glutenfrihuset-kollasje_1280x720.jpg

Kaféen Glutenfrihuset, åpnet dørene i Oslo på lørdag. Daglig leder Askar Suleimanov bød på mye godt og glutenfritt. Foto: Anette Årsland

Ny glutenfri kafé i Oslo

På lørdag åpnet Glutenfrihuset dørene. Her er absolutt alt glutenfritt, og det var mange som gledet seg over både gratis glutenfri pizza og det store utvalget av glutenfrie bakervarer. 

Tekst: Tone Amundsen Nyvold


Midt mellom Tøyen og Galgeberg i Oslo ligger Glutenfrihuset, som kanskje er Oslos eneste helt glutenfrie kafé. Etter en liten spasertur på ca. 10 minutter fra Tøyen t-banestasjonen finner vi kafeen på hjørnet ut mot en liten park med benker og sjakkbrett og lekedyr i tre for de minste. I den litt hustrige novemberdagen er parken tom, men inne på Glutenfrihuset er det fullt. 

altI den ene vindusnisjen sitter Nora Møgster (til venstre), Theresa Bustamante og Rune Møgster og koser seg med glutenfrie godsaker.
– Jeg har savnet en glutenfri kafé i Oslo, så dette er veldig etterlengtet. Og det ser ut som at det er et stort behov for et slikt sted, sier Theresa Bustamante, og nikker mot det fulle lokalet. 
– Ja, det er fint å kunne gå inn et sted hvor man ikke må spørre om hva som er glutenfritt, for her er alt glutenfritt. Det er uvant, for ellers må man alltid passe på. Så det er ekstra stas at alt er glutenfritt, supplerer Rune Møgster. 
Og Nora er fornøyd med kakene hun har spist, så det vil nok definitivt bli flere turer hit. 
– Det er så herlig å komme hit og velge mellom alle varene, og at alle kan spise det samme, sier Theresa Bustamante. 

Trendy og glutenfri

Det er et godt utvalg med glutenfrie kaker i disken da vi kommer, men de nybakte glutenfrie kanelsnurrene og skolebollene forsvant som dugg for solen, så vi må vente litt til neste runde er ferdig. Men det gjør ingen ting. Vi får plass i en komfortabel sofa i det delikate lokalet, og får en liten prat med daglig leder, Askar Suleimanov. Han er fornøyd med oppmøtet denne dagen. 
– Vi åpnet dørene klokken 11, da var det bra trykk her, sier han. 
– Vårt mål er å få til en moderne og trendy kafé, hvor man kan komme uansett om man har cøliaki eller ikke, sier han. 
Glutenfrihuset har latt seg inspirere av den tyske familiebedriften Isabella, som tilbyr et godt utvalg av glutenfrie varer. Og som Isabella, drømmer de om å kunne starte opp kafé flere steder etter hvert.

Frokost, lunsj eller middag

altGlutenfrihuset åpner klokken 07:00 på hverdager, så her kan man stikke innom og kjøpe seg en kaffe på vei til jobb og kanskje noe godt til frokost eller lunsj. På menyen vil det være påsmurte baguetter, glutenfri pizza og varme sandwicher. Og det skal også være seks, sju salater. Flere av kakene er laktosefrie, og de vil også komme veganske alternativer etter hvert, forteller Suleimanov. De har åpent helt til kl 19:00, så man kan også ta seg en glutenfri pizza etter jobb.

Pizzalevering i samarbeid med Foodora og Amoi er også på trappene.

Så kjenner vi duften av nystekt gjærbakst spre seg i rommet, og baker Bobir Boymirzaev kommer med et brett med nystekte kanelsnurrer. Og det er flere gjester som lar seg friste, for det er jo ikke så ofte man får nystekt glutenfri gjærbakst på kafé. 

Glutenfrihuset er også på Facebook.