Arkiv

Resultat: (970) viser 1 - 20

Ena, 29.Mar 2023 14:10

Jeg har cøliaki og melkeintoleranse - resten av familien har ingen problemer. En ting er det å lage mat for "alle"- da bruker jeg panner/gryter som er forbeholdt glutenfri De har "sine" panner/gryter for ting med gluten/melk. Første spørsmål: ...

Jeg har cøliaki og melkeintoleranse - resten av familien har ingen problemer. En ting er det å lage mat for "alle"- da bruker jeg panner/gryter som er forbeholdt glutenfri De har "sine" panner/gryter for ting med gluten/melk. Første spørsmål: pleier andre familier å ha todelt kjøkken med dobbelt opp av kopper og kar? Andre spørsmål: i disse dager, da de ikke anbefaler teflon eller andre PFOA innholdige panner - hva anbefaler dere? Det har vært så greit å bruke de pannene fordi da vet jeg at jeg får de helt rene, men hvis jeg får i meg masse farlige stoffer så burde jeg bytte. Av erfaring så vet jeg at bl.a. melkefri risengrynsgrøt er bortimot umulig i vanlig panne da det koker over og brenner seg fast. Har dere noen anbefalinger på gode "ikke PFOA" type panner?

Ena, 29.Mar 2023 14:10

Regner med at du har melkeallergi (melkeintoleranse kan misforstås som laktoseintoleranse), og at du dermed må være ganske strikt ift. renhold. Til tross for dette skal det ikke være nødvendig å ha egne panner og gryter til gluten- og melkefritt, det holder at de er godt rengjort. Dette gjelder jo forsåvidt også tallerkener, glass, bestikk og annet. Skyller du oppvasken godt i lunkent vann og vasker i oppvaskmaskin blir den ren. Men, hvis du føler det tryggere med eget sett, er det jo ikke noe i veien for å ha det, men det er ikke noe vi anbefaler – og jeg har heller ikke inntrykk av at det er mange med cøliaki som har det heller.

Nå for tiden er vel de fleste panner og gryter fri for disse farlige PFOA stoffene, spør hos jernvarehandleren eller sjekk hjemmesidene deres for å se om det er oppgitt. Jeg har ikke veldig mye kunnskap om hva som er på markedet av PFOA-frie gryter og panner, men ser at blant andre merket Onyx Cookware har gryter og stekepanner som er fri for PFOA, og som i tillegg er slipp-lett og som ikke skades ved bruk. Det høres jo bra ut, og du kan jo sjekke ut disse.  

Til slutt vil jeg råde deg til å koke risengrynsgrøten med metoden «dynegrøt». Oppskriften står på forpakningen. Da unngår du at det koker over eller brenner seg fast – uavhengig at kjeletype.   

Lise Friis Pedersen, 31. mars 2023 15.00

Finnes det andre måter enn gastroskopi for å stille diagnose?

Hei, jeg er en jente på 16 år som er helt tom for energi, og har vært det i de siste årene. Fastlege og spesialisthelsetjenesten skylder kun på mental tilstand og mulig utviklingsforstyrrelse. For ca. 4 uker siden hadde jeg en forverring som gjorde at jeg ikke klarte &a...

Hei, jeg er en jente på 16 år som er helt tom for energi, og har vært det i de siste årene. Fastlege og spesialisthelsetjenesten skylder kun på mental tilstand og mulig utviklingsforstyrrelse. For ca. 4 uker siden hadde jeg en forverring som gjorde at jeg ikke klarte å gå på skolen, men ligger i sengen hele dagen. Da kontakter vi Volvat for å få en vurdering fra privat allmennlege. Dermed ble det tatt blodprøver på det meste. Deriblant anti-deamider gliadin IgG. Resultatet var 12 U/mL, som er over referanseområdet. Dernest ble vi innkalt til ny blodprøve, en såkalt gen-prøve... Uken etter får vi resultatet fra denne, som viser HLA DQ2 positiv, som er utenfor referanseområdet. Får da beskjed om å bestille gastroskopi, og har time på lørdag. Jeg vet ikke om jeg orker gastroskopi. Finnes det andre måter å finne ut om jeg har cøliaki? Håper på snarlig svar, og slippe å ta gastroskopi på lørdag.. Vh jente på 16

