Arkiv

Resultat: Håndtering (83) viser 1 - 20

Har dere noe informasjonsmateriell på ukrainsk?

Hei, Har dere noe informasjonsmateriell på ukrainsk? ...

Hei, Har dere noe informasjonsmateriell på ukrainsk?

Mathilde, 22. april 2024 09:36

Vi har dessverre ikke noe informasjonsmateriell på ukrainsk utover oversettelseskortene våre. Men vi tar med oss spørsmålet ditt, og vil se på mulighetene for å få oversatt noe av materialet vårt til flere språk. 

Therese Lensnes, 24. april 2024 18.00

Kan vi steke glutenfri pizza i samme vedfyrte ovn som vi har brukt tidligere, til vanlig pizza?

Vår datter har fått påvist cøliaki og vi er i den bratte læreperioden. I den forbindelse har jeg ett spørsmål. Vi har pleid å bake mye pizza ute i vedfyrt pizzaovn noe vi nå må finne en ny løsning på. Det vi lurer på er...

Vår datter har fått påvist cøliaki og vi er i den bratte læreperioden. I den forbindelse har jeg ett spørsmål. Vi har pleid å bake mye pizza ute i vedfyrt pizzaovn noe vi nå må finne en ny løsning på. Det vi lurer på er: kan glutenfri pizza stekes i denne samme ovnen på samme flate dersom de stekes først? Ovnen fyres lenge og er oppe i 400-500 grader. Utover det vil alt utstyr være adskilt fra vanlig mel. 

Nybegynner, 21. april 2024 17:28

Det som er viktig i vurderingen av spørsmålet ditt er hvor mye glutenrester (fra tidligere pizzasteking) som kommer over på og kontaminerer den glutenfrie pizzaen. I dette tilfellet vil jeg nok anbefale å steke den glutenfrie pizzaen først (som du skriver), og på en form for underlag (bakepapir/varmesikker form/brett) slik det typisk gjøres på pizzarestauranter. Kos dere med glutenfri pizza fra vedfyrt ovn! 

Therese Lensnes, 24. april 2024 18.00

Er bakerivarer mer forurenset enn vanlige dagligvarer?

Er det sannsynlig at "spor av gluten" i varer fra et bakeri er mer forurenset enn "spor av gluten" i vanlige dagligvarer fra butikken? ...

Er det sannsynlig at "spor av gluten" i varer fra et bakeri er mer forurenset enn "spor av gluten" i vanlige dagligvarer fra butikken?

Anonym, 20. mars 2024 14:57

I utgangspunktet er merkingen entydig og skal innebære det samme, nemlig at produktet kan inneholde spor av gluten uten at gluten befinner seg blant ingrediensene.

I praksis kan man tenke seg at det kan være større kontamineringsrisiko i et bakeri enn i ferdigpakkede varer i butikken, og særlig dersom den glutenfrie baksten bakes på stedet. Da vil man typisk tenke at melstøv kan være synderen. Imidlertid er ofte bakeriene som tilbyr glutenfrie bakverk godt innforstått med denne risikoen, og de glutenfrie produktene kan typisk være bakt på et separat produksjonskjøkken og levert til bakerifilialen i frossen tilstand. I så tilfelle vil det ikke være noe høyere sannsynlighet for kontaminering enn i varer du kan kjøpe på butikken. Husk også at kontamineringsfaren er like stor/liten i et produksjonslokale for matvarer som selges i butikken, her har jo vi som vanlige forbrukene null innsyn i produksjonslinjen.

Merkeplikten for allergener gjelder også for utsalg og serveringssteder, som betyr at glutenfrie varer solgt i et bakeri skal være riktig merket, og vi skal kunne stole på merkingen. Jeg tenker derfor at svaret på spørsmålet ditt er nei, varer fra et bakeri er like trygge som matvarer du kan kjøpe i butikken. 

Therese Lensnes, 27. mars 2024 18.00

Kan jeg bruke samme stekeovn eller airfryer til glutenfri og glutenholdig mat?

