Arkiv

Resultat: (1000) viser 1 - 20

Vil man kunne finne forandringer i tarmen hos gutt 10 år?

Vi har en jente på 14 som fikk påvist cøliaki for 2 mnd siden. på bakgrunn av to høye TtG IgA (>250), mangelsykdom og symptomer. Farfar har også cøliaki og nå er det mistanke hos gutten min på 10 år pga. kvalme og til tider magevondt....

Vi har en jente på 14 som fikk påvist cøliaki for 2 mnd siden. på bakgrunn av to høye TtG IgA (>250), mangelsykdom og symptomer. Farfar har også cøliaki og nå er det mistanke hos gutten min på 10 år pga. kvalme og til tider magevondt. Hans TtG-IgA ligger på 2,9 og deretter 2,7 (2 separate prøver), DgP-IgG på >250 i to separate prøver, total IgA 0,8 (normalområde 0,6-4,0) samt at han har fått påvist gentypen DNA-HLA DQ2,5H. I tillegg er han lav i folat og D-vitamin og forhøyede verdier av Homocystein. Det ble også tatt en Endomysium prøve, men den var negativ. Vi har kontakt med fastlege som har henvist han videre men hvordan vil du tolke dette? Er det en rimelig stor sjanse for cøliaki her også? Synes det var rart at Endomysium prøven kom tilbake negativ, men med en DgP-IgG som er høy og total IgA som er lav som kanskje kan forklare de normale TtG IgA prøvene? Hvis han blir henvist til gastroskopi hvor stor sjanse er det for at man kan se forandringer her da med disse prøvene?

Eirin, 9. april 2025 18:33

En DGP-IgG på 250 U/ml (dersom øvre normalområde er 7 U/ml), er veldig cøliakisuspekt og serum konsentrasjonen på 0,8 er i nedre normalområde, så man kan misstenke en partiell IgA-mangel som forklaring at han ikke har økning av TG2-IgA eller IgA-antiendomyciumantistoffer. Dersom man tenker å biopsere ham bør dere forstå at man kun kan diagnostisere en aktiv cøliaki og det forutsetter at man spiser nok gluten før biopsitaking. Her er det bare å spise så mye glutenholdige produkter som han orker, desto mer desto bedre, siden det gjør cøliakien hans lettere diagnostiserbar, i alle fall blir det konklusivt, så man slipper å lure på om biopsien er inkonklusiv pga. manglende glutenkonsum.

Trond S. Halstensen, 09. april 2025 20.02

Fastlegen sier jeg skal ta teste ut å kutte gluten en måneds tid - er det lurt?

Jeg har noen spørsmål ifb. med cøliaki. Jeg er bussjåfør av yrke og har siden 3. desember i fjor vært sykmeldt. Fastlegen min sier jeg har IBS-syndrom. Og jeg kan bekrefte at kombinasjonen med nevnte syndrom og busskjøring er IKKE en bra kombinasjon. I d...

Jeg har noen spørsmål ifb. med cøliaki. Jeg er bussjåfør av yrke og har siden 3. desember i fjor vært sykmeldt. Fastlegen min sier jeg har IBS-syndrom. Og jeg kan bekrefte at kombinasjonen med nevnte syndrom og busskjøring er IKKE en bra kombinasjon. I denne prosessen har jeg ønsket å utelukke ting. Deriblandt cøliaki. Jeg fikk endelig mast meg til en blodprøve hos fastlegen. Svar kom, og ut fra mine symptomer og svar på blodprøven KAN du ha cøliaki sa fastlegen. Men ikke 100% sikkert. Han ba meg lese meg litt opp på cøliaki, og jeg sjekket HelseNorge, Lommelegen (siden er under avvikling) og Norsk cøliakiforening. Der sto det blandt annet at hvis blodprøven viser tegn på sykdom, må du ta gastroskopi og AT DET ER VIKTIG AT DU SPISER MAT MED GLUTEN FREM TIL ALLE TESTENE ER AVSLUTTET. Den siste setningen, om at en IKKE skal spise glutenfri mat før man eventuelt finner ut om en virkelig har cøliaki, var en gjenganger på alle de tre nettstedene jeg sjekket ut. Fastlegen min tviholder på at jeg må prøve med glutenfri mat en måneds tid... Hva tenker du? Jeg ønsker jo å teste dette på den måten det skal testes på, selv om jeg grøsser med tanken på en slange ned halsen. Håper du kan svare på dette, og fortelle meg hva som er lurt. 