Ingeborg, 29. mars 2023 16:26

Dersom det kun var deamidert gliadin IgG som var forhøyet, og ikke IgA mot transglutaminase-2 (TG2-IgA), og du spiser vanlig mengde med brødskiver (minimum 2 brødskiver pr dag), så er det ikke så sikkert du har cøliaki. Cøliaki forutsetter at du spiser nok gluten og har spist dette lenge nok til at sykdomsprosessen er aktiv og dermed diagnostiserbar. At du har vevstypen som "alle" med cøliaki har (HLA-DQ2.5) sier ikke så mye da 25% av oss har det. Den sier bare at du kan ha eller få cøliaki, men > 90% av de med denne vevstypen har ikke cøliaki. Det er ingen andre måter å diagnostisere en cøliaki på enn via gastroskopi, som ikke behøver å være så ubehagelig da du nok blir grundig "dopa" og får lokal bedøvelse som gjør at du ikke brekker deg så lett. Slangen er ikke så tykk. Dersom det viser seg at du har en cøliaki og denne kan forklare din energiløshet, så ville jo det være fantastisk, for da kan du spise deg frisk på glutenfri kost.

Trond S. Halstensen, 29. mars 2023 19.56

Alle seier at det ikke er mulig å få cøliakisk reaksjon på noe under 20 ppm, men kan dere garantere det?

Hei. Lurer bare på om du kan garantere at en med cøliaki ikke kan reagere på glukosesirup fremstilt av hvete? Eg veit det er under 20 ppm, men eg reagerer på t.d glutenfri hvetestivelse. Eg reagerer ikke på løk, kål og andre heavy grønnsaker. M&arin...

Hei. Lurer bare på om du kan garantere at en med cøliaki ikke kan reagere på glukosesirup fremstilt av hvete? Eg veit det er under 20 ppm, men eg reagerer på t.d glutenfri hvetestivelse. Eg reagerer ikke på løk, kål og andre heavy grønnsaker. Måten eg reagerer på hvetestivelse er generell sykdomsfølelse, lite energi og tåkehode. Eg har ikke hveteallergi. Men alle seier at det ikke er mulig å få cøliakisk reaksjon på noe under 20 ppm, men kan du/dere faktisk garantere det? Eg er i strålende form når eg unngår hvete 100%, og dårlig når eg spiser glutenfritt som har hvetestivelse.

Sensitiv, 29. mars 2023 16:17

Jeg kan nok ikke garantere noe som helst. Jeg kan kun gi deg generelle råd basert på den kunskapen som er "der ute" og den jeg har samlet selv. Det er mye annet i hveten man kan reagere på, så hva du reagerer på vet jeg ikke. Jeg tror jeg har den samme reaksjonen på øl, så det holder jeg meg unna. Glukosesirup er proteinfritt, og da antar man at det er fri for påvisbare glutenproteiner. Grensen på 20 ppm for å kalle noe glutenfritt, betyr ikke at det inneholder 20 ppm, bare at man ikke kan måle lavere verdier sikkert nok (man kan få lavere tall, men er de sikre?).
Du vet best hva du tåler, men skal man sikre seg mot psykens lunefulle spill, må man teste seg (og andre) uten at noen vet hva det er man spiser, først da kan man sikre seg mot bias-induserte reaksjoner (det motsatte av placebo = nocebo). Man har gjennom mange undersøkelser blitt klar over hvor sterk denne reaksjonen er, så derfor må alle slike forsøk gjøres dobbelt blindt, verken legen eller pasienten må vite hva som inneholder det man tror pasienten reagerer på og det som ikke inneholder det, og så noteres eventuelle reaksjoner ned og så gjentas det hele flere ganger.  Dersom du mener du reagerer på noe som inneholder glukosesirup, så reagerer du nok på noe, men muligens ikke på den hvete-baserte glukosesirupen. Kun rigid dobbelt-blindet testing ville kunne avslørt om reaksjonen er mot (renset) hvetebasert glukosesirup eller noe annet. 

Trond S. Halstensen, 29. mars 2023 19.42

Hva er tryggest å gjøre for en med cøliaki når det skal grilles?

