Arkiv

Resultat: Kontaminering (20)

Kan man drikke av samme flaske?

Hei! Kan man dele samme flaske med noen som ikke har cøliaki, eller vil det være for stor fare for kontaminering? ...

Hei!
Kan man dele samme flaske med noen som ikke har cøliaki, eller vil det være for stor fare for kontaminering?

Sofie, 6. mai 2025 12:20

Del i vei, ingen fare, bare hold deg unna de glutenholdige "ubåtene"  i flasken (spøk).

Trond S. Halstensen, 07. mai 2025 19.55

Hvilke glutenfrie meltyper kan man bake med?

Hei, Jeg har cøliaki, påvist for tre år siden. Jeg baker brød daglig og har et noen spørsmål om meltyper. Jeg har valgt å kjøpe andre meltyper enn Semper og Schär pga. høyt innhold av stivelse og tilsetningsstoffer i disse. Forelø...

Hei, Jeg har cøliaki, påvist for tre år siden. Jeg baker brød daglig og har et noen spørsmål om meltyper. Jeg har valgt å kjøpe andre meltyper enn Semper og Schär pga. høyt innhold av stivelse og tilsetningsstoffer i disse. Foreløpig har jeg brukt følgende fra såkalte "innvandrerbutikker" (rekkefølge etter hva jeg bruker mest av): Kikertmel, rismel/fullkornsrismel, bokhvete, mais/polentamel, teff, sorghum, kassava, gul gari, mandelmel, tapioka. Jeg er godt fornøyd med baksten med disse meltypene, men har selvsagt uhell med lufthull og rårand av og til. Jeg bruker lite havremel pga mistanke om allergi for havre. Det er selvsagt ønskelig å bruke de mest sunne meltypene. Jeg har forstått at man anbefaler grove melsorter, fortrinnsvis fullkorn, sammalt osv., men mange av disse inneholder jo gluten. - Hvilke meltyper (og andre bakeingredienser, jfr at bokhvete, kassava og gari ikke er korn) anbefaler dere for daglig brødbakst? -Hvilke meltyper anbefales til lapper, vafler, pannekaker og kaker? Med utgangspunkt i meltypene jeg nevnte over, er det noen jeg ikke har på listen som dere anbefaler?

DT, 10. april 2025

Til brødbakst anbefaler vi det samme som du bruker, nemlig fullkornsmel av glutenfri havre, ris, mais/polenta, bokhvete, teff, hirse, amarant og quinoa. Du nevner også polenta, kassava (stivelse), gari (fermentert kassava), tapioka (stivelse), kikertmel og mandelmel – som ikke er «mel» i den forstand, men som kan brukes som mel, og som man godt kan benytte i et glutenfritt kosthold. Prøv deg frem og bland gjerne ulike typer «mel» med godt resultat. Jeg har ikke så mye erfaring med disse, så jeg kan ikke gi noen gode råd.

Til lapper, vafler, pannekaker og kaker kan du sikkert bruke de samme meltypene, men kanskje velge de mildeste, dvs de med mildest smak. Baker du kaker med mye smak, kan du for eksempel bruke mel med mye smak, for eksempel amarant. Sjekk denne oppskriften: https://ncf.no/glutenfri-mat/oppskrifter/meksikansk_-glutenfri-sjokoladekake-med-amarant Det er en veldig god kake, der amarant matcher sjokoladen godt.

Det er helt greit å handle på innvandrerbutikker, men vær klar over at mel som havre og bokhvete kan være forurenset (kontaminert) av glutenholdige kornsorter, så der anbefaler jeg at du bruker sertifisert glutenfrie produkter. Masse lykke til med bakingen!

Lise Friis Pedersen, 16. april 2025 18.00

Forurenset pommes frites og Hatting sitt sandwichbrød.

Hei! Jeg lurer på om det stemmer at vi med cøliaki kan spise pommes frites som er frityrstekt i samme olje som glutenholdig mat? Og jeg lurer på om Hatting glutenfri grovt sandwichbrød er et sunt valg for oss med cøliaki? Tenker da ernæringsmessig? ...

Hei! Jeg lurer på om det stemmer at vi med cøliaki kan spise pommes frites som er frityrstekt i samme olje som glutenholdig mat? Og jeg lurer på om Hatting glutenfri grovt sandwichbrød er et sunt valg for oss med cøliaki? Tenker da ernæringsmessig?

Undrende, 9. april 2025

Undersøkelser viser at det kan gå greit å spise "vanlig" pommes frites i mange tilfeller, mens det i andre tilfeller ikke er greit. Det kommer helt an på hvor forurenset frityroljen er. Så det er lurt å spørre spisestedet om de friterer feks løkringer eller tilsvarene som er dyppet i glutenholdig frityrrøre. Gjør de det, ville jeg vært skeptisk til å spise deres pommes frites.

