Arkiv

Resultat: Glutenintoleranse (66) viser 1 - 20

Kan bakerier og kaféer nekte å servere glutenfrie alternativer?

Er det lov av en kafe/bakeri å nekte å servere glutenfri alternativer? De har satt opp skilt der det står at de ikke har glutenfri bakst, og at det eneste de kan servere av mat er cæsar salat uten krutonger og brød. Vil ikke dette være diskriminering av folk med ...

Er det lov av en kafe/bakeri å nekte å servere glutenfri alternativer? De har satt opp skilt der det står at de ikke har glutenfri bakst, og at det eneste de kan servere av mat er cæsar salat uten krutonger og brød. Vil ikke dette være diskriminering av folk med funksjonsnedsettelse? Andre kafeer tar jo kostnaden/bryet med å kunne tilby noe, så det er ikke helt rettferdig i konkurransesammenheng syns jeg.

Gunnhild, 30. januar 2024 15:52

Rent juridisk er kaféen eller bakeriet er i sin fulle rett til å bestemme hva de vil servere selv. Det er imidlertid synd at mange serveringssteder ikke har et glutenfritt alternativ tilgjengelig. En av grunnene er nok at det råder mye usikkerhet om hvordan de kan servere glutenfri mat trygt nok, og at de kanskje ikke har kapasitet eller ressurser til å skaffe spesialmat. Selv om det er kjedelig med et dårlig glutenfritt tilbud, vil ikke dette være diskriminering av folk med funksjonsnedsettelse fordi det handler om tilbudet på serveringssted, og ikke arbeidssted/skole/barnehage/etc. Et tips er å spørre på kaféen eller bakeriet om de har mulighet til å ta inn noe glutenfritt. Dersom de er usikre på grunn av kontamineringsrisiko får man gjerne muligheten til å oppklare eventuelle misforståelser slik at de likevel kan tilby noe ved en senere anledning. Etterspørselen etter glutenfri mat vil også øke dess flere som spør, som kan bidra til et bedre utvalg etter hvert. 

Lise Friis Pedersen, 31. januar 2024 18.00

Finnes det noe vitenskapelig hold i at Gluten Go bryter ned gluten?

Enda et spørsmål om Gluten Go, beklager...: Finnes det noe som helst vitenskapelig hold i at dette kosttilskuddet har effekt på nedbrytning av gluten? Jeg spør som en ikke-cøliakiker. ...

Enda et spørsmål om Gluten Go, beklager...: Finnes det noe som helst vitenskapelig hold i at dette kosttilskuddet har effekt på nedbrytning av gluten? Jeg spør som en ikke-cøliakiker.

Kristian, 15. januar 2024 23:20

Eksperimentelt, er det vist at det bryter ned de "farlige" gliadinforbindelsene. Men hvor effektivt det er i praktisk bruk har man dårligere data på.

Trond S. Halstensen, 17. januar 2024 19.00

Jeg har cøliaki og hveteallergi og kan ikke spise glutenfri hvetestivelse

Hei! Jeg har cøliaki, men også hveteallergi og kan ikke spise glutenfri hvetestivelse. Hva selger dere som er både glutenfritt og uten hvetefiber? Jeg håper spesielt på donuts...; men gjerne en fullstendig oversikt over hva jeg kan handle hos dere. Jeg bor en time unna...

Hei! Jeg har cøliaki, men også hveteallergi og kan ikke spise glutenfri hvetestivelse. Hva selger dere som er både glutenfritt og uten hvetefiber? Jeg håper spesielt på donuts...; men gjerne en fullstendig oversikt over hva jeg kan handle hos dere. Jeg bor en time unna, så jeg må være sikker på å få kjøpt noe hvis jeg tar turen til butikken i Oslo. Takk for svar!

Marianne, 17. januar 2024 09:02

Hei, 
Cøliakiforeningen er en frivillig organisasjon for de med cøliaki og andre former for glutenintoleranse. Vi driver dessverre ikke butikkutsalg av glutenfri mat. I forrige utgave av medlemsbladet vårt, "GlutenFRI", tipset vi imidlertid om spisesteder og butikker i Oslo med godt utvalg av glutenfri mat, bl.a. Glutenfrihuset (glutenfri kafé og bakeri på Tøyen), Baker Hansen (mye glutenfritt i sortementet), Smak av Italia (italiensk butikk med glutenfritt i sortmentet), Arepa (glutenfri restaurant på Mathallen), og Heim Gastropub (restaurant med tydelig merking av glutenfritt og trygg tilberedning av glutenfri mat). Et lurt tips er å følge restauranter og spesialbutikker som tilbyr glutenfri mat på sosiale medier. Der kan man ofte spørre og få svar direkte på det man lurer på. Håper dette kan være til hjelp. 

