og lokale, økologiske og sesongbaserte råvarer. 

altSunne og digge bowls 

Plantebasert og kortreist mat er utgangspunktet for fargerike bowls med spennende smaker hos Palett. Maten kan bestilles fra Foodora og Wolt, eller som pick-up i Møllergata og i Drammen på Comfort Union Brygge. Denne friske og næringsrike maten kan bli en god opplevelse, og bowls er helt perfekt å ta med seg på farten eller nyte hjemme i en travel hverdag. Her er all mat på menyen glutenfri, og mye er også allergivennlig. Palett har nylig lansert spiseklare matkasser som kan kjøpes på Palett.no, og ferdigretter som kan kjøpes i utvalgte Meny butikker.


alt

Mat for en bedre fremtid 

Tunco har fokus på sunn og bærekraftig mat, og konseptet holder til på Oslo Street Food, Barcode Street Food og i egen restaurant på St. Hanshaugen i Oslo. Tunco har også åpnet på Drammen Street Food. Tunco har flere glutenfrie retter på menyen som består av asiatiske nudelretter og småretter, blant annet klassikerne Koh Tao og The Vegan. Nudelrettene er en skikkelig smakseksplosjon med knasende grønnsaker og fine farger. Tunco har også et Meal for Meal-program, som betyr at for hvert måltid som blir kjøpt donerer Tunco et måltid til barn i nød. Det finnes med andre ord mange gode grunner til å velge Tunco. Spis i restauranten, i mathallene eller bestill fra Wolt eller Foodora hjem på døren. Tunco leverer også catering til ulike anledninger. Se mer på Tunco.no.

 


alt Næringsrike norske råvarer

Med slagordet «Godt for kloden, godt for helsen, lett for deg» frister LETT med fargerik mat som er hjemmelaget på kjøkkenet i deres egne lokaler. Hos LETT kan du velge mellom flere spennende og ulike smaker, og til dels sette sammen din egen kombinasjon. Utenom wraps og bowls med byggryn, er resten av utvalget av næringsrike bowls og smoothies glutenfrie. Konseptet har ekspandert, og har nå flere spisesteder; elleve i Oslo, fem i Sverige og fire i Danmark. LETT tilbyr take away og du kan enkelt bestille via deres app. LETT jobber tett med norske gårder for å sikre lokale og sesongbaserte råvarer. For mer informasjon, se lett.family/no

 

 

 

 

 

 

 


alt

Kortreist, økologisk og bærekraftig

Verdiene til LOKAL baserer seg på å fremme god helse gjennom naturlige råvarer som er lite prosessert. Økologiske produkter – der det er mulig – redusere matsvinn, og bidra med dyrevelferd er LOKAL sine mål. Mange av LOKAL sine leverandører er lokale bønder og småskalaprodusenter. Du kan besøke LOKAL i Oslo, Stavanger og på Hamar hvor du kan kjøpe og nyte deilig mat, og blant annet får du kjøpt glutenfrie bakemikser og pizza med deilig glutenfri bunn. Gjennom amoi.no kan du også få tak i blant annet matkasser og LOKAL sine hjemmelagde ferdigmiddager helt uten tilsetningsstoffer – så enkelt, godt og fresht! LOKAL driver også catering, som kan bestilles til ulike anledninger. Sjekk ut mer på lokalbevegelsen.no

 


alt

 

Matkultur og økologiske kvalitetsprodukter 

Med utgangspunkt i dyrevelferd og produksjon av mat på naturens premisser, er målet til Kolonihagen å sikre en bedre matkultur gjennom økologiske produkter som er lett tilgjengelig for forbrukeren. Kolonihagen har et stort utvalg av produkter, og blant annet håndlagde glutenfrie rundstykker. Kolonihagen har til og med en helt egen restaurant på Frogner som du kan titte innom og se om konseptet appellerer til deg! Produkter fås kjøpt hos REMA 1000 og Oda.no

 

Foto: Tommy Andresen


alt

 

Økologisk og sesongbasert 

Bondens marked sitt konsept baserer seg på økologiske og sesongbaserte produkter som kan kjøpes av forbrukere direkte fra bonden. Markedene arrangeres flere steder rundt om i landet, og du kan kjøpe ost, økologisk kjøtt, fiks, vilt, bakervarer, honning, frukt, grønt og bær. Med andre ord – et stort utvalg av naturlig glutenfri mat. Les mer om Bondens Marked på bondensmarked.no

 

 


Tar morgendagen på alvor

Team Tomorrow er et profilbyrå som «tar morgendagen på alvor». Byrået har et sterkt ønske og mål om et mer bærekraftig samfunn, og har fått med seg flere kjente og engasjerte matprofiler – som skal bidra med sine viktige budskap og sterke stemmer. Vi har tatt en prat med et par av profilene og deres syn på bærekraftige mattrender.

