Øl_1200x500.jpg

Glutenfri øltest

Heldigvis har det blitt stadig bedre utvalg av glutenfritt øl. I denne testen har vi testet 12 norskproduserte  og selvsagt glutenfrie  øltyper!

De siste årene har vi sett en positiv utvikling med stadig flere norske bryggerier som produserer glutenfritt øl. I denne testen har vi testet 12 norske øl, og 11 av disse øltypene er lisensiert via NCF og merket med crossed grain-symbolet. Det siste ølet er merket med tekst som forteller at ølet er glutenfrittProdukter merket med crossed grain-symbolet på emballasjen testes jevnlig etter internasjonale standarder av uavhengige laboratorier, og er garantert glutenfritt. Det er NCF som har ansvar for lisensieringen i Norge, og vi er godt fornøyd med at så mange produsenter har valgt å lisensiere sine øltyper. Dette betyr trygghet for forbruker. NCF anbefaler at personer med glutenintoleranse drikker øl som er merket glutenfritt.

Om testen

Ølet ble testet blindt og vurdert etter kriteriene: Aroma, utseende, smak, munnfølelse og generell vurdering. Karakteren som fremkommer i testen er gitt som et gjennomsnitt av dommernes poeng. Karakterskalaen går fra 6 som toppkarakter til 1 som laveste karakter. Pris ble ikke vurdert, da den kan variere.

Resultatene
 

altKinn Pilegrim (33 cl)alt
Lisensiert med crossed grain-merket

Bryggeri: Kinn Bryggeri
Øltype: Lyst engelsk øl
Alkohol: 4,5 %
Råvare: Vatn, byggmalt, humle og gjær
Prosess: Enzym (tester med R5 Competitive ELISA)
Tilgjengelighet: Vanlige dagligvareforretninger, ølutsalg, restauranter og serveringssteder.

Dufter av frisk humle, lett korn, noen malt, sitrus. Mye aroma som forsvinner fort. Klar gyllen farge, lett skum. Smak av blomster, humle, sitrus, lett korn. God balanse, bra bitterhet, humle- og ettersmak. Middels fylde og karbonering. En god, lett øl. Bra fylde til å være lys. Et øl for de som savner øl med humle. En koseøl. Er i en litt annen sjanger enn de fleste andre øl-typene i testen; litt mer håndverk.


altKinn Pryl (75 cl)alt
Lisensiert med crossed grain-merket

Bryggeri: Kinn Bryggeri
Øltype: Belgisk dobbel
Alkohol: 7,0 %
Råvare: Vann, byggmalt, sukker, kandissirup, humle og gjær.
Prosess: Enzym (tester med R5 Competitive ELISA)
Tilgjengelighet: Vinmonopolet, og en del restauranter og serveringssteder

Litt lite aroma, men bra preg; dufter av kandissukker, ristet malt, fenoler, tørket frukt. Savner noe kompleksitet i malt. Kobber/bitter i farge, bra skum. Smaker av mørke bær og frukt, karamell, kandissukker, lett vingummi, ristet malt. Fint gjærpreg, fin bitterhet. Lang, god ettersmak. Fyldig, middels karbonering. Deilig øl, flott til både mat og alene.


altMack Lite Glutenfri (50 cl)alt
Lisensiert med crossed grain-merket

Bryggeri: Macks Ølbryggeri
Øltype: Pilsner
Alkohol: 4,5 %
Råvare: Vann, byggmalt og humle
Prosess: Enzym (tester med R5 Competitive ELISA)
Tilgjengelighet: I alle Coop-profiler i Midt- og Nord-Norge. Frivillig nasjonal listing i Joker, Spar/Eurospar og Meny. Kiwi og Bunnpris har den inne i nordre Nordland, Troms og Finnmark.