Hatting sitt grove glutenfrie sandwichbrød er et supert produkt, som inneholder bare sunne ingredienser, og anbefales derfor på det varmeste. 

Lise Friis Pedersen, 09. april 2025 19.48

Dårlig håndtering av glutenfritt

Hva kan vi gjøre ved dårlig håndtering av glutenfri varer? Som for eksempel glutenfri kaker ikke er godt nok avskiltet fra ikke glutenfri kaker og de ansatte ikke gjør noe med det. ...

Hva kan vi gjøre ved dårlig håndtering av glutenfri varer? Som for eksempel glutenfri kaker ikke er godt nok avskiltet fra ikke glutenfri kaker og de ansatte ikke gjør noe med det.

Ally, 2. april 2025

Du kan varsle Mattilsynet. De har en tjeneste som heter «Varsle om noe som gjelder mat eller drikke». Her er lenken til tjenesten på Mattilsynets nettsider: Om bekymringen: Steg 1 av 3 - Varsle om noe som gjelder mat eller drikke | Mattilsynet

Hvis de er lydhøre kan du også printe ut og levere NCFs "seks tips til hvordan tilbrede trygg glutenfri mat" som du finner her: https://ncf.no/om-ncf/hva-gjor-ncf-/arlige-kampanjer/glutenfritt-pa-banen/6-kjappe-tips-

Lise Friis Pedersen, 09. april 2025 18.00

Hvordan kan jeg kutte "spor av gluten" i kosten?

Hvis man får beskjed om å kutte spor av gluten/hvete i tillegg til glutenfri kost. Har du noen tips? Finner ikke så mye informasjon om dette. Det virker dessuten som valgfritt å informere om spor? Hvordan kan jeg hjelpe barnet mitt med dette? ...

Hvis man får beskjed om å kutte spor av gluten/hvete i tillegg til glutenfri kost. Har du noen tips? Finner ikke så mye informasjon om dette. Det virker dessuten som valgfritt å informere om spor? Hvordan kan jeg hjelpe barnet mitt med dette?

Maria, 1. april 2025

Det er riktig at det er valgfritt å informere om spormerking, og det er heller ikke noe lovverk rundt dette foreløpig, kun anbefalinger fra Mattilsynet om å unngå overdrevet bruk. Forskning viser at det ikke er noen forskjell i «gluteninnhold» på de produktene som er merket «spor av» og de som ikke er merket på den måte.

Lise Friis Pedersen, 02. april 2025 18.00

Er det greit å bake glutenfri pizza på samme pizzastein som glutenholdig?

Det er en pizzeria (Mamma pizza) som er blitt anbefalt av flere cøliakere pga. god glutenfri pizza bakt i steinovn. De aller fleste skriver i forumet at de ikke får symptomer. Men pizzaen bakes direkte på steinen, selv om de oppgir at det børstes imellom. Hva tenker dere om...

Det er en pizzeria (Mamma pizza) som er blitt anbefalt av flere cøliakere pga. god glutenfri pizza bakt i steinovn. De aller fleste skriver i forumet at de ikke får symptomer. Men pizzaen bakes direkte på steinen, selv om de oppgir at det børstes imellom. Hva tenker dere om dette? Jeg har ikke prøvd, men vurdert å feire der, men kanskje greit å teste det først, ev. avstå dersom dere anbefaler det. Jeg får jo litt symptomer ved glutenuhell, men har aldri spist glutenholdig matvarer siden jeg fikk diagnosen, kun smuler/kontaminering.

Karen, 2. april 2025

Jeg tenker at å børste bort mel/gluten ikke er godt nok, og at de bør steke den glutenfrie pizzaen på for eksempel et engangs aluminiumsbrett. Mange med cøliaki får ikke veldig lett symptomer, men de bør unngå gluten uansett da det er usikkert hvilke skader inntak av gluten gjør med tarmen og kroppen. Et «uhell» en gang i blant er greit, men stadige uhell er ikke greit.

Lise Friis Pedersen, 02. april 2025 18.00

Kan en med cøliaki spise mat som er spormerket?

Hei, På varer (mat, godteri osv) står det nederst i innholdsfortegnelsen «kan inneholde spor av…». Her står ofte gluten, men noen ganger i bold/uthevet skrift og andre steder i vanlig skrift. Kan de med cøliaki spise det selv om gluten står i uthevet...

