
NCF krever at regjeringen må oppjustere grunnstønaden
Tekst: Tone Amundsen Nyvold og Tjodunn Dyrnes
Foto: Faksimiler fra vg.no og Tone Amundsen Nyvold
Å ha cøliaki kjennes både på kroppen og på lommeboken.
I Norsk cøliakiforening har vi tett kontakt med medlemmene våre, og økonomi er dessverre noe vi stadig oftere snakker om. Glutenfrie erstatningsprodukter har alltid vært dyrere enn vanlig mat, og er nå dyrere enn noensinne. Vårt glutenfrie, daglige brød gjør store innhugg i familieøkonomien.
Og det hjelper heller ikke å bake selv.
Bekymring
I VG kan vi lese at «testens billigste Toro Fri glutenfri lys melblanding, kostet 44,90 for 362 gram. I forrige VG matbørs kostet vanlig hvetemel 27,70 for 2 kilo. Det betyr at glutenfri melblanding ville kostet 248 kroner i en tokilos pakke. Det er snublende nær 10-gangeren!»
Dagens VG-artikkel kan leses gratis hvis man logger inn. Og vi er glade for å se at det er mer fokus på cøliaki i mediene nå, noe vi jobber hardt med å oppnå.
Cøliaki er en autoimmun sykdom som defineres som en funksjonsnedsettelse. Sykdommen gir rett til offentlig stønad, kalt grunnstønad, til støtte for fordyret kosthold, slik at de med cøliaki kan leve et liv som alle andre.
– Våre medlemmer har ikke noe valg om de skal spise glutenfritt eller ikke. For en med cøliaki, er glutenfri mat den eneste medisinen de har, og ikke en luksusvare eller trendy diett, som noen kanskje tror. En helt ny medlemsundersøkelse viser at våre medlemmer er sterkt bekymret over økte priser. Så mange som 80 prosent sier at grunnstønaden dekker lite eller svært lite av de reelle kostnadene, sier generalsekretær Hans Otto Engvold.
Regjeringen må oppjustere grunnstønaden
Støtten til voksne cøliakere ble redusert med hele 70 prosent i løpet av 2019 og 2020. Da regjeringen Solberg kuttet i støtten til glutenfritt kosthold for andre gang på to år, skrev de i sin pressemelding at de satte ned støtten fordi «ekstrakostnadene ved et glutenfritt kosthold er anslått å være betydelig lavere enn stønaden som gis…».
Politikerne baserte seg på en omstridt SIFO-rapport. NCF var ikke enige i kuttet da, og de siste årene har den økonomiske situasjonen bare blitt verre. Prisstigningen på vanlig mat har vært svært høy de siste årene, noe det ofte skrives om i mediene. Men prisstigningen på glutenfritt har vært enda høyere. Som VGs matbørs viser, er glutenfrie alternativer opptil 20 ganger dyrere enn vanlig mat.
– Dette skaper en uholdbar situasjon for mange av våre medlemmer, sier generalsekretæren og fortsetter:
– Norsk cøliakiforening krever at regjeringen nå må oppjustere grunnstønaden slik at den i større grad dekker de reelle utgiftene til glutenfri diett.