Dufter av søt, maislignende aroma, svakt humlepreg, lett korn, fruktig, sitrus. Lett svovelpreg fra gjær. Friskt utseende, klar strågul, bra skum. Smaker av blomster, bra bitterhet fra humle, lett korn, noe malt, en del syre, fruktig. Lang ettersmak. Middels fylde og karbonering. Lite bitterhet til å være pils, og savner litt mer humlesmak, men har en fin balanse. Man får det man forventer. Fin pils, lettdrikkelig sommerøl.


altFreeze Glutenfri (33 cl)alt
Lisensiert med crossed grain-merket

Bryggeri: Macks Ølbryggeri
Øltype: Pilsner
Alkohol: ALKOHOLFRI
Råvare: Vann, byggmalt og humle.
Prosess: Enzym (tester med R5 Competitive ELISA)
Tilgjengelighet: For salg i alle Coop-profiler i Midt- og Nord-Norge. Frivillig nasjonal listing i Joker, Spar/Eurospar, Meny og Bunnpris. Kiwi har den inne i nordre Nordland, Troms og Finnmark.

Dufter av blomst, lett korn, noe bitterhet, lett humle (ikke noe avansert humlepreg), lett malt. Lukter alkoholfri. Har en lys og fin farge, kremet skum. Smaker noe korn, lett humle, noe melent, vann. Innslag av sødme, tydelig bitterhet, lett metallisk ettersmak. Lett fylde, middels karbonert. En ok alkoholfri variant som er lettdrikkelig og frisk. Kunne gjerne hatt mer humle, men bra håndverk. Passer som «gressklipperøl».


altGrans Glutenfri Pilsner (50 cl)alt
Lisensiert med crossed grain-merket

Bryggeri: Grans Bryggeri
Øltype: Pilsner
Alkohol: 4,7 %
Råvare: Vann, maltet bygg glutenfri, humle.
Prosess: Enzym (tester med R5 Competitive ELISA)
Tilgjengelighet: REMA 1000.

Lett aroma av grønne epler, lett preg av humle, kvae og sitrus. Fin farge, gyllen og klar. Godt skum som holder seg. Fin åpning, ganske typisk lett pilsner. Smaker noe vannete. Bitterhet sitter lenge i, øvrige smaker gjør ikke det. Bløt, middels karbonert. En lett pils som er noe pregløs og anonym. Lettdrikkelig sommerøl, enkel smak. Noen unoter som trekker ned; bløtheten gjør seg egentlig ikke i denne type pilsner, dette blir mer en slags tsjekkisk lager, noe man ikke forbinder med norsk butikkpilsner. Mangler litt skarp bitterhet. Passer til grillmat eller som «gressklipperøl».


altRingnes LITE Glutenfri (50 cl)alt
Lisensiert med crossed grain-merket

Bryggeri: Ringnes (Carlsberg Group)
Øltype: Pilsner
Alkohol: 4,3 %
Råvare: Byggmalt, humle og vann
Prosess: Adsorbsjonsfiltrering (tester med R5 Competitive ELISA)
Tilgjengelighet: I de fleste butikker (REMA 1000, Coop, Matkroken, Kiwi, Spar Supermarked, Eurospar, Meny og Jacobs). Produktet finnes også som 0,33 boks i frigdepack. Denne er nå også tilgjengelig på flaske på flere utelivssteder.   

Noe ubestemmelig aroma, men fruktig, ren, frisk, lett søtlig. Dufter av grønne epler og aceton, fenoler (overbrygget), lett preg av korn. Gyllen, fin og frisk farge, bra skum. Smaker ganske fruktig, lav humlebitterhet, karamell, korn, syre, sitrus. Middels fylde, høy karbonering. Ganske lang ettersmak. Lettdrikkelig og veldig frisk. Passer som tørstedrikk.


altSØR Glutenfri (33 cl)alt

 

Bryggeri: Det Lille Sørlandsbryggeriet Sør / Scandza
Øltype: Maisbasert pilsner
Alkohol: 4,7 %
Råvare: Mais
Tilgjengelighet: Utvalgte REMA 1000, Extra, Mega og Obs.

