Arkiv

Resultat: Merking (35) viser 1 - 20

Er hydrolysert hveteprotein som ingrediens glutenfritt og trygt for dem med cøliaki?

Er hydrolysert hveteprotein som ingrediens i sjokolade glutenfritt og trygt for dem med cøliaki? ...

Er hydrolysert hveteprotein som ingrediens i sjokolade glutenfritt og trygt for dem med cøliaki?

Solveig , 15. februar 2024 22:37

Hydrolisert protein betyr at proteinet er brutt ned til sine minste bestanddeler, som vi kaller aminosyrer. Alle proteiner er bygget opp av et visst antall aminosyrer. Disse aminosyrene danner ulike kjeder som vi kaller peptider. Proteiner er satt sammen av flere slike peptider som er bundet eller foldet sammen. Gluten er egentlig et proteinkompleks, og består av flere proteiner (gliadin og glutenin). Det er gliadinet som gir immunreaksjon i kroppen. For at gliadinet skal bli skadelig for oss må det imidlertid gjøres om på (transglutamineres) av enzymet vevstransglutaminase. Det betyr at hydrolisert hveteprotein i form av aminosyrer dermed ikke er skadelig for en med cøliaki, fordi peptidet som gir skade både er brutt ned, og ikke er tilgjengelig for vevstransglutaminasen i tynntarmen. 

Lise Friis Pedersen, 21. februar 2024 18.00

Hvordan reagerer immunforsvaret til som er hypersensitive mot gluten, og tåler mindre enn 20 ppm?

Hvis en matvare inneholder mindre enn 20 ppm kan jeg som cøliaker spise den. Men jeg vet om flere som blir syke av "en smule", altså så vidt jeg forstår det syke av mindre enn 20 ppm. Hva slags reaksjon skjer i kroppen hos de som er meget f...

Hvis en matvare inneholder mindre enn 20 ppm kan jeg som cøliaker spise den. Men jeg vet om flere som blir syke av "en smule", altså så vidt jeg forstår det syke av mindre enn 20 ppm. Hva slags reaksjon skjer i kroppen hos de som er meget følsomme for gluten? 

Berit, 19. februar 2024 13:42

Cøliakisykdommen krever en viss mengde gluten for å reaktiveres. Dersom du har vært cøliakisyk har du glutengjenkjennende celler i tarmslimhinnen som kan reagere.  Teoretisk kan man tenke at noen reagerer på så små mengder, men det har ikke vært vist i forskning at det faktisk er tilfellet. En italiensk forskningsgruppe undersøkte om cøliakere med behandlet cøliaki reagerte på å spise mat som inneholdt 100ppm gluten. De spiste ulike doser opp mot 100 ppm gluten i 6 uker før man undersøkte tarmen deres. Tilsynelatende reagerte de ikke på å spise mat med litt gluten, men man kunne observere en mild start på cøliaki (totteødeleggelse), når maten inneholdt 100ppm gluten (økning av de intraepiteliale lymfocyttene hos 7/10). Skal man verifisere at noen faktisk reagerer på så små mengder gluten må det gjøres dobbelt blindet provokasjon med renset gluten og samtidig overkrysning med placebo. Det betyr at man blander inn ren gluten i mat uten at noen vet hvilken mat som inneholder hvor mye gluten. Da kan deltakerne/pasienten f.eks. spise en sjokolademuffins med 20ppm gluten kanskje opptil 3 stk/dag i en uke, etterfulgt av normal glutenfri kost en uke (wash out periode). Deretter spises sjokolademuffins en uke til, uvitende om den inneholder gluten eller ikke. Underveis skriver man dagbok for å fange opp symptomer på gluteninntak (og deltakeren/pasienten vet jo ikke om hen faktisk får muffins med en viss mengde gluten eller ikke). Dette gjentas i 4 uker (2 uker med gluten, 2 uker uten gluten), før man ser på dagboknotatene og sammenlikner med hva som faktisk er blitt gitt av gluten. Det var slik vi og andre fant ut at de som reagerte på hvete (men som ikke hadde cøliaki) reagerte på noe annet enn gluten, da de ikke merket forskjell på glutenholdige (5 gram gluten) muffis, og glutenfrie muffins. Alle vitenskaplige undersøkelser man gjør på folk som mener de reagerer på mat må gjøres med slik omstendig "blindet" teknikk. I Storbritannia og Nederland har så mange som 21 % av befolkningen ment at de reagerer på en eller flere matvarer, mens den ekte forekomsten er 2,3 % (når man benytter en slik dobbeltblindet metode). Derfor er slike påstander interessante, men de må verifiseres med riktig type forskning før vi kan forholde oss til det på allment nivå. Muligens er det andre deler av maten de reagerer på og feilaktig tolker som gluten. Vi mistenker eksempelvis at FODMAP-karbohydratene i hvetestivelse (Fruktaner) muligens kan gi IBS-plager ved inntak, og at dette mistolkes som cøliakiplager.