Lise Friis Pedersen, 17. januar 2024 18.00

Kan man ha cøliaki selv om ikke IgA og IgG gir utslag over grenseverdi?

Kan man ha cøliaki selv om ikke IgA og IgG gir utslag over grenseverdi? Jeg har nesten alle symptomer på cøliaki. Spiste veldig strengt glutenfritt i flere måneder pga. veldige mageproblemer. Flere andre plager forsvant også. Tok blodprøver da som viste at jeg ...

Kan man ha cøliaki selv om ikke IgA og IgG gir utslag over grenseverdi? Jeg har nesten alle symptomer på cøliaki. Spiste veldig strengt glutenfritt i flere måneder pga. veldige mageproblemer. Flere andre plager forsvant også. Tok blodprøver da som viste at jeg hadde begge gen for cøliaki og selvfølgelig ikke noe utslag på IgA og IgG. Spiser så vanlig kost i 6 uker. Har tatt ny prøve som viser 0,6 på IgA og IgG. Kan jeg likevel ha cøliaki? Kan det være at jeg ikke har spist nok gluten i perioden eller for kort periode? Jeg skal ta en gastroskopi om noen uker. Eller er det mest trolig at det er intoleranse?

Hanne M, 27. desember 2023 13:31

Du forstår sikkert at jeg ikke kkan diagnostisere deg over nettet, men man kan kun diagnostisere en aktiv cøliaki og da trenger man å spise gluten, desto mer desto bedre, lenge nok, så lenger enn 6 uker er et minimum. Det er mye i brødet man kan reagere på utover gluten i hveten, så om man muligens reagerer på andre deler av hveten enn gluten, så kan man kjøpe nesten ren gluten som "glutenmel" (helsekostforetning eller på nettet) og bruke ca 10-20 gram av dette pr dag, da bør en eventuell cøliakireaksjon bli tydelig iallfall på biopsi. Noen har ikke økte autoantistoff i blodet (IgA-TG2), men har typiske cøliakiforandringer i tynntarmen, så såkalt sero-negativ cøliaki finnes.

Trond S. Halstensen, 27. desember 2023 19.55

Er det normalt å få forstoppelse når man spiser gluten?

Hei. Jeg har spist gluten i over en uke og regaerte kraftig med diaré etter to dager på gluten og etter dette så har hatt mer forstoppelse. Er det normalt å ha forstoppelse når man spiser gluten også? ...

Hei. Jeg har spist gluten i over en uke og regaerte kraftig med diaré etter to dager på gluten og etter dette så har hatt mer forstoppelse. Er det normalt å ha forstoppelse når man spiser gluten også?

Anonym, 26. desember 2023 18:16

Dersom du vet du har cøliaki, så er det vel ikke så lurt å spise gluten. Og ja mange med cøliaki har forstoppelse (på glutenholdig mat, før de fikk diagnosen), så både diare og forstoppelse er vanlig.

Trond S. Halstensen, 27. desember 2023 18.39

Opplever fortsatt ubehag i mage

Fikk konstatert intoleranse for 4 uker siden: Prøver å spise glutenfritt, men opplever fortsatt ubehag i mage og oppgulp/emmen smak i munnen. Er det andre produkter jeg bør være forsiktig med? (melkeprodukter og lign). Føler meg veldig slapp og sliten (startet egentl...

Fikk konstatert intoleranse for 4 uker siden: Prøver å spise glutenfritt, men opplever fortsatt ubehag i mage og oppgulp/emmen smak i munnen. Er det andre produkter jeg bør være forsiktig med? (melkeprodukter og lign). Føler meg veldig slapp og sliten (startet egentlig lenge før jeg fikk diagnosen). Er det en sammenheng? Er det ulike varianter av intoleranse, og hvordan finner man ut av det? Skal til gastroskopi 1. feb, skal jeg evt spise glutenholdig mat i forkant av dette? Hvordan deltar/hører jeg på nettpraten?

