Arkiv

Resultat: Merking (23) viser 1 - 20

Er det krav til hvordan deteksjonen av gluten gjøres i øl?

Er det krav til hvordan deteksjonen av gluten gjøres i øl? Må man bruke et eksternt laboratorie eller kan man kjøpe utstyr til dette og selv gjøre målinger? Må hver eneste produksjon (batch) måles for gluten eller holder det med stikkprøver?...

Er det krav til hvordan deteksjonen av gluten gjøres i øl? Må man bruke et eksternt laboratorie eller kan man kjøpe utstyr til dette og selv gjøre målinger? Må hver eneste produksjon (batch) måles for gluten eller holder det med stikkprøver?

Bavijahn, 08. september 2023 09:56

Hvis man skal benytte merket Crossed Grain er det visse krav som må oppfylles. Blant annet kreves det skal man benytte et eksternt laboratorium for å teste produktet og produksjonslinjen i henhold til internasjonal standard. Produserer man øl til eget forbruk er ikke dette nødvendig. Da kan man benytte eget utstyr og gjøre egne målinger.

Lise Friis Pedersen, 13. september 2023 18.00

Hva menes egentlig med

Hva menes egentlig med "spor av"? En brødsmule med gluten er mye gluten. Spor av har jeg skjønt er om det har blitt lagd mat med gluten i samme lokale, men hva er det som gir spor av? Er det melstøv? Og jeg vet "spor av" ikke nødvendigvis betyr at det ...

Hva menes egentlig med "spor av"? En brødsmule med gluten er mye gluten. Spor av har jeg skjønt er om det har blitt lagd mat med gluten i samme lokale, men hva er det som gir spor av? Er det melstøv? Og jeg vet "spor av" ikke nødvendigvis betyr at det er noe gluten i det hele tatt, men kan være. Bare lurer på hva det er som gir så lite ppm, når en brødsmule er mye... Hva slags forurensning er det da snakk om?

Sporav, 04. august 2023 11:00

Godt spørsmål som det nok er litt vanskelig å svare eksakt på. "Kan inneholde spor av" oppfatter vi som en juridisk beskyttelseformulering for å forhindre rettslige skritt (tenk USA) dersom det skulle ha kommet noe inn i produksjonsprosessen. Det er også riktig at de fleste prdukter som er merket slik ikke har noe spor av gluten i seg. Freia merker sin sjokolade på denne måten da de produserer kjekssjokolade i samme lokaler som annen sjokolade. De målte og fant mellom 50-80 ppm gluten (50-80 mg gluten pr kg produkt), altså mer enn 20 ppm, som er grensen for å kunne kalle et produkt for glutenfritt, men lavere enn den "lav-gluten" grensen man kan merke mat til cølikere med (skal da være <100 ppm), så for de fleste er også slik mat OK i begrensete mengder. Dersom all mat inneholder 100 ppm gluten, så fant man tegn til at tarmen reagerte på slik kost etter ca. 3 uker. Så alt dreier seg om mengder. For de fleste utgjør ikke disse "kan-inneholde-spor-av-nivåene" noe problem.

Trond S. Halstensen, 09. august 2023 19.47

Kan jeg bruke disse meltypene i bakst?

Hei. I innvandrerbutikker selges det ulike typer mel som for eksempel cassavamel, kikertmel, rismel osv. Det skal jo ikke inneholde gluten, men kan kanskje ha spor av gluten dersom melet er malt samme sted hvor man maler hvetemel? Tenker dere at det er ok å bruke slikt mel i bakst til ei jente...

Hei. I innvandrerbutikker selges det ulike typer mel som for eksempel cassavamel, kikertmel, rismel osv. Det skal jo ikke inneholde gluten, men kan kanskje ha spor av gluten dersom melet er malt samme sted hvor man maler hvetemel? Tenker dere at det er ok å bruke slikt mel i bakst til ei jente på 6 år med glutenallergi? På pakningen står det 100 % rismel for eksempel eller 100 % kikertmel. Stemmer det at man i Sverige anser de fleste soyasauser som glutenfrie ettersom innholdet av gluten er så lavt? Vet dere noe om hvordan det er med søt soyasaus (ketsjap manis)?

