Hva kan vi bruke som alternativ til Gryr?

Hei! 🙂 Har oppdaga at Gryr legg om produksjonen av havremelk og at den ikkje lenger vil vere glutenfri. Er litt fortvila, for det er den einaste melka tiåringen min (med cøliaki) drikk, og eg finn ingen anna glutenfri havremelk som inneheld kalsium og jod. Han har eit litt anstrengt forhold til mat og et få matvarer (et blandt anna ikkje grønsaker el. fisk). Har tidligere hatt oppfølging av ernæringsfysiolog, og då vart havremelk med jod og kalsium heldt fram som ei svært viktig del av kostholdet hans. Veit de om andre glutenfri havremelk typer på markedet som er tilsett jod og/ eller kalsium? Veit at Oatly har eit lavt innhold, og kan brukast av og til, men han drikk 1-2 glas pr dag. Mvh Alette

Lise svarer

Vet ikke om noen andre typer havremelk med både jod og kalsium, men Oatly er jo tilsatt kalsium og har et såpass lavt innhold av gluten at 1-2 glass om dagen vil ikke være problematisk. Det er jo kun 10 % havre i melken, og selv om den er litt forurenset vil det fortynnes såpass mye at det vil være uproblematisk ved såpass lavt inntak. Kanskje jodtilskudd kan være noe å vurdere? Ellers så er det også litt jod i egg og veldig mye i tang- og tareprodukter. Så begrens inntaket av det siste, for det er heller ikke bra å få i seg for mye jod.