Arkiv

Resultat: (1000) viser 1 - 20

glutendetektiv, 02.Jun 2025 15:59

Hei, jeg har hørt at enkelte typer engangsemballasje eller fat/skåler/bestikk kan være basert på hvete og overfører gluten til mat. Jeg bare lurte på om det er noen måte å gjenkjenne disse når man ser dem (merking eller utseende på materi...

Hei, jeg har hørt at enkelte typer engangsemballasje eller fat/skåler/bestikk kan være basert på hvete og overfører gluten til mat. Jeg bare lurte på om det er noen måte å gjenkjenne disse når man ser dem (merking eller utseende på materialet), og om det er noe man burde være bekymret for? Fikk vondt i magen i noen dager etter å ha bestilt takeaway som skulle ha vært glutenfri, og usikker på hva som var årsaken (nydiagnosert, så har ikke blitt vant til å kjenne forskjellen ennå.)

glutendetektiv, 02.Jun 2025 15:59

Ja mat embalsje som er laget av hvetestrå er ofte forurenset med glutenholdig kornmaterialer og derved vil embalsjen kunne inneholde nok gluten til at maten som oppbevares får >20PPM gluten pga overgang fra embalasjen. Dette er visstnok ikke et problem (ennå) i Norge, men NCF bør jobbe for å få på plass en merkingsregel av dette, enten via europeiske/ WHO/FN (codex allimentarius) myndigheter og/eller nasjonalt, på samme måte som at all mat skal gluten-merkes om det inneholder glutenholdige komponenter.

Trond S. Halstensen, 04. juni 2025 19.00

Er Coop sin marsipan glutenfri?

Kan min datter med glutenintoleranse, spise Coop marsipan? ...

Kan min datter med glutenintoleranse, spise Coop marsipan?

Sval, 01. juni 2025

Hvis det er den marsipanen fra Coop som inneholder sukker, mandler, glukosesirup, vann og bittermandel så er den glutenfri.

Lise Friis Pedersen, 04. juni 2025 18.00

Hvorfor faller brøddeigen sammen?

Vi bruker Toro glutenfritt havrebrød til brødbaking, men i den senere tid har de falt sammen når de settes i ovnen. Følger instruksjonen på pakken med 40 minutter hevetid. Noen råd? ...

Vi bruker Toro glutenfritt havrebrød til brødbaking, men i den senere tid har de falt sammen når de settes i ovnen. Følger instruksjonen på pakken med 40 minutter hevetid. Noen råd?

Geir Ståle, 01. juni 2025

En teori kan være at det er mye varmere på denne årstiden, slik at heveprosessen har gått raskere og at 40 minutter blir for lenge. Hvis deigen hever for mye/for lenge faller den sammen når den steker. Prøv å korte ned på hevetiden når det er varmere.

Lise Friis Pedersen, 04. juni 2025 18.00

Kine, 03.Jun 2025 13:16

Hei! Sønnen min (16 år)har over tid hatt ulike symptomer som kan ligne dem på cøliaki. Varierende avføring, luftsmerter, slapphet/trøtthet, samt dårlig opptak av folat. Stadig mangel på folat til tross for 1 mg tilskudd og kostholdsfokus. (Niv&arin...

Hei! Sønnen min (16 år)har over tid hatt ulike symptomer som kan ligne dem på cøliaki. Varierende avføring, luftsmerter, slapphet/trøtthet, samt dårlig opptak av folat. Stadig mangel på folat til tross for 1 mg tilskudd og kostholdsfokus. (Nivå synker når tilskudd stoppes). Det siste året har ikke høydevekst vært som forventet. Vekt er normal. Følgende blodprøver er tatt hos legen: P-Transglutaminase (tTG) IgA = Negativ B-HbA1c = 30 DNA-HLA-typing cøliaki liste= negativ Mitt spørsmål er om disse prøvene er tilstrekkelige, eller om det er flere som bør tas? Kan vi kjenne oss trygge på at det ikke er cøliaki gutten har?