Trond S. Halstensen, 21. februar 2024 19.08

Kan jeg ha blitt dårlig av godteri som "kan inneholde spor av gluten"?

Jeg lurer på om colagodteri innholdet gluten, og om det er trygt å spise? Spiste nylig en del av disse, og det sto "kan inneholde spor av". Det skal vel ikke være farlig? Jeg ble skikkelig dårlig av det og fikk diare i etterkant. Kan det ha ...

Jeg lurer på om colagodteri innholdet gluten, og om det er trygt å spise? Spiste nylig en del av disse, og det sto "kan inneholde spor av". Det skal vel ikke være farlig? Jeg ble skikkelig dårlig av det og fikk diare i etterkant. Kan det ha vært på grunn av colagodteriet jeg spiste?

Anna, 14. februar 2024 13:43

"Kan inneholde spor av" er en merkeordning som opplyser om at produktet ikke inneholder glutenholdige ingredienser, men kan ha blitt forurenset under produksjon. Vi anser slike produkter for å være glutenfrie. I praksis er denne merkeordningen både frivillig (du har altså ingen større garanti for å slippe potensielle spormengder dersom det ikke står "kan inneholde spor av"), og brukt mer som en juridisk ansvarsfraskrivelse. Du kan dermed helt trygt spise colagodteriet, og det var nok ikke gluten du ble dårlig av denne gangen. Husk at det er mye annet i mat man kan reagere på, som bakterier og sopp (mugg). Det er man ikke immun mot med cøliaki. 

Lise Friis Pedersen, 14. februar 2024 18.00

Kan man bruke hudkremer med hveteprotein eller hveteolje, eventuelt oljer og uttrekk fra rug og bygg dersom man har cøliaki eller glutenallergi? 

Kan man bruke hudkremer med hveteprotein eller hveteolje, eventuelt oljer og uttrekk fra rug og bygg dersom man har cøliaki eller glutenallergi?  ...

Kan man bruke hudkremer med hveteprotein eller hveteolje, eventuelt oljer og uttrekk fra rug og bygg dersom man har cøliaki eller glutenallergi? 

Lioness, 31. januar 2024 03:21

Ved cøliaki kan du trygt bruke disse produktene fordi det er gliadinproteinene i hvete du reagerer på, og proteinene må endres for at du skal reagere på dem. Slik endring skjer i tarmen. 

Trond S. Halstensen, 31. januar 2024 18.58

Kan jeg spise maltekstrakt av bygg?

Hei, Jeg har hatt cøliaki en del år nå og skjønner at «hvetemel» naturligvis skal unngås. Men jeg har aldri blitt helt klok på f.eks. «maltekstrakt av bygg» etc., som i "Go'morgen Yogurt". Har unngått det frem til n&ar...

