Ukraina-kollasje-3-1200x500.jpg

Her kommer en takknemlig hilsen fra barna, deres foreldre og våre frivillige, skriver leder av den ukrainske cøliakiforeningen.

Ukrainske barn takker for hjelpen

Norsk cøliakiforening har så langt overført 16.000 kroner til nødhjelpsfondet for ukrainske flyktninger som trenger glutenfri mat. Fredag fikk vi en situasjonsrapport fra Ukraina og takknemlige hilsener fra barna og familiene som har mottatt hjelp.

Da krigen brøt ut i Ukraina og sendte millioner av mennesker på flukt, spurte de europeiske cøliakiforeningene seg hvordan de kunne hjelpe flyktninger med behov for glutenfri mat.

Vår europeiske paraplyorganisasjon, Association of European Coeliac Societies (AOECS), nedsatte en krisekomité for å finne ut hvordan man best kunne støtte cøliakere i Ukraina, samt cøliakere på flukt til nabolandene. Resultatet ble å opprette et nødhjelpsfond som skal håndtere donasjonene som kommer inn for å hjelpe flyktninger. Cøliakiforeninger fra hele verden bidrar, og det har blant annet kommet inn store donasjoner fra USA.

Polen står i front

Polen har tatt i mot svært mange flyktninger, og den polske cøliakiforeningen har stått i fronten både for å sikre glutenfri mat til flyktninger som har krysset grensen, og for å distribuere glutenfri mat til familier som fortsatt befinner seg i Ukraina og lever under svært vanskelige forhold. Normal varedistribusjon fungerer ikke. Folk kan ikke gå på arbeid, og mottar da heller ikke lønn, og mange sliter derfor med å brødfø familien sin.

Det vil også bli levert glutenfri mat til flere av nabolandene som mottar ukrainske flyktninger. Og det er ønskelig at noe av pengene skal gå til rådgivning og traumehjelp, særlig for barna.

Brev fra Ukraina

På fredag fikk vi en mail fra Olga Naumova, lederen av den ukrainske cøliakiforeningen. Hun gir oss et sterkt vitnesbyrd fra et land i dyp krise. Vi har fått tillatelse til å dele både den og bildene av ukrainske barn som har fått hjelp. Vi har oversatt brevet til norsk.

Kjære kollegaer,

I dag er det den 36. dagen av krigen. Ikke den siste, men én dag nærmere seier. Disse dagene har vært vanskelige for oss alle. Men takket være hjelpen fra alle medlemmene i AOECS, har vi hatt muligheten til å sørge for glutenfrie produkter til barna våre. I disse dager, mer enn noensinne, føler vi den varme støtten fra våre polske kollegaer, og spesielt Malgorzata og hennes team. Vi forstår hvilken innsats dette krever.

Nå har vi fire mottak for humanitær hjelp: Lviv, Vinnitsa, Kyiv og Mukachevo. Denne distribusjonen gir oss muligheten til å sende pakker til de fjerneste steder, samt de hardest rammede byene Sumy, Chernihiv, Melitopol, Kharkov, Yuzhnoukrainsk, Nikolaev og Konotop.

Den siste tiden har mer enn 1500 familier mottatt mat. Hver dag registrerer 30 til 40 familier seg for å motta glutenfri mat. Vi er svært takknemlig for den hjelpen våre medlemmer får når de krysser grensen. Vi mottar takknemlige meldinger om hvordan de har blitt ønsket velkommen inn i andres familier og hvordan de har fått hjelp til å tilpasse seg i et fremmed land.

Mange familier som fortsatt er i Ukraina, har blitt tvunget på flukt til den vestre delen av landet. Uheldigvis har mange mistet jobben og er ute av stand til å forsørge familien sin. Den hjelpen vi nå får av den polske cøliakiforeningen er avgjørende for at de skal overleve i denne vanskelige situasjonen. Vi vil derfor dele noen bilder av barn som har mottatt etterlengtede glutenfrie produkter med dere. Dette er til dere som hjelper Ukraina nå. Her kommer en takknemlig hilsen fra barna, deres foreldre og våre frivillige.

Jeg er sikker på at vi vil klare å stoppe angrepene og forhindre en tredje verdenskrig. Ære til Ukraina!

Med de beste ønsker,

Olga Naumova
Phd,MD, Institute of Otolaryngology,
President Ukrainian Celiac Society
celiac.org.ua | Facebook

Vil du hjelpe?

Situasjonen i Ukraina er fortsatt prekær. Dersom du ønsker å hjelpe kan du støtte via Vipps til 516239 (valgfritt beløp - merkes med Ukraina). Eller du kan sette inn valgfritt beløp på vår bankkonto: 3705.03.95376 (merkes med Ukraina).

NCF overfører alle penger uavkortet til AOECS Central Emergency Fund.

Dette er til dere som hjelper Ukraina nå. Her kommer en takknemlig hilsen fra barna, deres foreldre og våre frivillige.

Olga Naumova, president i den ukrainske cøliakiforeningen

 

Les også:
Støtt cøliakere fra Ukraina