Arkiv

Resultat: Alkohol (39) viser 1 - 20

Crossed grain - symbolet på glutenfritt øl?

Jeg lurer litt på dette med glutenfritt øl. Da Ringnes LITE ble lansert for mange år siden, var det mye snakk om at dette ølet var det første godkjente glutenfrie ølet på markedet. Det ble henvist til "crossed grain" symbolet med nummer 00...

Jeg lurer litt på dette med glutenfritt øl. Da Ringnes LITE ble lansert for mange år siden, var det mye snakk om at dette ølet var det første godkjente glutenfrie ølet på markedet. Det ble henvist til "crossed grain" symbolet med nummer 001.001. Idag er det svært mange flere glutenfrie produkter i ølhylla, og mange av dem med "crossed grain"-symbolet. Spørsmålet mitt er: Jeg ser på nett at Mack har "crossed grain" symbolet oppgitt på alle sine Isbjørn LITE produkter, samt Isbjørn Free. Men ingen av symbolene har nummer under seg... Betyr dette at Mack har en felles godkjenning på alle sine LITE produkter fra Cøliakiforeningen, eller er nummeret kun oppgitt på emballasjen? Og: Hvordan kan et alkoholfritt øl være glutenfritt? Forsvinner ikke gluten under gjæring og filtrering på LITE-produkter?

Karoline, 10. juni 2024 09:29

Det stemmer at Ringnes LITE var det første lisensierte glutenfrie ølet i Norge. Hver produsent har sitt eget lisensnr. (de første tre siffrene), etterfulgt av produktnr. (de tre siste siffrene). Derav Ringnes LITE som har nr. 001.001. De ulike produktene fra samme produsent skal derfor ha unike lisensnumre under crossed grain symbolet. Mack har produsentnr. 021., så alle produktene skal begynne med disse siffrene. Lisensnummeret bør være oppgitt under crossed grain symbolet på selve boksen, så dersom du har observert at dette ikke stemmer, ta gjerne kontakt med min kollega som er ansvarlig for lisensieringen her i Norge (lars.johnsrud@ncf.no). 

Når det gjelder alkoholfritt glutenfritt øl, er det slik at mye av glutenet brytes ned og fjernes under gjæring og filtrering. I tilleg må man i de fleste tilfeller tilsette et enzym for å oppnå ønsket nedbrytning (og derved uskadeliggjøring) av glutenproteinet. Men nedbrytningen av gluten er ikke i utgangspunktet avhengig av alkoholinnholdet. At det er litt mindre gluten i LITE produkter i utgangspunktet vil ha med filtreringen å gjøre, som du påpeker (men filtreringen holder altså ikke som eneste metode for å fjerne gluten). 

Therese Lensnes, 12. juni 2024 18.00

Er likør med jordbærsmak glutenfri?

Hei, små sure med jordbærsmak. Der står det vodka av korn. Er denne glutenfri? Er ikkje uthevet. ...

Hei, små sure med jordbærsmak. Der står det vodka av korn. Er denne glutenfri? Er ikkje uthevet.

Caroline, 18. mai 2024 21:47

Jeg har forhørt meg med Vinmonopolet, og produsenten har gått god for at denne er glutenfri. Glutenet i kornet som er brukt til å lage vodkaen brytes ned og fjernes ved destillering. 

Therese Lensnes, 22. mai 2024 18.00

Gir glutenfritt øl tarmskade hos de med cøliaki?

Hei! Når er det forventet å få svar på om glutenfritt øl (glutenredusert, brygget på glutenfri malt) gir skade på tarmen hos de med cøliaki? Tenker på hvis mengden som konsumeres er 5-7 flasker på en kveld. Jeg lurer o...

Hei! Når er det forventet å få svar på om glutenfritt øl (glutenredusert, brygget på glutenfri malt) gir skade på tarmen hos de med cøliaki? Tenker på hvis mengden som konsumeres er 5-7 flasker på en kveld. Jeg lurer også på hvorfor det er helt umulig å få kjøpt 100% glutenfrie øl i Norge? I USA er det veldig mange 100% glutenfrie øl på markedet. Dette synes jeg er ganske frustrerende. Ikke engang Vinmonopolet kan ta bestilling på slike øl. 