Hei, Jeg har hatt cøliaki en del år nå og skjønner at «hvetemel» naturligvis skal unngås. Men jeg har aldri blitt helt klok på f.eks. «maltekstrakt av bygg» etc., som i "Go'morgen Yogurt". Har unngått det frem til nå, men tenkte det gikk an å spørre. Er det ok å spise eller ikke?

CSC, 31. januar 2024 10:29

Maltekstrakt av bygg er en sirup av maltsukker. Siden bygg inneholder gluten, inneholder også maltekstrakt gluten. I teorien vil det imidlertid være stor forskjell på hvor mye gluten det er i sluttproduktet (for eksempel yoghurten), ut ifra hvor ingrediensen "maltekstrakt av bygg" befinner seg på ingredienslisten. I yoghurten du nevner vil det nok ikke være mye gluten igjen fra maltekstraktet, men det vil uansett være flere kilder til gluten i produktet i form av andre ingredienser i müslien (havregryn, rugflak, hveteflak). I andre produkter uten andre kilder til gluten enn "maltekstrakt av bygg" er det lurt å vurdere ingredienslista, samt ta kontakt med produsenten og forhøre seg om gluteninnholdet. Ofte vil innholdet være så lavt at det går fint å spise i små mengder, i blant. Vi anbefaler imidlertid å utvise varsomhet, og skaffe seg god informasjon før man velger å spise slike produkter. I GlutenFRI nr. 2-2023 skrev vi en sak om en pågående forskningsstudie på nettopp bygg og reaksjon på immunforsvaret. Kanskje resultatene fra denne studien (når de kommer) vil bidra til ny kunnskap om toleranse for bygg ved cøliaki. 

Lise Friis Pedersen, 31. januar 2024 18.00

Er sandeltremel glutenfritt?

Til den det måtte angå, er sandeltremel glutenfritt?  ...

Til den det måtte angå, er sandeltremel glutenfritt? 

Arne, 29. januar 2024 20:54

Sandeltre (sandalwood på engelsk) er et tre med sterk duft, som derfor brukes mye i parfyme og hudpleie. Det brukes også som krydder, matfarge og i terapeutiske midler. Mel/pulver av sandeltre er glutenfritt. 

Lise Friis Pedersen, 31. januar 2024 18.00

Er dere kjent med Frifor app, og er den god til å angi glutenfrie matvarer?

Hei, er dere kjent med Frifor app, og er den god til å angi glutenfrie matvarer? ...

Hei, er dere kjent med Frifor app, og er den god til å angi glutenfrie matvarer?

REG, 24. januar 2024 17:42

NCF har tidligere skrevet en artikkel om utviklerne av Frifor appen. Prinsippet er at man skanner strekkoden på et produkt for å få opp informasjon om innholdet av aktuelle allergener man er interessert i. Appen er betalingsbasert med måneds- eller årsabonnement. Siden glutenholdige kornsorter er en av de 14 merkepliktige allergenene, vil appen inneholde informasjon om gluteninnhold i ulike produkter. En annen app som fungerer på omtrent tilsvarende måte er CanEat appen. 

Lise Friis Pedersen, 24. januar 2024 18.00

Merking av produkter

Hei! Datteren vår har cøiaki. Jeg lurer på om datteren vår kun kan spise det som er merket med "kan inneholde" eller om hun også kan spise det som det står "kan inneholde" Blir litt forvirret 😅 hva er forskjellen? ...

Hei! Datteren vår har cøiaki. Jeg lurer på om datteren vår kun kan spise det som er merket med "kan inneholde" eller om hun også kan spise det som det står "kan inneholde" Blir litt forvirret 😅 hva er forskjellen?

May, 08. desember 2023 20:23

Det er ingen forskjell, det er bare ulik ordlyd. De fleste med cøliaki tåler mat merket "kan inneholde" eller "kan inneholde spor av". Forskning viser at det egentlig ikke er noe forskjell på matvarer med spormerking kontra matvarere uten spormerking. Spormerking blir ofte brukt for sikkerhets skyld og noen ganger for at produsentene skal ha ryggen fri. 