Svein T., 9. april 2025 16:13

Man kan kun diagnostisere en aktiv cøliaki, og da må man spise glutenholdig mat. Når man spiser nok gluten (minimum 2-3 brødskiver pr dag) lenge nok (minimum 6 uker) så pleier de fleste å ha høy nok cøliakiaktivitet til at cøliakien er diagnostiserbar. Prøveperiode med glutenfri kost roter det bare til da det kan bli tøft å reintrodusere glutenholdig kost etter en pause (man kan reagere mye kraftigere) og man må være cøliakisyk skal man kunne diagnostisere en cøliaki.

Trond S. Halstensen, 09. april 2025 19.55

Forurenset pommes frites og Hatting sitt sandwichbrød.

Hei! Jeg lurer på om det stemmer at vi med cøliaki kan spise pommes frites som er frityrstekt i samme olje som glutenholdig mat? Og jeg lurer på om Hatting glutenfri grovt sandwichbrød er et sunt valg for oss med cøliaki? Tenker da ernæringsmessig? ...

Hei! Jeg lurer på om det stemmer at vi med cøliaki kan spise pommes frites som er frityrstekt i samme olje som glutenholdig mat? Og jeg lurer på om Hatting glutenfri grovt sandwichbrød er et sunt valg for oss med cøliaki? Tenker da ernæringsmessig?

Undrende, 09. april 2025

Undersøkelser viser at det kan greit å spise "vanlig" pommes frites i mange tilfeller, mens det i andre tilfeller ikke er greit. Det kommer helt an på hvor forurenset frityroljen er. Så det er lurt å spørre spisestedet om de friterer feks løkringer eller tilsvarene som er dyppet i glutenholdig frityrrøre. Gjør de detville jeg vært skeptisk til å spise deres pommes frites.

Hatting sitt grove glutenfrie sandwichbrød er et supert produkt, som inneholder bare sunne ingredienser, og anbefales derfor på det varmeste. 

Lise Friis Pedersen, 09. april 2025 19.48

Kan cøliakidiagnosen være feil?

Hei. Min sønn på 15 år fikk diagnostisert cøliaki ved blodprøve da han var 7 år. Bakgrunnen for at vi i sin tid oppsøkte lege var diffuse magesmerter. Han har spist glutenfritt siden diagnostisering. Den første tiden etter at han begynte med glute...

Hei. Min sønn på 15 år fikk diagnostisert cøliaki ved blodprøve da han var 7 år. Bakgrunnen for at vi i sin tid oppsøkte lege var diffuse magesmerter. Han har spist glutenfritt siden diagnostisering. Den første tiden etter at han begynte med glutenfri kost, hadde han enkelte episoder med magevondt og oppkast. Vi forsøkte da å tenke tilbake på hva han hadde spist. Noen ganger tenkte vi det kunne være en sammenheng mellom reaksjonene og noe han hadde spist/uhell. Andre ganger hadde vi ingen anelse om hva det kunne skyldes. Vi har også tilfeller av at vi vet at han har fått i seg gluten uten at han reagerer i det hele tatt. Nå som han er blitt større er hans egen oppfatning at han ikke får reaksjoner dersom han får i seg gluten. Og han stiller selv spørsmål ved om vi er helt sikre på om diagnosen er riktig stilt. Jeg har selv opplevd mye uvitenhet og frem og tilbake hos fastlege i forbindelse med at jeg selv ble utredet for noen år tilbake (ble ikke diagnostisert med cøliaki), og nå tenker jeg at sønnen min bør få en second opinion. Hvordan går vi frem for å få til det?

Usikker mor, 8. april 2025 22:37

Dersom han mottar grunnstønad fra NAV har han garantert cøliaki. Cøliaki er ikke nødvendigvis en akuttreaksjon, det er en autoimmun reaksjon på gluten som det tar tid å utvikle og ofte lang tid å bli kvitt. Samtidig er denne immunologiske reaksjonen avhengig av mengden gluten man spiser og immunsystemets reaktivitet. Nå er han i puberteten og klassisk betyr det mye kjønnshormoner som fungerer immunsupresivt, dvs. hans immunsystem er litt sløvt for tiden => han reagerer mindre. Men tro meg, han har cøliaki (mange reagerer ikke akutt på gluten inntak), og vil langsom utvikle cøliakisykdommen igjen og da tar det ofte enda lenger tid å bli frisk igjen, så det er ikke å anbefale. Den pubertets-induserte immunhemmingen var grunnen til at man tidligere trodde at cøliaki var en barnesykdom som man "vokste av seg". Det gjorde man ikke, man fikk bare en midlertidig dempet immunreaksjon og så kom reaksjonen tilbake i fult monn. Cøliaki er en livslang reaksjon på gluten, han må bare forstå at slik er det bare.