Hei, På varer (mat, godteri osv) står det nederst i innholdsfortegnelsen «kan inneholde spor av…». Her står ofte gluten, men noen ganger i bold/uthevet skrift og andre steder i vanlig skrift. Kan de med cøliaki spise det selv om gluten står i uthevet skrift under «kan inneholde spor av…». Setter pris på svar, slik at min datter på 7 år ikke må unngå mer mat enn det hun må.

Mamma til jente på 7 år, 3. mars 2025

De aller fleste med cøliaki tåler godt matvarer merket "kan inneholde spor av gluten" eller "kan inneholde gluten". Unntaket er vanlig (ikke spesialprodusert glutenfri) havre og bokhvete, der undersøkelser viser kan ha en del forurensing. Når det gjelder andre matvarer så viser studier at det er ingen forskjell på gluteninnholdet i matvarer med eller uten spormerking. Ofte blir spormerking misbrukt av produsenter for å "ha ryggen fri" fordi det er ikke noen regler knyttet til dette ennå. Om gluten er uthvet i spormerkingsteksten spiller ingen rolle. Det er i ingredienslisten den eventuelt skal være uthevet.

Lise Friis Pedersen, 05. mars 2025 19.00

Hva er kontamineringsrisikoen ved å spise smågodt?

Hei! Jeg har hatt cøliaki i ett år. Jeg har holdt meg unna smågodt etter informasjon fra ernæringsfysiolog på kurs på sykehuset om at glutenfritt smågodt kan inneholde gluten gjennom smitte fra skjeen som har blitt brukt i de glutenholdige boksene. Jeg ser ...

Hei! Jeg har hatt cøliaki i ett år. Jeg har holdt meg unna smågodt etter informasjon fra ernæringsfysiolog på kurs på sykehuset om at glutenfritt smågodt kan inneholde gluten gjennom smitte fra skjeen som har blitt brukt i de glutenholdige boksene. Jeg ser derimot at mange med cøliaki likevel spiser smågodt. Jeg er ellers veldig nøye, da jeg ikke ønsker å ta sjanser mtp. kontaminering, og jeg lurer derfor på om smågodt er en stor sjanse å ta?

Savner smågodt, 19. februar 2025 14:04

Ingen har vel målt gluteninnholdet i smågodt systematisk så det blir en diskusjon over sannsynlighet og "kan inneholde spor av". Det skal en viss mengde gluten til for å reaktivere cøliakien, så jeg tror kontamineringsrisikoen fra skjeen er liten og til å leve med (se an smågodt hyllen). Men ingen vet om dette er en reell gluteneksponeringstrussel eller et mer hypotetisk problem. Livet skal tross alt leves og holder man seg unna mat man vet inneholder gluten, så burde det være greit. Vi hadde tidligere høyere grense for gluteninnhold i den glutenfrie maten (200ppm grensen), og statestikken viste at de som dengang fikk diagnosen som barn (og derved var glutenfrie det meste av livet) ikke hadde mer cøliaki-senkomplikasjoner enn barn som ikke hadde cøliaki.

Trond S. Halstensen, 19. februar 2025 19.59

Hva kan jeg spise i Japan?

Hei. Jeg er på ferie i Japan og leser mye forskjellig om «starch» eller stivelse blandt folk som ikke tåler gluten. Visstnok kan det være laget av både hvete, mais, bygg og malt. Mais er ok, og trodde også at hvetestivelse stort sett var ok? Eller må d...

Hei. Jeg er på ferie i Japan og leser mye forskjellig om «starch» eller stivelse blandt folk som ikke tåler gluten. Visstnok kan det være laget av både hvete, mais, bygg og malt. Mais er ok, og trodde også at hvetestivelse stort sett var ok? Eller må det være spesifikt gl.fri hvetestivelse? Lurer også på om når jeg f.eks har spist mochi som inneholder stivelse, hvor stor skade dette vil gi om det kommer fra bygg/malt? Har allerede fått det i meg. Dette er ingredienslisten oversatt: red bean paste, glutinous rice flour, strawberries, sugar, starch processed products (starch, vegetable oils and fat), processed starch (contains soybeans). Spiste en halv slik, vil tro den veier ca 50-80g visst det var hele. Må jeg unngå alt av stivelse? Og alt av som kan være kryss-kontaminert? Og hva med soyasaus? Vet noen sier det ikke egentlig inneholder, men man bør velge gl.fri bare for sikkerhetsskyld. Takk på forhånd :)

Mari, 10. februar 2025 01:41

Stivelse lages stor sett alltid av mais, ris eller hvete. Malt er ikke stivelse, men "sukker" utvunnet av bygg. Glutenfri hvetestivelse er ekstra godt renset, mens vanlig hvetestivelse kan i noen tilfeller inneholde gluten. Selv om det ikke er mye gluten i vanlig hvetestivelse, kan det være nok til å gi en reaksjon, spesielt hvis det er mye av den i matvaren. Du må ikke unngå alt av stivelse, da mesteparten er trygg.