Lise Friis Pedersen, 13. desember 2023 18.00

Er vanlig havregryn glutenfritt?

Jeg leser på deres hjemmeside at dere anbefaler glutenfrie havregryn for personer med cøliaki, pga. mulig forurensning fra glutenholdige produkter gjennom produksjonsprosessen. Samtidig er ikke pakkene med havregryn merket "kan inneholde spor av gluten". Betyr ikke det da at p...

Jeg leser på deres hjemmeside at dere anbefaler glutenfrie havregryn for personer med cøliaki, pga. mulig forurensning fra glutenholdige produkter gjennom produksjonsprosessen. Samtidig er ikke pakkene med havregryn merket "kan inneholde spor av gluten". Betyr ikke det da at produktet inneholder under 20 ppm gluten, og dermed per definisjon er glutenfritt? Har en tenåringssønn med cøliaki som spiser mye havregryn :)

Inger N., 11. november 2023 09:24

Utfordringen med å bruke vanlige havregryn er at man ikke vet hvilke produksjonsenheter (batcher) som kan være forurenset. De fleste pakkene er nok helt greie, men noen kan være mye forurenset og så lenge man ikke vet er det vanskelig å anbefale vanlige havregryn.

Lise Friis Pedersen, 15. november 2023 18.00

I hvilken grad kan jeg stole på at maten på spisesteder er glutenfri?

I hvilken grad kan jeg stole på at retter merket glutenfritt i menyen på restauranter og kantiner og hoteller er helt glutenfrie hvis det ikke er tid til å spørre kokken på forhånd før man kommer? ...

I hvilken grad kan jeg stole på at retter merket glutenfritt i menyen på restauranter og kantiner og hoteller er helt glutenfrie hvis det ikke er tid til å spørre kokken på forhånd før man kommer?

Bjørne, 31. oktober 2023 21:33

I de aller fleste tilfeller kan du stole på at rettene som er merket glutenfritt er trygge. Selvfølgelig kan det skje menneskelige feil på kjøkkenet, men det skjer heldigvis ikke så ofte.

Lise Friis Pedersen, 01. november 2023 18.00

Hvorfor merkes øl forskjellig?

Jeg drikker av og til glutenfri Daura Damm øl kjøpt på Vinmonopolet. På flasken står det at dette ølet er under 3 PPM. På andre glutenfrie øl på Vinmonopolet og i dagligvarebutikker står det under 20 PPM. Hva er årsaken til dette?...

Jeg drikker av og til glutenfri Daura Damm øl kjøpt på Vinmonopolet. På flasken står det at dette ølet er under 3 PPM. På andre glutenfrie øl på Vinmonopolet og i dagligvarebutikker står det under 20 PPM. Hva er årsaken til dette? Er det bare ulikt testutstyr? At noen har utstyr som måler helt ned til under 3 PPM, og andre har bare utstyr som målet ned til under 20 PPM? Går ut i fra at det er samme enzym o.l som brukes til framstilling av alle glutenfrie øl. Har du en forklaring?

Glutenfritt øl, 06. oktober 2023 14:02

Takk for tipset. Man (WHO sin Codex allimentarius og EU) har valgt grensen: mindre enn 20ppm (part per million = mindre enn 20mg gluten pr liter/kg vare) som den praktiske grensen for varer som skal selges til cøliakere som glutenfrie. De ulike testsystemene kommer med lavere verdier (tall) men de ansees ikke for å være robuste nok, så man angir nivået som <20ppm (selvom det er 0ppm). I kompleks mat som er varmebehandlet kan det være teknisk vanskelig å stabilt kunne identifisere så små mengder og kvantifisere de riktig. Det har heller ingen påvist negativ effekt om man konsumere mat som faktisk inneholdet 19ppm gluten. Italienske studier undersøkte hvordan tarmen reagerte dersom all mat man spiste inneholdt 100ppm (den andre grensen man har), og etter en stund var det tegn til at tarmen hos 7/10 unge gutter begynte å reagere på disse mengdene. Det at det er merket <3ppm på en ølflaske og < 20ppm på en annen flaske med med glutenfritt øl,  betyr ikke at den ene flasken inneholder mer gluten enn den andre. Merkereglene i Norge er også såpass strenge at jeg tviler på at det er lov til å merke glutenfrie produkter med noe annet enn <20ppm gluten, som er den fastlagte grensen for glutenfritt. (Litt som at sørlandschips ikke kunne merke posene sine "ikke tilsatt sukker" da ikke noe potetgull er tilsatt sukker). 