Trond S. Halstensen, 09. april 2025 19.23

Dårlig håndtering av glutenfritt

Hva kan vi gjøre ved dårlig håndtering av glutenfri varer? Som for eksempel glutenfri kaker ikke er godt nok avskiltet fra ikke glutenfri kaker og de ansatte ikke gjør noe med det. ...

Hva kan vi gjøre ved dårlig håndtering av glutenfri varer? Som for eksempel glutenfri kaker ikke er godt nok avskiltet fra ikke glutenfri kaker og de ansatte ikke gjør noe med det.

Ally, 2. april 2025

Du kan varsle Mattilsynet. De har en tjeneste som heter «Varsle om noe som gjelder mat eller drikke». Her er lenken til tjenesten på Mattilsynets nettsider: Om bekymringen: Steg 1 av 3 - Varsle om noe som gjelder mat eller drikke | Mattilsynet

Hvis de er lydhøre kan du også printe ut og levere NCFs "seks tips til hvordan tilbrede trygg glutenfri mat" som du finner her: https://ncf.no/om-ncf/hva-gjor-ncf-/arlige-kampanjer/glutenfritt-pa-banen/6-kjappe-tips-

Lise Friis Pedersen, 09. april 2025 18.00

Er Heinz Worcestersaus glutenfri?

Er Heinz Worcestersaus glutenfri? ...

Er Heinz Worcestersaus glutenfri?

Unni, 4. april 2025

Denne typen worcestersaus inneholder malteddik fra bygg, så den kan være glutenholdig. Malteddik inneholder i mange tilfeller gluten, men det finnes også glutenfrie varianter. Men uten å ha testet den er det vanskelig å si hvor mye gluten den inneholder. Derfor anbefaler vi ikke Heinz sin worcestersaus til de med cøliaki.

Det finnes imidlertid glutenfrie Worcestersauser å få kjøpt. Fant en på nettbutikken Mecindo.no som heter Biona. Den er glutenfri.

Lise Friis Pedersen, 09. april 2025 18.00

Er denne cøliaki-utredningen feil eller innafor?

Nå har jeg nok en gang vært å svelget slangen. På glutenfri kost i 6 mnd. Første gang i 07.24, så fikk jeg påbevist partiell skade på tarm med noe utslag på biopsi. Og så ville overlege ha meg over på gf i 6 mnd. For å f&a...

Nå har jeg nok en gang vært å svelget slangen. På glutenfri kost i 6 mnd. Første gang i 07.24, så fikk jeg påbevist partiell skade på tarm med noe utslag på biopsi. Og så ville overlege ha meg over på gf i 6 mnd. For å få stilt diagnosen... og det er jo litt bakvendt. Oppi alt dette så var jeg også hos ernæringsfysiolog, som sa at jeg måtte søke grunnstønad nå, men hadde en kontrabesjed fra overlege. Han ville ha en lettere jobb med meg, og ville att jeg skulle vente til disse 6 mnd. var ferdige på glutenfri kost. Så har jeg jo gjort så godt som jeg overhode kan. Har allerede sitrusallergi. Så er ikke u-erfaren med å dobbel og trippelsjekke mat, så vil jo påstå at jeg er nokså flink. Men det som nå viser seg etter slangesvelg nr. 2, er fremdeles partielle skader på tarm, men ikke like mye som forrige gang. Så venter jo nå på tlf. fra denne nevnte overlegen med svar fra biopsien... Og han kommer nok til å nevne hvorfor jeg søkte grunnstønad likevel, da han ikke kunne sette diagnosen helt enda. Ifølge han selv. Han sa: jeg er overbevist om cøliaki, men det er vanskligere med nav.. men så har jeg jo delt i en gruppe på hvordan jeg er blitt behandlet/utredet. Og i følge ganske mange folk, så er dette da en veldig grov feil fra sykehuset sin side.. Men en ting jeg kan si, er at nå kjennes livet ut som natt og dag! Og hvis jeg har ett minimalt uhell så kjenner jeg det svir i magen, og blir syk i 5-6 dager etterpå. Så de 750 kr ekstra i mnd. hadde vært flotte å ha. Vi har ei tutta på 3,5 år som sleit med kronisk forstoppelse fra 6 mnd alder. Nå har vi fått en overlege fra samme sykehus til å støtte oss i gluten og melkefritt med legeerklæring i det minste. Men etter bytte av kost, jeg sverger at hun er blitt ei helt annen jente. Hun klager aldri på vondt i magen lenger. Hun spiser faktisk gode porsjoner både hjemme og i bhg, som snudde allerede dagen etter beskjed. (Fantastisk) Men hun må vi jo bare belage oss på tar sin tid. Men nå var det kritisk at hun endelig fikk litt positiv følese til mat. Og ikke forbandt det med magevondt. Jeg håper jo og tror at denne overlegen på gastro har kontroll på ting her. Ang. meg..  og at jeg snart kan få den støtta. Selv om den nesten er en vits nå til dags! 😆 Men alt er bedre enn ingenting.. Har dere noen tips til tutta forresten, hvordan vi skal gå frem med henne? Og høres det ut som han overlegen er i bakvendt land i min utredning? Jeg hadde også noe småutslag på blodprøver av og til i oppveksten og nå. Så det er jo akkurat som at denne sykdommen vil skjule seg.

