Frihet_1200x500.jpg

NCF ber politikerne sette kuttet i grunnstønaden på vent

– NCF får stadig henvendelser fra medlemmer som ikke vet hvordan de skal få det glutenfrie matbudsjettet, til å strekke til. Korona-viruset har ført hele landet ut i en dyp finansiell krise, og i tillegg ble støtten til glutenfri mat kuttet igjen fra 1. april. Vi i NCF ber om at våre folkevalgte strekker ut en hånd til alle som må leve glutenfritt, og setter kuttet i grunnstønaden på vent, sier generalsekretær Knut H. Peterson.

Korona-viruset har ført hele landet ut i en finansiell krise, og regjeringen går nå ut med krisepakker til flere grupper. Generalsekretær Knut H. Peterson håper nå at de som nå har mistet en stor del av støtten til ekstrakostnadene ved et glutenfritt kosthold, også kan få en utstrakt hånd fra regjeringen.

NCF jobber også politisk for at alle som må leve glutenfritt skal ha et så godt liv som mulig. - Den siste tiden har foreningen skrevet innspill til alle politiske partiers programkomiteer, for å ta opp viktige temaer, og grunnstønaden er selvsagt også med der, sier Knut H. Peterson.

- Det er mange som merker på økonomien at grunnstønaden gikk ned med en sats fra 1. april, og NCF mottar ofte henvendelser fra pensjonister og andre som nå sliter med å få endene til å møtes. Foreningens styrende organ er Landsmøtet, og NCF Landsstyre vedtok 18. april følgende uttalelse:

Krisepakke til cøliakere – sett kuttet i grunnstønaden på vent!

Hele landet er i en dyp finansiell krise. Arbeidsløsheten øker, rekordmange er permittert, og det å skulle leve på drøyt 60 prosent av lønn, strekker ikke til for mange. I tillegg ble støtten til glutenfri mat kuttet igjen fra 1. april. Dette kuttet innebærer en reduksjon av grunnstønaden på 70 prosent over de to siste årene. Det siste kuttet gjør at «ekstrakostnader ved et glutenfritt kosthold», ikke lenger dekkes. Noe som faktisk er grunnstønadens formål.

Glutenfri mat er eneste medisin for våre medlemmer. Norsk cøliakiforening får nå daglig henvendelser fra medlemmer som ikke vet hvordan de skal få matbudsjettet, eller medisinen, til å strekke til. Våre medlemmer var en sårbar gruppe før krisen, og er blitt enda mer sårbar under krisen.

Mange har flere autoimmune sykdommer på en gang, og kan ikke stå i full jobb. De forteller om en anstrengt og vanskelig økonomisk situasjon, og melder om fare for at de ikke kan ha et 100 % glutenfritt kosthold. Det å begynne å slurve med sin eneste medisin – glutenfri kost – eller å redusere på matinntaket – vil på lang sikt føre til mer sykdom, og derfor være svært lite samfunnsøkonomisk.

Norsk cøliakiforening ber innstendig om at regjeringen setter det siste kuttet fra 1. april på vent til koronasituasjonen er under kontroll, og de fleste permitterte er tilbake i jobb.

Uttalelsen er sendt ut til regjeringen, Arbeids- og sosialdepartement og alle politiske partier.
 

Klikk på logoene for mer info