Finn A, 12. desember 2023 14:32

Dersom du har fått påvist TG2-autoantistoffer (cøliakitesten), og er satt opp til gastroskopi 1 februar så skal du fortsette å spise glutenholdig mat til du har vær tpå gastroskopien, ellers kan det bli vanskelig å diagnostisere deg siden man kun kan diagnostisere en aktiv cøliaki og det krever at du fortsetter å spise normale (eller mer) mengder gluten til du er ferdig med gastroskopien (og biopsiene fra tynntarmen er tatt).

Nettpraten er det du er med på nå, det er en gammel betegnelse og gjelder det vi gjør nå.

Trond S. Halstensen, 13. desember 2023 18.59

Finnes det glutenfrie brød som ikke er ultraprosseserte?

Finnes det noen ferdigprodukter som f.eks. brød/lignende man kan kjøpe på dagligvarebutikk som ikke er ultraprosesserte? I så fall; hvilke? ...

Finnes det noen ferdigprodukter som f.eks. brød/lignende man kan kjøpe på dagligvarebutikk som ikke er ultraprosesserte? I så fall; hvilke?

J, 6. desember 2023 13:16

De fleste glutenfrie brød er nok ultraprosesserte, men meg bekjent er det ett unntak; Hatting sine grove sandwichbrød (som forøvrig er på tilbud på meny.no akkurat nå). Jeg har ikke funnet flere. Et godt alternativ er Kolonihagen sine glutenfrie brød og rundstykker, som er økologiske og dermed et bedre alternativ, da økologisk mat har strengere regler for hva som kan tilsettes.

Lise Friis Pedersen, 06. desember 2023 18.00

Kan cøliaki eller glutenallergi øke matlysten?

Hei, jeg har ikke påvist cøliaki, men er ganske sikker på at jeg reagerer på hvete. Har opplevd mange av symptomene på cøliaki, men ved et økt inntak av hvete, har også matlysten økt voldsomt… men om jeg spiser glutenfritt, holdes matl...

Hei, jeg har ikke påvist cøliaki, men er ganske sikker på at jeg reagerer på hvete. Har opplevd mange av symptomene på cøliaki, men ved et økt inntak av hvete, har også matlysten økt voldsomt… men om jeg spiser glutenfritt, holdes matlysten mer stabilt. Har hørt at ikke alle næringsstoffene blir tatt fullstendig opp når en spiser for mye hvete. Kan derfor cøliaki/glutenallergi øke matlysten?

Sofie, 4. desember 2023 21:28

Har aldri hørt at cøliaki/glutenallergi kan øke matlysten, men det er ikke dermed sagt at ikke noen opplever det. Det kan hende du ikke har cøliaki, men reagerer på gluten av andre grunner. Kanskje du har IBS eller tilsvarende, og reagerer på hvete av den grunn. Det er ikke sikkert det er gluten du reagerer på, men kanskje andre bestanddeler i hvete, som fruktaner eller ATI. Når det gjelder hvete og opptak av næringsstoffer, så er det jo sånn at hvete, som andre kornsorter, avgir mer næringsstoffer hvis kornet/melet får lov til å heve lenge framfor hurtigheving - men det har ikke noe med mengden å gjøre. En med cøliaki som spiser gluten vil jo ha skader på tarmen og da vil det bli mindre næringsopptak fra all mat, ikke bare hvete.

Lise Friis Pedersen, 06. desember 2023 18.00

Kan tarmen slite med å ta opp næringsstoffer ved ikke cøliakisk glutensensitivitet?

Kan tarmen ha problemer med å ta opp næringsstoffer fra maten, som jern, magnesium, kalsium osv, hvis man kun har glutensensitivitet (altså ikke cøliaki)? ...

Kan tarmen ha problemer med å ta opp næringsstoffer fra maten, som jern, magnesium, kalsium osv, hvis man kun har glutensensitivitet (altså ikke cøliaki)?

Maria, 6. desember 2023 12:34

Nei, det har vi ingen holdepunkter for, men dersom man har plager pga. bakteriell overvekst i tynntarmen så kan disse (bakteriene) spise opp endel næringsstoffer som man da får mangeltilstand på.

Trond S. Halstensen, 06. desember 2023 18.42

Hvor lenge må jeg spise glutenholdig brød for at det skal synes på blodprøve?

Jeg mistenker at jeg reagerer på gluten, men det syntes ikke på blodprøven jeg tok i november i fjor da jeg var svært dårlig i magen i flere uker. Jeg spiste stort sett glutenfritt til sommeren og var stort sett bra i magen. Det siste halve året har jeg spist van...