Kine, 03.Jun 2025 13:16

Dersom han spiser glutenholdig mat så har han ikke cøliaki siden han har negativ blodpøve og ikke har de HLA-variantene som er forbundet med cøliaki. De vanligeste mage-tarmplagene, selv for unge, skyldes irritabel tykktarmsyndrom (IBS) og da er det mat som er rike på ikke absorberbare karbohydrater, såkalte FODMAP-karbohydrater som man skal unngå. Alternativt er det andre tilstander slik som bakteriell overvekst i tynntarmen som kunne ha passet med de lave folinsyrenivåene, men dette bør utredes hos mage-tarmspesialist  (gastroenterolog).

Trond S. Halstensen, 04. juni 2025 19.10

Gunhild, 03.Jun 2025 12:18

Hei. Hva er sammenhengen mellom Cøliaki og tannhelse? Finnes det forsking på dette? ...

Hei. Hva er sammenhengen mellom Cøliaki og tannhelse? Finnes det forsking på dette?

Gunhild, 03.Jun 2025 12:18

Ja det finnes endel forskning på dette. Primært dreier det seg om barn som har ubehandlet, aktiv cøliaki mens de permanente tennene dannes. De kan få emaljeforstyrrelser alt fra små fargeforandringer til nesten helt tap av emaljen. Man vet ikke helt hva det kommer av, men mest tyder på at det er en effekt av cøliakiens autoimmunereaksjon da disse pasientene har antistoff mot proteiner som er viktig i tanndannelsen (Amelogenin). Voksne og barn med behandlet cøliaki har ofte mindre karies enn resten av befolkningen.

Trond S. Halstensen, 04. juni 2025 18.45

Gunhild, 03.Jun 2025 12:22

Finnes det noe sammenheng mellom cøliaki og tannhelse? Får man dårligere tannhelse grunnet kostholdet? ...

Finnes det noe sammenheng mellom cøliaki og tannhelse? Får man dårligere tannhelse grunnet kostholdet?

Gunhild, 03.Jun 2025 12:22

Se svaret på det andre innlegget ditt

Trond S. Halstensen

Trude, 03.Jun 2025 09:51

Hei! Vi er en barnefamilie med 2 jenter som begge har cøliaki. Dette ble oppdaget når familien bodde i Australia, hvor én har fått diagnosen, og den andre var under utredning pga lang venteliste. Antistoffer for begge var skyhøye, spesielt for barnet som var under ut...

Hei! Vi er en barnefamilie med 2 jenter som begge har cøliaki. Dette ble oppdaget når familien bodde i Australia, hvor én har fått diagnosen, og den andre var under utredning pga lang venteliste. Antistoffer for begge var skyhøye, spesielt for barnet som var under utredning (IgG 245, IgA 1936). Dessverre testet de ikke for Endomysial IgA (pos/neg), så hun nektes Grunnstønad i Norge. Vi ble bedt om å framprovosere antistoffer av barnelege, men dette resulterte i alvorlig oppkast og diarré etter én brødskive. Hun er allerede undervektig, så vi føler at dette er uetisk. Hun har vært strengt GF lenge. Finnes det andre løsninger?

Trude, 03.Jun 2025 09:51

Barnelegen kan sette cøliakidiagnosen på henne og utsette eventuell glutenprovokasjon til senere, til de er ca 7-8 år. Dersom hun alt er i den alderen så sier NAV sine egne retningslinjer dette angående cøliakidiagnosen hos barn:

"Barn

Cøliakidiagnosen hos barn baseres på European Society of Paediatric Gastroenterologi, Hepatology and Nutriton (ESPGHAN). Med barn menes i denne sammenheng personer under 18 år.

Spesialist i barnesykdommer må dokumentere på hvilket grunnlag diagnosen er satt eller vurdert. Spesialisten må oppgi alle relevante opplysninger og prøver som er tatt i forbindelse med cøliakiutredningen.

