Ny glutenfri utdanning
Tekst: Tjodunn Dyrnes
Jobber du i skolen, på SFO eller i barnehage og ønsker å lære mer om glutenfri kost? Universitetet i Agder tilbyr nå en flunkende ny videreutdanning for deg som vil lære mer. Det nye studiet er basert på én samling i Kristiansand og resten nettstudier, og vil gi 2,5 studiepoeng.
Ønsker mer kunnskap
– Gratulerer med ny og spennende utdanning, førstelektor Vigdis Guttormsen!
– Takk, takk. Dette synes vi er et spennende og viktig tilbud for alle de som jobber med mat og helse i barnehage, SFO og skole, sier Guttormsen som til daglig er lærer på mat- og helseutdanningen på Institutt for Ernæring og folkehelse på UiA.
– Hva er årsaken til at dere starter et glutenfritt studietilbud?
– Bakgrunnen er at vi hvert år har hatt inne lærere til etterutdanning som har etterspurt mer kunnskap om allergi, intoleranser og glutenfri bakst. Også lærerstudentene har ønsket seg mer glutenfritt i opplæringen for å øke kompetansen på dette feltet i skolen. Så dette tar vi nå på alvor og starter opp med vårt første etter- og videreutdanningstilbud fra høsten med tema glutenfritt i skolen, forklarer førstelektoren.
Dette er også i tråd med kompetansereformen “Lære hele livet” som ble vedtatt i Stortinget i 2020, der målet var å gi utdanning for å tette gapet mellom hva arbeidslivet trenger av kompetanse og hva arbeidstakerne faktisk har.
Glutenfritt i skolen
– Vi har en litt annen tilnærming og strategi for kompetanseheving nå og tilbyr mindre kurs og mer fleksible utdanningstilbud for lærere som de kan ta parallelt med jobb. Disse kursene er små, med bare noen få studiepoeng. I tillegg til “Glutenfritt i skolen” i høst – planlegges det også et tilsvarende kurs etter jul om allergier og intoleranse, forteller Guttormsen.
I vår har også Norsk cøliakiforening sendt innspill til alle partiene på Stortinget med tre viktige punkter vi mener det bør settes økt fokus på. Et av disse er nettopp at vi opplever at det er manglende kunnskap om cøliaki og allergier/intoleranse i skolen. Vårt budskap til politikerne er:
Opplæring i mat og matlaging må styrkes i skolen, herunder også kunnskap om cøliaki og allergi/intoleranse.
Ved å lære om dette allerede på grunnskolen, i faget mat og helse, vil kunnskaps- og ferdighetsnivået blant elevene øke. Det blir da tryggere for barn med allergi å delta på lik linje med andre barn både i grunnskolen og i sosiale sammenhenger ellers.
Dette vil også sikre barn og unge med cøliaki eller allergier/intoleranser like rettigheter som andre barn, i og med at de da får lære å lage mat som de tåler.
Og på sikt vil det økte fokuset i opplæringen øke det generelle kunnskapsnivået i befolkningen, og det vil bli tryggere for personer med cøliaki og allergier/intoleranser å spise mat utenfor hjemmet
Ekstra engasjert
Emneansvarlig Guttormsen innrømmer at hun selv nok har ekstra stor interesse for faget, fordi hun har cøliaki selv
– Jeg tok mitt hovedfag hos professor Knut Lundin i sin tid, og har også erfaring fra skolehverdagen etter å ha jobbet mange år som lærer i skolen. Lærerne jeg møter her på UiA og i praksisfeltet, ønsker seg mer kompetanse fordi de møter mange elever med cøliaki i sin skolehverdag og de opplever et økende behov for tilrettelegging. Derfor trenger mange å få økt kunnskap og hjelp på veien til hvordan man håndterer et glutenfritt kosthold i skolen, hvilke regler man må forholde seg til når det kommer til mattrygghet, hva som skal til for å få til smakfull og vellykket bakst og samarbeid mellom skole og hjem, sier hun og fortsetter.
– Målet vårt er måltidsglede for alle i skolen. Vi ønsker at elever skal bli glad i å lage mat, utforske, mestre, håndtere ulike råvarer og glutenfri mat, og da må vi starte med lærerne, sier førstelektoren.
Vil du vite mer om utdanningen, kan du klikke HER for mer informasjon.