Jeg mistenker at jeg reagerer på gluten, men det syntes ikke på blodprøven jeg tok i november i fjor da jeg var svært dårlig i magen i flere uker. Jeg spiste stort sett glutenfritt til sommeren og var stort sett bra i magen. Det siste halve året har jeg spist vanlig mat og har nå i november begynt å få løs mage og noe vondt. Jeg spiser sjelden flere brødmåltider om dagen. Min datter har cøliaki. Jeg kvir meg for å spise mye brød av frykt for å få løs mage, men det er vel det jeg må gjøre. Hvor lenge må jeg spise flere brødmåltider pr.dag for at det skal synes på blodprøve?

Toril, 5. desember 2023 23:19

Hovedregel er minimum 5 gram gluten pr dag = 2 gode norske brød-blingser pr. dag i minimum 6 uker. Desto mer, desto bedre, Om du (også) reagerer på andre deler av hveten enn gluten, så kan du kjøpe "glutenmel" som er nesten rent gluten og ta ca. 10-15 gram gluten (vei det opp de første gangene) som du tilsetter annen mat i minimum 6 uker før du tar ny blodprøve. Mange må spise gluten i lengre tid før cøliakisykdommen kommer tilbake i for fullt.

Trond S. Halstensen, 06. desember 2023 18.39

Kan kjæresten min få cøliaki når han spiser glutenfritt?

Hei, kjæresten min som ikke har cøliaki eller glutenallergi lurer på om han kan få glutenallergi eller cøliaki om han spiser gluten fritt. Kan personer som ikke har en form for glutenallergi få utfordringer med magen om han spiser glutenfritt? ...

Hei, kjæresten min som ikke har cøliaki eller glutenallergi lurer på om han kan få glutenallergi eller cøliaki om han spiser gluten fritt. Kan personer som ikke har en form for glutenallergi få utfordringer med magen om han spiser glutenfritt?

Jente 20, 14. november 2023 21:08

Nei, det meste av det vi spiser er glutenfritt fra naturen sin side, så det er ikke noe problem for alle å spise glutenfritt. Tenk bare på kina, tradisjonelt kinesisk kosthold brukte ike hvete, men ris som viktigeste karbohydratkilde, og ris er glutenfritt. De glutenfrie melblandingene består av glutenfri hvetestivelse + andre glutengfrie "kornliknende" frø fra ulike vekster.

Trond S. Halstensen, 15. november 2023 18.36

Gutt med eksem slo ut på glutentest, har han cøliaki eller glutenintoleranse?

Hei, Jeg har en sønn på 11 år som har fått prøvesvar på glutentest. Hhv. S-Anti-tTG Iga på 16 og S-Anti-Deam glia IgG på 2. Han har ingen symptomer på mageproblemer som vi vet, men vi testet for å vite om huden hans reagerer på glut...

Hei, Jeg har en sønn på 11 år som har fått prøvesvar på glutentest. Hhv. S-Anti-tTG Iga på 16 og S-Anti-Deam glia IgG på 2. Han har ingen symptomer på mageproblemer som vi vet, men vi testet for å vite om huden hans reagerer på gluten da han har eksem/utslett. Viser prøvesvarene her tydelig nok til at vi må gjøre grep med kostholdet, eller er det andre prøver/tester som eventuelt bør tas? Og viser resultatet at han har cøliaki eller glutenintoleranse?

Kristine, 06. november 2023 10:45

Tallene er avhengig av hvilken test som er benyttet. Vanligvis er en verdi på 16 U/ml for TG2-IgA forhøyet  (med <7U/ml som normalområdet) og gir absolutt mistanke om cøliaki. Dette må da diagnostiseres via legen hans og via en spesialist i barnesykdommer (Barnelege/ Pediater). Ikke la ham spise glutenfritt for å se om det blir bedre. Gjør det motsatte, la ham spise masse glutenholdig mat (pizza, boller, loff, kaker pasta etc) og ta en ny blodprøve etter en stund (4-6 uker på masse-gluten-kost). La så legen ta det derfra, mest sannsynlig  blir han henvist til det lokale sykehuset for vurdering på barneavdelingens poliklinikk. Spis masse gluten helt til spesialisten har konkludert mht. diagnosen. Ikke reduser gluteninntaket. Man kan kun diagnostisere en aktiv cøliaki og desto mer gluten man spiser, desto mer aktiv blir cøliakien og dermed lettere å diagnostisere. 