Sikker diagnose

Cøliakidiagnosen hos barn stilles basert på to alternative metoder:

  1. På bakgrunn av forhøyet anti-tTG-IgA mer enn 10 ganger øvre referansegrense, i to uavhengige prøver.
  2. Ved tynntarmsbiopsi, dersom anti-tTG-IgA er mellom øvre referansegrense og 10 ganger øvre referansegrense. Marsh grad 2 eller høyere ved biopsi bekrefter diagnosen cøliaki.

Når spesialist i barnesykdommer stiller diagnosen cøliaki og dokumenterer hvordan denne er stilt i henhold til medisinsk faglige retningslinjer/ESPGHAN, som vist over, skal NAV ta spesialistens vurdering til følge.

 

Usikker diagnose

Hvis tynntarmsbiopsi er normal og anti-tTG-IgA er mellom øvre referansegrense og 10 ganger øvre referansegrense hos barn med kliniske symptomer og god effekt av glutenfri kost, kan cøliakidiagnosen midlertidig godkjennes. Ny vurdering gjøres i en aldersperiode som er hensiktsmessig for barnets helse. Provokasjon bør gjøres først etter 7 års alder, eventuelt før eller etter pubertal vekstspurt. Disse sakene, og andre saker der det er tvil om diagnosen, må vurderes av rådgivende lege."

Dersom hun bare har en måling, men hvor både TG2-IgA og DGP-IgG var forhøyet (jeg kjenner ikke de australske nivåene i testen, og hva de har testet på) over 10 ganger høyere enn øvre normale nivå?), har god klinisk respons på GFD og fått akutte reaksjoner på glutenprovokasjon, så kan barnelegen argumentere med at videre glutenprovosering er uetisk da hun er underernært fra før (?).  Da bør de gi seg, og om de ikke gjør det, så kan dere be om kopi av sakspapirene fra NAV med beskjed om at dere tenker å ta saken opp til tygderetten. Da pleier de å gi seg.

Trond S. Halstensen

A, 02.Jun 2025 17:40

Hei! Hvor lenge er det til tablettene for cøliakere kommer på markedet? Og er det mulig å bli med på forskning selv for å tidligere få prøve dem? ...

Hei! Hvor lenge er det til tablettene for cøliakere kommer på markedet? Og er det mulig å bli med på forskning selv for å tidligere få prøve dem?

A, 02.Jun 2025 17:40

Som du aner så er det ingen som vet når det blir godkjent som behandling for cølaikere. Foreløpig er det kun innledende forskning som sier noe om de ulike tablettenes sikkerhet og mulige effekt ved cøliaki. 

Trond S. Halstensen, 04. juni 2025 18.34

A, 02.Jun 2025 17:35

Hei! Har veldig lyst på cøliakitablettene jeg har hørt at det forskes på. Mulig å bli med på noe forskning for å få begynne med disse tidligere? :) ...

Hei! Har veldig lyst på cøliakitablettene jeg har hørt at det forskes på. Mulig å bli med på noe forskning for å få begynne med disse tidligere? :)

A, 02.Jun 2025 17:35

Det er endel ulike tabletter som har ulik virkning som testes ut mhp hva som ligger i ordet "cøliakitabletter" og jeg vet ikke om man driver med aktiv rekrutering til nye studier. Det er stort sett prof. Knut Lundin ved Rikshospitalet/OUS som driver disse forsøkene i Norge så du kan eventuelt henvende deg til ham å høre om det er behov for flere til uttesting.

Trond S. Halstensen, 04. juni 2025 18.30

Tor, 29.May 2025 16:33

Hei, Jeg har hatt problemer med magen i lang tid. Selv med cøliakien er under kontroll ifølge blodprøver. Det har vært vekslende avføring i flere år. Og den siste måneden så er jeg konstant forstoppet. Det er ikke sånn at jeg ikke får g...