På en grill er det ofte grillet matvarer som inneholder gluten i f.eks. marinader eller vanlige burgerbrød som varmes på grill. Hva er tryggest å gjøre for en med cøliaki når det skal grilles? Jeg er helt ny med dette, så jeg vet ikke helt hva jeg s...

På en grill er det ofte grillet matvarer som inneholder gluten i f.eks. marinader eller vanlige burgerbrød som varmes på grill. Hva er tryggest å gjøre for en med cøliaki når det skal grilles? Jeg er helt ny med dette, så jeg vet ikke helt hva jeg skal gjøre.

Onsdag 29. mars, 29.Mar 2023 15:44

Vanskelig å si da ingen har testet dette og det jo vil variere veldig med hvilken marinade man har brukt/ hva man griller, temperaturen på grillen (om alt er forkullet), etc.

Bruk en stålbørste og gnikk/børst av overflatelaget så det ser rent ut, så kan du sikkert beholde en liten del av grillen for deg selv. Er det et stort party så kan man sikkert organisere seg slik at én grill er forbeholdt glutenfri grilling. Men sikker kan man kun være om man har full kontroll, og egen grillrist som legges oppå den andre kan muligens også være en strategisk måte å grille glutenfritt på. Eller man kan legge aluminiumsfolie under/rundt det man vil holde glutenfritt om det grilles på en fellesgrill.

 

Trond S. Halstensen, 29. mars 2023 19.37

Helene , 29.Mar 2023 08:19

Kan det være cøliaki ...

Kan det være cøliaki

Helene , 29.Mar 2023 08:19

svart på annet sted

Trond S. Halstensen

Mor har cøliaki, bør man vente med å introdusere gluten i kosten til barn på 7 måneder?

Hei! Mor har cøliaki, bør man vente med å introdusere gluten i kosten til barn på 7 måneder? Hun har allerede fått kjøpegrøt som inneholder gluten, burde mor stoppe å gi gluten i maten til barnet ? Mvh Linn Matre ...

Hei! Mor har cøliaki, bør man vente med å introdusere gluten i kosten til barn på 7 måneder? Hun har allerede fått kjøpegrøt som inneholder gluten, burde mor stoppe å gi gluten i maten til barnet ? Mvh Linn Matre

Linn, 29. mars 2023 15:24

Nei, vi har ingen data som tyder på at det hjelper å utsette eksponeringen for gluten etter 7 måneders alder, for å unngå cøliaki i risikofamilier. Den store TEDDY-studien viste at desto mer gluten barn konsumerer, desto flere får diagnosen cøliaki, men det skyldes nok at desto mer gluten barna konsumerer, desto flere cøliakere får en diagnostiserbar cøliaki. Cøliakiaktiviteten/sykdommen er avhengig av mengden gluten som konsumeres og ens immunreaktivitet (som endres utover i livet). Derfor anbefaler man moderate mengder med gluten i kosten til de minste barna. Hvorvidt dette forsinker en cøliaki-utvikling, eller kun forsinker diagnostiseringen av cøliakien, er det forstatt endel diskusjon om.

Trond S. Halstensen, 29. mars 2023 19.30

OLP kan være smertefull og plagsomt

OLP kan være smertefull og plagsomt. ...

OLP kan være smertefull og plagsomt.

Sissel, 29. mars 2023 11:47

Ja OLP kommer i ulike varianter, fra den symptomløse retikulære formen til de mer uvanlige atrofisk-errosive formene som har sårdannelser og derved er smertefulle. Jeg forstår det slik at du har denne varianten. OLP regnes ikke som så veldig premalign (det forekommer kreftutvikling i OLP, men det er uvanlig). Det foreligger mange ulike behandlingsstrategier for å kunne behandle de smertefulle variantene av OLP, inkludert fotodynamisk terapi, og avansert immunhemmende lokalbehandling, men man må avvente til behandlingene har vist seg effektive og er godkjente. Men OLP har ikke så mye med cøliaki å gjøre, så du bør nok søke kunnskap om OLP andre steder enn her.

Trond S. Halstensen, 29. mars 2023 19.20

Kan oppkast og magesmerter skyldes cøliaki?

Kan det være cøliaki? Sønnen min har kastet opp daglig i over 5 uker, og hatt magesmerter enda lengre. Hovedsakelig oppkast på kveldstid. Det er tatt masse blodprøver og avføringsprøver. Eneste avviket er ferritin på 11. Anti-deaminert-gliadinpept...