Jeg har aldri vært i Japan, men jeg tror ikke de bruker noe særlig hvetestivelse. Det står i hvert fall ikke oppgitt på ingredienslisten som du refererer til, og det er heller ikke en av ingrediensene i de mochi-produktene jeg finner på nettet. Så den er mest sannsynlig trygg, men det er lurt at du leser ingredienslisten uansett. 

Når det gjelder soyasaus så er tradisjonell soyasaus laget av fire ingredienser; vann, soyabønner, maltet hvete og salt. Dette gjærer i store kar i ca. 6 måneder. Gjæringen foregår ved at det tilsettes ulike typer melkesyrebakterier. I denne prosessen brytes glutenproteinene opp til de enkelte aminosyrer, slik at gluten ikke vises på tester. I Sverige er vanlig soyasaus nå ansett som glutenfri. Dette skjedde etter at det svenske Livsmedelsverket testet en del forskjellige soyasauser og fant at de inneholdt ikke målbare mengder gluten. I Norge har vi gjort en tilsvarende enkeltest, og fikk samme resultat som i Sverige. Flere andre land har også testet ulike typer soyasaus og kommet fram til samme resultat. Men det finnes mange typer soyasaus på markedet, både i vanlige matbutikker og i såkalte innvandrerbutikker, og mange av disse er mest sannsynlig ikke testet, så det er vanskelig å friskmelde soyasaus på generell basis. Imidlertid jobber vi med å lage en oversikt over de typene som er testet. Det samme gjelder når soyasaus er en ingrediens i et annet produkt. Hvilke typer soyasaus de bruker i Japan kjenner jeg ikke til, men de japanske soyasausene som selges i Norge er i hvert fall brygget på tradisjonelt vis.    

 

Lise Friis Pedersen, 12. februar 2025 18.00

Kan vannflaskene i barnehagen kontamineres?

Hei. Det er to barn i barnehagen til min sønn som har cøliaki (ink min sønn). I barnehagen har de kasser hvor vannflaskene plasseres. Flaskene står forholdsmessig ganske tett . Barna bruker flaskene igjennom dagen, og til måltider. Flaskene blir ikke rengjort igjenno...

Hei. Det er to barn i barnehagen til min sønn som har cøliaki (ink min sønn). I barnehagen har de kasser hvor vannflaskene plasseres. Flaskene står forholdsmessig ganske tett . Barna bruker flaskene igjennom dagen, og til måltider. Flaskene blir ikke rengjort igjennom dagen, og det er kun håndvask før måltid. Kan det her være en risiko for overføring av gluten, evt at et barn drikker av feil flaske? Bør vi be barnehagen finne en annen løsning for flaksene til de med cøliaki. Vi vil ikke stille for store krav om det ikke er grunn til det :)

Barnehagemamma, 10. februar 2025 08:05

Jeg forstår tanken din, men nei, dette utgjør ingen reell trussel. Det er mye mer problematisk om de deler kjeks(pakker) og/eller annen glutenholdig mat med andre barn, da kan det bli symptomgivende mengder med glutenholdig mat, men ikke dette med vannflaskene.

Trond S. Halstensen, 12. februar 2025 18.43

Kan jeg være sikker på at kafeen er fullstendig glutenfri?

Jeg tør ikke gå på kafe/restaurant/ etter å ha skjønt at mange ikke vet hvor nøye en må være. Når Ncf inviterer til kafe: Hvordan sjekker de at vertskapet er nøye nok? F.eks neste treff er La Strada i Kvinesdal 26.februar, hvordan ...

Jeg tør ikke gå på kafe/restaurant/ etter å ha skjønt at mange ikke vet hvor nøye en må være. Når Ncf inviterer til kafe: Hvordan sjekker de at vertskapet er nøye nok? F.eks neste treff er La Strada i Kvinesdal 26.februar, hvordan forsikrer de seg at det er fullstendig glutenfritt, der maten blir tilberedt og at skåler, redskap er "rene"

Petra, 29. januar 2025 22:55

Det skjer jo innimellom at de med cøliaki får i seg gluten på restaurant eller cafe, men i de aller fleste tilfeller går dette veldig bra. Når fylkeslagene i NCF inviterer til glutenfrie arrangementer, må vi regne med at de velger spisesteder de stoler på. Hvis du fortsatt føler deg usikker, vil jeg anbefale deg å ta kontakt med fylkeslaget.   