Trond S. Halstensen, 08. november 2023 19.04

Hvorfor regnes ikke intoleransen som cøliaki?

Hei, jeg har tatt prøver på matintoleranse på en privat klinikk som heter Lab1. Der fikk jeg testresultater som viste at jeg hadde antistoffer i blod og peptider i urin på både glutenprotein og melkeprotein. Legen sa til meg at det ikke var cøliaki, men at jeg m...

Hei, jeg har tatt prøver på matintoleranse på en privat klinikk som heter Lab1. Der fikk jeg testresultater som viste at jeg hadde antistoffer i blod og peptider i urin på både glutenprotein og melkeprotein. Legen sa til meg at det ikke var cøliaki, men at jeg måtte leve som om det var det jeg hadde. IgG-blodprøven viste antistoff på gluten på 131 ug/mL. Når jeg var med på introkurs fra Cølikiforeningen så forstod jeg det slik at matoverfølsomhet/sensitivitet ikke vises på kliniske tester, men der har jeg jo store utslag. Jeg lurer på hva regnes som? Og hvorfor det ikke regnes som er cøliaki.

Elise, 09. september 2023 23:01

Forhøyet serumnivåer av IgG antistoff mot gliadin (AGA) har veldig dårlig treffsikkerhet da kun 15-20% av de med slike forhøyete nivåer har cøliaki (lav positiv prediktiv verdi). Derfor brukes ikke denne testen til å diagnostisere cøliaki lenger, istedenfor ser man på antistoffer mot det cøliakere faktisk reagerer på, et modifisert gliadinområde, et såkalt deamidert gliadin (fjernet en amidgruppe (NH2) fra en aminosyre så aminosyren glutamin blir til aminosyren glutamat i gliadin-peptidet (det er dette cøliakere reagerer på). Det er også dårlig samsvar mellom nivåene av IgG mot gliadin (AGA) og annen reaksjon på hvete, så testen brukes ikke i vanlig legepraksis. Det å ha gliadin og melke peptider i urinen er helt vanlig når man spiser gluten og drikker melk/spiser ost.

Det finnes gode tester på cøliaki (IgA mot Transglutaminase-2 (TG2)) som jeg antar har blitt tatt og som ikke var forhøyet? Ved cøliaki har man en autoimmun reaksjon mot gluten som kjennetegnes med antistoffer mot TG2-enzymet. Annen reaksjon på hvete har mange ulike årsaker, inkludert reaksjon på ikke-absorberbare "FODMAP"-karbohydrater i hveten (Fruktaner), tilsvarende det andre med irritabel tykktarmssyndrom har (IBS). Da må man spise lav-FODMAP kost og det blir ofte et brødfritt kosthold (pga. fruktanene).

Trond S. Halstensen

Dobbeltfermentert soyasaus, 17. april 2023 08:30

Hei. Lurer på om jeg med cøliaki kan spise denne retten fra Fjordland? Den inneholder soyasaus med hvete, men soyasausen er dobbeltfermetert. Betyr det da at den er uten gluten? https://www.fjordland.no/vegetar/vegetar-thaigryte-med-jasminris ...

Hei. Lurer på om jeg med cøliaki kan spise denne retten fra Fjordland? Den inneholder soyasaus med hvete, men soyasausen er dobbeltfermetert. Betyr det da at den er uten gluten? https://www.fjordland.no/vegetar/vegetar-thaigryte-med-jasminris

Dobbeltfermentert soyasaus, 17. april 2023 08:30

Soyabønnene er fermentert, men slik innholdbetegnelsen er, så kan det virke som om hvetemelet er bruk som fortykkelsesmiddel og da er jeg usikker på om hveten har vært igjennom fermenteringen eller tilsatt etterpå. De sier selv at den inneholder gluten,  så mitt råd er å styre unna, ikke bruk den.

 

 

Trond S. Halstensen, 19. april 2023 18.52

Er det IBS eller bør jeg ta ny cøliaki-test?

Hei! Det siste året har jeg opplevd problemer med mage og tarm. Har derfor selv testet ut en glutenfri diett og opplevd at plagene mine har avtatt. Når jeg spiste mat med gluten var jeg svært plaget med mye luft i magen, oppblåsthet, magesmerter, diaré og hyppig avf&os...