Geir, 07. juli 2023 22:05

De fleste alternative meltyper som feks de du nevner er ansett som glutenfrie. I en italiensk undersøkelse av alternative meltyper fant de kun spor av gluten i havre og bokhvete. Grunnen er at disse produseres og videreforedles ofte sammen med glutenholdige kornsorter. Så det er greit å bruke det i glutenfri bakst.

I Sverige er vanlig soyasaus ansett som glutenfri. Dette skjedde etter at det svenske Livsmedelsverket testet en del forskjellige soyasauser og fant at de inneholdt ikke målbare mengder gluten. I Norge har vi gjort en tilsvarende test, og fikk samme resultat som i Sverige, men vi sier at så lenge ikke produsentene er villige til å teste jevnlig kan vi ikke gå god for at alle typer soyasaus og alle produksjons-batcher er glutenfrie til all tid.  

Lise Friis Pedersen, 09. august 2023 18.00

Merking av glutenfri mat

Hei! Jeg ser at noen skriver "kan inneholde spor av gluten" og noen skriver "kan inneholde gluten". Er det noen forskjell på disse to beskrivelsene siden den ene beskrivelsen inneholder ordet "spor" og den andre ikke? Eller er begge regnet som ok for cøliak...

Hei! Jeg ser at noen skriver "kan inneholde spor av gluten" og noen skriver "kan inneholde gluten". Er det noen forskjell på disse to beskrivelsene siden den ene beskrivelsen inneholder ordet "spor" og den andre ikke? Eller er begge regnet som ok for cøliakere å spise?

Vilde, 29. juli 2023 19:37

Det er ingen forskjell på disse to ordlydene, og produktene merket på den ene eller den andre måten er trygge for de aller fleste med cøliaki.

Lise Friis Pedersen, 09. august 2023 18.00

Tåler man spor av gluten?

Hei! Det står på NCF sine sider at de fleste tåler spor av gluten, men en del andre «kilder» på nett sier at tarmen kan bli irritert av spor uten at en selv merker noe, og at dette vil kunne aktivere immunforsvaret og potensielt være skadelig på sikt. ...

Hei! Det står på NCF sine sider at de fleste tåler spor av gluten, men en del andre «kilder» på nett sier at tarmen kan bli irritert av spor uten at en selv merker noe, og at dette vil kunne aktivere immunforsvaret og potensielt være skadelig på sikt. Hva er riktig her?

Christian, 05. juli 2023 18:39

Prinsippielt er det riktig at selv små mengder gluten (spor av) vil gi immunologisk reaksjon. Men dersom man ser på forskningen over hvordan det gikk med de cøliakerene som fikk diagnosen før 12 års alder og som hadde den gamle gluten-grensen på 200 ppm i produkter som var gjort glutenfrie (i praksis betydde det at brødene kunne inneholde 100 ppm gliadin/kg ferdig produkt, tilsvarende den grensen som i dag heter lav-gluten) så var det ingen oversykelighet av annen sykdom ettersom de ble eldre (svenske undersøkelser med cøliakere fra 1974 og fremover). Det er tiden man er udiagnostisert og cøliakisyk som øker risikoen for annen sykdom (som kreft i lymfesystemet). I den ideelle verden burde alle cøliakere kun spise det som er naturlig fritt for gluten eller garantert glutenfritt, men siden vi  lever i den virkelige verden og må "veie risikoen" det å spise noe som kan inneholde spor av gluten (stort sett under 100 ppm der man har målt) og om dette faktisk gir symptomer eller økt risiko for annen sykdom, mot at livet som cøliaker skal leves så ukomplisert (mhp cøliakien) som mulig og ikke være forbundet med kost-indusert økt risiko for akutte plager eller annen sykdom, så bør man ikke unngå enkeltmatvarer bare fordi produsenten ønsker å beskytte seg mot juridiske konsekvenser om det faktisk mot formodning skulle kommet noe glutenstøv over i varen. Er man spesielt bekymret og det plager en dersom man spiser noe man ikke vet er 100% glutenfritt, så må man bare ta konsekvensene av det, og holde seg til produkter som er garantert glutenfrie og/eller produkter som er naturlig glutenfrie. Det er som oftest helt andre utfordringer man som glutenfri cøliaker møter i hverdagen, særlig resturantbesøk hvor personalet tar litt lett på dette med glutenfrie produkter (så man får i seg gluten). Det å øke produktspekteret for en cøliaker ved å inkludere produkter som er merker "kan inneholde spor av gluten" (men som i praksis ikke gjør det), tror jeg gjør hverdagen enklere og livet bedre når man lever glutenfritt.