Trond S. Halstensen, 11. oktober 2023 18.05

Er det noen vitenskapelig grunn til ikke å spise varer som "kan inneholde spor av" gluten?

Hei! Er det noen vitenskapelig påvist grunn til ikke å spise varer som "kan inneholde spor av" gluten? Viser til studie publisert tidligere i år som ikke fant noen forskjell mellom varer som kan inneholde spor av og vanlige glutenfrie varer (med unntak av noen danske kake...

Hei! Er det noen vitenskapelig påvist grunn til ikke å spise varer som "kan inneholde spor av" gluten? Viser til studie publisert tidligere i år som ikke fant noen forskjell mellom varer som kan inneholde spor av og vanlige glutenfrie varer (med unntak av noen danske kaker). Når datteren vår bruker lang tid på å få normale anti-ttg-verdier er det så vidt vi kan skjønne av denne studien ingen grunn til å kutte ut varer som er merket med "kan inneholde spor av"?

Cøliaki-mor, 26. september 2023 17:35

Kan inneholde spor av oppfatter vi som primært å være et juridisk beskyttelsesutsagn for å slippe å "komme i heisen". Få slike produkter inneholder faktisk spor av gluten, men noen har det, slik som Freia sjokolade hadde det, fordi man produserte glutenholdige produkter i samme produksjonslokaler. Men de testet og det var mellom 40-80 ppm gluten, som fortsatt er love å selge til cøliakere som glutenredusert mat. Det at det tar tid å bli normalisert behøver ikke bety at man får i seg gluten, da immunsystemet har hukommelse og det tar tid (flere år) å nedregulere den cøliakiske immunrespons, særlig dersom man var veldig syk på diagnosesetidspunktet. Det er derfor ingen grunn til å kutte ut produkter som er merket "kan inneholde spor av".

Trond S. Halstensen, 27. september 2023 19.07

Er det krav til hvordan deteksjonen av gluten gjøres i øl?

Er det krav til hvordan deteksjonen av gluten gjøres i øl? Må man bruke et eksternt laboratorie eller kan man kjøpe utstyr til dette og selv gjøre målinger? Må hver eneste produksjon (batch) måles for gluten eller holder det med stikkprøver?...

Er det krav til hvordan deteksjonen av gluten gjøres i øl? Må man bruke et eksternt laboratorie eller kan man kjøpe utstyr til dette og selv gjøre målinger? Må hver eneste produksjon (batch) måles for gluten eller holder det med stikkprøver?

Bavijahn, 08. september 2023 09:56

Hvis man skal benytte merket Crossed Grain er det visse krav som må oppfylles. Blant annet kreves det skal man benytte et eksternt laboratorium for å teste produktet og produksjonslinjen i henhold til internasjonal standard. Produserer man øl til eget forbruk er ikke dette nødvendig. Da kan man benytte eget utstyr og gjøre egne målinger.

Lise Friis Pedersen, 13. september 2023 18.00

Hva menes egentlig med

Hva menes egentlig med "spor av"? En brødsmule med gluten er mye gluten. Spor av har jeg skjønt er om det har blitt lagd mat med gluten i samme lokale, men hva er det som gir spor av? Er det melstøv? Og jeg vet "spor av" ikke nødvendigvis betyr at det ...