Søt, maislignende aroma, preg av europeisk edelhumle. Lett svovelpreg fra gjæren, kjenner at det lukter pilsner. Noe tam. Lett sødme, noe preg av korn. Noe løsemiddel i ettersmak. Har klar, strågul farge, med lett skum. Bløt, lett karbonert. Bra korn- og humlepreg, men maisen kommer litt for kraftig igjennom, man kjenner at dette er et mais-øl. Passer til grillmat.


altRingnes LITE Glutenfri Mørk Pilsner (50 cl)alt
Lisensiert med crossed grain-merket

Bryggeri: Ringnes (Carlsberg Group)
Øltype: Mørk pilsner
Alkohol: 4,3 %
Råvare: Byggmalt, humle og vann
Prosess: Adsorbsjonsfiltrering (tester med R5 Competitive ELISA)
Tilgjengelighet: I de fleste butikkene til REMA 1000, Bunnpris, Coop Obs!, Mega og store Extra. Finnes i de fleste Ultra og Meny-butikker og regionalt i Kiwi og Spar (hovedvekt på Østlandet.)

Har en lett aroma, dufter av frukt, karamell, lett malt og korn. Klar bitter, kremet skum. Smaker lett karamell, ristet malt, noe sødme, lett bitterhet, lett fruktighet, brødskorpe. Lav bitterhet til å være pils. Smak forsvinner raskt, blir noe vannete. Middels fylde og karbonering. Forventer mer maltpreg pga. utseendet; savner fylde, aroma, kompleksitet i smak. Men lettdrikkelig og bra øl, bra håndverk. Passer til kjøttmat, gryter, etc.


altAass Lite (33 cl)alt
Lisensiert med crossed grain-merket

Bryggeri: Aass Bryggeri
Øltype: Vienna lager
Alkohol: 4,5 %
Råvare: Vann, byggmalt, humle og gjær.
Prosess: Enzym (tester med R5 Competitive ELISA)
Tilgjengelighet: Kiwi, Meny, Spar, Joker: Hele landet. Coop: Østlandet. I tillegg vil produktet være tilgjengelig på Tax Free på de største flyplassene og fergene til Color Line og Fjordline.

Dufter av malt, karamell, lett fruktighet, lett korn, veldig lett humle. Har en klar gyllen farge, lett skum. Smaker av korn, lett syre, svak bitterhet, lett sødme, litt vann. Bra maltpreg. Middels fylde, lett karbonering. Noe tam; kjedelig og lite karakter. Bra håndverk. Står ikke så godt alene, men passer til mat, for eksempel grillmat.


altIsbjørn Lite Glutenfri (33/50 cl)alt
Lisensiert med crossed grain-merket

Bryggeri: Macks Ølbryggeri
Øltype: Pilsner
Alkohol: 4,5 %
Råvare: Vann, byggmalt og humle.
Prosess: Enzym (tester med R5 Competitive ELISA)
Tilgjengelighet: For salg i alle kjedeprofiler i Troms, Finnmark og nordlige Nordland. Frivillig nasjonal listing i Joker, Spar/Eurospar, Meny og Bunnpris. Alle Coop-profiler har den frivillig i Midt- og Nord-Norge.

Veldig lite aroma, men det lukter godt, som frisk blomstereng. Lett aroma av korn og humle. Klar strågul farge, og fint, kremet skum. Smaker en del bitterhet, noe vannete, lite malt. Lett sødme, noe sitrus i humle, lett melent, litt mye syre. Lett fylde, middels karbonert. Er generelt noe tynn og pregløs, har en svak balanse, forventer mer fylde av en pilsner. Noen bryggefeil som ligger i bakkant som en utone; smak av diacetyl, harskt smør (forårsakes av for tidlig avbrutt gjæring eller av bakterier) og cottage cheese. Men en lettdrikkelig og (enkel) øl. Passer som «gressklipperøl».


altHansa Lite Glutenfri (50 cl)alt
Lisensiert med crossed grain-merket

Bryggeri: Hansa Borg Bryggerier
Øltype: Pilsner
Alkohol: 4,2 %
Råvare: Vann, maltet bygg og humle.
Prosess: Enzym (tester med R5 Competitive ELISA)
Tilgjengelighet: Landsdekkende i NorgesGruppen og COOP.