Trond S. Halstensen, 05. juli 2023 20.00

Bør hun unngå mat som kan inneholde spor av gluten?

Hei. Min datter fikk diagnosen cøliaki i januar. Med antivevsglutasjon igA på >128. Etter dette har hun spist glutenfritt, men spist mat som kan inneholde spor av gluten og hvetestivelse. Barnelegen sier vi bør kutte ut kan inneholde spor av gluten og hvetestivelse siden det p...

Hei. Min datter fikk diagnosen cøliaki i januar. Med antivevsglutasjon igA på >128. Etter dette har hun spist glutenfritt, men spist mat som kan inneholde spor av gluten og hvetestivelse. Barnelegen sier vi bør kutte ut kan inneholde spor av gluten og hvetestivelse siden det på 4 mnd prøvene «bare» har gått ned til 47. Er dette riktig? Jeg har inntrykk av at barnelegen kan veldig lite om cøliaki. Jeg forventet jo at prøvene skulle bruke lengre tid på å gå ned, og syntes fra >128 til 47 på 4 mnd var bra.

Marita, 23. mai 2023 13:36

Jeg er nok litt enig med deg, det tar tid å få ned et IgA-TG2 antistoffnivå fra >128 U/ml (immunsystemet har hukommelse), og ned til 47 U/ml på 4 mnd er helt innafor, dette går den rette veien. Det er helt andre utfordringer å ha cøliaki enn å måtte holde seg unna all mat som for sikkerhets skyld er merket "kan inneholde spor av". Dersom dette ikke er kommet ned på 1-2 år og hun er plaget, så kan dere vurdere å kutte ut noe slik mat, særlig mat som man vet faktisk kan inneholde spor av gluten (Freia skjokolade er merket slik, og de har testet og har da typisk funnet 40-80 ppm gluten. Selv om dette er over den glutenfrie grensen (20ppm)), så er det under den lav-gluten grensen (100ppm) som Codex alimentarius (internasjonal organisasjon for matmerking) har satt for mat som markedsføres til cøliakere (men da merket som lav-gluten og ikke glutenfritt). Men dersom all mat inneholder 100ppm gluten så har italienske forskere vist at de fleste cøliakere fikk tegn på at tarmen reagerte (økning av hvite blodceller i tynntarmens overflate-cellelag), så man bør primært holde seg til den glutenfrie maten, og det inkluderer nå mat med (glutenfri) hvetestivelse.  

Trond S. Halstensen, 24. mai 2023 19.11

Kan jeg som har cøliaki bruke økologisk amarantmel?

Hei, Kan jeg som har cøliaki bruke økologisk amarant mel? På pakken står det at det kan inneholde gluten. ...

Hei, Kan jeg som har cøliaki bruke økologisk amarant mel? På pakken står det at det kan inneholde gluten.

Linn, 18. april 2023 11:43

Undersøkelser viser at produkter merket "spor av" er helt greit for de aller fleste med cøliaki. Det er stort sett alltid mindre enn 20 ppm i disse produktene, og mange produkter er unødvendig merket. Husk også at det er glutenmengden i det ferdige produktet som teller, og siden amaranten kun er en av ingrediensene i f.eks. et brød, vil et eventuelt spor bli enda mindre fortynnet i sluttproduktet.

Lise Friis Pedersen, 19. april 2023 18.00

Hva er forskjell på "kan inneholde spor av gluten" og "kan inneholde spor av hvete"?

Har hatt cøliaki en stund nå, men ser matvarer merket med "kan inneholde spor av gluten" og "kan inneholde spor av hvete". Hva er egentlig forskjellen mellom disse to? ...