Hvordan er det å bruke samme stekeovn som andre uten cøliaki? Burde man f. eks. holde seg unna varmluft, eller skal det gå fint så lenge det ikke er smuler på brettet? Og hva med airfryer? ...

Hvordan er det å bruke samme stekeovn som andre uten cøliaki? Burde man f. eks. holde seg unna varmluft, eller skal det gå fint så lenge det ikke er smuler på brettet? Og hva med airfryer?

J, 28. februar 2024 16:02

Samme stekeovn kan brukes til glutenfri og glutenholdig mat samtidig, men det er viktig å påse at den glutenfrie maten ikke kan bli kontaminert av den glutenholdige. Vær derfor forsiktig med å bruke varmluft dersom det er sannsynlighet for at melstøv eller smuler kan spres fra glutenmaten over på den glutenfrie. Det sikreste er over og undervarme, samt å sette det glutenfrie øverst i ovnen (for at smuler/mel ikke skal drysse ned, dersom det ligger på rist for eksempel). Dersom du bruker varmluft kan du også dekke til den glutenfrie med folie for å unngå kontaminering. Airfryer blir litt samme konsept som varmluft, men med større risiko for kontaminering fordi alt stekes i samme rom (ikke mulighet til å adskille maten med stekeplate eller rist på samme måte som i ovn). Airfryer kan også være vanskelig å rengjøre godt nok dersom den er brukt til glutenholdig mat. 

Lise Friis Pedersen, 06. mars 2024 18.00

Hvordan reagerer immunforsvaret til som er hypersensitive mot gluten, og tåler mindre enn 20 ppm?

Hvis en matvare inneholder mindre enn 20 ppm kan jeg som cøliaker spise den. Men jeg vet om flere som blir syke av "en smule", altså så vidt jeg forstår det syke av mindre enn 20 ppm. Hva slags reaksjon skjer i kroppen hos de som er meget f...

Hvis en matvare inneholder mindre enn 20 ppm kan jeg som cøliaker spise den. Men jeg vet om flere som blir syke av "en smule", altså så vidt jeg forstår det syke av mindre enn 20 ppm. Hva slags reaksjon skjer i kroppen hos de som er meget følsomme for gluten? 

Berit, 19. februar 2024 13:42

Cøliakisykdommen krever en viss mengde gluten for å reaktiveres. Dersom du har vært cøliakisyk har du glutengjenkjennende celler i tarmslimhinnen som kan reagere.  Teoretisk kan man tenke at noen reagerer på så små mengder, men det har ikke vært vist i forskning at det faktisk er tilfellet. En italiensk forskningsgruppe undersøkte om cøliakere med behandlet cøliaki reagerte på å spise mat som inneholdt 100ppm gluten. De spiste ulike doser opp mot 100 ppm gluten i 6 uker før man undersøkte tarmen deres. Tilsynelatende reagerte de ikke på å spise mat med litt gluten, men man kunne observere en mild start på cøliaki (totteødeleggelse), når maten inneholdt 100ppm gluten (økning av de intraepiteliale lymfocyttene hos 7/10). Skal man verifisere at noen faktisk reagerer på så små mengder gluten må det gjøres dobbelt blindet provokasjon med renset gluten og samtidig overkrysning med placebo. Det betyr at man blander inn ren gluten i mat uten at noen vet hvilken mat som inneholder hvor mye gluten. Da kan deltakerne/pasienten f.eks. spise en sjokolademuffins med 20ppm gluten kanskje opptil 3 stk/dag i en uke, etterfulgt av normal glutenfri kost en uke (wash out periode). Deretter spises sjokolademuffins en uke til, uvitende om den inneholder gluten eller ikke. Underveis skriver man dagbok for å fange opp symptomer på gluteninntak (og deltakeren/pasienten vet jo ikke om hen faktisk får muffins med en viss mengde gluten eller ikke). Dette gjentas i 4 uker (2 uker med gluten, 2 uker uten gluten), før man ser på dagboknotatene og sammenlikner med hva som faktisk er blitt gitt av gluten. Det var slik vi og andre fant ut at de som reagerte på hvete (men som ikke hadde cøliaki) reagerte på noe annet enn gluten, da de ikke merket forskjell på glutenholdige (5 gram gluten) muffis, og glutenfrie muffins. Alle vitenskaplige undersøkelser man gjør på folk som mener de reagerer på mat må gjøres med slik omstendig "blindet" teknikk. I Storbritannia og Nederland har så mange som 21 % av befolkningen ment at de reagerer på en eller flere matvarer, mens den ekte forekomsten er 2,3 % (når man benytter en slik dobbeltblindet metode). Derfor er slike påstander interessante, men de må verifiseres med riktig type forskning før vi kan forholde oss til det på allment nivå. Muligens er det andre deler av maten de reagerer på og feilaktig tolker som gluten. Vi mistenker eksempelvis at FODMAP-karbohydratene i hvetestivelse (Fruktaner) muligens kan gi IBS-plager ved inntak, og at dette mistolkes som cøliakiplager.

