Lekker laksepai
Bakverk 0 - 20 min
Ingredienser
Paibunn:
100 g glutenfritt havremel
100 g quinoamel
125 g smør, romtemperert
3 ss vann
Fyll:
200 g gravlaks eller røkelaks
200 g kremost lett (11 %)
200 g kremost naturell
1 dl seterrømme eller Creme Fraîche
½ sitron – kun saften
2 ss ørretrogn
2 ss finhakket gressløk
1 ss finhakket dill
Garnering:
1 dl seterrømme
sitronskiver
dillkvister
Slik gjør du
- Ha mel i en bolle sammen med det romtempererte smøret. Smuldre smøret inn i melet. Tilsett vannet og elt til paideigen er godt blandet, eller ha mel og smør i en foodprosessor og kjør til jevnt smulete. Tilsett vannet og kjør til deigen samler seg i en klump.
- Pakk deigen inn i en plastpose, trykk den flat og la den hvile kaldt ca. 30 min. Bruk tiden til å forberede fyllet.
- Ta deigen ut av kjøleskapet og del den i fingertykke skiver som legges jevnt fordelt utover i paiformen og opp langs kanten.
- Trykk deigen på plass med fingrene. Stikk til slutt små hull i deigen med en gaffel.
- Stek paibunnen ved 200 °C midt i ovnen ca. 15-20 min. Avkjøl før fyllet has i.
- Kutt gravlaks i like store terninger og bland sammen med sitronsaft, rogn, gressløk og dill.
- Ha rømme og kremost i en stavmikser og kjør til godt blandet og luftig. Ha i lakseblandingen og rør godt sammen. Smak til med salt og pepper.
- Hell røren over i paiformen og sett kjølig natten over. Det tar lang tid før paien stivner.
- Rør lett i rømme/creme fraiche før den smøres på toppen av paien.
- Pynt med sitronskiver, rogn og dill – og server!
Tips!
Glutenfritt havremel kan enkelt lages ved å kjøre glutenfrie havregryn med en stavmikser
✎ 📷 Therese Elstad