Kan det være cøliaki? Sønnen min har kastet opp daglig i over 5 uker, og hatt magesmerter enda lengre. Hovedsakelig oppkast på kveldstid. Det er tatt masse blodprøver og avføringsprøver. Eneste avviket er ferritin på 11. Anti-deaminert-gliadinpeptid [5. Transglutaminase [7. Anti-vevstransglutaminase IgA viser vevstype HLA-DQ2.5 i form av HLA-DQB1*02 og HLA-DQA1*05. Legene på sykehuset mente det var forstoppelse, og han ble innlagt for tømming av tarmen. Det hadde ingen effekt, han kaster opp og har fortsatt magesmerter. Det er mye cøliaki i familien. Far, tante, fetter og oldermor har/hadde cøliaki. Kan det være at han har en aktiv cøliaki med de blodprøvene?

Helene, 29. mars 2023 08:33

En aktiv cøliaki forutsetter at han spiser daglig nok gluten, gjør han det? Det er mange andre årsaker til kvalme/oppkast enn cøliaki, selv i en cøliakifamilie. Det lave ferritin nivået, som gjenspeiler en jern-mangel, er indikativ på cøliaki, men det er kostavhengig, og om han har falt i vekt etc. pga. oppkast, så er det et spørsmål om han får i seg nok, inkludert nok jern, og i diagnostisk sammenheng, får han i seg nok gluten til å gjøre cøliakien diagnostiserbar? Noen cøliakere har mage-katar (gastritt), som da muligens kunne ha gitt kvalme. Men mye vanligere hos barn er gastro-øsofagal refluks (halsbrann) som oftest gir smerter ved spising og matvegring, ikke oppkast. Han har ingen blodprøvesvar som tyder på aktiv cøliaki, selvom hans TG2-IgA er på grensen til å være forhøyet om man benytter Fürst lab sin test-systemer (øvre normale grense er = 7U/ml). Dette må nesten barneavdelingen på sykehuset bare finne ut av, men man kan ha en cøliaki med negative blodprøver, selv om det er uvanlig.

 

Trond S. Halstensen, 29. mars 2023 19.09

irritabel tarm, 29.Mar 2023 08:11

Er det vanlig med b 9 mangel og lave jern verdier ved irritabel tarm ...

Er det vanlig med b 9 mangel og lave jern verdier ved irritabel tarm

irritabel tarm, 29.Mar 2023 08:11

Nei, ikke pga "sykdommen", men mangel på begge disse (folinsyre = vitamin B9) og jern er vanlig ved udiagnostisert cøliaki. Så jeg anbefaler at du ber om en cøliakiutredning, men husk, cøliakidiagnosen kan kun stilles på en aktiv cøliaki og det forutsetter at du spiser nok gluten (minimum 2 brødskiver/dg) lenge nok (minimum 6 uker) før prøvene tas.

Trond S. Halstensen, 29. mars 2023 19.06

Ingvild , 28.Mar 2023 18:15

Min 8 år gamle datter har nylig tatt allergi prøver.. fastlegen ringte med beskjed om at prøvene kom tilbake med svært høye svar, så høye at etter nye retningslinjer er det nok til å stille diagnosen cøliaki. Hun blir derfor henvist til barn...

Min 8 år gamle datter har nylig tatt allergi prøver.. fastlegen ringte med beskjed om at prøvene kom tilbake med svært høye svar, så høye at etter nye retningslinjer er det nok til å stille diagnosen cøliaki. Hun blir derfor henvist til barnelege på sykehuset. Per nå har hun ikke plager. Vi har fått beskjed om å opprettholde normalkost frem til besøk hos barnelege som skal legge plan for veien videre.. vurdere om hun skal ha gastroskopi bl.a. Idag fikk vi time i posten, og hun har fått time i juni, og det oppleves som fryktelig lenge å vente. Bør det gjøres noe tidligere?