Lise Friis Pedersen, 05. februar 2025 18.00

Kan jeg ha fått rundstykke med gluten?

Jeg var på kafé og bestilte et glutenfritt rundstykke. To timer etter ble jeg veldig syk med fryktelig kvalme og en diaré tynnere enn vann, rett og slett veldig syk. Jeg har hatt det i 5 dager, men er ganske bra nå, bare fortsatt diaré. Jeg tok kontakt med kafeen, me...

Jeg var på kafé og bestilte et glutenfritt rundstykke. To timer etter ble jeg veldig syk med fryktelig kvalme og en diaré tynnere enn vann, rett og slett veldig syk. Jeg har hatt det i 5 dager, men er ganske bra nå, bare fortsatt diaré. Jeg tok kontakt med kafeen, men de har fulgt alle regler. Dette er bare ikke ei omgangssyke. Jeg kommer heretter til å være redd for å spise ute. Jeg har ikke hatt uhell. Jeg reagerer ikke på spor av. Her tror jeg at jeg har fått feil rundstykke🙈 Noen sier det sikkert er i omgangssyke, men det er jeg som har vært syk og har aldri opplevd lignende. Men de på kafeen mener de ikke har gjort noe feil,ville så gjerne visst.

Ragsto, 30. januar 2025 19:14

Jeg forstår godt at du gjerne skulle ha visst om du hadde fått feil rundstykke eller ikke. Dersom noen ved en feiltagelse ga deg et glutenholdig vanlig rundtstykke, så er det ikke sikkert den ansvarlige tør innrømme det. Men har du hatt uhell tidligere, så du vet hvordan du pleier å reagere - eller var dette første gang? Man får ofte ikke frem sannheten fordi man har spist opp "beviset" før man reagerer, så det er ingenting igjen å analysere. Det kan jo ha vært noe annet, men det er vanskelig å vite og da blir man selvfølgelig redd for å utsette seg for slike uheldige reaksjoner en gang til. Men det får vi ikke gjort noe med, utover å drive opplysningsarbeid og påse at de som jobber i kafeér/resturanter vet hva cøliai faktisk er.

Trond S. Halstensen, 05. februar 2025 18.03

Er det gluten i Pukka-te?

Er pukka te glutenfritt? Dette er det som står på nettsiden deres: All Pukka teas are free from gluten containing ingredients. However, we want to point out that Night Time and Relax contain oat straw flowering tops. Although the analytical tests undertaken on these teas show that gluten...

Er pukka te glutenfritt? Dette er det som står på nettsiden deres: All Pukka teas are free from gluten containing ingredients. However, we want to point out that Night Time and Relax contain oat straw flowering tops. Although the analytical tests undertaken on these teas show that gluten is absent, consumers who are extremely sensitive may want to check the suitability of oat straw further for related gluten allergies like avenin.

Nanna, 27. januar 2025 20:42

Gluten (prolaminer) finnes i kornene til hvete, bygg og rug. Havre har en såpass annet prolaminat det ikke er skadelig for cøliakere (noen veldig, veldig få har reagert på havre-prolaminene (Avenin). Stilk og blomst inneholder ikke prolaminer og oat (havre) er i utgangspunktet glutenfritt, så dette burde være trygt.

Lise Friis Pedersen, 29. januar 2025 19.09

Marit , 21. januar 2025 10:08

Hei Trond. Jeg har tidligere spurt deg om det er mulig å plutselig ikke tåle "spor av"? Jeg har hatt cøliaki siden 1999 og spiser ingenting gluten. Jeg tåler ikke "en smule", så lett å holde seg borte. Ja, har siden tidlig i høst kastet...

Hei Trond. Jeg har tidligere spurt deg om det er mulig å plutselig ikke tåle "spor av"? Jeg har hatt cøliaki siden 1999 og spiser ingenting gluten. Jeg tåler ikke "en smule", så lett å holde seg borte. Ja, har siden tidlig i høst kastet opp av "uforklarlige" årsaker, annet enn at det har vært "spor av". Var hos legen og tok ny test, som viste 15, sier hun, skal visstnok være under 10. Hva skal jeg gjøre nå for å finne ut hva som er galt?