Trond S. Halstensen, 21. februar 2024 19.08

Hvordan håndtere glutenuhell på barneskolen/SFO?

Hvis SFO eller skole har gitt elever på småtrinnet, som har cøliaki, godteri eller mat som inneholder gluten. Hva kan man gjøre? Kan man melde dette inn noe sted? Få noen erstatning noe sted eller lignende? Dette kan jo fort slutte med at eleven blir borte fra skolen ...

Hvis SFO eller skole har gitt elever på småtrinnet, som har cøliaki, godteri eller mat som inneholder gluten. Hva kan man gjøre? Kan man melde dette inn noe sted? Få noen erstatning noe sted eller lignende? Dette kan jo fort slutte med at eleven blir borte fra skolen og at foresatte må bli hjemme fra jobben opp mot en uke. Det føles jo veldig utrygt for eleven i tillegg.

Maria, 31. januar 2024 23:18

Slike uhell skjer dessverre, og det er svært leit å bli syk både for barnet det gjelder, og foreldrene. Dersom slike uhell skjer ofte, er vår erfaring at det lønner seg å forsøke å løse utfordringene i direkte kommunikasjon med skolen/SFO i første omgang. Barnet har krav på tilrettelegging, og foreldrene har ansvaret for å informere om behovet på en tydelig måte. Bruk gjerne også oss i NCF som ressurs i denne kommunikasjonen. Vi har bl.a. gratis nettkurs for skole/SFO og barnehage, om trygg tilrettelegging av glutenfri mat. Vi kan også bistå med å finne riktig instans for neste steg dersom skolen/SFO ikke får til, og ikke ønsker å lære mer om trygg tilrettelegging. Barnet skal oppleve at det er trygt å spise mat på skole/SFO! 

Lise Friis Pedersen, 07. februar 2024 18.00

Er det risikabelt å kjøpe frø og belgfrukter fra dagligvarebutikk når jeg har cøliaki?

Hei! Er det noen risiko ved å kjøpe vanlige frø og belgfrukter (hermetiske eller tørre) fra dagligvarebutikk når jeg har cøliaki? Kan de være forurenset slik at dette også må være sertifisert? ...

Hei! Er det noen risiko ved å kjøpe vanlige frø og belgfrukter (hermetiske eller tørre) fra dagligvarebutikk når jeg har cøliaki? Kan de være forurenset slik at dette også må være sertifisert?