Jofrid, 7. april 2025 12:49

Det kan være utfordrende å stille cøliakidiagnosen etter NAV sine krav, som jeg har klippet inn fra lovdata nedenfor. (https://lovdata.no/nav/rundskriv/r06-00#KAPITTEL_2-4) Se ca midt på "siden".

Diagnosekriteriene er litt forskjellige for voksne og barn. Nedenfor gis en nærmere beskrivelse av kriteriene.

Cøliakidiagnosen for voksne baseres på retningslinjer publisert av European Society for the Study of Coeliac Disease (ESsCD). Hos voksne diagnostiseres sykdommen ved en kombinasjon av serologi (blodprøver) og biopsi (vevsprøve) fra tynntarmen. Symptomer tillegges mindre vekt hos voksne.

Med serologi menes her enten

  • IgA antistoffer mot enzymet vevstransglutaminase 2 (IgA-tTG), eventuelt IgG antistoffer mot tTG hos personer med IgA mangel (IgG-TG2)
  • endomysiumtest (IgA-EMA) eller
  • enten IgA eller IgG antistoffer mot deamiderte gliadinpeptider (IgA/IgG-DGP).

Antistoffer mot gluten eller gliadin tillegges ikke vekt.

Biopsi fra tynntarmen beskrives vanligvis etter den såkalte Marsh-klassifikasjonen som angir økende vevsforandringer fra Marsh grad 1 til Marsh grad 4.

Noen ganger tas en ytterligere blodprøve, en såkalt HLA-vevstyping, som kan være til støtte i utredningen. Så og si alle cøliakere har en spesiell HLA-vevstype, enten HLA-DQ2 eller HLA-DQ8, slik at en negativ test på disse i praksis vil utelukke diagnosen. En positiv test tillegges derimot ikke verdi, ca 40 % av den norske befolkning har en av disse HLA-variantene.

Spesialist i fordøyelsessykdommer/indremedisin må dokumentere på hvilket grunnlag diagnosen er satt eller vurdert. Spesialisten må oppgi alle relevante opplysninger og prøver som er tatt i forbindelse med cøliakiutredningen.

Diagnosen regnes hos voksne som sikker når det foreligger en kombinasjon av tynntarmsforandringer, beskrevet som Marsh grad 3 eller 4, og minst en måling av antistoffer over øvre referanseområde (IgA/IgG-tTg, IgA-EMA eller IgA/IgG-DGP) når personen spiser glutenholdig mat.

Sannsynlig diagnose

Ved Marsh grad 1 og 2 er diagnosen cøliaki sannsynlig dersom det foreligger minst to typer antistoffer over øvre referansegrense, altså minst to av de tre typene (IgA/IgG-tTG, IgA-EMA, IgA/IgG-DGP).

Disse sakene kan avgjøres uten at saken fremlegges for rådgivende lege dersom dokumentasjonen fremstår som klar og tydelig.

Usikker diagnose

Ved Marsh grad 3 og 4, men normal serologi (IgA-tTG, IgA-EMA, IgA/IgG-DGP), er diagnosen usikker. Hos en liten andel av personer med ubehandlet cøliaki finner man ikke økte nivåer mot antistoffer.

Disse sakene, og andre saker der det er tvil om diagnosen, må vurderes av rådgivende lege.

Barn

Cøliakidiagnosen hos barn baseres på European Society of Paediatric Gastroenterologi, Hepatology and Nutriton (ESPGHAN). Med barn menes i denne sammenheng personer under 18 år.

Spesialist i barnesykdommer må dokumentere på hvilket grunnlag diagnosen er satt eller vurdert. Spesialisten må oppgi alle relevante opplysninger og prøver som er tatt i forbindelse med cøliakiutredningen.