Ingvild , 28.Mar 2023 18:15

Fastlegen kan utføre endel av utredningen, særlig dersom cøliakiprøvene var svært høye. NAV og de diagnostiske kriteriene forlanger at det er tatt blodprøver på 2 uavhengige tidspunkter som begge viser så høye verdier. I tillegg skal blodprøven enten sendes til et av sykehusene (f.eks. blodbanken i Oslo) som utfører anti-endomycium testing eller man tar både TG2-IgA og DGP-IgG (IgG mot deamidert gliaidn-peptider) som da evnt begge er forhøyet. Så skal diagnosen stilles av en barnelege. Man trenger ingen tynntarmsbiopsi om TG2-IgA antistoffnivåene er over 10 ganger høyere enn den øvre normale grensen (tallet er avhengig av hvilken test man benytter).

Ta det opp med fastlegen, og se om dere ikke kan få fortgang i prosessen.

Trond S. Halstensen, 29. mars 2023 19.00

Helge 82, 27.Mar 2023 18:44

Jeg spiser et brød fra Klæbu hjemmebakeri per dag (minus tre skiver). Det koster kr 75. Tilsvarende mengde glutenholdig brød ville ha kostet ca kr 30. Jeg har en merutgift per dag på (forsiktigvis) kr 40. Finnes det noen fradragsordning på ska...

Jeg spiser et brød fra Klæbu hjemmebakeri per dag (minus tre skiver). Det koster kr 75. Tilsvarende mengde glutenholdig brød ville ha kostet ca kr 30. Jeg har en merutgift per dag på (forsiktigvis) kr 40. Finnes det noen fradragsordning på skattemeldingen for dette?

Helge 82, 27.Mar 2023 18:44

Meg bekjent er det ikke noen fradragsordning på selvangivelsen for glutenfri mat, men ta gjerne kontakt med Skatteetaten og hør med dem. De som har diagnosen cøliaki får jo grunnstønad på hhv. 705 og 1076 kr (3-30 år) per mnd. Dette er ment å dekke merutgifter knyttet til kjøp av glutenfri mat. Noen synes dette beløpet dekker kostnaden, men mange synes det er altfor lite - noe det sikkert er for noen. Glutenfrie brød metter ofte lite og er dyre og derfor spiser en med cøliaki ofte mer brød enn andre. 40 kr dagen blir 1200 kr per mnd, og det er jo midre enn grunnstønaden. Nå er det jo ikke sikkert du får til å bake selv, men hvis du hadde gjort det, hadde det ikke bare blitt billigere men også sunnere. Det er heller ikke så vanskelig som mange tror. Kjøper du en pose med brød/rundstykkemisk, feks fra Møllerens, er det enkelt å tilberede. Jeg tenkte jeg skulle nevne det uansett, selv om det kanskje ikke er noe for deg.

Lise Friis Pedersen, 29. mars 2023 18.00

M Rasmussen, 25.Mar 2023 15:56

Kan vi få opplyst glykemisk indeks på oppskriftene (på nettsiden, hefte og utleverte til kurser)? Har nettopp deltatt på bakekurs - stor applaus for veldig bra kurs med engasjerte kursholdere! - og testet flere av oppskriftene. De gir veldig ulik effekt på blodsukk...

Kan vi få opplyst glykemisk indeks på oppskriftene (på nettsiden, hefte og utleverte til kurser)? Har nettopp deltatt på bakekurs - stor applaus for veldig bra kurs med engasjerte kursholdere! - og testet flere av oppskriftene. De gir veldig ulik effekt på blodsukker.

M Rasmussen, 25.Mar 2023 15:56

Så flott at du har deltatt på bakekurs og at du var begeistret for både kurset og kursholderne! Det var en hyggelig tilbakemelding å få! Regner med at det var kurset «sunnere glutenfri bakst» du deltok på siden du er opptatt av blodsukker.

Dessverre har vi ikke mulighet til å oppgi glykemisk indeks (GI) på disse oppskriftene foreløpig, da det vil være altfor tidkrevende og kostbart. Det er også omstridt å bruke GI, da det er vanskelig å regne ut det riktige tallet i sammensatte produkter og måltider. Beklager dette, men håper du vil trives med å bake og nyte disse gode og sunne brødene uansett!

Lise Friis Pedersen, 29. mars 2023 18.00

Ella, 23.Mar 2023 23:56

Jeg leser at mange har dårlige erfaringer med glutenfri bakst i brødbakemaskin. Er det dårlige oppskrifter eller dårlige maskiner som er årsaken? Handler det om å finne riktig oppskrift? Jeg er ikke så glad i å bake, og kunne godt tenke meg en br&osla...