Solfrid, 6. januar 2024 22:02

Vanlige frø og belgfrukter i dagligvarebutikk går under kategorien naturlig glutenfri mat. Matvarer i denne kategorien trenger ikke å merkes glutenfritt, fordi produktet (eller oppskriften på produktet) i utgangspunktet ikke inneholder noen glutenholdige ingredienser. Samtidig er det åpnet opp for å merke enkelte produkter av frø/belgfrukter som glutenfrie (eksempelvis kikertmel), fordi man har sett i forskning eller stikkprøver at disse typisk kan bli kontaminert under produksjon. Du vil også se på en del innpakninger at det står "kan inneholde spor av gluten" (eller "hvete"). Slike matvarer anser vi som trygge å bruke for de med cøliaki. Det hypotetiske svaret på spørsmålet ditt blir derfor at ja, slike produkter kan være kontaminerte. Men - i utgangspunktet skal du som forbruker kunne stole på at de ikke er det. Når kontaminering på et nivå som ikke er trygt for en med cøliaki oppdages, vil også merkingen på produktet måtte endres, fordi informasjonen på produktet skal stemme. Eventuelle spor av gluten vil også reduseres ved å skylle tørrvaren i vann før bruk, som mange gjør med belgfrukter før koking. Konklusjon: spis gjerne frø og belgfrukter, det er både sunt og godt og veldig lurt å inkludere i et godt glutenfritt kosthold! 

Lise Friis Pedersen, 10. januar 2024 18.00

Kan jeg bake med vanlig mel?

Hei! I fare for at dette er et håpløst spørsmål, lurer jeg på følgende: Kan jeg håndtere vanlig mel når jeg baker med alt det innebærer, selvsagt uten å spise det selv? Spør fordi jeg har nyoppdaget cøliaki, uten at jeg had...

Hei! I fare for at dette er et håpløst spørsmål, lurer jeg på følgende: Kan jeg håndtere vanlig mel når jeg baker med alt det innebærer, selvsagt uten å spise det selv? Spør fordi jeg har nyoppdaget cøliaki, uten at jeg hadde noen store plager.

Elin, 11. desember 2023 18:27

Det er vanligvis ikke noe problem for en med cøliaki å håndtere vanlig mel, såfremt det ikke støver så mye at man får det inn i munnen og nesen. Å få støv på huden er ikke noe problem. Vær obs på at det kan legge seg deig under neglene som man senere kan få inn i munnen. Så hold de kortklipte og rens de godt etter at du har håndtert deig/mel. Husk at selv om du ikke har noen plager kan du bli "syk" av å få i deg gluten.

Lise Friis Pedersen, 13. desember 2023 18.00

Kan jeg spise pizza på restauranter?

Hei! Jeg blir ikke klok på dette med pizzarestauranter. Ser det er forskjellige råd der ute på om cøliakere kan spise på steder som steker GF og vanlig pizza i samme ovn (selv om de bruker egen form for GF). Vil det være stor risiko å spise på slike s...

Hei! Jeg blir ikke klok på dette med pizzarestauranter. Ser det er forskjellige råd der ute på om cøliakere kan spise på steder som steker GF og vanlig pizza i samme ovn (selv om de bruker egen form for GF). Vil det være stor risiko å spise på slike steder? Reagerer ikke på spor, men har skjønt at tarmene gjør det likevel?

Pia, 11. desember 2023 12:33

Hvis de bruker ferdiglagede pizzabunner som er singelpakket og på aluminiumsbrett skal de gå bra, såfremt det ikke er veldig mye melstøv i ovnen og i lokalet. Men det er individuelt hvor nøye de er, så det er noe du som kunde må ta opp med dem. De aller fleste med cøliaki reagerer ikke på "spor av gluten".

Lise Friis Pedersen, 13. desember 2023 18.00

Kan hun være tilstede ved julebaksten?

Legen til min voksne datter rådet henne til å ikke være tilstede ved julebakst dersom det skulle bakes med vanlig mel. Støvet i luften fra dette melet er skadelig om man har cøliaki . Stemmer dette? ...

Legen til min voksne datter rådet henne til å ikke være tilstede ved julebakst dersom det skulle bakes med vanlig mel. Støvet i luften fra dette melet er skadelig om man har cøliaki . Stemmer dette?

Kristin, 12. desember 2023 19:03

Nei, ikke om man ikke spiser det. Tarmen har et eget enzym som omdanner gluten til det som man reagerer på (deamiderer gliadin). Dersom det kun er (litt) melstøv i luften så reagerer man ikke, og er man engstlig så kan man benytte et munnbind som forhindrer støvet i å komme inn i nese/svelg).

