hovedbilde-web.jpg

De beste pepperkaketipsene

Lyst til å gjøre noe nytt og morsomt med pepperkakene i år? Hva med å tilsette kakao i deigen eller steke dem i krumkakejern? Kokebokforfatter Marit Hovland pynter de vakreste pepperkaker, og gir oss noen smarte tips.

Tekst: Tjodunn Dyrnes

Foto: Marit Hovland


Det blir ikke jul uten pepperkaker, det er noe de fleste enige om. Men få har gjort dypdykk i pepperkakepyntingen som pepperkakebok-forfatter Marit Hovland. Men hvordan ble pepperkake-gnisten tent hos forfatteren?

– Jeg har alltid vært veldig glad i førjulstiden, og pepperkakebakingen har definitivt vært høydepunktet, innrømmer Hovland, som du kan følge på Instagram for mer inspirasjon under navnet @borrowmyeyes.

– Det er så utrolig mange muligheter med pepperkaker, det er ingen begrensninger for hva man kan lage. Man kan lage pepperkaker som går unna i en fei, eller man kan bruke mye tid på planlegging og utføring. Det er noe de aller minste kan få like mye glede ut av som de aller eldste! Det passer for alle! Bruk en oppskrift du liker eller prøv en ny.

alt

Har du noen erfaring med glutenfri bakst?

– Lite, dessverre. Jeg bakte noen glutenfrie kjeks en gang, men synes deigen var mye vanskeligere å jobbe med, det ble så porøst. Kanskje dere har en god glutenfri pepperkakeoppskrift å dele med meg? Jeg har et par venner jeg gjerne skulle bakt glutenfritt til! 

Klart vi har en god, glutenfri oppskrift. Den finner du HER!

Hva er ditt beste pepperkakeminne?

– Det som kanskje har gjort mest inntrykk på meg er nok et langt pepperkake-tog mamma bakte til bursdagen 5-års dagen min, i mai! Toget hadde en vogn til hver gjest, fylt med godteri. Den eldste broren min har bursdag 1. juledag, og fikk dermed alltid knuse pepperkakehuset i barnebursdagen sin. Dette synes jeg var litt urettferdig, og dermed ble hele nabolaget overrasket med lukten av nystekte pepperkaker i mai! 

 

 

 

– Hva hører du på når du lager pepperkaker?

– Julemusikk selvfølgelig. Også nynner jeg konstant selv på pepperkakebakesangen fra Hakkebakkeskogen. Det er rett og slett umulig å bake pepperkaker uten å synge på den! 

Hvordan har du kommet på alle ideene?

– Det er mye prøving og feiling. Går det å steke pepperkaker i vaffeljern? Definitivt ikke! I krumkakejern da? Ja! Det er perfekt! Det blir en del mislykkede forsøk underveis, men ut av det kommer noen fantastiske ting! sier Hovland.

Hun synes slett ikke at vi trenger gå til anskaffelse av mye utstyr for å lage pepperkaker. Se hva du har i skuffen og bruk det kreativt. Én ting har hun dog anskaffet seg, en tablettkutter for å dele nonstop med. Med den kan selv små barn kutte uten å risikere å skjære seg.

alt

– Men hvilken pepperkake-ide er du mest fornøyd med?

– Oi! Det blir ikke lett. Kan jeg få tre? Pepperkaker stekt i krumkakejern er de beste pepperkakene jeg noen gang har smakt. De får en helt annen smak enn de som er stekt i ovnen. En annen favoritt er pepperkaker med sesamfrø. Disse må du prøve! Også må jeg jo innrømme at jeg synes marengssnømennene er ganske så sjarmerende! 

Bruk eggehvite og ikke vann i melisglasuren!

– Hva er den fineste pepperkaken du noensinne har sett?

– Jeg tror nok kanskje de pepperkakene som tantebarna mine lager er de fineste jeg har sett! Jeg skjønner jo at jeg er litt følelsesmessig preget i valget mitt her, men det er noe utrolig sjarmerende med pepperkaker som er helt klemt sammen til en liten klump av barnehender og siden pyntet med et enormt lass av melis som renner ut på alle kanter!

– Hva er ditt beste råd til pepperkakebakere før årets pepperkake-sesong?

– Ha det gøy! Lek! Prøv deg frem! Ikke bak fordi du MÅ, men fordi du vil! Ikke la pepperkakebakingen bli en del av julestresset, sier mesterbakeren, og legger til: Men det mest konkrete rådet mitt for å få fine pepperkaker: Bruk eggehvite og ikke vann i melisglasuren!

alt

Fem smarte pepperkaketips

  1. Husk at kakepynt og matfarger kan inneholde gluten, men det finnes mye fint uten også. Sjekk alltid innholdslisten.
  2. Du kan også pynte pepperkakene med tørket frukt, bær, nøtter eller frø.
  3. Har du litt kakao i pepperkakedeigen blir den litt mørkere og litt mer sjokoladeaktig på smak.
  4. Kald deig er lettest å jobbe med, så oppbevar den i kjøleskapet og ta den bare ut bitvis.
  5. Skal du lage store pepperkakefigurer, som f.eks. hjerter til å henge i vinduet, så skjær dem ut rett på bakepapiret på stekebrettet.

 

Lyst på mer glutenfri inspirasjon? Hva med å sjekke julens beste festkaker?  

Alle våre deilige, glutenfrie juleoppskrifter finner du HER!

Klikk på logoene for mer info