Jeg leser at mange har dårlige erfaringer med glutenfri bakst i brødbakemaskin. Er det dårlige oppskrifter eller dårlige maskiner som er årsaken? Handler det om å finne riktig oppskrift? Jeg er ikke så glad i å bake, og kunne godt tenke meg en brødbakemaskin. Kan det fungere bedre å lage deig i maskinen og steke i stekeovn?

Ella, 23.Mar 2023 23:56

Ja, det er vanskelig å si om det er brødbakemaskinene eller oppskriftene som er årsaken til at noen ikke mestrer dette. Men det kan jo være mange som får det til også! Jeg synes ikke det er noen god ide å elte i brødbakemaskinen og steke i stekeovn, da er jo hele vitsen borte og da kan du likegodt elte i en kjøkkenmaskin. Vet at noen brødbakemaskiner har en eget glutenfritt stekeprogram og det kan være du finner noen gode glutenfrie brødoppskrifter, feks på nettet, som egner seg til brødbakemaskin - så kan det jo hende det blir bra! På Finn.no har de mange pent brukte brødbakemaskiner til salgs. Det kan jo være en god ide å kjøpe brukt, så kan du i første omgang prøve deg fram med en som ikke er så dyr. 

Lise Friis Pedersen, 29. mars 2023 18.00

Sten Arvid, 23.Mar 2023 16:32

Spelt. Må dette bløtlegges,kokes eller hva? Skal ikke bake brød. Tenkte å blande spelt med bær. ...

Spelt. Må dette bløtlegges,kokes eller hva? Skal ikke bake brød. Tenkte å blande spelt med bær.

Sten Arvid, 23.Mar 2023 16:32

Først og fremst må jeg informere om at spelt ikke er glutenfritt, men det er en hvetesort!

Uansett, hvis du skal spise spelt blandet med bær, bør du kanskje koke det? Da kan du med fordel bløtlegge speltkornene over natten før du blander med vann eller melk og koker det til grøt.

Lise Friis Pedersen, 29. mars 2023 18.00

Marianne, 28.Mar 2023 16:03

Hei, det er 3 stykker i min familie som har fått diagnosen cøliaki. Dette er en del år siden og de ble bl.a. testen med en test fra Nycomed Allergen-lab, i tillegg til biopsi. Nå er Allergen-lab lagt ned. Hvilken test anbefaler dere. Vi har mistanke om at mitt barnebarn har ...

Hei, det er 3 stykker i min familie som har fått diagnosen cøliaki. Dette er en del år siden og de ble bl.a. testen med en test fra Nycomed Allergen-lab, i tillegg til biopsi. Nå er Allergen-lab lagt ned. Hvilken test anbefaler dere. Vi har mistanke om at mitt barnebarn har cøliaki. Han blir snart 12 år. Ble anbefalt tarm-biopsi med full narkose av fastlegen, men foreldrene ville ikke det.

Marianne, 28.Mar 2023 16:03

Svart via forrige spørsmål (TG2-IgA målt i blodprøve)

Trond S. Halstensen, 29. mars 2023 18.59

Marianne Sandvik, 28.Mar 2023 15:56

Hei, det er 3 stykker i min familie som har fått diagnosen cøliaki. Dette er en del år siden og de ble bl.a. testen med en test fra Nycomed Allergen-lab, i tillegg til biopsi. Nå er Allergen-lab lagt ned. Hvilken test anbefaler dere. Vi har mistanke om at mitt barnebarn har ...

Hei, det er 3 stykker i min familie som har fått diagnosen cøliaki. Dette er en del år siden og de ble bl.a. testen med en test fra Nycomed Allergen-lab, i tillegg til biopsi. Nå er Allergen-lab lagt ned. Hvilken test anbefaler dere. Vi har mistanke om at mitt barnebarn har cøliaki. Han blir snart 12 år. Ble anbefalt tarm-biopsi med full narkose av fastlegen, men foreldrene ville ikke det.