Har veldig lite aroma, men dufter lett av korn og humle, noe karamell samt urter. Lett svovelpreg, lett diacetyl/smørsmak (for tidlig avbrutt gjæring eller bakterier). Klar, gyllen i farge, kremet skum. Smaker vannete, parfyme, lite malt. Veldig fruktig med lett sukret preg, lett bitterhet. En del syre. Tynn, smak forsvinner fort. Middels fylde og karbonering. Passer til grillmat.


altCB Lite Glutenfri (50 cl)alt
Lisensiert med crossed grain-merket

Bryggeri: Hansa Borg Bryggerier
Øltype: Pilsner
Alkohol: 4,2 %
Råvare: Vann, maltet bygg og humle.
Prosess: Enzym (tester med R5 Competitive ELISA)
Tilgjengelighet: Hovedsakelig i dagligvare i Agder.

Dufter av malt, frisk sitrus, lett humle og korn, røde og grønne epler. Klar gyllen farge, med tett, fint skum. Smaker av parfyme, malt, korn. Litt lite bitterhet, lite frisk. Fruktig, emmen ettersmak, noe syre. Middels fylde og karbonering. Kunne ryddet litt opp i gjæringen, bærer preg av acetaldehyd, løsemiddel og gjærpreg som er litt ødeleggende. Lite friskhet og lite bitterhet gjør at ølet blir litt pregløst, men fortsatt lettdrikkelig. Passer som tørstedrikk.

Se også: Oversikt over glutenfritt øl som selges i Norge

Testpanelet

altPer Øyvind Arnesen
Mesterøldommer og leder i Dommerkomiteen i Norbrygg, skribent på Øl-portalen, blogger på ølhund.no og aktiv hjemmebrygger. Interessert i smak, spesielt kombinasjonen av øl og mat.


altJohan L. Brattås
Var i mange år en ølhund, og fikk seg en smell da han måtte kutte ut gluten i 2010. Har siden gjort det til sin misjon å øke utvalget av glutenfritt øl i butikkene, og finne og teste alt av glutenfritt øl som kommer på markedet.


altHenning Denstad
Ølguide på Ølakademiet siden 2010 og brenner for å spre budskapet om ølens mangfold. Skriver bloggen Hennings ølblogg som blant annet inneholder en omfattende oversikt over glutenfrie øl i Norge.
 

Metoder for å brygge glutenfritt øl:

  • Bruk av tilsatte enzymer som bryter ned gluten (stort sett Brewer's Clarex fra DSM).
  • Filtrering: Øl inneholder i utgangspunktet lite gluten til tross for at det er basert på korn. Dette fordi mye glutenprotein felles ut under produksjonsprosessen. Når gluten fjernes under filtrering er det ikke med en vanlig «filtrering» som bare tar ut partikler, men med en spesielt tilpasset filtrering som også fanger oppløste proteinmolkyler. Denne prosessen tar først og fremst bort glutenproteiner slik at smak og skumdannelse ikke påvirkes.
  • Bruk av glutenfrie råvarer (f.eks. sorghum): Etter at Brewer’s Clarex har blitt vanlig ved produksjon av glutenfritt øl, er det få som bruker glutenfrie råvarer. Vi vet at i USA er fjerning av gluten ved produksjon ikke lovlig, og bruk av glutenfrie råvarer er dermed mer vanlig der.

Måling av gluten i øl

Antistofftesten R5 ELISA er godkjent av WHO, og består av to typer tester: R5 sandwich ELISA og R5 competitive. R5 sandwich ELISA brukes i forbindelse med analyse av gluten fra hvete, rug og bygg i naturlige og varmebehandlede næringsmidler, og benyttes på bakervarer og tørrvarer. R5 competitive ELISA brukes i forbindelse med analyse av hydrolysert gluten. Denne analysemetoden måler nedbrutte glutenmolekyler, og er per i dag den eneste testen som er godkjent for å få produkter crossed grain-lisensiert.