Hei, Jeg har hatt problemer med magen i lang tid. Selv med cøliakien er under kontroll ifølge blodprøver. Det har vært vekslende avføring i flere år. Og den siste måneden så er jeg konstant forstoppet. Det er ikke sånn at jeg ikke får gått på do. Jeg tar midler mot forstoppelse. Men neste dag så er jeg forstoppet igjen. Og avføringen ser ut som det kommer fra en hest. Den er ofte stor, tørr, full av grønnsaker og orange i fargen. Jeg lurer på om jeg har fått en type kreft. Jeg har lest at cøliakere kan få ulike typer kreft. Jeg tenkte å gå privat og få det utredet. Men hvilken spesialist går jeg til i så fall? Mage og tarm? Indremedisin? Og er det gastroskopi eller koloskopi jeg helst burde ta? Aller helst ville jeg ha gått til en lege med kompetanse på cøliaki og kreft. Hvor stor sjanse er det i det hele tatt for at jeg har kreft når jeg er 30 år? Farmoren min hadde tarmkreft da hun var ca. 60 år

Tor, 29.May 2025 16:33

se svaret på det andre innlegget ditt

Trond S. Halstensen

Tor, 29.May 2025 16:34

Hei, jeg ville bare si at jeg sendte to spørmål. I det 1. spørsmålet (se klokkeslett) jeg sendte inn så manglet noen detaljer. Helst svar på det 2. spørsmålet. Tusen takk for at du hjelper oss ...

Hei, jeg ville bare si at jeg sendte to spørmål. I det 1. spørsmålet (se klokkeslett) jeg sendte inn så manglet noen detaljer. Helst svar på det 2. spørsmålet. Tusen takk for at du hjelper oss

Tor, 29.May 2025 16:34

Det skal jeg 

Trond S. Halstensen

Tor, 29.May 2025 16:25

Hei, Jeg har hatt problemer med magen i lang tid. Selv med cøliakien er under kontroll ifølge blodprøver. Det har vært vekslende avføring i flere år. Og den siste måneden så er jeg konstant forstoppet. Det er ikke sånn at jeg ikke får g...

Hei, Jeg har hatt problemer med magen i lang tid. Selv med cøliakien er under kontroll ifølge blodprøver. Det har vært vekslende avføring i flere år. Og den siste måneden så er jeg konstant forstoppet. Det er ikke sånn at jeg ikke får gått på do. Jeg tar midler mot forstoppelse, men neste dag så er jeg forstoppet igjen. Og avføringen ser ut som det kommer fra en hest. Den er ofte stor og orange. Beklager detaljene. Jeg lurer på om jeg har fått en type kreft. Jeg har lest at cøliakere kan få ulike typer kreft. Jeg tenkte å gå privat og få det utredet. Men hvilken spesialist går jeg til da? Mage og tarm? Indremedisin? Og er det gastroskopi eller koloskopi jeg helst burde ta? Jeg ville aller helst gått til en lege med kompetanse på cøliaki og kreft. Hvor stor sjanse er det i det hele tatt for at jeg har kreft når jeg er 30 år? Farmoren min hadde tarmkreft da hun var ca. 60 år

Tor, 29.May 2025 16:25

Vanlig (tykk)tarmkreft forekommer ekstremt sjeldent hos person under 55-60 år. Har man hatt ubehandlet cøliaki i mange år så kan man få lymfekreft i tynntarmen, selvom det også er veldig sjeldent. Ved avføringsendringer er det tykktarmskreft man tenker på, og da er det colonoskopi som gjelder. Men ved endret avføringsmønster hos en ung person så er det vanligeste å ha irrritabel tykktarmskatar (IBS) og du kan ha den varianten som har forstoppelse som hovedproblem (IBS-O). Denne IBS varianten er litt vanskeligere å kostbehandle, men generelt for IBS gjelder det å redusere mengden ikke absorberbare karbohydrater (såkalte FODMAP-karbohydrater) i kosten. Du reagerer altså på noe du spiser. Du kan lese endel om dette på nettet. Systemet i Norge er at alt går via fastlegen, så du får ta opp plagene og IBS/cøliaki/kreftangsten med legen din så du kan bli henvist til adekvat spesialist (gastroenterolog) for videre utredning.  

Trond S. Halstensen, 04. juni 2025 18.00

Kan man bruke samme brødrister?