Glutenfritt øl?, 29. januar 2024 15:53

Hva mener du med 100% glutenfritt øl? Det finnes varianter som er brygget på glutenfrie råstoffer, men disse er nok utkonkurrert av tradisjonelt glutenfritt øl hvor man tilsetter enzymer som bryter ned gluten (og andre proteiner). Man kan etter en slik behandling og filterering ikke påvise gluten (gluten fra bygg) i ølet. Det anses derfor å være glutenfritt. Ingen har kunnet påvise at konsum av slik øl er skadelig for tarmen, men tradisjonelt påpeker man at alt bør konumeres med måte. I USA finnes det mange påstander og regelverk for matmerking, men enkelte av disse er nok ikke like godt kontrollert som i Europa. Jeg tar deres påstander med en klype salt, dersom man ikke har brygget ølet på kun naturlige glutenfrie råstoffer.

Trond S. Halstensen, 31. januar 2024 18.45

Er corona øl glutenfritt?

Er corona øl glutenfritt? ...

Er corona øl glutenfritt?

Fredrik, 21. januar 2024 13:24

Livsmedelsverket i Sverige (tilsvarer Mattilsynet i Norge) har tidligere (2013) testet blant annet coronaøl for gluteninnhold, og fant ikke-målbare nivåer av gluten. Siden corona ikke er lisensiert med Crossed Grain blir den imidlertid ikke testet jevnlig (som er et krav for å merke varer som glutenfrie), og det kan dermed være forskjeller på gluteninnholdet mellom ulike batcher. Produsenten selv vil heller ikke garantere for gluteninnholdet. Vi i NCF anbefaler derfor alle med cøliaki å velge sertifisert glutenfritt øl. 

Lise Friis Pedersen, 24. januar 2024 18.00

Hvordan reagerer en cøliaker på en halvliter vanlig Schous pils?

Hvordan hadde en cøliaker reagert på å drikke én halvliter med vanlig Schous pils? ...

Hvordan hadde en cøliaker reagert på å drikke én halvliter med vanlig Schous pils?

Chester G. H., 29. desember 2023 22:08

De med cøliaki reagerer ulikt på ulike mengder gluten, så det er ikke alle som reagerer på vanlig øl. Øl av typen pilsner inneholder lite gluten fordi den er brygget av bygg og fordi den er "renset" fordi den skal være klar av utseende - ikke grumsete. Dette klaringsmiddelet fjerner en del av porteinene (gluten) i ølet. Derfor er det ikke sikkert at alle med cøliaki reagerer på én halvliter pils. Likevel er ikke vanlig øl trygt nok for en med cøliaki, da mengden gluten kan variere fra sort til sort og fra batch til batch. vanlig øl blir heller ikke testet jevnlig, så man kan ikke stole på at den er trygg nok. Hvis pils inneholder feks 20 ppm gluten, så vil det hvis man drikker flere enn en (og det gjør man jo ofte), så får man i seg for mye gluten. Derfor anbefaler NCF at de med cøliaki drikker glutenfri øl.

Lise Friis Pedersen, 03. januar 2024 18.00

Er likøren St. Hallvard glutenfri?

Har spurt Vinmonopolet om likøren St. Hallvard, og de sier at basen er glutenfri. De antar at urter og krydder er glutenfri, og at jeg kan spørre her. Vet dere om den er glutenfri? ...

Har spurt Vinmonopolet om likøren St. Hallvard, og de sier at basen er glutenfri. De antar at urter og krydder er glutenfri, og at jeg kan spørre her. Vet dere om den er glutenfri?

Per-Bjørnar, 29. november 2023 14:58

Det er riktig at likører er glutenfrie, og hvis Vinmonopolet sier at tilsetningene (urtene og krydderne) er glutenfrie er likøren St. Hallvard glutenfri.

