Jeg lurer på om dere kan anbefale de 2-3 sunneste alternativene av glutenfrie ferdigbakte brødvarer? Det er så mye dårlig på markedet. Bare stivelse. Det er ikke alltid at jeg har tid å bake selv og i tillegg har det gått uendelig mye dyrt mel i bosset pga mislykket bakst. Jeg syns brødtyper i butikk er vanskelig å navigere i. Og jeg synes at det burde vært lettere og mer krav til glutenfrie ferdigprodukter i forhold til sunnhetsmerking. Vi har også krav på næringsrik mat. Mange cøliakere har redusert helse i mange år etter diagnose og da tenker jeg at et viktig verktøy for å bli bedre er å spise sunt.
Næringsinnhold, 18. mars 2025
Enig i at det er vanskelig å orientere seg.
Det er ikke så mange sunne ferdigbakte på markedet ennå, men det kommer stadig flere heldigvis! Jeg har i mange år etterlyst glutenfrie brød med fullkorn – i motsetning til de med stivelse, tilsatt fiber og fortykningsmidler.
Når det gjelder hvilke brød/rundstykker som er sunne så kan jeg jo nevne noen jeg kommer på i forbifarten. Noen av Hatting sine brød/rundstykker er rike på fullkorn, Kolonihagen sine brød og rundstykker samt spirebrødet til PureFood er også bra. Mitt tips er at du går inn på nettsidene til Oda.no eller Meny.no og søker opp glutenfrie brød. Les innholdsfortegnelsen og ingredienslisten. Står stivelse oppført som første (evt andre og tredje) ingrediens, og det er mange ulike fortykningsmidler og emulgeringsmidler i brødet, kan du med fordel velge et annet brød. Velg et som inneholder mer mel/fullkornsmel enn stivelse og har de korteste ingredienslistene.
Hvis du ikke har mistet helt gløden på bakingen, så kan jeg anbefale noen ferdige sunne glutenfrie melmikser som ikke er så vanskelig å bake, så lenge du følger oppskriftene på pakken eller på de respektive produsentenes nettsider. Her vil jeg anbefale Det Glutenfrie Verksted sine melblandinger og sunne melmikser. Møllerens har også et grovt fullkornsmel som gir gode bakeresultater. Bor du i nærheten av et sted der NCF arrangerer bakekurset "Sunnere glutenfri bakst" kan jeg anbefale det. Der bakes det kun med mel og fullkornsmel og uten stivelse.
Enig med deg i at å spise sunt med nok fullkorn og fiber er viktig for de med cøliaki. Tarmslimhinnen har også godt av det siden når fiber fermenteres av tarmbakteriene i tykktarmen, dannes det såkalte frie fettsyrer som er med på å vedlikeholde tarmslimhinnen.
Når det gjelder sunnhetsmerking så jobber vi for at flere naturlig glutenfrie kornsorter kan bli innlemmet i Brødskala’n. Vi bør kanskje også jobbe for at det ikke bør være lov å kalle et glutenfritt brød for «grovbrød» eller «fiberbrød» når det inneholder for det meste stivelse. Mange lar seg lure av navnet.
Lykke til med å finne ut av det!
Lise Friis Pedersen, 19. mars 2025 18.51