Sikker diagnose

Cøliakidiagnosen hos barn stilles basert på to alternative metoder:

  1. På bakgrunn av forhøyet anti-tTG-IgA mer enn 10 ganger øvre referansegrense, i to uavhengige prøver.
  2. Ved tynntarmsbiopsi, dersom anti-tTG-IgA er mellom øvre referansegrense og 10 ganger øvre referansegrense. Marsh grad 2 eller høyere ved biopsi bekrefter diagnosen cøliaki.

Når spesialist i barnesykdommer stiller diagnosen cøliaki og dokumenterer hvordan denne er stilt i henhold til medisinsk faglige retningslinjer/ESPGHAN, som vist over, skal Nav ta spesialistens vurdering til følge.

Usikker diagnose

Hvis tynntarmsbiopsi er normal og anti-tTG-IgA er mellom øvre referansegrense og 10 ganger øvre referansegrense hos barn med kliniske symptomer og god effekt av glutenfri kost, kan cøliakidiagnosen midlertidig godkjennes. Ny vurdering gjøres i en aldersperiode som er hensiktsmessig for barnets helse. Provokasjon bør gjøres først etter 7 års alder, eventuelt før eller etter pubertal vekstspurt. Disse sakene, og andre saker der det er tvil om diagnosen, må vurderes av rådgivende lege

 

Som man ser så forlanger ikke NAV lenger sikker dianose med både forhøyet antistoffnvå og minimum Marsh 3 forandringer på tyntamsbiopsien. En kombinasjon av postiv cøliakblodpøve (TG2-IgA / DGP-IgG) og små endringer på biopsen (Marsh 1->2) skulle holde.

Trond S. Halstensen, 09. april 2025 18.29

Bør man ta multivitamintablett, kalsium og D-vitamin når man har cøliaki?

Stemmer det at en bør ta multivitamintablett, kalsium og D-vitamin når man har cøliaki? ...

Stemmer det at en bør ta multivitamintablett, kalsium og D-vitamin når man har cøliaki?

Tiram83, 6. april 2025 21:29

Ja, egentlig alle her i Norge bør ta et slikt sikringsvitamintilskudd Særlig D-vitamin og jod er et problem å få nok av nå. Ekstra kalsiumtilskudd er det ikke så farlig med, da det er mye kalsium i vanlig norsk kosthold og du evner å ta opp mye kalsium om du har mangel på dette i kroppen og du har nok D-vitamin.

Trond S. Halstensen, 09. april 2025 18.00

Hva hvis nivåene av gluten ikke går ned etter fire år?

Hvis nivåene av gluten ikke har gått ned etter fire år, til tross for glutenfri kost. Med kanskje fire uhell på skole/sfo på under fire år. Er det noe annet feil da? Hvis man kun får beskjed om å fortsette med glutenfritt? ...

Hvis nivåene av gluten ikke har gått ned etter fire år, til tross for glutenfri kost. Med kanskje fire uhell på skole/sfo på under fire år. Er det noe annet feil da? Hvis man kun får beskjed om å fortsette med glutenfritt?

Monika, 1. april 2025 22:26

Litt vanskelig å være sikker på hva du mener med "nivået av gluten" ikke har gått ned. Vanligvis bruker vi IgA mot TG2 som mål på gluteneksponering. Immunsystemet har hukommelse og IgG mot deamiderte glutenpeptider (DGP-IgG) er ikke en så dynamisk markør på gluteneksponering og tenderer å henge i selvom man spiser glutenfritt.

Trond S. Halstensen, 02. april 2025 19.16

Hvorfor må noen holde seg unna "spor av"?

Jeg lurer på hvorfor noen må spise glutenfritt og uten spor av? Er det en annen diagnose enn cøliaki? Hvordan skal man lykkes med å spise uten spor av gluten/hvete, når ikke alt er merket med spor av? Hvor kan man lære mer om dette? Fortell gjerne alt du vet. ...

Jeg lurer på hvorfor noen må spise glutenfritt og uten spor av? Er det en annen diagnose enn cøliaki? Hvordan skal man lykkes med å spise uten spor av gluten/hvete, når ikke alt er merket med spor av? Hvor kan man lære mer om dette? Fortell gjerne alt du vet.