Hva menes egentlig med "spor av"? En brødsmule med gluten er mye gluten. Spor av har jeg skjønt er om det har blitt lagd mat med gluten i samme lokale, men hva er det som gir spor av? Er det melstøv? Og jeg vet "spor av" ikke nødvendigvis betyr at det er noe gluten i det hele tatt, men kan være. Bare lurer på hva det er som gir så lite ppm, når en brødsmule er mye... Hva slags forurensning er det da snakk om?

Sporav, 04. august 2023 11:00

Godt spørsmål som det nok er litt vanskelig å svare eksakt på. "Kan inneholde spor av" oppfatter vi som en juridisk beskyttelseformulering for å forhindre rettslige skritt (tenk USA) dersom det skulle ha kommet noe inn i produksjonsprosessen. Det er også riktig at de fleste prdukter som er merket slik ikke har noe spor av gluten i seg. Freia merker sin sjokolade på denne måten da de produserer kjekssjokolade i samme lokaler som annen sjokolade. De målte og fant mellom 50-80 ppm gluten (50-80 mg gluten pr kg produkt), altså mer enn 20 ppm, som er grensen for å kunne kalle et produkt for glutenfritt, men lavere enn den "lav-gluten" grensen man kan merke mat til cølikere med (skal da være <100 ppm), så for de fleste er også slik mat OK i begrensete mengder. Dersom all mat inneholder 100 ppm gluten, så fant man tegn til at tarmen reagerte på slik kost etter ca. 3 uker. Så alt dreier seg om mengder. For de fleste utgjør ikke disse "kan-inneholde-spor-av-nivåene" noe problem.

Trond S. Halstensen, 09. august 2023 19.47

Kan jeg bruke disse meltypene i bakst?

Hei. I innvandrerbutikker selges det ulike typer mel som for eksempel cassavamel, kikertmel, rismel osv. Det skal jo ikke inneholde gluten, men kan kanskje ha spor av gluten dersom melet er malt samme sted hvor man maler hvetemel? Tenker dere at det er ok å bruke slikt mel i bakst til ei jente...

Hei. I innvandrerbutikker selges det ulike typer mel som for eksempel cassavamel, kikertmel, rismel osv. Det skal jo ikke inneholde gluten, men kan kanskje ha spor av gluten dersom melet er malt samme sted hvor man maler hvetemel? Tenker dere at det er ok å bruke slikt mel i bakst til ei jente på 6 år med glutenallergi? På pakningen står det 100 % rismel for eksempel eller 100 % kikertmel. Stemmer det at man i Sverige anser de fleste soyasauser som glutenfrie ettersom innholdet av gluten er så lavt? Vet dere noe om hvordan det er med søt soyasaus (ketsjap manis)?

Geir, 07. juli 2023 22:05

De fleste alternative meltyper som feks de du nevner er ansett som glutenfrie. I en italiensk undersøkelse av alternative meltyper fant de kun spor av gluten i havre og bokhvete. Grunnen er at disse produseres og videreforedles ofte sammen med glutenholdige kornsorter. Så det er greit å bruke det i glutenfri bakst.

I Sverige er vanlig soyasaus ansett som glutenfri. Dette skjedde etter at det svenske Livsmedelsverket testet en del forskjellige soyasauser og fant at de inneholdt ikke målbare mengder gluten. I Norge har vi gjort en tilsvarende test, og fikk samme resultat som i Sverige, men vi sier at så lenge ikke produsentene er villige til å teste jevnlig kan vi ikke gå god for at alle typer soyasaus og alle produksjons-batcher er glutenfrie til all tid.  

Lise Friis Pedersen, 09. august 2023 18.00

Merking av glutenfri mat

Hei! Jeg ser at noen skriver "kan inneholde spor av gluten" og noen skriver "kan inneholde gluten". Er det noen forskjell på disse to beskrivelsene siden den ene beskrivelsen inneholder ordet "spor" og den andre ikke? Eller er begge regnet som ok for cøliak...