Marit , 21. januar 2025 10:08

Du har veldig sterk reaksjon på det du mener kun kan være "spor av". Enten så er det ikke kun "spor av", men mye mer gluten i de varene du spiser, eller så har du en annen reaksjon på andre bestandeler i maten, litt som om du har utviklet en klassisk matallergi mot noe i maten. Vet du om du har vært lavere enn 10 i den blodprøven som nå var 15 (og hva var det? var det IgA mot TG2 (IgA-TG2), eller IgG mot deamidert gliadin (IgG-DGP)? Dersom  man får økende cøliaki-assosierte antistoffnivåer i blodet og plager, så vil man måtte tenke at du får i deg gluten uten å være klar over det. Noen cøliakere får ikke helt normalisering av antistoffnivåene på GFD, særlig tenderer IgG-DGP å forbli forhøyet (immunsystemet har hukommelse), så det er vanskelig å spekulere i hva årsaken kan være når det er uvisst hvilken blodprøve som var forhøyet. I tillegg må man ta hensyn til at du selvsagt kan få andre sykdommer selv om du har cøliaki, så disse plagene kan representere noe helt annet som bør utredes, uavhengig av din diettbehandlede cøliaki. 

Trond S. Halstensen, 22. januar 2025 18.53

Hvordan kan jeg bake trygt og glutenfritt surdeigsbrød?

Heisann, jeg har blitt ganske glad i surdeigsbakst og fått gode tilbakemeldinger. Jeg har bakt en del glutenfri surdeigsbrød til min mor som kun har glutenintoleranse, nå er det også noen andre som har smakt på de glutenfrie brøda mine og gitt utrolig gode ...

Heisann, jeg har blitt ganske glad i surdeigsbakst og fått gode tilbakemeldinger. Jeg har bakt en del glutenfri surdeigsbrød til min mor som kun har glutenintoleranse, nå er det også noen andre som har smakt på de glutenfrie brøda mine og gitt utrolig gode tilbakemeldinger. Jeg har fått flere forespørsler av de med cøliaki, men da har jeg måttet si nei, jeg baker jo på mitt eget kjøkken i dag og baker også vanlig surdeigsbrød. Målet er å få til ett Mikrobakeri, men hvordan skal jeg få det til i forhold til cøliaki? Jeg har lyst å satse litt på det siden jeg har fått så gode tilbakemeldinger, men jeg ønsker også å fortsatt bake med gluten. Mvh Sanne Kløvstad

Sanne, 15. januar 2025 07:54

Så flott at du baker surdeigsbrød, både glutenholdige og glutenfrie. Til "eget bruk" kan du godt gjøre som du gjør i dag, bare pass på at redskaper og overflater er rene og frie for mel- og deigrester. Jeg er ikke noe ekspert på hva som må til for å starte eget mikrobakeri, men Mattilsynet beskriver hvordan du må tilrettelegge når du skal tilberede og selge mat fra kjøkkenet ditt her:
https://www.mattilsynet.no/mat-og-drikke/matservering/salg-av-mat-fra-privat-kjokken

Ta kontakt med litt lokale Mattilsyn så får du sikkert råd og tips.

Vet at det er noen som driver mikrobakeri på eget kjøkken, men siden du skal satse på glutenfritt bør du nok bake på et adskilt og rent kjøkken. Ellers blir det fryktelig mye rengjøringsjobb hver gang du skal bake glutenfritt. Selv store bakerier sliter med å få det rent nok når de baker i samme lokale. Det har vi sett av undersøkelser. Så hvis du fortsatt skal bake både glutenholdig og glutenfritt, bør du kanskje tenke på å leie eller låne et kjøkken eller et annet type egnet lokale.

Masse lykke til! Det er nok mange der ute som ønsker seg glutenfrie surdeigsbrød.

Lise Friis Pedersen, 15. januar 2025 18.00

Kan man spise vanlig soyasaus?

Kan man spise vanlig soyasaus? I forrige nummer av glutenFRI stod det om hvordan det er i Sverige og at det er så små mengder gluten i soyasaus at man kan spise helt vanlig saus. Helt vanlig Kikkoman har merket hvete med fet skrift på, og vi har derfor brukt glutenfri Kikkoman iste...

Kan man spise vanlig soyasaus? I forrige nummer av glutenFRI stod det om hvordan det er i Sverige og at det er så små mengder gluten i soyasaus at man kan spise helt vanlig saus. Helt vanlig Kikkoman har merket hvete med fet skrift på, og vi har derfor brukt glutenfri Kikkoman istedet hjemme. Det har de som regel ikke når vi er på besøk eller på restaurant. Hva er egentlig riktig? Kan man spise vanlig soyasaus?