Har hatt cøliaki en stund nå, men ser matvarer merket med "kan inneholde spor av gluten" og "kan inneholde spor av hvete". Hva er egentlig forskjellen mellom disse to?

Tarjei, 07. april 2023 19:38

Slik jeg tolker det så er forskjellen på merkingene "spor av gluten" og spor av hvete" at "spor av gluten" gjelder alle de glutenholdige kornsortene, mens "spor av hvete" gjelder kun hvete (som jo inneholder gluten og som forsåvidt også kunne vært merket spor av gluten). Denne spormerkingen er jo også beregnet på de som ikke tåler hvete (hveteallergikere) og som kanskje tåler noen av de andre glutenholdige kornsortene, men for en med cøliaki vil det ikke spille noen rolle. 

Lise Friis Pedersen, 12. april 2023 18.00

Hvorfor må det ikke merkes på produktet når glukosesirup og andre ingredienser er fremstilt av hvete?

I går kl 14 spiste eg en karamell som inneholdt glukosesirup av hvete. Det gikk en time og eg klarte ikke å holde meg våken. Inn og ut av søvn til neste dag. Magevondt og obstipert i dag. Eg spiser bare naturlig glutenfri mat, og dette var et engangstilfelle. Hvorfor må...

I går kl 14 spiste eg en karamell som inneholdt glukosesirup av hvete. Det gikk en time og eg klarte ikke å holde meg våken. Inn og ut av søvn til neste dag. Magevondt og obstipert i dag. Eg spiser bare naturlig glutenfri mat, og dette var et engangstilfelle. Hvorfor må det ikke merkes på produktet når glukosesirup og andre ingredienser er fremstilt av hvete? Dette gjør det jo enda verre å navigere i matproduktene. Eg tåler heller ikke glutenfri hvetestivelse og glutenfri byggmalt. Heller ikke glutenfritt øl. Eg blei skikkelig dårlig og sinnsykt trøtt av en enkelt karamell. Det hadde jo vært mye lettere viss dette måtte merkes på produktene?

Glutenuhell, 22. mars 2023 14:42

Glukosesirup fra hvete oppfattes (er målt å være) som et rent industriprodukt som kun inneholder glukose, og ikke noe proteiner fra hvete. At det var årsaken til din fysiske reaksjon er vanskelig å forstå, rent medisinsk. Man må være åpen for at angsten for hva man spiste gjorde deg søvnløs og ga deg endel plager i etterkant. De som har blind-testet personer som mener de reagerer på enkelt-matvarer har stort sett blitt "skuffet" ved at kun 10% av de som selv mener de reagerer, reagerte på den angjeldende matvaren når de ikke visste hva de spiste. Vi mennesker er veldig flinke til å tolke hendelser inn i et mønster med årsak-virkning, men det er ikke alltid slik vi tror det er. Det var ved dobbelt blindtesting vi, og andre kunne vise at de som mente de hadde ikke-cøliakisk glutensensitivitet, ikke reagerte på gluten, men på noe annet i hveten, slik som de ikke-absorberbare FODMAP karbohydratene (Fruktaner) som derved ga en IBS-liknende reaksjon.  

Trond S. Halstensen, 22. mars 2023 19.56

Hvilke av Oatlys produkter kan jeg benytte?

Hei Jeg spurte Oatly om deres produkter. De sier at alle deres produkter inneholder under 100 ppm. Jeg klarer ikke helt å regne ut hva det vil si. Slik jeg forstår er 1-2 glass melk ok. Innebærer det at jeg kan anvende samme mengde (ca. 3 dl) totalt av alle varer, eller burde jeg h...

Hei Jeg spurte Oatly om deres produkter. De sier at alle deres produkter inneholder under 100 ppm. Jeg klarer ikke helt å regne ut hva det vil si. Slik jeg forstår er 1-2 glass melk ok. Innebærer det at jeg kan anvende samme mengde (ca. 3 dl) totalt av alle varer, eller burde jeg holde meg unna andre produkter enn melk fra Oatly?

Rikk, 25. januar 2023 15:38

Når de svarer på om melken inneholder <100 ppm gluten så svarer de bare på melken. De fleste cøliakere kan konsumere dette. Dersom det ikke er merket kan du ikke gå utifra at alt de lager har samme innhold.

