Hurra rosa_edited.jpg

Vi jubilerer!

I år er det 50 år siden Norsk cøliakiforening ble stiftet, og for en reise det har vært!

altI år er det 50 år siden «Norsk Coeliaci Forening», som det står i de første vedtektene, ble stiftet. 

Gjennom jubileumsåret kommer vi til å se tilbake på hva som har skjedd i disse fem tiårene som har gått siden foreningen ble stiftet den 6. mai 1974. Det blir flere artikler om personer og begivenheter både på nettsiden, i sosiale medier og i medlemsmagasinet glutenFRI gjennom året. Vi kommer til å se på utviklingen av det glutenfrie utvalget, og hva som har skjedd på forskningsfronten.

Stor utvikling

– NCFs 50-årsjubileum vil markeres både lokalt og sentralt, sier styreleder Linn Eli Haugli Jensen. 

– Disse 50 årene har vært litt av en reise med tanke på kunnskap, produktutvikling og ikke minst fokuset på sunnere glutenfrie produkter, poengterer styrelederen.

alt

– Jeg fikk diagnosen cøliaki i 2006, og det har virkelig skjedd mye siden den gang. Det er heldigvis et mye større fokus på sunne produkter i dag, ikke bare produktmangfold. Det gleder meg å se at både salt- og sukkermengde reduseres i melblandinger, sier Haugli Jensen.

Hun får medhold fra konstituert generalsekretær Lise Friis Pedersen.

–  I løpet av disse 50 årene har vi sett en rivende utvikling både i cøliakiforskningen, og i tilbudet og i kvaliteten på glutenfrie spesialprodukter, sier Friis Pedersen.

– Som tidligere styreleder Wenche Hoel Røine skrev så treffende i 40-års jubileumsboka Fra magre kår til mangfold; «Fra å være et ukjent begrep og betraktet som en barnesykdom, er cøliaki nå et ord de fleste kjenner betydningen av, og noe fagfolkene kaller en folkesykdom».

Flere får diagnosen

Nå 10 år senere, er dette mer aktuelt enn noensinne. For det blir stadig flere som får diagnosen cøliaki. Tall fra NAV viser en dobling på 10 år, fra 20 til 40 000 personer som har cøliaki og som mottar grunnstønad. Men likevel vet vi at det er store mørketall. Tall fra både befolkningsundersøkelsen Trøndelag, HUNT4, og Tromsøundersøkelsen, viser at så mange som 75 prosent av dem som har cøliaki går uten riktig diagnose. 

–  Desto større grunn er det til å jobbe for saken, og Norsk cøliakiforening hviler ikke på laurbæra. De neste to årene skal sekretariatet, sammen med våre flotte frivillige rundt i vårt langstrakte land, ha fokus på følgende fire hovedsatsningsområder: Medlemmene, kunnskapsformidling, forskning og politisk arbeid. Vi gleder oss til å ta fatt på oppgavene, sier den konstituerte generalsekretæren og legger til: 

alt– Det blir også spennende å se hva framtiden vil bringe for alle med cøliaki. Vi er mange som drømmer om en cøliakipille som fungerer og en enklere diagnostisering – og ikke minst at vi finner så mange som mulig av de udiagnostiserte, avslutter Friis Pedersen.

Mange små og større milepæler har blitt nådd underveis, og har du tips eller egne erfaringer du gjerne vil dele med oss, så ta kontakt med oss på post@ncf.no

Gratulerer til deg som medlem, og til alle som har bidratt til å gjøre foreningen til det den er i dag!

 

Flere artikler om forskning på cøliaki finner du her.