Hei Jeg er avtalespesialist i pediatri og møter der mange barn med cøliaki, i tillegg har også min datter diagnosen Jeg hører de nå at underviser om cøliaki i skolen på Ullevål at man ikke lenger trenger egen brødrister til c&oslas...

Hei Jeg er avtalespesialist i pediatri og møter der mange barn med cøliaki, i tillegg har også min datter diagnosen Jeg hører de nå at underviser om cøliaki i skolen på Ullevål at man ikke lenger trenger egen brødrister til cøliaki-barn, og at dette er "Old News". Har vondt for å tro at dette stemmer, men må rette meg etter retningslinjene. Hva sier dere? Vennlig hilsen VF barnelege

Barnelege, 28. mai 2025 12:11

Hei barnelege. Ja, man kan lett tenke at smuler fra en glutenholdig brødskive smitter over på en glutenfri brødskive i brødriste. Det finnes vel egne rister-poser man kan putte sin glutenfrie brødskive i for å være på den sikre siden. Men de som har forsøkt å måle dette har ikke funnet tegn til smitte, så det later til å være et lite problem. Men i den praktiske hverdag hvor ting er litt mer slumsete, så er det muligens mye smuler etc..... Brødristere er billige og er man urolig, så er det en rimelig og beroligende metode selv om forskning på rene, nyinnkjøpte brødristere ikke viser smitte.

Trond S. Halstensen, 28. mai 2025 19.26

Hvordan følger NCF opp ungdom med cøliaki?

Overgangen fra barn med cøliaki til ungdom/voksen som skal ta vare på egen helse går igjen som utfordring på Facebooksiden «Norsk cøliakiforenings forum». Såvidt jeg vet er det velkjent at ungdommer med diagnoser/kroniske lidelser som krever inngripe...

Overgangen fra barn med cøliaki til ungdom/voksen som skal ta vare på egen helse går igjen som utfordring på Facebooksiden «Norsk cøliakiforenings forum». Såvidt jeg vet er det velkjent at ungdommer med diagnoser/kroniske lidelser som krever inngripen i livsførsel (f.eks. diabetes) viser neglisjerende adferd og dårlig etterlevelse, hvertfall en periode når de skal ta over en større del av ansvaret for egen oppfølging og kosthold. Er dette noe NCF har et fokus på eller tilbud mtp kurs, informasjonsmateriell eller lignende?

Ingvil, 27. mai 2025 21:22

Ja, vi forsøker det, men det kan aldri gjøres godt nok. For hvordan skal du få de som ikke vil høre til å høre? Barn og unge tror ikke det er så farlig, særlig om de ikke reagerer akutt, da gir de f. Men virkeligheten kommer sigende og da med veldig mye mer plager enn det man hadde da man fikk diagnosen. Kom gjerne med gode forslag for hvordan man skal få de ungdommene som ikke vil høre om sin cøliaki til å forstå at de må ta hensyn til den, uansett reaksjon eller ikke. Send gjerne forslagene dine i en epost til post@ncf.no

Trond S. Halstensen, 28. mai 2025 19.07

Har jeg økt sjanse for å få diabetes 1?

Hei Jeg ser mange steder at de som har diabetes-1 har ca ti prosent økt risiko for å få cøliaki. Men vet man noe om cøliakere har økt risiko for å få diabetes-1? ...

Hei Jeg ser mange steder at de som har diabetes-1 har ca ti prosent økt risiko for å få cøliaki. Men vet man noe om cøliakere har økt risiko for å få diabetes-1?

Nysgjerrig, 27. mai 2025 18:23

Godt spørsmål! Prinsippielt så går dette begge veier, men cøliaki er mye oftere skjult. Derfor oppdages ofte diabetes tidligere enn cøliakien. Og på den måten oppdager man cøliaki hos en type 1 diabetiker mye oftere enn man oppdager diabetes 1 hos en med cøliaki. Man deler felles risiko-HLA gener og andre immunologiske gener som påvirker risikoen for disse to sykdommene.

Trond S. Halstensen, 28. mai 2025 19.03

Kan jeg spise små mengder merket spor av?