Hei! Det siste året har jeg opplevd problemer med mage og tarm. Har derfor selv testet ut en glutenfri diett og opplevd at plagene mine har avtatt. Når jeg spiste mat med gluten var jeg svært plaget med mye luft i magen, oppblåsthet, magesmerter, diaré og hyppig avføring (4 ganger avføring på 2 timer). For en person som tidligere var plaget med forstoppelse var dette en markant endring. Dro derfor til legen for å ta blodprøver. Var klar til legen på at jeg ikke har spist gluten på flere dager og at jeg lever på glutenfri kost for å kunne fungere når jeg er på jobb og skole. Legen mente at om jeg hadde spist litt gluten skulle det være nok til å slå ut på prøvene. Prøvene viste ikke glutenallergi og legen mente jeg må slå meg til ro med at dette er IBS. Lurer derfor på om det er nødvendig å ta nye blodprøver der jeg i forkant spiser gluten? Eller om jeg bare skal slå meg til ro med at det er IBS?

Jente 21 år, 31. mars 2023 15:24

En cøliaki kan kun diagnostiseres om den er aktiv, og det forutsetter at man spiser nok gluten (2 brødskiver som et minimum) i lang nok tid (6 uker) for å holde cøliakien aktiv, eller å reaktivere den om man har spist glutenfritt en stund. Noen dager på glutenfritt roer ikke ned en aktiv cøliaki, forutsatt at man spiste nok gluten før man startet på glutenfritt. For å finne ut om du spiste nok gluten før din GFD-periode så må du nesten få help til å se over hva du spiste, men om plagene dine var pga. glutenspisingen, så burde du hatt tegn på aktiv cøliak i blodprøvene dine. Hvetemel inneholder mye mer enn gluten og mange reagerer på andre deler av hveten enn gluten, inkludert de ikke-absorberbare FODMAP-karbohydratene (Fruktaner), så mange har nok reagert på disse (i tillegg til andre FODMAP-kilder i kosten) og hatt en IBS-reaksjon på hveteholdig mat. Man får ikke grunnstønad for IBS-diett, selvom det betyr å leve "glutenfritt". Dersom du foretrekker å spise glutenfritt er det valg du gjør fordi du opplever å bli bedre av det (men jeg antar at du da også reagerer på glutenfri mat som inneholder hvetestivelse). Om du vil igjennom en skikkelig glutenprovokasjon uten for mye FODMAP-Fruktan spising så kan du bruke noe som heter Glutenmel som man får kjøpt på nettet og i helsekostforetninger. Det består av nesten rent gluten og 10-15 gr om dagen (strødd over annen mat) burde holde som en god glutenprovokasjon (minimumstid er da 6 uker, ofte mer, før cøliakiens aktivitet dukker opp i blodprøvene) og som derved burde reaktivere en eventuell cøliaki uten å fremprovosere mer IBS-plager.

Trond S. Halstensen, 05. april 2023 18.50

Hvor lenge må sønnen vår spise gluten igjen for at blodprøvene skal vise riktig resultat?

Har en sønn på 8 år som nå lever på glutenfri diett etter negativ blodprøve. Dette mente fastlege var veien for å finne ut om han har cøliaki utifra symptomene. Hvor raskt skal vi merke bedring hvis det er cøliaki? Og hvor lenge må han ...

Har en sønn på 8 år som nå lever på glutenfri diett etter negativ blodprøve. Dette mente fastlege var veien for å finne ut om han har cøliaki utifra symptomene. Hvor raskt skal vi merke bedring hvis det er cøliaki? Og hvor lenge må han evnt. spise gluten igjen for at blodprøvene skal vise riktig resultat? Han nektet helt å spise glutenholdig mat, eller noe mat forøvrig i ca. 6 uker før han fikk tatt blodprøvene da han ikke orket å få så vondt i magen. Jeg er redd dette har hatt innvirkning på blodprøvesvarene.

Bekymret mamma, 23. mars 2023 07:52

Selv hos barn er det uvanlig å få negative blodprøver etter kun 6 uker på GFD (selvsagt avhengig av hvor aktiv/hvor høyt IgA-TG2 titret var før han begynte med GFD), men man blir selvsagt usikker. Det er mer i brød enn gluten man kan reagere på. Når dere nå går glutenfritt vil en eventuell cøliaki behandles og ikke lenger være diagnostiserbar. Dersom han blir frisk på GFD, så har dere et lite problem ved at han neppe vil starte opp med glutenholdig kost for å fremprovosere/reaktivere en event. cøliaki som derved er diagnostiserbar, noe som er et krav fra NAV for å kunne gi grunnstønad for fordyrende kosthold. Cøliakidiagnosen kan kun stilles på en aktiv cøliaki.