Maria, 1. april 2025 22:22

Dette er en utfordrende diskusjon fordi vi vet lite, men tror mye. For de aller fleste så inneholder ikke produkter som er merket med "spor av" så mye gluten at en med cøliaki reagerer på dette. Noen hevder de reagerer på så små mengder, men vi vet ikke om dette er reelle reaksjoner da ingen har gjennomført dobbelt blindet provoseringsforsøk (dvs. ingen vet hva de får og så skal de notere om de reagerer eller ikke). Det er sterke følelser og mye tro. Der vi har glutenmålinger er det som oftest ingenting, eller, som i Freia skjokolade, mellom 50 0g 80 ppm gluten som er under 100 ppm gluten grensen, som også er gyldig grense å ha på mat som kan markedsføres til cøliakere (kalles lav-gluten). I tillegg har vi "jokeren", IBS som blander seg inn med mye mage-tarmplager og som er uforutsigbar mhp når man får symptomer. Mye mulig man mistolker disse plagsomme symptomene som glutenreaksjoner, mens det egentlig er en annen reaksjon på ikke-absorberbare FODMAP karbohydrater.

Trond S. Halstensen, 02. april 2025 19.04

Kan høye leververdier gi flere cøliakisymptomer?

Hei! Påvist cøliaki sept 2023 med transglutaminase på 128. I mars 2025 var denne på 8,7. Jeg hadde også forhøyet leverprøver (alat, gamma gt, asat og alp) i varierende grad og det ble tolket at dette var pga. cøliakien. 14 dager etter glutenfri kos...

Hei! Påvist cøliaki sept 2023 med transglutaminase på 128. I mars 2025 var denne på 8,7. Jeg hadde også forhøyet leverprøver (alat, gamma gt, asat og alp) i varierende grad og det ble tolket at dette var pga. cøliakien. 14 dager etter glutenfri kost forsvant mange symptomer, og jeg har hatt minimalt med fysiske/psykiske symptomer siden (viktig å nevne at jeg ble gravid og syklus forsvant ca. på likt). Nå i jan 2025 kom syklus tilbake etter fødsel i juni 2024. ALLE symptomer er tilbake: enda større økning i leverprøver, fettete avføring, dehydrert, hudutslett og ikke minst: angst og depresjonssymptomer. Dette kom ut av det blå. Skal inn til leverbiopsi. Mitt spørsmål er: kan symptomene komme tilbake slik når blodprøvene har sunket såpass fint? Alle andre autoimmune sykdommer er utelukket, henvist DPS osv. Men jeg føler ikke dette er ren psykisk uhelse. Jeg er striks med dietten og spiser 90 % råvarebasert. Noe mer jeg kan be legen gjøre? Eneste avviket fra tidligere er at leverprøver er enda høyere (gamma gt 199, alp 169, alat 95) og B12 ligger på 850. Folat [45. Normal d-vitamin. Jeg er ganske desperat da dette har gitt meg mye dårlig helse siste årene, og ble helt i kjelleren av at symptomene er tilbake.

Mie, 1. april 2025 17:00

Jeg forstår godt at du er forundret. Dette er nok mer komplekst enn det ser ut til. Du har økt risiko for autoimmun leverbetennelse, men det forklarer ikke dine andre plager. Jeg antar du er veldig nøye med dietten så vi kan utelukke en cøliaki-reaktivering, Da blir det en diagnostisk utfordring å finne ut hva du feiler. Svært få, men noen få pasienter har blitt publisert at de kan reagere på havre på noe av den samme immunologiske måten som cøliakere gjør på hvete, spiser du mye havre? Man må ta en ting av gangen, først leverbiopsien så man får en formening om hva det er, så får man ta det andre etterhvert.

Trond S. Halstensen, 02. april 2025 18.57

Hvordan er anbefalingene på introduksjon av gluten for baby?

Hei, hvordan er anbefalingene på introduksjon av gluten for lillesøster når storesøster på to år har cøliaki? ...

Hei, hvordan er anbefalingene på introduksjon av gluten for lillesøster når storesøster på to år har cøliaki?

Kristin, 1. april 2025 13:42

Ingen spesielle regler utover at man bør vente til 6 måneders alder. Ingenting man gjør har vist seg å redusere cøliakiforekomsten. Den kommer når den kommer, når gluten introduseres.

Trond S. Halstensen, 02. april 2025 18.54

Finnes det glutenfri havrekli?

Jeg er på utkikk etter glutenfri havrekli. For et par år siden hadde de Vitabella glutenfri havrekli. Den finner jeg imidlertid ikke lenger. Er den fortsatt mulig å få tak i? Er det evt andre muligheter? ...

Jeg er på utkikk etter glutenfri havrekli. For et par år siden hadde de Vitabella glutenfri havrekli. Den finner jeg imidlertid ikke lenger. Er den fortsatt mulig å få tak i? Er det evt andre muligheter?

