Arkiv

Resultat: Gravid (3)

Kan ubehandlet cøliaki skade fosteret?

Hei, Min samboer er for tiden gravid i 6-7 uke, og fikk denne uken vite at hun mest sannsynlig har cøliaki med en Anti-tTG IgA verdi på 102 U/ml og nær familie med bekreftet cøliaki. Hun venter på biopsi og har fått beskjed om å fortsette å spise glu...

Hei, Min samboer er for tiden gravid i 6-7 uke, og fikk denne uken vite at hun mest sannsynlig har cøliaki med en Anti-tTG IgA verdi på 102 U/ml og nær familie med bekreftet cøliaki. Hun venter på biopsi og har fått beskjed om å fortsette å spise gluten i påvente av dette. Hun har symptomer som mageknipe, oppblåshet og dårlig allmenntilstand. Vi er veldig bekymret for studier som kan antyde at ubehandlet cøliaki i svangerskap kan føre til defekter og komplikasjoner hos barnet. Er det kanskje bedre å terminere dette svangerskapet og prøve på nytt når biopsi & måneder med diett er overstått? Fastlegen hadde ikke hørt om at ubehandlet cøliaki var skadelig for fosteret, og sa hun skulle fortsette å spise som før. Vi ønsker å begynne diett med en gang for å lindre symptomene, og for å redusere risiko for fosteret. Men dette er jo ikke i tråd med det legen sier, men jeg vet ikke hvor mye han egentlig vet om lidelsen. Har du noen råd som kunne hjelpt oss?

Hjørdis, 1. desember 2022 16:19

Ubehandlet cøliaki hos mor var forbundet med ryggmargsbrokk (midtlinjedefekter) hos fosteret, men dette var inndirekte pga. folsyre (vitamin B9) mangel. Det er derfor alle kvinner som planlegger å bli gravide oppfordres til å ta ekstra folsyre tilskudd. Det var altså den dårlige tarmfunksjonen som gjennom manglende vitaminabsorbsjon ga økt risiko for ryggmargsbrokk, ikke selve cøliakien. Dersom hun er sterkt påvirket av cøliakien med tegn på vitamin og jern mangel så bør dere få fastlegen til å purre på sykehuset så biopsi kan taes så raskt som mulig.  Det er også en økt forekomst av spontanabort ved ubehandlet cøliaki, et forhold som også kan brukes til å komme frem i køet og få tatt biopsi ASAP.  Det er ikke slik at alle med aktiv cøliaki under svangerskapet fikk barn med ryggmarksbrokk, men det var en økt risiko for det. Ryggmargsbrokk kan man også diagnostisere senere i svangerskapet. 

Trond S. Halstensen, 07. desember 2022 18.03

Bør jeg vente med å bli gravid?

Jeg ble diagnosert med cøliaki for 6 mnd siden og har lyst på barn. Jeg har spist GFD siden biopsi ble tatt for 5 mnd siden. Bør jeg vente noen måneder til for å passe på at tarmen er helberedet? Er det andre spesielle ting kvinner bør tenke på med ...

Jeg ble diagnosert med cøliaki for 6 mnd siden og har lyst på barn. Jeg har spist GFD siden biopsi ble tatt for 5 mnd siden. Bør jeg vente noen måneder til for å passe på at tarmen er helberedet? Er det andre spesielle ting kvinner bør tenke på med GFD og graviditet?

Justine, 17. oktober 2022 09:25

Du må, som de fleste "andre" passe på at du tar ekstra folinsyre før du begynner å prøve å bli gravid. Ellers er det ingenting i veien for  å starte opp, men det forutsetter at du har fylt opp evenetuelle tomme lagre av sporstoffer (særlig jern, men også zink hos cøliakere og jod kan være problematisk) og vitaminer (D-vitamin er det man må tenke på). Vanlige multi-vitamin tabletter gir en sikkerhet i hverdagen på at man får i seg det man trenger.

Trond S. Halstensen, 19. oktober 2022 18.23

Er det ikke nok at blodprøvene indikerer cøliaki?

Fastlegen gir råd til en gravid med nyoppdaget aktiv cøliaki om å ikke spise glutenfritt så lenge siden vedkommende ikke har symptomer. Det blir pga av graviditeten ikke gjennomført gastroskopi. Cøliakien ble oppdaget av oppmerksom privat lege, de nø...

Fastlegen gir råd til en gravid med nyoppdaget aktiv cøliaki om å ikke spise glutenfritt så lenge siden vedkommende ikke har symptomer. Det blir pga av graviditeten ikke gjennomført gastroskopi. Cøliakien ble oppdaget av oppmerksom privat lege, de nødvendige blodprøver (antistoffer) for påvisning av cøliaki ble tatt og legen henviser til fastlegen for videre oppfølging av cøliaki. Hos fastlegen blir derfor tatt nye blodprøver som viser aktiv cøliaki. Gastroskopi blir som nevnt ikke gjennomført. Fastlegen gir rådet å ikke begynne å spise glutenfritt så lenge vedkommende ikke har symptomer. Mitt spørsmål er om dette er riktig? Er det ikke nok at blodprøvene indikerer cøliaki for å måtte spise glutenfritt, særlig når man ikke får testet om tynntarmen er skadet eller ikke?

Bekymret, 15. mars 2022 19:54

Hun har nok cøliaki og bør spise glutenfritt, litt avhengig av ernæringstilstanden hennes og hvor langt i graviditeten hun har kommet. Jeg antar fastlegen hennes vurderer det dithen at skal man få et NAV-godkjent diagnose, og få tilstanden bekreftet/dokumentert slik at hun kan motta grunnstønad, så må man diagnostisere cøliakien på tradisjonell måte med tynntarmsbiopsi etter at barnet er født, og for ikke å forkludre en cøliakidiagnostikk så har man vurdet at det er bedre å spise normalt til diagnosen kan settes med gastroskopi og tynntarmsbiopsi. Begynner man på GFD så vil jo cøliakiforandringene gå tilbake og hun vil da måtte ta opp igjen normalkost (med nok gluten) til å reaktivere cøliakien (og det kan ta noen mnd), siden man kun kan diagnostisere en aktiv cøliaki og det forutsetter glutenspising. Når det er sagt, så er det jo potensielt uheldig å ha ubehandlet cøliaki i et svangerskap, men igjen dette avhengier av hvor aktiv cøliakien er og hvor påvirket hun er av tilstanden rent ernæringsmessig. Men dette er en avggjørelse hun må ta del i og vurdere hva hun mener er best for seg (i samråd med sin fastlege). Dersom hun velger å spise glutenfritt /fattig i resten av svangerskapet så er det forsåvidt bare å reintrodusere gluten etterpå og, når man kan påvise autoantistoffene i blodet ("cøliakiprøven" IgA mot transglutaminase-2) så kan man gå igjennom den diagnostiske prosedyren med gastroskopoi og biopsi (bare husk å spise masse gluten frem mot biopsi-tidspunktet, så forandringene i tarmen blir tydelige nok, så blir det ikke noe tvil rundt diagnosen).

Trond S. Halstensen, 16. mars 2022 18.51