Trond S. Halstensen, 13. desember 2023 19.22

Hva slags rutiner anbefaler dere når det gjelder hotellfrokost?

Hei! Hva slags rutiner anbefaler dere at man følger når det gjelder hotellfrokost? Er det ok å ta sjansen på at naturlig glutenfrie matvarer som pålegg, frukt og nøtter ikke er blitt forurenset av andre gjester (som f.eks. kan ha brukt bestikket til glutenholdig...

Hei! Hva slags rutiner anbefaler dere at man følger når det gjelder hotellfrokost? Er det ok å ta sjansen på at naturlig glutenfrie matvarer som pålegg, frukt og nøtter ikke er blitt forurenset av andre gjester (som f.eks. kan ha brukt bestikket til glutenholdige ting)?

Tore, 21. november 2023 21:35

Det er et forståelig, men vanskelig spørsmål du stiller, som jeg skal forsøke å svare på så godt det lar seg gjøre. Forskning/undersøkelser og erfaring tilsier at det går som oftest bra på buffeter - men ikke alltid. Så da må man bruke sunn fornuft og være litt detektiv. Som f. eks. tenke at speilegg legger noen hotellgjester rett på den glutenholdige brødskiva, så da kan stekespaden være forurenset. Så da bør man kanskje velge kokt egg i stedet for. Hvis det er mye som tyder på at redskaper blir brukt om hverandre, så bør man kanskje ikke velge den retten. Hvis det er separate skjeer, som ikke blir brukt om hverandre er det trygt. Hvis retten ikke er merket, bør man si fra til hotellet og kanskje ikke velge den retten. Hvis de du spør ikke er helt sikre, og du ikke er helt sikker, ikke velg den retten. Dette er bare noen eksemper på ting man bør tenke på når man spiser buffetmat, så jeg håper du fikk noen tips. Lykke til.

Lise Friis Pedersen, 22. november 2023 18.00

Kan skitten oppvaskmaskin være årsak til glutenuhell?

Hei. Har en del glutenuhell uten å vite årsaken til uhellene. Barna i huset tror at oppvaskmaskinen fungerer som ein søppeldunk og setter alltid tallerknene sine i maskinen med betydelig mengde middagsrester på. Daglig må sluken i oppvaskmaskin renskes for spagetti, br...

Hei. Har en del glutenuhell uten å vite årsaken til uhellene. Barna i huset tror at oppvaskmaskinen fungerer som ein søppeldunk og setter alltid tallerknene sine i maskinen med betydelig mengde middagsrester på. Daglig må sluken i oppvaskmaskin renskes for spagetti, brødskive/skorper og lignende. Spørsmålet er: visst oppvasken blir kjørt med mengder av glutenholdig matrester. Kan glass/bestikk osv i maskinen da inneholde gluten som gjør meg syk? Selv om det tilsynelatende der rent ut? Kan legge til at det alltid er flere ting i oppvasken som inneholder synlige matrester etter den har vasket.

Tone, 06. november 2023 21:24

Interessant problemstilling som jeg tror ingen vet svaret på for det er, som du påpeker, avhengig av hvor "møkkete" man lar oppvasken være. Når det er matrester på tingene etter oppvask så er maskinen for full og eller den vasker ikke godt nok (ting står for trangt). Det å skylle av tallerkner før man setter inn oppvasken må/bør de lære uansett, så det blir en jobb å få til. Teoretisk kunne man tenke seg at de tilsynelatende rene tallerkene har et tynt glutenholdig lag man ikke ser, og som du reagerer på. Men hvordan vet du at det er gluten-reaksjoner. Har du opplevd hvordan du reagerer på spormengder gluten (når du vet du har spist små små mengder gluten)? Er dine reaksjoner nå like? Ofte tolker man reaksjoner som gluten-reaksjoner når man har cøliaki uten at det behøver å være det.
IBS (tykktarmskatarr) kan gi akutte oppblåsninger, gass, smerte, diare etc., uten at det er gluten som gir det (IBS skyldes bakteriell fermentering av FODMAP-karbohydrater). Men for å være på den sikre siden bør nok oppvasken skylles og settes med litt avstand i oppvaskmaskinen så det blir rent.