Lise Friis Pedersen, 29. november 2023 18.00

Hvorfor merkes øl forskjellig?

Jeg drikker av og til glutenfri Daura Damm øl kjøpt på Vinmonopolet. På flasken står det at dette ølet er under 3 PPM. På andre glutenfrie øl på Vinmonopolet og i dagligvarebutikker står det under 20 PPM. Hva er årsaken til dette?...

Jeg drikker av og til glutenfri Daura Damm øl kjøpt på Vinmonopolet. På flasken står det at dette ølet er under 3 PPM. På andre glutenfrie øl på Vinmonopolet og i dagligvarebutikker står det under 20 PPM. Hva er årsaken til dette? Er det bare ulikt testutstyr? At noen har utstyr som måler helt ned til under 3 PPM, og andre har bare utstyr som målet ned til under 20 PPM? Går ut i fra at det er samme enzym o.l som brukes til framstilling av alle glutenfrie øl. Har du en forklaring?

Glutenfritt øl, 06. oktober 2023 14:02

Takk for tipset. Man (WHO sin Codex allimentarius og EU) har valgt grensen: mindre enn 20ppm (part per million = mindre enn 20mg gluten pr liter/kg vare) som den praktiske grensen for varer som skal selges til cøliakere som glutenfrie. De ulike testsystemene kommer med lavere verdier (tall) men de ansees ikke for å være robuste nok, så man angir nivået som <20ppm (selvom det er 0ppm). I kompleks mat som er varmebehandlet kan det være teknisk vanskelig å stabilt kunne identifisere så små mengder og kvantifisere de riktig. Det har heller ingen påvist negativ effekt om man konsumere mat som faktisk inneholdet 19ppm gluten. Italienske studier undersøkte hvordan tarmen reagerte dersom all mat man spiste inneholdt 100ppm (den andre grensen man har), og etter en stund var det tegn til at tarmen hos 7/10 unge gutter begynte å reagere på disse mengdene. Det at det er merket <3ppm på en ølflaske og < 20ppm på en annen flaske med med glutenfritt øl,  betyr ikke at den ene flasken inneholder mer gluten enn den andre. Merkereglene i Norge er også såpass strenge at jeg tviler på at det er lov til å merke glutenfrie produkter med noe annet enn <20ppm gluten, som er den fastlagte grensen for glutenfritt. (Litt som at sørlandschips ikke kunne merke posene sine "ikke tilsatt sukker" da ikke noe potetgull er tilsatt sukker). 

Trond S. Halstensen, 11. oktober 2023 18.05

Kan jeg med Cøliaki drikke corona øl?

Hei. Kan jeg med Cøliaki drikke corona øl? Har gjort det flere ganger, ikke merket at jeg har blitt dårlig, men er ikke alltid man merker det selv om man får i seg gluten. ...

Hei. Kan jeg med Cøliaki drikke corona øl? Har gjort det flere ganger, ikke merket at jeg har blitt dårlig, men er ikke alltid man merker det selv om man får i seg gluten.

Marthe, 09. september 2023 19:03

I følge svenske tester gjørt av Livsmedelsverket (tilsvarer Mattilsynet) inneholder Corona veldig lite gluten. Men den er ikke lisensisert med det glutenfrie merket Crossed Grain og dermed ikke jevnlig testet, så det er vanskelig for oss å gå god for at alle flasker til alle tider er glutenfrie. Derfor anbefaler vi i NCF at de med cøliaki velger øl som er merket glutenfri.

Lise Friis Pedersen, 13. september 2023 18.00

Er all tequila, sprit og brennevin glutenfritt?

Er all tequila, sprit og brennevin glutenfritt? ...

Er all tequila, sprit og brennevin glutenfritt?

Marte, 20. august 2023 12:13

Ja, det er glutenfritt.

Lise Friis Pedersen, 23. august 2023 18.00

Er Smirnoff Ice glutenfri i Spania?

Er Smirnoff Ice glutenfri i Spania? ...

Er Smirnoff Ice glutenfri i Spania?

