Høring næringskomiteen oktober 20225.jpg

Generalsekretær Hans Otto Engvold og FrPs Bengt Rune Strifeldt fra Næringskomiteen.

NCF på høring i Næringskomiteen i Stortinget

I dag har Norsk cøliakiforening vært på høring i Næringskomiteen i Stortinget - og glutenfritt beredskapslager sto på dagsordenen. Les generalsekretærens muntlige innlegg her.

Norsk cøliakiforening var i dag, 21. oktober 2025, på høring hos Næringskomiteen. Til stede fra Norsk cøliakiforening var generalsekretær Hans Otto Engvold og Tone Amundsen Nyvold.

Se video fra Stortinget her:

 

Her er en kopi av generalsekretærens muntlige innlegg: 

Kjære komité,

Takk for å ha fått muligheten til å komme hit i dag.

Innen 2029 skal Norge ha etablert beredskapslagring av 82.500 tonn matkorn – et viktig tiltak for nasjonal matsikkerhet.

Men – og dette er et stort men – det lagres kun hvete.

Og dermed står over 100.000 nordmenn med cøliaki eller hveteallergi helt utenfor denne beredskapsordningen.

Arbeiderpartiet gikk til valg under slagordet «Trygghet for alle». Vi vil tro det løftet også gjelder for oss som ikke tåler gluten. For matberedskap handler ikke bare om fysisk trygghet – det handler også om psykisk trygghet. Foreldre som vet at barna deres faktisk vil ha mat å spise om forsyningslinjene bryter sammen.

Norsk cøliakiforening gjennomførte i sommer en medlemsundersøkelse som viste at over 80 % er bekymret – de fleste alvorlig bekymret – for den manglende matberedskapen til glutenfri mat. Og det er ikke uten grunn.

For der andre kan spise «det som er igjen», har vi kun én medisin: Glutenfri kost.

I flere europeiske land gis faktisk glutenfritt mel på resept. I Norge velger imidlertid regjeringen i stedet å beredskapslagre mat kun for «normalbefolkningen». Dette er verken faglig eller etisk forsvarlig.

Når helseministeren og landbruksministeren svarer at det i krisesituasjoner kan søkes «andre mekanismer» for å sikre tilgang til ernæring for cøliakere og hveteallergikere, er dette per definisjon ikke beredskap. Beredskap betyr å planlegge før krisen – ikke å forsøke å improvisere et eller annet om det smeller.

Regjeringen har beregnet at hele prosjektet vil koste 1,38 milliarder kroner over 25 år. Dette blir altså en av de største og viktigste beredskapssatsingene på flere tiår fremover.

Men i forarbeidene fra Landbruksdirektoratet har vi ikke klart å finne ett eneste ord om helsefaglige vurderinger knyttet til glutenintoleranse eller hveteallergi. Det skjedde åpenbart en kritisk feil under prosjekteringen av kornberedskapen. Men dette er fortsatt mulig å rette opp. Det må gjøres. Myndighetene kan ikke med vitende og vilje kaste over 100 000 nordmenn med kronisk sykdom under bussen på denne måten.

Løsningen er heldigvis enkel:

Enten erstatt, eller suppler innkjøpet av hvetekorn med en relativ andel glutenfri havre.

Vi ber derfor komiteen om å under kapittel 1142, post 21, avsette midler til dette, slik at man kan utlyse anbud for kontraktsdyrking og lagring av ren glutenfri havre hos bønder, og investering i utvidet silokapasitet for rent havrekorn.

Tilgang til trygg og næringsrik mat må være en rettighet for alle – også i krisetider.

Takk!