Hei. Jeg er på ferie i Japan og leser mye forskjellig om «starch» eller stivelse blandt folk som ikke tåler gluten. Visstnok kan det være laget av både hvete, mais, bygg og malt. Mais er ok, og trodde også at hvetestivelse stort sett var ok? Eller må det være spesifikt gl.fri hvetestivelse? Lurer også på om når jeg f.eks har spist mochi som inneholder stivelse, hvor stor skade dette vil gi om det kommer fra bygg/malt? Har allerede fått det i meg. Dette er ingredienslisten oversatt: red bean paste, glutinous rice flour, strawberries, sugar, starch processed products (starch, vegetable oils and fat), processed starch (contains soybeans). Spiste en halv slik, vil tro den veier ca 50-80g visst det var hele. Må jeg unngå alt av stivelse? Og alt av som kan være kryss-kontaminert? Og hva med soyasaus? Vet noen sier det ikke egentlig inneholder, men man bør velge gl.fri bare for sikkerhetsskyld. Takk på forhånd :)
Stivelse lages stor sett alltid av mais, ris eller hvete. Malt er ikke stivelse, men "sukker" utvunnet av bygg. Glutenfri hvetestivelse er ekstra godt renset, mens vanlig hvetestivelse kan i noen tilfeller inneholde gluten. Selv om det ikke er mye gluten i vanlig hvetestivelse, kan det være nok til å gi en reaksjon, spesielt hvis det er mye av den i matvaren. Du må ikke unngå alt av stivelse, da mesteparten er trygg.
Jeg har aldri vært i Japan, men jeg tror ikke de bruker noe særlig hvetestivelse. Det står i hvert fall ikke oppgitt på ingredienslisten som du refererer til, og det er heller ikke en av ingrediensene i de mochi-produktene jeg finner på nettet. Så den er mest sannsynlig trygg, men det er lurt at du leser ingredienslisten uansett.
Når det gjelder soyasaus så er tradisjonell soyasaus laget av fire ingredienser; vann, soyabønner, maltet hvete og salt. Dette gjærer i store kar i ca. 6 måneder. Gjæringen foregår ved at det tilsettes ulike typer melkesyrebakterier. I denne prosessen brytes glutenproteinene opp til de enkelte aminosyrer, slik at gluten ikke vises på tester. I Sverige er vanlig soyasaus nå ansett som glutenfri. Dette skjedde etter at det svenske Livsmedelsverket testet en del forskjellige soyasauser og fant at de inneholdt ikke målbare mengder gluten. I Norge har vi gjort en tilsvarende enkeltest, og fikk samme resultat som i Sverige. Flere andre land har også testet ulike typer soyasaus og kommet fram til samme resultat. Men det finnes mange typer soyasaus på markedet, både i vanlige matbutikker og i såkalte innvandrerbutikker, og mange av disse er mest sannsynlig ikke testet, så det er vanskelig å friskmelde soyasaus på generell basis. Imidlertid jobber vi med å lage en oversikt over de typene som er testet. Det samme gjelder når soyasaus er en ingrediens i et annet produkt. Hvilke typer soyasaus de bruker i Japan kjenner jeg ikke til, men de japanske soyasausene som selges i Norge er i hvert fall brygget på tradisjonelt vis.