Trond S. Halstensen, 08. november 2023 19.14

Hvordan bør vi håndtere et barn som ikke tør spise borte?

Hei! Har to sønner (6 og 9 år) med påvist cøliaki. Det går stort sett fint og de er kjempeflinke til å sjekke og spørre om ting inneholder gluten osv. Den siste tiden har eldstemann blitt mer og mer skeptisk til når andre enn oss i familien har lage...

Hei! Har to sønner (6 og 9 år) med påvist cøliaki. Det går stort sett fint og de er kjempeflinke til å sjekke og spørre om ting inneholder gluten osv. Den siste tiden har eldstemann blitt mer og mer skeptisk til når andre enn oss i familien har laget maten. Han er blant annet sluttet å spise hos andre i type bursdager osv. Vi merker at dette påvirker han, og han dropper blant annet overnattingsbesøk hos venner, da det innebærer at han må spise maten de serverer han. Ja, vi forsikrer oss selvsagt på alle fronter om at alle vet om hvilket kosthold han/de må ha. Noen gode råd til hvordan vi kan håndtere dette?

Far til to med cøliaki, 06. november 2023 10:21

Alle barn (og voksne) er forskjellige, så noen universalteknikk til å håndtere "angsten" for glutenforurensing i maten kjenner jeg ikke til. Har dere snakket med ham? Er det noen som har slengt noen kommentarer? Skremt ham med historier? Vet dere om han har hatt slike reaksjoner etter å ha spist ute/vært med venner/overnattet hos kompisen? Har han opplevd press på å smake på/spise glutenholdig mat (fristelses-indusert erting)?

Jeg antar han reagerer akutt på gluten inntak, så han er nok redd for reaksjonen. Dersom dette egentlig dreier seg om hvordan venner/sosiale settinger reagerer på at han har cøliaki og må ha særkost, og at han ikke orker denne (negative)  oppmerksomheten, så kan dere forsøke å snakke med ham om hva det er som plager ham. Det er ikke sikkert han vil svare, men det hjelper å åpne opp for å snake om det (men, ikke mase). Det er vanskelig å være annerledes i den alderen (og verre blir det i puberteten). Vennene hans (og deres foreldre) vet at han har cøliaki, men vet de hva det er, hvilken sykdom han ikke har fordi han spiser glutenfritt? Muliges burde de også få litt undervisning om hvorfor det er nødvendig å være glutenfri som cøliaker. 

Trond S. Halstensen, 08. november 2023 18.36

Lite motivert til å spise glutenfritt

Jeg har ikke hatt symptomer på å spise gluten, men har fått vite jeg har cøliaki. Kan symptomene forverres når jeg begynner å spise glutenfritt? Også, siden jeg ikke merker noe, har jeg litt lav motivasjon for å begynne å spise GF når jeg ...

Jeg har ikke hatt symptomer på å spise gluten, men har fått vite jeg har cøliaki. Kan symptomene forverres når jeg begynner å spise glutenfritt? Også, siden jeg ikke merker noe, har jeg litt lav motivasjon for å begynne å spise GF når jeg ser hvor streng man må være. Ser ikke for meg at jeg klarer å unngå forurensing og uhell siden jeg er veldig glad i å spise ute/borte. Er det da noen gevinst i å prøve? Ser for meg at det vil gå fint i hverdagen hjemme, men vil ikke det være til noen hjelp hvis man ikke gjennomfører 100 % ellers?