 

alt
Maria Thrane l @mariathrane

Marie Thrane står bak Instagram-suksessen "Middag for 25 kroner" hvor rimelig mat og bærekraft står i fokus. Hun har en master i folkehelsevitenskap, og er forfatter av boken med samme tittel som Instagram-profilen.

Hva betyr «bærekraftig mat» for deg?
– Selve definisjonen på et bærekraftig kosthold er veldig bred, og det synes jeg er fint! Det handler selvfølgelig om å spise mat som har lav miljøpåvirkning, men som også er sunn, rimelig, tilgjengelig og kulturelt akseptabelt. For meg handler det om å ha respekt for maten og alle ressursene som ligger bak.

Hvordan mestre bærekraftig mat i en travel hverdag?
– Helt konkret er det tre råd jeg vil gi deg som ønsker å spise mer bærekraftig: Spis mer grønnsaker og belgfrukter, og mindre kjøtt og animalske produkter. Tenk mer i sesong, finn lokale varer og velg økologisk litt oftere. Og kanskje det enkleste, men viktigste tipset: Ikke kast mat! Planlegg innkjøpene og få kontroll over hva du har.

Har du tips til mat som er både glutenfri og bærekraftig?
– Spis mer belgfrukter! Lær deg noen gode retter med kikerter, linser eller bønner, som du kan lage ulike variasjoner av. Som en indisk gryte med linser eller kikerter, grønnsaker, kokosmelk og krydder. Eller en meksikansk gryte med bønner, grønnsaker, hakkede tomater og krydder. Da kan du tilsette de grønnsakene du har, eller rester du må bruke opp. Enkelt, glutenfritt og bærekraftig!

 

 

 

altKristoffer Tvilde l @krisslovesfood

Kristoffer Tvilde brenner for reduksjon i matsvinn og vise at sunn og bærekraftig mat ikke trenger å være dyrt! På Instagram-kontoen @krisslovesfood viser han videoer med tips og triks til hvordan spare penger med gode, smarte og lettlagde hverdagsretter.

Hva betyr «bærekraftig mat» for deg?
– For meg er bærekraftig mat å kaste mindre mat og spise litt grønnere, men også ta vare på seg selv med å spise sunnere. Jeg sier ikke at alle skal bli veganere, men tiden hvor jeg spiste 500 gram biff med en liten salat til er forbi. Nå deler jeg den med hele familien på fire, kutter biffen i strimler og legger til spennende smaker med grønnsaker og belgfrukter. Jeg tenker også det er viktig å kurere datoskrekk. Ved å bruke sansene (se, lukte, smake) er det veldig mye mat som kunne blitt reddet. Jeg synes det er viktig å minne om at matredding og spise mer plantebasert bidrar positivt til egen økonomi. Det er rett og slett gull for lommeboka!

Hvordan mestre bærekraftig mat i en travel hverdag?
– Et veldig enkelt tips er å bytte ut halvparten av kjøttdeigen med en boks sorte bønner til tacofredagen. Sunt, digg og bra for lommeboka. Min familie på fire sparer rundt en tusenlapp på dette i året.

Har du tips til mat som er både glutenfri og bærekraftig?
– Sei er en undervurdert og billig fisk som har mindre miljøpåvirkning enn de aller fleste andre fiskeslag. Den blir også veldig god hvis du tilsetter litt krydder. Prøv å gni seifileten inn med salt, pepper, paprikapulver, hvitløkspulver og revet sitronskall. Hell over litt smør og stek i 12 minutter på 200 °C. Da har du en knallgod rett som nesten smaker som hummer. Server med dampede grønnsaker.