goodly-og-stabburet-trekkes.jpg

Tilbaketrekker glutenfrie produkter

Goodly glutenfrie nudler og porsjonspakker med glutenfri leverpostei fra Stabburet trekkes fra markedet.

Det ble i sommer kjent at det er funnet plantevernmiddelet etylenoksid i tilsetningsstoffet guarkjernemel, også kjent som johannesbrødkjernemel. Etylenoksid er ikke tillatt brukt i matvarer i EU og EØS, og har ført til at flere matvarer er trukket fra markedet. 

Johannesbrødkjernemel/guarkjernemel er et bindemiddel som ofte blir brukt i glutenfrie matvarer, og Norsk cøliakiforening har derfor tatt kontakt med glutenfrie produsenter og leverandører for å sjekke hvilke matvarer dette kan gjelde. Det ser heldigvis ikke ut til at dette gjelder mange glutenfrie produkter, men det er en rekke andre matvarer som er berørt. Både iskrem, fløtegratinerte poteter fra Rema og Coop og sardiner fra King Oscar er blant matvarene som nå blir trukket tilbake på grunn av etylenoksid. Se alle matvarer som tilbaketrekkes her.

Ikke akutt helsefare

Kan forbrukerne bli syke av å spise produkt hvor forurenset johannesbrødkjernemel er brukt som tilsetningsstoff?

Du blir ikke akutt syk av å spise slike produkter. Etylenoksid skal likevel ikke være til stede i maten fordi stoffet kan gi økt risiko for alvorlige helseskader. Hvor mye risikoen øker vil være avhengig av hvor mye etylenoksid du får i deg fra forurensede produkt over tid. Selv om risikoen øker, fører det ikke nødvendigvis til utvikling av alvorlig sykdom. Folkehelseinstituttet vurderer det slik at inntak av produkt som inneholder etylenoksid ikke utgjør noen akutt helsefare, men siden stoffet kan skade gener, kan det over tid gi økt kreftrisiko, opplyser Mattilsynet.


Tilbakekaller Goodly nudler

REMA 1000 tilbakekaller Goodly Nudler i Kopp 50 g med biffsmak og Goodly Nudler i Kopp 48 g med kyllingsmak. Produktene er solgt i REMA 1000 butikker i hele landet. Begge produktene har produksjonsdato 07.02.2021, Best før: 07.02.2022 og Bach/Lotnr: 10264 R. 

Produktene er nå trukket fra butikkhyllene og selges ikke lenger. Rema 1000 ber om at varen leveres tilbake til Rema 1000 butikk eller kastes.

Kontakt: Trygg mat-ansvarlig hos Rema 1000, Oda Nilsen Bækkelund, tlf 467 69 605.


Stabburet leverpostei

Orkla Foods Norge trekker tilbake glutenfrie porsjonspakker med Stabburet Leverpostei, samt flere typer glutenholdig leverpostei. Årsaken er også her at det er funnet etylenoksid i råvaren johannesbrødkjernemel. 

Produktene er solgt til butikker i hele Norge. Og det glutenfrie produktet heter Stabburet Leverpostei Glutenfri 22 g, og er merket med Best før: 22.07.2025, samt Fra og med 01.11.2025 til og med 11.02.2026

Orkla Foods Norge ber forbrukere som har produkter merket med aktuelle best før datoer om å ta kontakt med Orkla Foods Norge forbrukerservice og få refundert kjøpet av varen. De kan deretter kaste varene.

Kontakt: Orkla Forbrukerservice, Tlf. 22 06 27 92

Her er full oversikt over tilbaketrekninger fra Orkla Foods Norge.

Klikk på logoene for mer info