Hei. Jeg så spørsmålet ang. en spesifikk type worcestersaus. Har Heinz sin worcestersaus hjemme, og den står jo på nettsiden til Meny at inneholder gluten (merket allergen), men det er også byggmalteddik. Betyr det at man kan innta små mengder av denne? Jeg...

Hei. Jeg så spørsmålet ang. en spesifikk type worcestersaus. Har Heinz sin worcestersaus hjemme, og den står jo på nettsiden til Meny at inneholder gluten (merket allergen), men det er også byggmalteddik. Betyr det at man kan innta små mengder av denne? Jeg lurer også på f.eks Freia melkesjokolade. Om det kan inneholde små mengder gluten, betyr det i praksis at om man skulle spise veldig mye, så kan man få i seg for mye gluten? At man bare burde spise litt, for å ikke få reaksjon?

Maiken, 27. mai 2025 18:24

Merkingene er merkelige, "Spor av" betyr så mye. Hvor mye som er for mye for den enkelte med cøliaki varierer fa pasient til pasient. Freia testet sine "spor av" merkede produkter og fant maksimalt 50-100 ppm, noe som er innenfor de tilleggsgrensene som heter lav-gluten, men som også ansees å være greit for cøliaker, om enn i moderate doser. Så ja, dersom man spiser veldig mye så kan det bli for mye (gluten).

Trond S. Halstensen, 28. mai 2025 19.04

Får jeg fortsatt i meg gluten?

Jeg fikk påvist cøliaki for 3 måneder siden. Marsh 3c. Verdien for anti-tTG (IgA) lå på over 250. Jeg har spist glutenfritt i 3 måneder nå. En ny test (anbefalt av gastrologen) viser at verdien er fortsatt over 250. Symptomene (forstoppelse og oppblås...

Jeg fikk påvist cøliaki for 3 måneder siden. Marsh 3c. Verdien for anti-tTG (IgA) lå på over 250. Jeg har spist glutenfritt i 3 måneder nå. En ny test (anbefalt av gastrologen) viser at verdien er fortsatt over 250. Symptomene (forstoppelse og oppblåst mage) har jeg fortsatt. Min familie spiser gluten. Betyr den høye verdien at jeg fikk i meg gluten eller tar det bare lengre tid til at verdien går ned med en så pass aktiv cøliaki? Tusen takk for hjelpen!

Anna, 27. mai 2025 10:51

Nei, ting tar tid og en voksendiagnostisert cøliaker må ha tålmodighet da det fort tar 1-3 år på GFD før man er tilbake til sitt sanne jeg. Tilsvarende synker autoantistoffnivået langsomt hos voksne. Dette går rette veien, så bare å på!

Trond S. Halstensen, 28. mai 2025 18.45

Kan det være dermatitis herpetiformis?

Hei, Jeg har vært plaget med et hudutslett de siste 10 årene, som har kommet og gått. Jeg var hos dermatolog nylig, som mente det var DH. Hun tok ikke biopsi. Utslettet klør ikke, er små væskefylte blemmer på brystkassen, rygg, hals og ansikt. Kan minne om ...

Hei, Jeg har vært plaget med et hudutslett de siste 10 årene, som har kommet og gått. Jeg var hos dermatolog nylig, som mente det var DH. Hun tok ikke biopsi. Utslettet klør ikke, er små væskefylte blemmer på brystkassen, rygg, hals og ansikt. Kan minne om perioral dermatitt, men det starter på brystkassen/rygg. Har hatt streng glutenfri kost de siste 10 årene, etter jeg fikk konstantert cøliaki. Blir svært dårlig av små menger gluten, så tror ikke jeg får i meg gluten uten at jeg vet om det heller. Kan dette være DH som er blitt trigget av skalldyr eller melkeprodukter? Eller bør jeg gå videre og få tatt en biopsi for å se om det virkelig er DH?