Trond S. Halstensen, 29. mars 2023 18.27

Kan perioralt dermatitt eksem utløses av gluten?

Har fått perioral dermatitt eksem rundt nakke og hals, kan det ha sammenheng med at eg har begynt å spise brødskiver etter et lang opphold? Men har ikke påvist cølaki. ...

Har fått perioral dermatitt eksem rundt nakke og hals, kan det ha sammenheng med at eg har begynt å spise brødskiver etter et lang opphold? Men har ikke påvist cølaki.

Brødskive, 22. mars 2023 16:43

Ordet "kan" er et veldig stort ord, og selvsagt kan det være en sammenheng, at du reagerer på andre komponenter i hveten enn gluten. Den eneste muligheten til å finne ut av det, er å begynne med glutenfri (brød-fri) kost igjen og se om utslettet forsvinner i løpet av en måneds tid (hud har ofte langsomme reaksjonsfaser). Blir du frisk av GFD, så kan du om mulig starte opp igjen med brød, og blir du igjen plaget så har du iallfall funnet "synderen". Perioralt dermatitt (som er et utslett primært rundt munnen) er imidlertid antatt å skyldes en liten midd (Demodex folliculorum) + bakterier (vistnok på middens føtter!) og som behandles med anti-midd krem og antibiotika tabletter (tetrasycliner) om det er ille. Har du fått slik behandling?. 

Trond S. Halstensen, 22. mars 2023 20.04

Må surdeigspulver til brødbaking være glutenfritt?

Baking av glutenfritt brød (min mann har nyoppdaget cøliaki). I oppskrifter står det ofte surdeigspulver. Må det være glutenfritt? De har det ikke i butikkene. ...

Baking av glutenfritt brød (min mann har nyoppdaget cøliaki). I oppskrifter står det ofte surdeigspulver. Må det være glutenfritt? De har det ikke i butikkene.

Nanny, 16. mars 2023 15:51

Surdeigspulver er mest sannynlig ikke glutenfritt nok til at jeg kan anbefale det til glutenfri bakst. Når mel syrnes til surdeig brytes det opp glutenproteiner i melet, men om de blir nok brutt opp, er vanskelig å si uten å teste det. Så jeg anbefaler ikke surdeig/surdeigspulver laget av glutenholdige kornsorter til glutenfri bakst. Man kan jo lage sin egen glutenfrie surdeigsstarter og bake glutenfrie surdeigsbrød. Hvis din mann er medlem hos oss, kan dere finne oppskrift på glutenfri surdeigsstarter og surdeigsbrød i glutenFRI nr 4-2018. Hvis ikke dere finner ut av det er dere hjertelig velkomne til å kontakte meg på epost. 

Lise Friis Pedersen, 22. mars 2023 18.00

Hva slags glutenfritt mel passer til Kvæfjordkake?

Hei! Jeg har lyst til å bake kvæfjordkake, også kalt verdens beste. Men jeg har bare bakt den med vanlig hvetemel. Hvilke mel type/mel typer er best for å få et resultat mest mulig likt den vanlige utgaven med hvetemel? ...

Hei! Jeg har lyst til å bake kvæfjordkake, også kalt verdens beste. Men jeg har bare bakt den med vanlig hvetemel. Hvilke mel type/mel typer er best for å få et resultat mest mulig likt den vanlige utgaven med hvetemel?

Vera , 22. mars 2023 08:37

Hvis du skal bake glutenfri kvæfjordkake er det lurt å benytte et stivelsesrikt mel, for eksempel Semper Mix, Semper Fin Mix, Schär Mix C eller Toro fin kakemiks. 

Lise Friis Pedersen, 22. mars 2023 18.00

Hvor får en kjøpt glutenmel?

Hvor får en kjøpt glutenmel? ...

Hvor får en kjøpt glutenmel?

Glutenmel, 8. mars 2023 16:31

Mange ulike helsekostbutikker selger dette. På nettet er det også mange ulike leverandører, f.eks. https://www.kinsarvik.no/produkt/goodlife-glutenmel-1-kg/

De koster stort sett 139 kr/kg, så med 15 gram per dag, så varer det lenge. 

Trond S. Halstensen, 08. mars 2023 19.18