Cøliakimor, 20. desember 2024 14:29

Tradisjonell soyasaus er laget av fire ingredienser; vann, soyabønner, maltet hvete og salt. Dette gjærer i store kar i ca. 6 måneder. Gjæringen foregår ved at det tilsettes ulike typer mekesyrebakterier. I denne prosessen brytes glutenproteinene opp til de enkelte aminosyrer, slik at gluten ikke vises på tester. I Sverige er vanlig soyasaus ansett som glutenfri. Dette skjedde etter at det svenske Livsmedelsverket testet en del forskjellige soyasauser og fant at de inneholdt ikke målbare mengder gluten. I Norge har vi gjort en tilsvarende enkelttest, og fikk samme resultat som i Sverige. Flere andre land har også testet ulike typer soyasaus og kommet fram til samme resultat. Men det finnes mange typer soyasaus på markedet, både i vanlige matbutikker og i såkalte innvandrerbutikker, og de er mest sannsynlig ikke testet, så det er vanskelig å friskemelde soyasaus på generell basis. Imidlertid jobber vi med å lage en oversikt over de typene som er testet. Så da vet du historien bak, og kan gjøre dine egne vurderinger utfra dette.

Lise Friis Pedersen, 09. januar 2025 14.00

Bør det være egen sone til glutenfritt på en buffet?

Hei, har ett spørsmål til deg. Jeg var på Sunnås sykehus til vurderingsopphold. Jeg synes noen av de ansatte på kjøkkenet ikke hadde så mye kunnskap om cøliaki. Så måtte spørre en del i begynnelsen. Hva som var glutenfritt og ikke...

Hei, har ett spørsmål til deg. Jeg var på Sunnås sykehus til vurderingsopphold. Jeg synes noen av de ansatte på kjøkkenet ikke hadde så mye kunnskap om cøliaki. Så måtte spørre en del i begynnelsen. Hva som var glutenfritt og ikke glutenfritt. Hadde merket allergenet på ett kart, som fort kunne ramle ned og ikke stå der det skulle stå. Hadde kun egen sone til glutenfrie rundstykker og brød. Syltetøy måtte jeg spørre om og fikk eget glass som jeg satt vekk til meg selv i eget kjøleskap. Pålegget var på buffet. Der du tok vanlig brød først og pålegg etterpå. Glutenholdige og glutenfrie middager stod ved siden av hverandre. Er dette så lurt? Jeg har blitt lært opp til å ha glutenfritt for meg selv. Synes det hadde vært mer trygt med egen sone til glutenfritt. Så hadde jeg følt meg tryggere som har cøliaki.

Elisabeth, 27. desember 2024 16:19

Takk for innspill. Først så vil jeg bare nevne at de ansatte på kjøkkenet må ikke ha kunnskap om cøliaki, men de må ha kjennskap til hvordan de skal håndtere glutenfri mat slik at kontaminering unngås. God skilting er viktig her og da bør man ha skilt som er tydelige og ikke minst stødige. Det bør være eget bord til glutenfrie spesialprodukter der det også er eget smør og eget smørepålegg/syltetøy.

Du forteller hvordan den "naturlig glutenfrie" (ikke spesialprodukter) og den glutenholdige maten står ved siden av hverandre på buffeten. Det kan jo føre til kontaminering/forurensing ved at pasientene bytter om på serveringsbestikket eller mister glutenholdig mat opp i den glutenfrie. Men de kan ikke plassere all den "naturlig glutenfrie" maten på eget bord/område fordi alle forsyner seg av den. Hvis de samler den glutenfrie maten så godt det lar seg gjøre på ett område så vil kontamineringsrisikoen reduseres. F.eks. en salatbar, der bør de samle de glutenholdige ingrediensene i den ene enden og ikke blande glutenfrie  og glutenholdige ingredienser.

Forstår at du synes det hadde vært bedre med egen sone, men det blir vanskelig på en buffet. Det som er viktig er at de ansatte tenker over kontamineringsfaren og tilrettelegger slik at den minimeres.  

 

Lise Friis Pedersen, 08. januar 2025 18.00

Hva kan vi dele av kjøkkenredskaper i kollektivet?

Hei, jeg har veldig nylig fått vite at jeg har cøliaki. Jeg bor i kollektiv hvor vi naturligvis deler på så å si alt sammen på kjøkkenet osv. Hvor streng skal man være på dette egentlig? Hva kan man dele og ikke dele? ...

Hei, jeg har veldig nylig fått vite at jeg har cøliaki. Jeg bor i kollektiv hvor vi naturligvis deler på så å si alt sammen på kjøkkenet osv. Hvor streng skal man være på dette egentlig? Hva kan man dele og ikke dele?

Julie, 22. desember 2024 12:27

Man kan godt dele redskaper med andre, men man må passe på at det er helt rent. Vanlig renhold med oppvaskmiddel eller vasking i oppvaskmaskin er tilstrekkelig. Er det synlige spor av deig/mel/gluten må det selvfølgelig vaskes bort. Vær obs på at oppvaskbørste, klut og glasshåndkle kan inneholde melrester, så bytt ofte.