Marianne Sandvik, 28.Mar 2023 15:56

Først må man teste om han har økt nivå av IgA mot transglutaminase-2 (vevstransglutaminase), den såkalte cøliakitesten. Man kan kun diagnostisere en aktiv cøliaki som forutsetter at man spiser nok gluten (2 brødskiver pr dag som et minimum) og har gjordt et lenge nok (minimum 6 uker). Så tar man det derfra. Fastlegen har muligen allerede gjort disse testene. 

Trond S. Halstensen, 29. mars 2023 18.50

Liv, 24.Mar 2023 11:11

Hei Min datter på 11 år fikk cøliaki-diagnose høsten 2019. Smertene i magen har ikke forsvunnet helt med glutenfritt kosthold, men blitt mye bedre. Nå har hun imidlertid hatt en ganske lang periode har hun å vært plaget med en del vondt i magen igjen. Den ...

Hei Min datter på 11 år fikk cøliaki-diagnose høsten 2019. Smertene i magen har ikke forsvunnet helt med glutenfritt kosthold, men blitt mye bedre. Nå har hun imidlertid hatt en ganske lang periode har hun å vært plaget med en del vondt i magen igjen. Den siste blodprøven viste Transglutaminase Iga 28, noe jeg forstår er for høyt. Forrige blodprøve, som ble tatt i 2021, viste 10. Jeg forstår at verdier på 28 innebærer at hun trolig får i seg noe gluten. Jeg forstår bare ikke hvordan, fordi hun / vi er veldig forsiktige. Og vi gjør ikke noe annerledes nå en før. Men hvor lite / mye skal til for å få slike verdier? Bør hun kutte ut "spor av gluten" og hvetestivelse? Og dersom jeg feks tar på et knekkebrød med gluten, og en liten stund etterpå tar på hennes brød, kan det oversmitte slik at det kan bli så høye verdier? Hilsen Liv.

Liv, 24.Mar 2023 11:11

Har svart på denne i forrige spørsmål. Tror ikke det er "spor av" som er problemet.

Trond S. Halstensen

Liv Berit Nesland, 24.Mar 2023 11:01

Hei Min datter på 11 år fikk cøliaki-diagnose høsten 2019. Smertene i magen har ikke forsvunnet helt med glutenfritt kosthold, men blitt mye bedre. Nå har hun imidlertid hatt en ganske lang periode har hun å vært plaget med en del vondt i magen igjen. Den ...

Hei Min datter på 11 år fikk cøliaki-diagnose høsten 2019. Smertene i magen har ikke forsvunnet helt med glutenfritt kosthold, men blitt mye bedre. Nå har hun imidlertid hatt en ganske lang periode har hun å vært plaget med en del vondt i magen igjen. Den siste blodprøven viste Transglutaminase Iga 28, noe jeg forstår er for høyt. Forrige blodprøve, som ble tatt i 2021, viste 10. Jeg forstår at verdier på 28 innebærer at hun trolig får i seg noe gluten. Jeg forstår bare ikke hvordan, fordi hun / vi er veldig forsiktige. Men hvor lite / mye skal til for å få slike verdier? Bør hun kutte ut "spor av gluten" og hvetestivelse? Og dersom jeg feks tar på et knekkebrød med gluten, og deretter tar på hennes brød, kan det oversmitte slik at det kan bli så høye verdier? Hilsen Liv.

Liv Berit Nesland, 24.Mar 2023 11:01

Tror nok hun har fått i seg litt glutenmat. Muligens er det et uhell, muligens har noen "lurt" henne, muligens vet hun hvilken risiko hun tok. Det kreves en del gluten for å reaktivere en cøliaki, men det er mye gluten i vanlig brød så det skal muligen ikke så mange synlige smuler til hver dag før en hissig cøliaki holdes litt vedlike. Men mer sannsynlig er nok at det er vanskelig å være 11 år i prepuberteten og alltid måtte være anderledes enn de andre. Hun må lære seg å ta et stolt ansvar, og være kritisk når hun spiser bore og ikke stole blindt på påstander om at maten er glutenfri. Jeg tror ikke håndsmitte fra glutenholdige knekkebrød til glutenfrie knekkebrød er årsaken til denne TG2-IgA titerstigningen eller hennes symptom-forverrelse. Her må det nok litt større mengder til, over litt tid. Muligens merket hun ingenting i begynnelsen, men så kom det etterhvert som cøliakien ble reaktivert.