Hei! Jeg ser at noen skriver "kan inneholde spor av gluten" og noen skriver "kan inneholde gluten". Er det noen forskjell på disse to beskrivelsene siden den ene beskrivelsen inneholder ordet "spor" og den andre ikke? Eller er begge regnet som ok for cøliakere å spise?

Vilde, 29. juli 2023 19:37

Det er ingen forskjell på disse to ordlydene, og produktene merket på den ene eller den andre måten er trygge for de aller fleste med cøliaki.

Lise Friis Pedersen, 09. august 2023 18.00

Tåler man spor av gluten?

Hei! Det står på NCF sine sider at de fleste tåler spor av gluten, men en del andre «kilder» på nett sier at tarmen kan bli irritert av spor uten at en selv merker noe, og at dette vil kunne aktivere immunforsvaret og potensielt være skadelig på sikt. ...

Hei! Det står på NCF sine sider at de fleste tåler spor av gluten, men en del andre «kilder» på nett sier at tarmen kan bli irritert av spor uten at en selv merker noe, og at dette vil kunne aktivere immunforsvaret og potensielt være skadelig på sikt. Hva er riktig her?

Christian, 05. juli 2023 18:39

Prinsippielt er det riktig at selv små mengder gluten (spor av) vil gi immunologisk reaksjon. Men dersom man ser på forskningen over hvordan det gikk med de cøliakerene som fikk diagnosen før 12 års alder og som hadde den gamle gluten-grensen på 200 ppm i produkter som var gjort glutenfrie (i praksis betydde det at brødene kunne inneholde 100 ppm gliadin/kg ferdig produkt, tilsvarende den grensen som i dag heter lav-gluten) så var det ingen oversykelighet av annen sykdom ettersom de ble eldre (svenske undersøkelser med cøliakere fra 1974 og fremover). Det er tiden man er udiagnostisert og cøliakisyk som øker risikoen for annen sykdom (som kreft i lymfesystemet). I den ideelle verden burde alle cøliakere kun spise det som er naturlig fritt for gluten eller garantert glutenfritt, men siden vi  lever i den virkelige verden og må "veie risikoen" det å spise noe som kan inneholde spor av gluten (stort sett under 100 ppm der man har målt) og om dette faktisk gir symptomer eller økt risiko for annen sykdom, mot at livet som cøliaker skal leves så ukomplisert (mhp cøliakien) som mulig og ikke være forbundet med kost-indusert økt risiko for akutte plager eller annen sykdom, så bør man ikke unngå enkeltmatvarer bare fordi produsenten ønsker å beskytte seg mot juridiske konsekvenser om det faktisk mot formodning skulle kommet noe glutenstøv over i varen. Er man spesielt bekymret og det plager en dersom man spiser noe man ikke vet er 100% glutenfritt, så må man bare ta konsekvensene av det, og holde seg til produkter som er garantert glutenfrie og/eller produkter som er naturlig glutenfrie. Det er som oftest helt andre utfordringer man som glutenfri cøliaker møter i hverdagen, særlig resturantbesøk hvor personalet tar litt lett på dette med glutenfrie produkter (så man får i seg gluten). Det å øke produktspekteret for en cøliaker ved å inkludere produkter som er merker "kan inneholde spor av gluten" (men som i praksis ikke gjør det), tror jeg gjør hverdagen enklere og livet bedre når man lever glutenfritt.

Trond S. Halstensen, 05. juli 2023 20.00

Bør hun unngå mat som kan inneholde spor av gluten?

Hei. Min datter fikk diagnosen cøliaki i januar. Med antivevsglutasjon igA på >128. Etter dette har hun spist glutenfritt, men spist mat som kan inneholde spor av gluten og hvetestivelse. Barnelegen sier vi bør kutte ut kan inneholde spor av gluten og hvetestivelse siden det p...