Kåre, 12. juli 2023 00:23

Hvis den er lik den som selges i Norge er den glutenfri. 

Lise Friis Pedersen, 09. august 2023 18.00

Hva av sprit er glutenfri?

Hei, det står litt forskjellig på nettet så jeg blir så usikker på hva av sprit som er glutenfritt. Stemmer det at det meste av gluten uansett blir eliminert i destillasjonsprosessen, selv når spriten er brygget på hvete? Spesifikt Smirnoff Ice vodka st&arin...

Hei, det står litt forskjellig på nettet så jeg blir så usikker på hva av sprit som er glutenfritt. Stemmer det at det meste av gluten uansett blir eliminert i destillasjonsprosessen, selv når spriten er brygget på hvete? Spesifikt Smirnoff Ice vodka står det forskjellige ting om. Ville satt veldig pris på svar :)

Maria H, 13. juni 2023 16:42

Smirnoff Ice er glutenfri. Når det gleder sprit forøvrig så stemmer det at all gluten ikke blir med videre i destillasjonsprosessen. Men noen få spritholdige produkter kan være tilsatt glutenholdige smaksforsterkere etter destillasjonsprosessen. Dette gjelder ikke vodka, som er beskyttet av et regelverk som gjør at den ikke kan tilsettes smak uten at det fremkommer av navnet, feks Vodka Lemon. Whisky, konjakk, armagnac, calvados og grappa mister retten til å bruke merkenavnet hvis det tilsettes noe etter destillering, så de er trygge. Gin er ikke underlagt dette regelverket og kan derfor være tilsatt smaksforsterkere (både med og uten gluten) uten at det står på etiketten.

Lise Friis Pedersen, 14. juni 2023 18.00

Er whisky, gin, akevitt etc. som er basert på kornprodukt med gluten, glutenfritt?

Er whisky, gin, akevitt etc. som er basert på kornprodukt med gluten, glutenfritt? ...

Er whisky, gin, akevitt etc. som er basert på kornprodukt med gluten, glutenfritt?

Christoffer, 07. juni 2023 17:38

Whisky, gin, akevitt og tilsvarende er destillerte spritprodukter. Gluten følger ikke med i destilleringsprosessen, derfor er destillerte spritprodukter alltid glutenfrie. Men, noen spritprodukter er tilsatt smaksforsterkere etter destillering som kan inneholde gluten (de blir ikke testet). Vodka er beskyttet av et regelverk som gjør at de ikke kan tilsettes smak uten at det fremkommer av navnet, feks Vodka Lemon. Whisky, konjakk, armagnac, calvados og grappa mister retten til å bruke merkenavnet hvis det tilsettes noe etter destillering, så de er trygge. Gin er ikke underlagt dette regelverket og kan derfor være tilsatt smaksforsterkere (både med og uten gluten) uten at det står på etiketten.

Lise Friis Pedersen, 14. juni 2023 18.00

Kan jeg drikke brennevin som er merket med korn?

Jeg har cøliaki. Er brennevin merket med korn forurenset, eller er det greit å drikke? ...

Jeg har cøliaki. Er brennevin merket med korn forurenset, eller er det greit å drikke?

Malin, 01. mai 2023 22:39

Det kommer an på om den glutenholdige ingrediensen er tilsatt før eller etter destilleringen. Er det tilsatt før er det ikke noe problem. Selv om brennevinet er laget av korn er det glutenfritt pga destilleringsprosessen. Gluten blir ikke med etter destilleringen. Er det tilsatt etter, kanskje i form av en smaksforsterker som malt eller tilsvarende, kan den være glutenholdig (<20 mmp) avhengig av mengden gluten i sluttproduktet. 

Lise Friis Pedersen, 03. mai 2023 18.00

Kan jeg drikke Battery?

Jeg har nylig fått diagnosen cøliaki. Jeg har lenge brukt energidrikker på jobb. Min drikk er Battery med ulike smaker, jeg finner ikke noe om at disse inneholder gluten eller ikke. Er disse trygge å drikke? Jeg er også en stor forbruker av fruktte, men regner med...