Ingrid, 1. april 2025

Havrekli som er merket glutenfri finnes det ikke mye av i handelen, men jeg fant en type på nettbutikken Mecindo.no som heter Natur-Drogeriet Havreklid.

Lise Friis Pedersen, 02. april 2025 18.00

Hvordan kan jeg kutte "spor av gluten" i kosten?

Hvis man får beskjed om å kutte spor av gluten/hvete i tillegg til glutenfri kost. Har du noen tips? Finner ikke så mye informasjon om dette. Det virker dessuten som valgfritt å informere om spor? Hvordan kan jeg hjelpe barnet mitt med dette? ...

Hvis man får beskjed om å kutte spor av gluten/hvete i tillegg til glutenfri kost. Har du noen tips? Finner ikke så mye informasjon om dette. Det virker dessuten som valgfritt å informere om spor? Hvordan kan jeg hjelpe barnet mitt med dette?

Maria, 1. april 2025

Det er riktig at det er valgfritt å informere om spormerking, og det er heller ikke noe lovverk rundt dette foreløpig, kun anbefalinger fra Mattilsynet om å unngå overdrevet bruk. Forskning viser at det ikke er noen forskjell i «gluteninnhold» på de produktene som er merket «spor av» og de som ikke er merket på den måte.

Lise Friis Pedersen, 02. april 2025 18.00

Kan man unngå cøliaki hvis man venter med innføring av gluten til spedbarn?

Har en liten gutt på 4 mnd. Jeg (mor) har cøliaki. Har lest at man kan unngå å utvikle cøliaki hvis man venter med å gi baby hvete i de første måltidene, og at det kan da utvikles etter 5 år? Har vært på helsestasjon og til legen, ...

Har en liten gutt på 4 mnd. Jeg (mor) har cøliaki. Har lest at man kan unngå å utvikle cøliaki hvis man venter med å gi baby hvete i de første måltidene, og at det kan da utvikles etter 5 år? Har vært på helsestasjon og til legen, og merker at ingen kan svare meg. Og de sier mye forskjellig. Skal man utprøve glutenholdig mat i samråd med lege? Er det stor sannsynlighet for at babyen har cøliaki? Hva gjør man?

Cathrine, 28. mars 2025 22:14

Rådet for innføring av gluten til spedbarn som har førstegradsslektninger med cøliaki, er at det skal innføres med forsiktighet mellom 4 og 6 måneder og øke mengden langsomt. Man bør helst ikke innføre hvete for tidlig, men heller ikke for sent. Det er uansett ikke noen garanti for at barnet ikke utvikler cøliaki. Sannsynligheten for å få cøliaki hvis en eller begge foreldre har det, er ca 10 %.  

Lise Friis Pedersen, 02. april 2025 18.00

Er det greit å bake glutenfri pizza på samme pizzastein som glutenholdig?

Det er en pizzeria (Mamma pizza) som er blitt anbefalt av flere cøliakere pga. god glutenfri pizza bakt i steinovn. De aller fleste skriver i forumet at de ikke får symptomer. Men pizzaen bakes direkte på steinen, selv om de oppgir at det børstes imellom. Hva tenker dere om...

Det er en pizzeria (Mamma pizza) som er blitt anbefalt av flere cøliakere pga. god glutenfri pizza bakt i steinovn. De aller fleste skriver i forumet at de ikke får symptomer. Men pizzaen bakes direkte på steinen, selv om de oppgir at det børstes imellom. Hva tenker dere om dette? Jeg har ikke prøvd, men vurdert å feire der, men kanskje greit å teste det først, ev. avstå dersom dere anbefaler det. Jeg får jo litt symptomer ved glutenuhell, men har aldri spist glutenholdig matvarer siden jeg fikk diagnosen, kun smuler/kontaminering.

Karen, 2. april 2025

Jeg tenker at å børste bort mel/gluten ikke er godt nok, og at de bør steke den glutenfrie pizzaen på for eksempel et engangs aluminiumsbrett. Mange med cøliaki får ikke veldig lett symptomer, men de bør unngå gluten uansett da det er usikkert hvilke skader inntak av gluten gjør med tarmen og kroppen. Et «uhell» en gang i blant er greit, men stadige uhell er ikke greit.

Lise Friis Pedersen, 02. april 2025 18.00

Kan man få symptomer etter å ha fått i seg bare litt gluten?

Kan man få symptomer etter å ha fått i seg bare litt gluten? Og er det samtidig ikke mulig å kunne påvise noe i blodet mens det pågår uten at man har spist mye av det? ...

Kan man få symptomer etter å ha fått i seg bare litt gluten? Og er det samtidig ikke mulig å kunne påvise noe i blodet mens det pågår uten at man har spist mye av det?

