
Ny cøliakiforskning fra AOECS
For tredje år på rad publiserer vår europeiske hovedorganisasjon AOECS (Association of European Coeliac Societies) sin vitenskapelige forsknings-eBok. Den inneholder ny forskning og innovasjoner innen cøliakifeltet. En tydelig trend i årets utgave er at flere av studiene fokuserer på utfordringer knyttet til hvordan de med cøliaki klarer å holde et glutenfritt kosthold i hverdagen.
– Vi støtter all forskning på cøliaki, det fører til økt kunnskap og muligheten til å bedre forholdene for alle cøliakere, sier generalsekretær Hans Otto Engvold i Norsk cøliakiforening.
– Men når man leser forskning fra andre land er det bestandig viktig å tenke på at forholdene for en med cøliaki i Jordan for eksempel, er helt annerledes enn den er her i Norge.
Her er tre av hovedfunnene fra studiene:
1. Cøliaki – en sosial sykdom
Å skulle spise helt glutenfritt kan påvirke barns livskvalitet på flere måter. Selv om et glutenfritt kosthold bedrer helsen ved å lindre symptomer, viser en spansk studie at den også kan føre til sosial ekskludering og at det kan skorte på informasjon som sykdommen i både barnehager, skoler og ellers i samfunnet. Dette kan resultere i redusert livskvalitet, særlig det første året etter at dietten er innført. Studien etterlyser sosiale tiltak for å fremme inkludering og støtte barn med cøliaki.
2. Matusikkerhet reduserer livskvaliteten
En studie fra Jordan viser at kjønn, sivilstatus og inntekt påvirker livskvaliteten til personer med cøliaki. Mange voksne med sykdommen opplever matusikkerhet, noe som gjør det vanskelig å følge en glutenfri diett. Dette har igjen en negativ effekt på deres generelle livskvalitet.
3. Bedre diettetterlevelse blant pasienter med biopsibekreftet diagnose
En studie gjennomført i Tyskland, Italia, Spania og USA avdekket at pasienter med en biopsibekreftet cøliakidiagnose oftere er flinke til å følge en glutenfri diett sammenlignet med dem som ikke har fått diagnosen bekreftet via biopsi. Studien viser også at biopsibekreftet diagnose er vanligere i Europa enn i USA.
I Norge får man som voksen ikke stilt cøliakidiagnose uten biopsi.
Behov for mer støtte
Å få en cøliakidiagnose er en kompleks utfordring. Disse studiene viser at pasienter trenger mer enn bare et råd fra legen om å følge en glutenfri diett. For å sikre bedre støtte foreslår forskerne blant annet:
-
Digitale plattformer for opplæring og informasjon om glutenfri diett
-
Mobilapper som hjelper pasienter med å identifisere glutenfrie produkter og restauranter
-
Støttegrupper for å redusere sosial isolasjon
-
Økonomiske støtteordninger for å bedre tilgangen til glutenfri mat, særlig for dem som opplever matusikkerhet
Norsk forhold
– I Norge ligger vi heldigvis godt an i forhold til akkurat disse punktene. Vi har allerede økonomisk støtteordning gjennom grunnstønaden, som alle med en cøliakidiagnose satt av spesialist har krav på, selv om vi jobber for at den skal harmonere bedre med de økte utgiftene et glutenfritt kosthold påfører den enkelte, sier generalsekretær Engvold.
– Over hele landet arrangerer ildsjeler i NCFs fylkeslag møtesteder for cøliakere med både nyttig informasjon og sosialt samvær. På våre nettsider ncf.no kan du finne relevant informasjon, oversikt over spisesteder og her kan du også holde deg oppdatert på ny forskning. NCF holder også blant annet kurs for nydiagnostiserte for å bidra til at den enkelte skal få en enklere overgang til et glutenfritt kosthold og et bedre liv, sier generalsekretæren.
Vil du vite mer?
Det kan være spennende for deg med cøliaki å følge med på AOECS sine hjemmesider hvor det regelmessig publiseres interessante artikler. Disse tre cøliakistudiene som er nevnt over og flere til kan du lese mer om i på AOECS sine hjemmesider hvor du kan laste ned hele e-boken.