Jeg har nylig fått diagnosen cøliaki. Jeg har lenge brukt energidrikker på jobb. Min drikk er Battery med ulike smaker, jeg finner ikke noe om at disse inneholder gluten eller ikke. Er disse trygge å drikke? Jeg er også en stor forbruker av fruktte, men regner med at disse er ok. Jeg ønsker også å vite om det er ok å drikke alkohol. Mine valg er drinker som mojitos eller ulike typer daiquiri. På forhånd takk for svar.

Eva, 22. april 2023 17:12

Alle de drikkene du nevner er glutenfrie. Sider, vin og sprit (spritholdig drikke) er også glutenfrie. Når det gjelder øl så finnes det både glutenfrie og glutenholdige typer. Sjekk ingredienslisten eller se om det er merket glutenfritt på annet vis på emballasjen (tekst eller symbolet Crossed Grain). Å lese ingredienslisten er forøvrig et must når det gjelder å finne ut om et produkt er glutenfritt eller ikke.

Lise Friis Pedersen, 26. april 2023 18.00

Kan man få skader i tarmen av glutenholdig øl før det slår ut på blodprøve?

Hei! Min sønn fikk påvist cøliaki som barn, han spiser glutenfritt i det daglige, men på fest vet jeg at han drikker glutenholdig øl (selvfølgelig fraråder jeg han det). Det skjer ofte, og mer enn en boks i ny og ne... Han tok blodprøvesjekk f&osl...

Hei! Min sønn fikk påvist cøliaki som barn, han spiser glutenfritt i det daglige, men på fest vet jeg at han drikker glutenholdig øl (selvfølgelig fraråder jeg han det). Det skjer ofte, og mer enn en boks i ny og ne... Han tok blodprøvesjekk før jul og fikk ikke utslag på cøliakiprøvene.Jeg har forstått at han allikevel får skader i tarmen?

Ailin, 09. april 2023 11:40

Mye øl er i dag glutenfritt, slik som Rignes Lite, så mye mulig han drikker glutenfritt øl? I tillegger han ung, full av immundempende hormoner som gjør at han (midlertidig) reagerer mindre på eventuell gluten i ølet (her byggets gluten, Hordein). Det er også riktig at "skadene" i tarmen kommer før man ser utslaget på blodprøvene. Det er viktig å lose ham gjennom pubertetens stormer slik at den glutenfrie kosten ikke blir en stor protestsak, faren er at de gir blanke i dietten, føler ingen umiddelbar reaksjon når de spiser glutenholdig mat, men over tid vil cøliakien langsomt reaktiveres og uten at de muligens merker så mye (det går så langsomt) så er livskvalieten, energien, overskuddet og læringen blitt dårligere uten at magen har blitt vond/løs. Da er det bedre å råde ham til å drikke det glutenfrie ølet, og holde fast ved den glutenfrie dietten, da selv frossen-pizza kommer i glutenfrie varianter.

Trond S. Halstensen, 12. april 2023 18.30

Hva kan jeg drikke av alkohol?

Hei, kan jeg drikke Mad Fish, Bacardi Breezer, Somersby Cider, I Am Sauvignon Blanc, Koskenkorva Lemon Lime, Kirow Tiktak, Fireball og Jägermeister? Jeg har cøliaki. ...

Hei, kan jeg drikke Mad Fish, Bacardi Breezer, Somersby Cider, I Am Sauvignon Blanc, Koskenkorva Lemon Lime, Kirow Tiktak, Fireball og Jägermeister? Jeg har cøliaki.

., 06.Jan 2023 16:33

Du kan trygt drikke disse produktene selv om du har cøliaki.

Lise Friis Pedersen, 25. januar 2023 11.00

Er det glutenfritt øl i Thailand?

Skal snart reise til Thailand og lurer på om noe av det thailandske ølet er glutenfritt? Lurer også på om Fish sauce og Oyster sauce fra Santa Maria er glutenfritt? ...

