Statsbudsjettet 2025: Mindre penger til glutenfri mat
I dag la regjeringen fram sitt forslag til statsbudsjett for 2025, og spenningen var stor rundt grunnstønadens størrelse. Alle med cøliaki, dermatitis herpetiformis (DH) og hveteallergi har rett til grunnstønad for å kompensere for den merkostnaden det medfører å måtte leve glutenfritt for å holde seg frisk.
Skjult kutt
Regjeringen foreslår en nominell videreføring av satsene fra 2024. Det betyr at man får samme kronebeløp neste år som i år. Disse satsene er foreslått fra januar 2025:
- Sats 1: 9024 kroner per år
- Sats 2: 13 752 kroner per år
Utbetalingen av grunnstønaden i 2025 blir dermed nøyaktig den samme som for 2024. Så selv om prisene på vanlige matvarer har økt kraftig de siste årene, og prisene på glutenfrie spesialprodukter har økt enda mer, foreslår regjeringen at stønaden ikke skal økes i takt med utgiftene.
– I prinsippet blir en nominell videreføring å regne som et kutt i grunnstønaden til våre medlemmer, sier generalsekretær Engvold.
Hvis man ser på den generelle prisveksten i samfunnet, viser tall fra Statistisk Sentralbyrå (SSB) at fra juli i fjor til juli i år har prisene på matvarer og alkoholfrie drikkevarer økt 4,9 prosent.
SSB har dessverre ikke egne tall for glutenfri mat, men Norsk cøliakiforening har overvåket prisutviklingen på glutenfrie matvarer de siste årene, og har dokumentert at prisene på glutenfri mat har steget med nesten 30 prosent de siste fem årene. Det er mer enn dobbelt så mye som prisveksten på annen mat i samme periode.
Dyrtid
– Glutenfri mat er den eneste tilgjengelige medisinen for personer med cøliaki, DH og hveteallergi. Når grunnstønaden står stille mens prisene skyter i været, blir det en stadig større økonomisk påkjenning å leve glutenfritt, sier generalsekretær Engvold i Norsk cøliakiforening.
Det er over 40 000 nordmenn som mottar grunnstønad for å kompensere for noen av merkostnadene ved et glutenfritt kosthold. Regjeringens budsjettforslag vil ramme disse betydelig.
– Det er dyrtid, noe regjeringen selv erkjenner, og de har innført en rekke tiltak for å kompensere for den betydelige levekostnadsøkningen på en rekke andre områder. Det er derfor svært alvorlig og direkte selvmotsigende at budsjettforslaget bevisst synes å belaste en betydelig pasientgruppe på denne måten, sier generalsekretæren, og fortsetter:
– Norsk cøliakiforening vil løfte saken for Stortinget i forbindelse med revidering av regjeringens budsjettforslag for 2025, og understreke viktigheten av at myndighetene ikke påfører alle med cøliaki ytterligere og urimelige økonomiske belastninger i året som kommer, avslutter Engvold.