Lise Friis Pedersen, 08. januar 2025 18.00

Kan jeg spise vanlige havregryn?

Hei, Det har lenge vært tomt for glutenfrie havregryn. På ingredienslista på vanlige havregryn står det ikke noe om at de kan inneholde spor av gluten, dette har jeg ikke lagt merke til før. Kan jeg derfor spise vanlige havregryn? Jeg tåler litt gluten, dvs f.eks...

Hei, Det har lenge vært tomt for glutenfrie havregryn. På ingredienslista på vanlige havregryn står det ikke noe om at de kan inneholde spor av gluten, dette har jeg ikke lagt merke til før. Kan jeg derfor spise vanlige havregryn? Jeg tåler litt gluten, dvs f.eks toros glutenfrie vafler. 

Kari, 18. desember 2024 16:13

Det korte svaret er at nei, du kan ikke spise vanlige havregryn (dersom du har cøliaki). Vanlige havregryn merkes kun med havregryn, som regnes som en glutenholdig ingrediens. Det er derfor misvisende å merke dem med spormerking i tillegg. Vanlige havregryn har stor risiko for kontaminering i produksjonsprosessen, derfor regnes vanlig havregryn som glutenholdige (på tross av at selve havregrynet i seg selv er glutenfritt).

Jeg forstår imidlertid ikke helt siste setning i spørsmålet ditt, om at du tåler litt gluten fordi du kan spise Toro glutenfrie vafler. Disse er nemlig helt glutenfrie. Er det mulig at du tenker på grenseverdien som er oppgitt på pakken? I Norge (og EU) er det tillatt å merke matvarer med opptil 20 ppm (20 mg/kg) gluten som glutenfrie, og vaflene til Toro er merket glutenfri. Teoretisk sett kan vaflene derfor inneholde opptil 20 mg gluten per kg vare, altså 4,8 milligram gluten per hele pakke (5-7 vaffelplater, 242 gram per pakke). Denne grenseverdien er svært, svært lav, og betyr ikke at du tåler å spise vanlig havre, eller "litt gluten" av noe slag utover merkede glutenfrie produkter. Grenseverdien er satt ut ifra klinisk forskning på cøliakipasienter og analytiske verktøy som er tilgjengelige for produsentene. 

Therese Lensnes, 19. desember 2024 12.00

Kan dere anbefale et produkt som bryter ned gluten?

Hei, Stemmer det at enzymet AN-PEP fra DSM er det mest effektive for å bryte ned gluten? Kan dere anbefale å ta dette når man er usikker på om mat kan være forurenset (f.eks. på restaurant)? Eller er det eventuelle grunner til å la være, som bivirkning...

Hei, Stemmer det at enzymet AN-PEP fra DSM er det mest effektive for å bryte ned gluten? Kan dere anbefale å ta dette når man er usikker på om mat kan være forurenset (f.eks. på restaurant)? Eller er det eventuelle grunner til å la være, som bivirkninger eller lignende? Har jeg forstått det rett at Swansons produkt “Gluten Rid” som inneholder “Tolerase® G” har dette enzymet? Kan dere anbefale dette spesifikke produktet, eller eventuelt andre som er lett tilgjengelige i Norge?

A, 16. desember 2024 10:09

Prinsippielt har ingen av de mange gluten-nedbrytende enzymene blitt godkjent til bruk for de med cøliaki, kun for de som mener de har "glutensensitivitet/intoleranse". Jeg har ikke sett noen tester som sammenligner de ulike enzymenes effektivitet i et komplekst måltid i et menneske, men fordelen med noen enzymer er at de fungerer i magesekkens sure miljø, slik AN-DEP også gjør. Jeg kan ikke drive reklame eller anbefale noe produkt fordi dette skal man i utgangspunktet ikke "gamble" med. Jeg er klar over at mange sliter på resturanter, særlig i utlandet, og føler seg tryggere om de kan ta slike enzymtilsetning "for sikkerhets skyld", men da skulle vi gjerne hatt realistiske, sammenlignbare, uavhengige undersøkelser som angir hvor mye gluten de ulike enzymene klarer å bryte ned før maten kommer over til tarmen, og hvor nedbrudt det er. Slike tester mangler vi i dag. I tillegg er den subjektive opplevelsen av gluteneksponering veldig forskjellig fra person til person, så man må nesten måle i tarmen hvor mye restgluten det er igjen etter at man har spist både enzymer og glutenholdig mat, og i tillegg gjøre det med flere enzym-formularer. 

Trond S. Halstensen, 18. desember 2024 19.10