Har dere noen råd til hvordan det kan være trygt for meg å være på hytta når jeg reagerer så kraftig på glutenkontaminering?
Jeg er en av de mer sensitive cøliakerne kan det tyde på. Fikk diagnosen i midten av 30 åra for 3 år siden. Familien min har en nydelig hytte på fjellet som jeg er utrolig glad i. Den stod ny for noen år siden. Problemet er dog at vi er ganske mange som bruker den (vi er 4 barn). De andre som er her baker jevnlig med glutenholdig mel og spiser selvfølgelig også glutenholdig mat. Har i det siste vært vanskelig å være her uten å bli kontaminert. Ødelegger litt turene mine hit som egentlig skal være avslapning. Har dere noen råd for meg å klare få det tryggt her? Foreløpig har vi prøvd å vaske alt av redskaper/kasseroller/overflater så godt det lar seg gjøre, men det har ikke vært nok. Har allikevel blitt syk.
Trond, 20. oktober 2025
Lise svarer
Så leit at du reagerer så kraftig! Det høres veldig utfordrende ut, og skjønner godt at du ikke trives så godt på hytta lenger. Synes også det er rart at til tross for at dere vasker alt av redskaper grundig at du fortsatt reagerer, men det kan være noe dere ikke tenker over som er problemet. Jeg tror kanskje det beste er at dere i familien setter dere ned sammen og bli enige om hvordan bruken av hytta kan være mulig for alle. Lage rutiner som gjør at det blir minst mulig forurensing av gluten.
Lise F. Pedersen, 22. oktober 2025 18.00
- Kategorier:
- Håndtering
- Glutenuhell
- Kontaminering