Hei. Min datter fikk diagnosen cøliaki i januar. Med antivevsglutasjon igA på >128. Etter dette har hun spist glutenfritt, men spist mat som kan inneholde spor av gluten og hvetestivelse. Barnelegen sier vi bør kutte ut kan inneholde spor av gluten og hvetestivelse siden det på 4 mnd prøvene «bare» har gått ned til 47. Er dette riktig? Jeg har inntrykk av at barnelegen kan veldig lite om cøliaki. Jeg forventet jo at prøvene skulle bruke lengre tid på å gå ned, og syntes fra >128 til 47 på 4 mnd var bra.

Marita, 23. mai 2023 13:36

Jeg er nok litt enig med deg, det tar tid å få ned et IgA-TG2 antistoffnivå fra >128 U/ml (immunsystemet har hukommelse), og ned til 47 U/ml på 4 mnd er helt innafor, dette går den rette veien. Det er helt andre utfordringer å ha cøliaki enn å måtte holde seg unna all mat som for sikkerhets skyld er merket "kan inneholde spor av". Dersom dette ikke er kommet ned på 1-2 år og hun er plaget, så kan dere vurdere å kutte ut noe slik mat, særlig mat som man vet faktisk kan inneholde spor av gluten (Freia skjokolade er merket slik, og de har testet og har da typisk funnet 40-80 ppm gluten. Selv om dette er over den glutenfrie grensen (20ppm)), så er det under den lav-gluten grensen (100ppm) som Codex alimentarius (internasjonal organisasjon for matmerking) har satt for mat som markedsføres til cøliakere (men da merket som lav-gluten og ikke glutenfritt). Men dersom all mat inneholder 100ppm gluten så har italienske forskere vist at de fleste cøliakere fikk tegn på at tarmen reagerte (økning av hvite blodceller i tynntarmens overflate-cellelag), så man bør primært holde seg til den glutenfrie maten, og det inkluderer nå mat med (glutenfri) hvetestivelse.  

Trond S. Halstensen, 24. mai 2023 19.11

Kan jeg som har cøliaki bruke økologisk amarantmel?

Hei, Kan jeg som har cøliaki bruke økologisk amarant mel? På pakken står det at det kan inneholde gluten. ...

Hei, Kan jeg som har cøliaki bruke økologisk amarant mel? På pakken står det at det kan inneholde gluten.

Linn, 18. april 2023 11:43

Undersøkelser viser at produkter merket "spor av" er helt greit for de aller fleste med cøliaki. Det er stort sett alltid mindre enn 20 ppm i disse produktene, og mange produkter er unødvendig merket. Husk også at det er glutenmengden i det ferdige produktet som teller, og siden amaranten kun er en av ingrediensene i f.eks. et brød, vil et eventuelt spor bli enda mindre fortynnet i sluttproduktet.

Lise Friis Pedersen, 19. april 2023 18.00

Hva er forskjell på "kan inneholde spor av gluten" og "kan inneholde spor av hvete"?

Har hatt cøliaki en stund nå, men ser matvarer merket med "kan inneholde spor av gluten" og "kan inneholde spor av hvete". Hva er egentlig forskjellen mellom disse to? ...

Har hatt cøliaki en stund nå, men ser matvarer merket med "kan inneholde spor av gluten" og "kan inneholde spor av hvete". Hva er egentlig forskjellen mellom disse to?

Tarjei, 07. april 2023 19:38

Slik jeg tolker det så er forskjellen på merkingene "spor av gluten" og spor av hvete" at "spor av gluten" gjelder alle de glutenholdige kornsortene, mens "spor av hvete" gjelder kun hvete (som jo inneholder gluten og som forsåvidt også kunne vært merket spor av gluten). Denne spormerkingen er jo også beregnet på de som ikke tåler hvete (hveteallergikere) og som kanskje tåler noen av de andre glutenholdige kornsortene, men for en med cøliaki vil det ikke spille noen rolle. 

Lise Friis Pedersen, 12. april 2023 18.00