Oda, 31. oktober 2023 21:38

Dersom du nylig er blitt diagnostisert med cøliaki, så vet du ikke hvordan det er å være frisk før du har spist glutenfritt i 1-3 år! gjør det før du vurderer om GFD er verdt det. Selvom du ikke reagerer akutt så nok tarmen like skadet som om du hadde reagert, men motivasjonen til å holde seg glutenfri er naturligvis lavere når man ikke "straffes" ved uhell. Hvor streng man må være er veldig avhengig av hvor kraftig man reagerer og hvor redd man er for forurensinger. Cøliaki er en dose-respons reaksjon, desto mere gluten du spiser desto sykere blir du (men mye individuell variasjon). Livet skal leves, selv det glutenfrie livet skal leves så man må ta sine nødvendige forholdsregler samtidig som det ikke går til hodet på en. Du kan leve godt med tilfeldige, ubeviste, usynelige forurensninger (uhell) så lenge du holder deg unna risikoadferd eller bevist spising av glutenholdige produkter.

Trond S. Halstensen, 01. november 2023 19.14

Hvilke konsekvenser vil det ha hvis jeg lar være å spise glutenfritt?

Hei, jeg oppdaget nesten litt tilfeldig at jeg har cøliaki. Hadde bare hatt tidvis litt vondt i magen en måneds tid da jeg tok blodprøve som viste veldig høye verdier og fikk det bekreftet av gastroskopi. Hvilke konsekvenser vil det ha hvis jeg lar være å ...

Hei, jeg oppdaget nesten litt tilfeldig at jeg har cøliaki. Hadde bare hatt tidvis litt vondt i magen en måneds tid da jeg tok blodprøve som viste veldig høye verdier og fikk det bekreftet av gastroskopi. Hvilke konsekvenser vil det ha hvis jeg lar være å spise glutenfritt? Har forstått at tarmtottene blir ødelagt uansett hvor lite symptomer man har, men hva slags konsekvens har det utenom muligens en litt større risiko for kreft og benskjørhet?

Gry, 28. oktober 2023 17:14

Du tror du er frisk, men er det ikke, så du vet ikke hvordan det er å være frisk før du har spist glutenfrit 1-3 år (det tar ofte lang tid å bli frisk fra cøliakien). De fleste voksen diagnostiserte cøliakere blir merkbart bedre (mer energi) og kjenner en tilfriskning innen kort tid (3-6 mnd), men så tar det lengere tid å bli helt frisk. Du må bare erkjenne at du har cøliaki og begynne med glutenfri kost. Konsekvensen av å fortsette er økt dødelighet, ofte av luftveisinfeksjoner (i tillegg til økt kreftrisiko). Men det viktigeste er at du ikke vet hva det vil si å være frisk før du har blitt frisk fra din cøliaki.

Trond S. Halstensen, 01. november 2023 18.03

Kan man spise glutenfritt brød som er bakt i samme lokale som vanlige brød?

Hei! Når man har cøliaki, kan man spise glutenfritt brød som er bakt i samme lokale som vanlige brød? (F. eks. så sier bakeriet Godt Brød i Oslo at de gjør dette) ...

Hei! Når man har cøliaki, kan man spise glutenfritt brød som er bakt i samme lokale som vanlige brød? (F. eks. så sier bakeriet Godt Brød i Oslo at de gjør dette)

Ion, 24. oktober 2023 20:47

Glutenfritt brød kan godt bakes i samme lokale, men ikke samtidig som glutenholdig brød og ikke hvis det er melstøv i lokalet. Det må også brukes rene redskaper og det må være rene overflater. Med andre ord må det være rent nok til at ikke det kommer glutenholdig mel i den glutenfrie baksten.

Lise Friis Pedersen, 25. oktober 2023 18.00

Er det trygt å ha matpakkene i samme boks?

Hei. Datteren min er 3 år, og går i en barnehage der de har matpakker. Om morgenen legges alle matpakkene i samme boks i garderoben. De andres matbokser er jo sannsynligvis tatt på etter tilberedning av glutenholdig mat, og inneholder jo glutenholdig mat. Er det trygt at vår ...

