Baking_1280x720.jpg

Foto: iStock

– Du får så mye tilbake

– Jeg synes det er kjekt å lære andre å bake gode bakverk, og se gleden deres når de får det til. Det er veldig, veldig kjekt, sier bakeleder Bente Raknes i Ålesund.

Tekst: Tone A. Nyvold
Foto: Privat


Hun har holdt bakekurs i over 10 år, både vår og høst, og gleder seg alltid til å komme i gang igjen.

– I løpet av disse årene er det bare ett kurs som har blitt avlyst, og folk kommer langveisfra for å være med på kurs, sier Bente Raknes.

Syk i fire år

altDet startet i 2007 da sønnen hennes fikk påvist cøliaki. Da hadde han vært veldig syk i fire år uten at de visste hva det var, for allerede i 2003 fikk familien beskjed fra sykehuset om at han ikke hadde cøliaki.

– Det er noe av det viktigste jeg har lært. At om man får negativt svar på én cøliakiprøve, så utelukker det ikke at det kan være cøliaki likevel. Jeg stolte på at det var et endelig svar, men det var det ikke, sier Bente Raknes.

– Da han endelig fikk diagnosen, var det en stor lettelse å få vite hva som feilte ham. Samtidig visste jeg veldig lite om sykdommen, og dro rett til biblioteket. Det var ikke så vanlig med googling på den tiden, så jeg plagde nesten livet av bibliotekaren for å få lære mest mulig om sykdommen.

– Deretter reiste jeg hjem og meldte oss inn i NCF, og dro rett på bakekurs. Det var artig, men jeg syntes det var litt forvirrende og vanskelig å huske alt, så jeg meldte meg på et bakekurs til. Og så enda et. Men da sa bakelederen at jeg heller kunne bli assistent. Så da var jeg bakelederassistent i fire år, før jeg i 2011 ble sertifisert som bakeleder og begynte å holde egne bakekurs, forteller Bente Raknes.

En kode som må knekkes

– Det har skjedd utrolig mye på de 10 årene jeg har holdt kurs. Folk kan mye mer, og de kan google seg til oppskrifter på nett. Men glutenfri baking er fortsatt en kode som må knekkes for mange.

– Jeg sier ofte «den dagen du har kastet like mye som meg, da har du knekt koden». Når man baker glutenfritt er det viktig å holde seg til oppskriften, og ikke være kreativ før man har lykkes med baksten, råder den erfarne bakelederen.

Bente har også holdt bakekurs både på skoler, SFO og på «Cøliakiskolen» ved sykehuset i Ålesund.

– Det er viktig å spre riktig kunnskap. For det er så mange feilaktige opplysninger som folk har hørt om. Så det er viktig å sortere kunnskap og synsing fra hverandre.
 

– Det er viktig å spre riktig kunnskap.


– Jeg pleier også å fortelle om ungdomsforeningen NCFU. Den MÅ man bare bruke om man er ungdom. Det er så kjekt å ha venner som forstår hvordan det er å leve glutenfritt. Sønnen min har hatt stor glede av å delta på ungdomsleirer og har fått venner for livet gjennom NCFU.

Får være med på mye

– Jeg synes det er veldig kjekt å være bakeleder, for vi får være med på så mye. Det skjer så mye spennende på cøliakifronten og vi får hele tiden oppdaterte nyheter. Og det er samlinger på Gardermoen for bakeledere med spennende foredrag.

Bente har også vært med i en ressursgruppe som har laget nytt oppskriftshefte til bakekursene, og hun har vært med å utdanne flere bakeledere, som igjen er med på å spre glutenfri bakeglede og kunnskap over det ganske land.

– Jeg pleier å si: «Bruk medlemskapet ditt for det det er verdt». Det er ikke så mye innsats som kreves, og du får så mye tilbake, sier Bente Raknes.