 

 

Trond S. Halstensen, 25. januar 2023 19.20

Er det trygt og spise denne typen havregryn?

Jeg har lest på steel cut havregryn produsert av Den Sorte Havre. De skriver følgende på pakken «havre er naturlig glutenfri, og vi bruker en ren havremølle til kornet vårt». På Meny sine nettsider skriver de «allergener: kan inneholde spor av ...

Jeg har lest på steel cut havregryn produsert av Den Sorte Havre. De skriver følgende på pakken «havre er naturlig glutenfri, og vi bruker en ren havremølle til kornet vårt». På Meny sine nettsider skriver de «allergener: kan inneholde spor av gluten». Andre produkter som inneholder spor av gluten reagerer jeg ikke på og kan spise. Er det trygt og spise denne typen havregryn?

Marte, 19. januar 2023 16:54

Mest sannsynlig er dette produktet greit, spesielt siden de bruker egen mølle til fremstillingen, men så lenge det ikke er testet kan man ikke med 100 % sikkerhet si at det er glutenfritt, og de kan heller ikke benytte Crossed Grain-merket. Synd de ikke tester, for da ville man kunne være helt trygg. 

Lise Friis Pedersen, 25. januar 2023 18.00

Er produkter fra Den Sorte Havre glutenfrie?

Den Sorte Havre, er det glutenfritt? De er ikke sertifisert som glutenfri. Havren i seg selv er jo glutenfri, tør ikke prøve i frykt for å bli dårlig om produktene faktisk ikke er glutenfrie. ...

Den Sorte Havre, er det glutenfritt? De er ikke sertifisert som glutenfri. Havren i seg selv er jo glutenfri, tør ikke prøve i frykt for å bli dårlig om produktene faktisk ikke er glutenfrie.

Marie , 22. januar 2023 12:42

Mest sannsynlig er dette produktet greit, spesielt siden de bruker egen mølle til fremstillingen, men så lenge det ikke er testet kan man ikke med 100 % sikkerhet si at det er glutenfritt, og de kan heller ikke benytte Crossed Grain-merket. Synd de ikke tester, for da ville man kunne være helt trygg.

Lise Friis Pedersen, 25. januar 2023 18.00

Er Møllerens Havrekli trygt å spise?

Er Møllerens Havrekli trygt å spise? Som mangeårig cøliaker har jeg lært at det er trygt å spise produkter som er merket "kan inneholde spor av gluten", og denne teksten står også på dette produktet. Jeg bruker havrekli i hjemmelagde ...

Er Møllerens Havrekli trygt å spise? Som mangeårig cøliaker har jeg lært at det er trygt å spise produkter som er merket "kan inneholde spor av gluten", og denne teksten står også på dette produktet. Jeg bruker havrekli i hjemmelagde knekkebrød og alle andre ingredienser er glutenfrie (frø og glutenfrie havgregryn og mel).

Solgun, 18. januar 2023 14:09

Når det gjelder havreprodukter anbefaler vi at man bruker de som er merket glutenfri. Grunnen er at det er vanskelig å si hvor mye forurenset de er. Så for sikkerhets skyld bør du bruke glutenfri havrekli. På nettbutikken allergikost.no selger de dette av merket Vitabella.

Lise Friis Pedersen, 18. januar 2023 18.00

Min favorittdressing inneholder byggmalteddik, er det trygt å spise?

Min favorittdressing inneholder byggmalteddik, er det trygt å spise? ...

Min favorittdressing inneholder byggmalteddik, er det trygt å spise?

Anders, 18. januar 2023 13:41

Det er vanskelig å si. Det kommer an på gluteninnholdet i byggmalten som er benyttet og hvor mye byggmalt det er i den. Men hvis den er merket glutenholdig så ville jeg ikke tatt sjansen. Du kan jo også ta kontakt med produsenten/importøren for å være helt sikker.

Lise Friis Pedersen, 18. januar 2023 18.00

Er Floradix glutenfri?

Floradix inneholder: Ekstrakt fra hvetekim, men er dette hvetekimolje (som er glutenfri)? Floradix er et mye brukt kosttilskudd. ...