Skal snart reise til Thailand og lurer på om noe av det thailandske ølet er glutenfritt? Lurer også på om Fish sauce og Oyster sauce fra Santa Maria er glutenfritt?

Sissel, 4. januar 2023 19:05

Vi kjenner ikke til om de har glutenfritt øl i Thailand. I Thailand brygger de jo mesteparten av ølet sitt på ris, men tilsetter også malt (fra bygg). Så gluteninnholdet er jo derfor lavere enn i typisk vestlig øl, men så lenge det ikke er testet, så kan man ikke garantere at det er glutenfritt.

Fish sauce fra Santa Maria er glutenfri. Den inneholder kun ansjosekstrakt, salt, sukker og sitronsyre. Oyster sauce inneholder soyasaus, så den kan vi ikke garantere er glutenfri. 

Lise Friis Pedersen, 11. januar 2023 18.00

Er det gluten i alkohol?

Hei jeg lurte på om jeg kan drikke Madfish, Breezer, Sommersby, I Am Sauvignon Blanc, Koskenkorva Lemon lime, Kirow Tiktak, Fireball og Jägermeister? Jeg har cøliaki. ...

Hei jeg lurte på om jeg kan drikke Madfish, Breezer, Sommersby, I Am Sauvignon Blanc, Koskenkorva Lemon lime, Kirow Tiktak, Fireball og Jägermeister? Jeg har cøliaki.

Anonym, 6. januar 2023 16:33

Alle de typene du nevner er glutenfrie. Sider, sprit og vin er stort sett alltid glutenfritt. Øl finnes som både glutenholdig og glutenfri. Vi har hørt at enkelte typer sprit kan være tilsatt smaksforsterkere som kan inneholde gluten, men det er veldig få og det snakk om veldig små mengder. Men der har vi ikke den fulle oversikten. Sjekk Vinmonopolet sine nettsider hvis du er i tvil. Der står det alltid oppgitt.  

 

Lise Friis Pedersen, 11. januar 2023 18.00

Er det gluten i akevitt?

Hei. Jeg lurer på om akevitt inneholder gluten. Har nylig kjøpt en gammel Opland, og Vinmonopolets kundeservice sa at denne typen ikke skal inneholde gluten. De rådet meg uansett til å spørre dere. ...

Hei. Jeg lurer på om akevitt inneholder gluten. Har nylig kjøpt en gammel Opland, og Vinmonopolets kundeservice sa at denne typen ikke skal inneholde gluten. De rådet meg uansett til å spørre dere.

Vegard, 20. desember 2022 13:47

Akevitt er glutenfri, og det samme gjelder annen destillert brennevin. Så den kan du trygt drikke! 

Lise Friis Pedersen, 21. desember 2022 18.00

Er det gluten i Baileys salted caramel?

Jeg har kjøpt Baileys salted caramel til jul. På flasken står det ikke noe om gluteninnhold, men på Vinmonopolets sider står det at den inneholder gluten (og laktose). Har spurt hos Vinmonopolet, men de kan ikke svare - og hos Diaego får jeg ikke respons. Whisky ...

Jeg har kjøpt Baileys salted caramel til jul. På flasken står det ikke noe om gluteninnhold, men på Vinmonopolets sider står det at den inneholder gluten (og laktose). Har spurt hos Vinmonopolet, men de kan ikke svare - og hos Diaego får jeg ikke respons. Whisky er jo glutenfri......

Hilde, 1. desember 2022 11:44

Alkoholholdig drikke er ikke pliktig til å ha ingrediensliste på emballasjen, derfor er den ikke merket. Vinmonopolet merker derimot hvis det er allergener i produktene deres. Denne drikken er nok tilsatt malt som smaksforsterker etter destillering, for det er som du sier riktig at whisky er glutenfri. Om drikken er glutenholdig eller ikke (<20 ppm) er vanskelig å si, det kommer an på gluteninnholdet i malten og mengden malt som er brukt. Riktig informasjon om dette får du bare fra produsent importør, så du får spørre de igjen. 

Lise Friis Pedersen, 07. desember 2022 18.00