Hei. Datteren min er 3 år, og går i en barnehage der de har matpakker. Om morgenen legges alle matpakkene i samme boks i garderoben. De andres matbokser er jo sannsynligvis tatt på etter tilberedning av glutenholdig mat, og inneholder jo glutenholdig mat. Er det trygt at vår jente med cøliaki har sine matbokser i den samme boksen? De ansatte hjelper jo flere barn med å f.eks. å dele opp brødskiver og lignende. Hvor viktig er det at de vasker hender før de tar i den glutenfrie maten?

Jente 3 år og barnehage, 14. september 2023 10:57

Det der tror jeg går veldig bra. Det er ikke nødvendig at de vasker hendene før de hjelper ditt barn, så lenge man er litt nøye på å fjerner synlig brødsmuler mekanisk (børster/tørker av seg hendene). Det er en balansegang mellom å være så glutenfri som man må, og å ha et så normalt liv som mulig, også i barnehagen. Det kommer viktigere kamper senere.

Trond S. Halstensen, 20. september 2023 18.22

Kan jeg være nær andre når de baker med glutenholdig mel?

Kan jeg være nær andre når de baker med glutenholdig mel? ...

Kan jeg være nær andre når de baker med glutenholdig mel?

Lise, 19. august 2023 22:59

Ja, så lenge du ikke spiser av deigen.

Trond S. Halstensen, 23. august 2023 18.25

Glutenholdig mel i Mat og helse-timene

Hei, jeg skal begynne med mat og helse snart, og jeg lurer på om jeg burde beskymre meg om at det skal brukes mel rundt meg i noen timer. ...

Hei, jeg skal begynne med mat og helse snart, og jeg lurer på om jeg burde beskymre meg om at det skal brukes mel rundt meg i noen timer.

Lise, 19. august 2023 22:56

Det kommer an på mengden. Litt støv langt unna deg er ikke noe problem, men er det mye melstøv kan det bli for mye. En undersøkelse viste at en times vanlig baking uten altfor mye støving smittet ikke over på glutenfri mat som befant seg to meter unna. Hvis du kan ha det i tankene er det lettere å vurdere om det går greit eller ikke. Lykke til :-) 

Lise Friis Pedersen, 23. august 2023 18.00

Kan jeg bruke Airfryer?

Kan man bruke airfryer som det har vert gluten i? Dette diskuteres hyppig på ulike Facebook-grupper og mange sier nei, selv om den blir vasket. Personlig vasker jeg risten og det den står i. Kanskje litt ekstra oppi elementene om jeg vet noen har bakt med hvetemel, men aldri reagert. Noe...

Kan man bruke airfryer som det har vert gluten i? Dette diskuteres hyppig på ulike Facebook-grupper og mange sier nei, selv om den blir vasket. Personlig vasker jeg risten og det den står i. Kanskje litt ekstra oppi elementene om jeg vet noen har bakt med hvetemel, men aldri reagert. Noen sier også at viften i stekeovnen gjør at man kan reagere.

Kp, 03. juli 2023 14:50

En cøliaki (sykdom) holeds ved like ved å spise en viss mengde gluten pr dag. Det laveste nivået man har undersøkt er 100mg gluten pr kg mat som man spiste hver dag og da kom det tegn på at tarmen begynte å reagere.etter ca 14 dg tid. Det betyr atr vi har måttet forholde oss til den virkelige verden og livet skal leves med ikke altfor mange (unødvendige restriksjoner). Generelt har vi sagt at det holder å fjerne (med fuktet klut) de synlige forurensingene slik som benkflater/skjære platre etc. Det samme gjelder brødristere (svenskene undersøkte å fant ikke tegn på at normal renholdt brødrister spittet over, og her fuinnes det også egne brødposer). Jeg ville anta, uten å vite, at frier er det samme, fjern alt av synlige rester og gå over med en fuktet mikrofiberklut som så tar bort det som eventuelt kunne tenkes å gi vglutenindusert reaksjon. Det er veldig individuelt hvordan man reagerer, så noen generelle råd på dette som gjelder alle kan ikke gies.

Trond S. Halstensen, 05. juli 2023 18.44