Floradix inneholder: Ekstrakt fra hvetekim, men er dette hvetekimolje (som er glutenfri)? Floradix er et mye brukt kosttilskudd.

Lars J.J., 17. januar 2023 14:50

De ulike typene Floradix jeg fant på nettet inneholdt ikke ekstrakt fra hvetekim, så det er vanskelig for meg å sjekke. Jeg ville tatt kontakt med produsenten/importøren og hørt med dem. Det er det tryggeste. 

Lise Friis Pedersen, 18. januar 2023 18.00

Kan man spise mat som er merket med "kan innholdet gluten"?

Kan man spise mat som er merket med "kan innholdet gluten"? ...

Kan man spise mat som er merket med "kan innholdet gluten"?

Julia, 15. januar 2023 17:08

Begrepet "kan inneholde spor av" er som oftest en juridisk beskyttelsesfrase uten realitet. De vil bare ikke holdes ansvarlig for noe de ikke har kontroll på. Noen bedrifter vet at de kan få glutenforurensning i produksjonen (Freia) og de som har målt har da funnet at det maksimalt er <100ppm som ligger under den grensen man har satt for såkalt lavgluten og egnet til cøliakere.

Det er veldig individuelt hvordan man reagerer på slike små mengder gluten, og de fleste av produktene med slik merking har ikke noe gluten i seg, så vi har betraktet dette som greit å spise for en cøliaker. Men skal man være 100% sikker så må man nesten holde seg til de produktene som garanterer at de er glutenfrie, selvom om det begrenser hva man da kan spise.

Trond S. Halstensen, 18. januar 2023 18.36

Er det glutenfritt øl i Thailand?

Skal snart reise til Thailand og lurer på om noe av det thailandske ølet er glutenfritt? Lurer også på om Fish sauce og Oyster sauce fra Santa Maria er glutenfritt? ...

Skal snart reise til Thailand og lurer på om noe av det thailandske ølet er glutenfritt? Lurer også på om Fish sauce og Oyster sauce fra Santa Maria er glutenfritt?

Sissel, 4. januar 2023 19:05

Vi kjenner ikke til om de har glutenfritt øl i Thailand. I Thailand brygger de jo mesteparten av ølet sitt på ris, men tilsetter også malt (fra bygg). Så gluteninnholdet er jo derfor lavere enn i typisk vestlig øl, men så lenge det ikke er testet, så kan man ikke garantere at det er glutenfritt.

Fish sauce fra Santa Maria er glutenfri. Den inneholder kun ansjosekstrakt, salt, sukker og sitronsyre. Oyster sauce inneholder soyasaus, så den kan vi ikke garantere er glutenfri. 

Lise Friis Pedersen, 11. januar 2023 18.00

Når dere sier at de fleste tåler "spor av hvete", mener dere da symptomer eller at tarmen kan reagere?

Hei. Jeg fikk akkurat påvist cøliaki grad 3c. Har ikke hatt noen symptomer. Har et spørsmål når det gjelder merkingen «kan inneholde spor av hvete». Jeg leser at de fleste med cøliaki kan spise dette, men noen kan reagere på det. Mener dere da...

Hei. Jeg fikk akkurat påvist cøliaki grad 3c. Har ikke hatt noen symptomer. Har et spørsmål når det gjelder merkingen «kan inneholde spor av hvete». Jeg leser at de fleste med cøliaki kan spise dette, men noen kan reagere på det. Mener dere da reagere med symptomer eller at tarmen kan reagere? Siden tarmen min var såpass skadet lurer jeg på om jeg derfor må også unngå «kan inneholde spor av..», eller om det kun er hvis man får fysiske plager av det.

Emilie, 7. desember 2022 19:36

Begrepet er mer et juridisk beskyttelsesbegrep enn en reell situasjon. De som har målt på produkter som faktisk kan inneholde spor av gluten pga. produksjonsprosessen, målte maksimalt 50-100 ppm gluten (Freia og skjokolade), men som oftest er det ingenting. Produsenten vil bare ikke garantere for at prodkutet er uten gluten selv om det ikke er tilsatt noen glutenholdige ingredienser. Siden det gjelder mange produkter, så har vi sagt at for de fleste går dette bra, men er man spesielt følsom eller, som for deg at du er i den første tilhelingsfasen, så bør man holde seg til produkter som er merket glutenfritt eller som er glutenfrie fra naturens side. 