Trond S. Halstensen, 29. mars 2023 18.42

" Sykmeldt, og stressa" , 23.Mar 2023 09:45

Hei. Jeg har nettopp fått diagnose på Cøliaki,(februar 23) etter blodprøver og gastroskopi ( mars3c, har ikke anelse hva det betyr), Det jeg lurer på er hvor lang tid det kan ta før en merker forandringer etter glutenfri kost har startet. Jeg har aldri hatt de ...

Hei. Jeg har nettopp fått diagnose på Cøliaki,(februar 23) etter blodprøver og gastroskopi ( mars3c, har ikke anelse hva det betyr), Det jeg lurer på er hvor lang tid det kan ta før en merker forandringer etter glutenfri kost har startet. Jeg har aldri hatt de vanlige symptomene som, magevondt osv.. .men har i mange år periodevis slitt med utmattelse og slitenhet, Første gang dette skedde var tilbake i 2006, og var da sykemeldt i nesten 2 år, (de mente jeg hadde ME, lignende diagnose). Jobber med mennesker ( samtaleterapi) , og trenger et hode som greier å holde fokus gjennom en hel klientsamtale. Jeg er nå for tiden sykemeldt, fordi hodet mitt sliter med å "prosessere" informasjon ( tåkehjerne ), og vil jo raskest mulig tilbake til jobb igjen. Jeg har forstått det slik at tarmen må heales, før den er i stand til å ta i mot vitaminer for å få hodet til å funke igjen.. men hvor lang tid kan dette ta? Er 60 år og har det litt travelt med å komme meg tilbake som en "samfunnsnyttig" borger igjen.. ;)

" Sykmeldt, og stressa" , 23.Mar 2023 09:45

Veldig individuelt hvor raskt hjernetåken letter, men prinsippielt må du smøre deg med tålmodighet. Det tar forbausende lang tid å bli klinisk frisk fra sin voksen-diagnostiserte cøliaki. Fort 2-3 år, selvom mange raskt merker bedring i løpet av en 3-6 mnd tid. Cøliaki er ingen enkelt "allergi", men en autoimmun prosess som kommer langsomt og forsvinner ennå langsommere da immunsystemet har hukommelse. Du vil, forhåpenligvis, langsom merke bedring i løpet av ca ett års tid, og så bedres det stadig mer. Bare vær nøye med dietten.

Trond S. Halstensen, 29. mars 2023 18.37

Bekymret mamma, 23.Mar 2023 07:52

Har en sønn på 8 år som nå lever på glutenfri diett etter negativ blodprøve. Dette mente fastlege var veien for å finne ut om han har cøliaki utifra symptomene. Hvor raskt skal vi merke bedring hvis det er cøliaki og hvor lenge må han e...

Har en sønn på 8 år som nå lever på glutenfri diett etter negativ blodprøve. Dette mente fastlege var veien for å finne ut om han har cøliaki utifra symptomene. Hvor raskt skal vi merke bedring hvis det er cøliaki og hvor lenge må han evnt spise gluten for at blodprøvene skal vise riktig resultat? Han nektet helt å spise glutenholdig mat, eller noe mat forøvrig ca 6 uker før han fikk tatt blodprøvene da han ikke orket å få så vondt i magen. Jeg er redd dette har hatt innvirkning på blodprøvesvarene.

Bekymret mamma, 23.Mar 2023 07:52

Selv hos barn er det uvanlig å få negative blodprøver etter kun 6 uker på GFD (selvsagt avhengig av hvor aktiv/hvor høyt IgA-TG2 titret var før han begynte med GFD), men man blir selvsagt usikker. Det er mer i brød enn gluten man kan reagere på. Når dere nå går glutenfritt vil en eventuell cøliaki behandles og ikke lenger være diagnostiserbar. Dersom han blir frisk på GFD, så har dere et lite problem ved at han neppe vil starte opp med glutenholdig kost for å fremprovosere/reaktivere en event. cøliaki som derved er diagnostiserbar, noe som er et krav fra NAV for å kunne gi grunnstønad for fordyrende kosthold. Cøliakidiagnosen kan kun stilles på en aktiv cøliaki.

Trond S. Halstensen, 29. mars 2023 18.27