Pørgen, 29. mars 2025 14:00

Det spørs hva man mener med "bare litt gluten", og ja noen får plager etter nokså lite gluten, mens andre tåler det tilsynelatende uten akutte plager (men tarmen reagerer). Forskningsmessig kan man påvise signalsubstanser i blodet hos de som har glutenuhell, men det er kun benyttet i forskningsøyemed og er ikke en rutineundersøkelse.

Trond S. Halstensen, 02. april 2025 18.30

Er det noe sammenheng mellom cøliakere og slitenhet?

Hei. Er det noe sammenheng mellom cøliakere og tretthet/slitenhet? Jeg fikk påvist cøliaki for rundt 15 år siden, og har ikke hatt energi for 100 % stilling siden det. Jeg var også mye trøtt/sliten i årene før jeg fikk påvist cøliaki. ...

Hei. Er det noe sammenheng mellom cøliakere og tretthet/slitenhet? Jeg fikk påvist cøliaki for rundt 15 år siden, og har ikke hatt energi for 100 % stilling siden det. Jeg var også mye trøtt/sliten i årene før jeg fikk påvist cøliaki. Jeg spiser glutenfritt, så er kvitt de andre symptomene, men føler meg mye mer sliten enn andre på min alder. Har dere noe erfaring eller forskning rundt dette? Tenkte å ta det opp med legen.

Karin, 28. mars 2025 14:47

Når du har spist glutenfritt i så lang tid (15 år) så må vi anta at selve cøliakien din ikke er aktiv lenger. Men det er mange årsaker til å være sliten, alt fra lav blodprosent, overgangsalder, lavt stoffskifte, som cøliakere oftere får enn andre (felles genetisk risiko for annen autoimmun sykdom), andre sykdomer som man må utredes for. Det å være ekstra sliten er forbundet med ubehandlet aktiv cøliaki, ikke en som har sist glutenfritt lenge, som da har en inaktiv cøliaki.

Trond S. Halstensen, 02. april 2025 18.10

Kan man få en glutenfri fekal transplantasjon?

Jeg har cøliaki, spiser strengt glutenfritt og sliter likevel med magen. Finnes det fektal transplantasjon som er glutenfri? Kan man få en donor som også har cøliaki? ...

Jeg har cøliaki, spiser strengt glutenfritt og sliter likevel med magen. Finnes det fektal transplantasjon som er glutenfri? Kan man få en donor som også har cøliaki?

Tore, 28. mars 2025 11:37

Om du sliter med IBS og tenker at fecal transplantasjon ville kunne hjulpet deg (?), så ville man nok kunnet komme til en ordning hvor donor spiser glutenfritt. Men først gjelder det å finne hva du egentlig ikke tåler og så redusere på FODMAP-karbohydratene i maten din, så kommer du muligens til målet uten fecal transplantasjon.

Trond S. Halstensen

Er det normalt å få mye luft i magen etter omlegging til glutenfri kost?

Hei. Jeg fikk cøliaki diagnosen for 4 mnd siden, og da var symptomene at jeg var mye slapp og trøtt. Har nå begynt å få plager med mye luft i magen også, noe jeg ikke var plaget med før jeg byttet kosthold. Ingen smerter, men litt variabel avf&o...

Hei. Jeg fikk cøliaki diagnosen for 4 mnd siden, og da var symptomene at jeg var mye slapp og trøtt. Har nå begynt å få plager med mye luft i magen også, noe jeg ikke var plaget med før jeg byttet kosthold. Ingen smerter, men litt variabel avføring. Jeg jobber offshore halve året, og da får jeg servert det meste av mat av kokken ombord. Det virker som han tar dette seriøst, men jeg kan jo ikke være helt sikker når jeg ikke lager maten selv.. Det jeg lurer på er om det er normalt og være oppblåst å ha mye luft i magen i starten? Veldig demotiverende når man får flere plager etter overgangen, enn før.

Joakim, 1. april 2025 06:15

Mye mulig dette ikke er glutenforurensning (men man vet jo aldri). Det vi erfarer er at mange med cøliaki har i tillegg IBS-plager med mye gass og mageknip. Da må man redusere på mengden mat som inneholder mye ikke-absortive karbohydrater såkalte FODMAP-karbohydrater (står mye om det på nettet). Reaksjonene er langsomme, så det tar en 10 dagers tid å bli bra og ditto å bli dårlig igjen, men dersom det ikke er noen annen opplagt årsak så test det ut.

Trond S. Halstensen, 02. april 2025 18.47