Trond S. Halstensen, 07. desember 2022 19.30

Er det gluten i Baileys salted caramel?

Jeg har kjøpt Baileys salted caramel til jul. På flasken står det ikke noe om gluteninnhold, men på Vinmonopolets sider står det at den inneholder gluten (og laktose). Har spurt hos Vinmonopolet, men de kan ikke svare - og hos Diaego får jeg ikke respons. Whisky ...

Jeg har kjøpt Baileys salted caramel til jul. På flasken står det ikke noe om gluteninnhold, men på Vinmonopolets sider står det at den inneholder gluten (og laktose). Har spurt hos Vinmonopolet, men de kan ikke svare - og hos Diaego får jeg ikke respons. Whisky er jo glutenfri......

Hilde, 1. desember 2022 11:44

Alkoholholdig drikke er ikke pliktig til å ha ingrediensliste på emballasjen, derfor er den ikke merket. Vinmonopolet merker derimot hvis det er allergener i produktene deres. Denne drikken er nok tilsatt malt som smaksforsterker etter destillering, for det er som du sier riktig at whisky er glutenfri. Om drikken er glutenholdig eller ikke (<20 ppm) er vanskelig å si, det kommer an på gluteninnholdet i malten og mengden malt som er brukt. Riktig informasjon om dette får du bare fra produsent importør, så du får spørre de igjen. 

Lise Friis Pedersen, 07. desember 2022 18.00

Merking av glutenfrie produkter

Hvorfor skriver St Olavs hospital at GF hvetestivelse inneholder opp till 99 ppm? Eg har cøliaki og kan ikkje spise brødmat med GF hvetestivelse som en av hovedingrediensene. Antistoffa mine stiger, og eg føler meg skikkelig systemisk syk. Eg trodde at varer som var merket glute...

Hvorfor skriver St Olavs hospital at GF hvetestivelse inneholder opp till 99 ppm? Eg har cøliaki og kan ikkje spise brødmat med GF hvetestivelse som en av hovedingrediensene. Antistoffa mine stiger, og eg føler meg skikkelig systemisk syk. Eg trodde at varer som var merket glutenfri måtte ha under 20 ppm? Sender med linken til det St Olav har om cøliaki: https://stolav.no/Documents/Kliniske-servicefunksjoner/Cøliaki%20og%20glutenfritt%20kosthold-ver2.pdf

Hvetestivelse, 30. november 2022 12:37

Jeg vet ikke hvor de har dette fra, at hvetestivelse brukt i glutenfrie produkter kan inneholde opptil 100 ppm gluten. Hvetestivelsen som brukes i glutenfrie produkter er i dag glutenfrie (<20 ppm), men all hvetestivelse på markedet behøver ikke følge disse strenge kriteriene, så andre produkter som ikke er beregnet til cøliakere og som ikke er merket "glutenfrie" kan godt benytte mindre "ren" hvetetsivelse som da kan inneholde mer enn 20 ppm. I gamle dager var det slik at ingredienser som var gjort glutenfrie ikke måtte inneholde mer enn 200 ppm gluten i tørrstoffet. Ved innføring av de nye testmetodene og glutenfri kravet (20 ppm som praktiske nedre grense), fikk svenskene igjennom at man skulle ha en lav-gluten grense som ble satt til 100 ppm i produkter "as sold to the consumer", altså slik det selges til forbrukeren, inkludert vann i vekta, og siden brød inneholder ca. 50 % vann ble 200 ppm omgjordt til 100 ppm. Men det er litt høyt nivå dersom all mat man spiser inneholder 100 ppm, så de aller fleste tilbydere benytter 20 ppm grensen og tilsetter glutenfri (<20 ppm) hvetestivelse.

Det stod ikke noe navn på foredraget så jeg vet ikke hvem vi skulle hendvendt oss til, men dette punktet i et ellers utmerket foredrag, er nok feil.

Trond S. Halstensen, 30. november 2022 19.12