Ingrid , 26. mai 2025 20:58

DH skal klassisk klø, en kløe så kraftig som du aldri har følt før! Klør det ikke så er det vanskelig å påstå at det er DH. Muligens bør du oppsøke annen hudspesialist. DH kdiagnostiseres på hudbiopsi på frisk hud, da disse pasientene har klassis påvisbar granulære IgA nedslag i hudens papillespisser, men til det trengs det spesialbiopsi (lagt i saltvann eler annen egnet fikeringsvæske) til et laboriatorium som utfører slike undersøkelser.

Trond S. Halstensen, 28. mai 2025 18.11

Hvordan kan jeg bruke hjemmetestene?

Hei! Kan man bruke disse Quicktest-hjemmetestene til å 1) kontrollere om man er flink nok til å følge dietten, eller 2) sjekke om det var gluten i det man nettopp spiste? https://ncf.no/coliaki/test-deg-enkelt-med-hjemmetest ...

Hei! Kan man bruke disse Quicktest-hjemmetestene til å 1) kontrollere om man er flink nok til å følge dietten, eller 2) sjekke om det var gluten i det man nettopp spiste? https://ncf.no/coliaki/test-deg-enkelt-med-hjemmetest

Sondre, 26.mai 2025 12:44

Det tar tid å utvikle cøliaki og å bli kvitt immunreaksjonen. Testene sier noe om nivået av IgA mot TG2, men det nivået går også veldig langsomt opp og langsomt ned. Om nivået begynner å stige så tyder det på mer aktiv cøliaki og dermed muligheten for at man får seg gluten. Nivåendringene er altfor langsomt regulerende til å si noe om akutte gluteninntak.

Trond S. Halstensen, 28. mai 2025 18.04

Kolonskopi eller gastroskopi for å få cøiakidiagnose?

Hei. Min mann testet positivt på 1/2 blodprøver på cøliaki/gluten. Han hadde også svært lavt D-vitamin og tar nå 100mcg/dag. Han fikk beskjed om å starte på glutenfri kost, og har spist dette i 3 mnd. Han merker stor bedring. Han har slitt...

Hei. Min mann testet positivt på 1/2 blodprøver på cøliaki/gluten. Han hadde også svært lavt D-vitamin og tar nå 100mcg/dag. Han fikk beskjed om å starte på glutenfri kost, og har spist dette i 3 mnd. Han merker stor bedring. Han har slitt med hodepine, magesmerter, diaré, lite energi, utslett +++ i svært lang tid. Svært mange i hans nære familie har matallergi (påvist), inkl cøliaki. Fastlegen har henvist han til koloskopi, er ikke dette feil? Skal det ikke være gastroskopi? Begrunn gjerne hvorfor det evt er gastroskopi, så jeg kan videresende det til fastlegen. Og hvor lenge må han tilbake på vanlig kosthold før en slik undersøkelse? Opplever at fastlegen ikke tar dette så seriøst og han ville heller ikke sende han videre. Etter å ha gått over på glutenfritt har han merket stor bedring på symptomene sine.

Linn, 21. mai 2025 08:35

Dette blir litt feil. Cøliakidiagnosen skal settes av legespesialist i mage-tarmsykdommer (en gastroenterolog) for at NAV skal godta diagnosen som grunnlag for grunnstønad for fordyrende kosthold. Hos voksne er det i tillegg krav om at diagnosen settes etter at man har påvist klassiske cøliaki-forandringer på tynntarmsslimhinnen. Siden man bare kan diagnostisere en aktiv cøliaki, må man derfor spise nok gluten frem til alle prøver, inkludert tynntarmsbiopsi, er tatt. Tynntarmsbiopsien tas via gastro-duodenoskopi. Man må spise minimum 2-3 brødskiver pr dag i minimum 6-8 uker før man kan forvente at cøliakien er såpass aktiv at den er diagnostiserbar. Ved positive blodprøver (IgA mot vevtransglutaminase (tTG-IgA) alias transglutaminase-2, TG2-IgA) pleier de fleste almenleger å henvise pasienten til nærmeste gastrolab/indremedisinske poliklinikk for formell cøliakidiagnostisering via  tynntarmsbiopsi.

Trond S. Halstensen, 21. mai 2025 18.26