Arkiv

Resultat: Merking (15)

Hvorfor må det ikke merkes på produktet når glukosesirup og andre ingredienser er fremstilt av hvete?

I går kl 14 spiste eg en karamell som inneholdt glukosesirup av hvete. Det gikk en time og eg klarte ikke å holde meg våken. Inn og ut av søvn til neste dag. Magevondt og obstipert i dag. Eg spiser bare naturlig glutenfri mat, og dette var et engangstilfelle. Hvorfor må...

I går kl 14 spiste eg en karamell som inneholdt glukosesirup av hvete. Det gikk en time og eg klarte ikke å holde meg våken. Inn og ut av søvn til neste dag. Magevondt og obstipert i dag. Eg spiser bare naturlig glutenfri mat, og dette var et engangstilfelle. Hvorfor må det ikke merkes på produktet når glukosesirup og andre ingredienser er fremstilt av hvete? Dette gjør det jo enda verre å navigere i matproduktene. Eg tåler heller ikke glutenfri hvetestivelse og glutenfri byggmalt. Heller ikke glutenfritt øl. Eg blei skikkelig dårlig og sinnsykt trøtt av en enkelt karamell. Det hadde jo vært mye lettere viss dette måtte merkes på produktene?

Glutenuhell, 22. mars 2023 14:42

Glukosesirup fra hvete oppfattes (er målt å være) som et rent industriprodukt som kun inneholder glukose, og ikke noe proteiner fra hvete. At det var årsaken til din fysiske reaksjon er vanskelig å forstå, rent medisinsk. Man må være åpen for at angsten for hva man spiste gjorde deg søvnløs og ga deg endel plager i etterkant. De som har blind-testet personer som mener de reagerer på enkelt-matvarer har stort sett blitt "skuffet" ved at kun 10% av de som selv mener de reagerer, reagerte på den angjeldende matvaren når de ikke visste hva de spiste. Vi mennesker er veldig flinke til å tolke hendelser inn i et mønster med årsak-virkning, men det er ikke alltid slik vi tror det er. Det var ved dobbelt blindtesting vi, og andre kunne vise at de som mente de hadde ikke-cøliakisk glutensensitivitet, ikke reagerte på gluten, men på noe annet i hveten, slik som de ikke-absorberbare FODMAP karbohydratene (Fruktaner) som derved ga en IBS-liknende reaksjon.  

Trond S. Halstensen, 22. mars 2023 19.56

Hvilke av Oatlys produkter kan jeg benytte?

Hei Jeg spurte Oatly om deres produkter. De sier at alle deres produkter inneholder under 100 ppm. Jeg klarer ikke helt å regne ut hva det vil si. Slik jeg forstår er 1-2 glass melk ok. Innebærer det at jeg kan anvende samme mengde (ca. 3 dl) totalt av alle varer, eller burde jeg h...

Hei Jeg spurte Oatly om deres produkter. De sier at alle deres produkter inneholder under 100 ppm. Jeg klarer ikke helt å regne ut hva det vil si. Slik jeg forstår er 1-2 glass melk ok. Innebærer det at jeg kan anvende samme mengde (ca. 3 dl) totalt av alle varer, eller burde jeg holde meg unna andre produkter enn melk fra Oatly?

Rikk, 25. januar 2023 15:38

Når de svarer på om melken inneholder <100 ppm gluten så svarer de bare på melken. De fleste cøliakere kan konsumere dette. Dersom det ikke er merket kan du ikke gå utifra at alt de lager har samme innhold.

 

 

Trond S. Halstensen, 25. januar 2023 19.20

Er det trygt og spise denne typen havregryn?

Jeg har lest på steel cut havregryn produsert av Den Sorte Havre. De skriver følgende på pakken «havre er naturlig glutenfri, og vi bruker en ren havremølle til kornet vårt». På Meny sine nettsider skriver de «allergener: kan inneholde spor av ...

Jeg har lest på steel cut havregryn produsert av Den Sorte Havre. De skriver følgende på pakken «havre er naturlig glutenfri, og vi bruker en ren havremølle til kornet vårt». På Meny sine nettsider skriver de «allergener: kan inneholde spor av gluten». Andre produkter som inneholder spor av gluten reagerer jeg ikke på og kan spise. Er det trygt og spise denne typen havregryn?

Marte, 19. januar 2023 16:54

Mest sannsynlig er dette produktet greit, spesielt siden de bruker egen mølle til fremstillingen, men så lenge det ikke er testet kan man ikke med 100 % sikkerhet si at det er glutenfritt, og de kan heller ikke benytte Crossed Grain-merket. Synd de ikke tester, for da ville man kunne være helt trygg. 

Lise Friis Pedersen, 25. januar 2023 18.00

Er produkter fra Den Sorte Havre glutenfrie?

Den Sorte Havre, er det glutenfritt? De er ikke sertifisert som glutenfri. Havren i seg selv er jo glutenfri, tør ikke prøve i frykt for å bli dårlig om produktene faktisk ikke er glutenfrie. ...

Den Sorte Havre, er det glutenfritt? De er ikke sertifisert som glutenfri. Havren i seg selv er jo glutenfri, tør ikke prøve i frykt for å bli dårlig om produktene faktisk ikke er glutenfrie.

Marie , 22. januar 2023 12:42

Mest sannsynlig er dette produktet greit, spesielt siden de bruker egen mølle til fremstillingen, men så lenge det ikke er testet kan man ikke med 100 % sikkerhet si at det er glutenfritt, og de kan heller ikke benytte Crossed Grain-merket. Synd de ikke tester, for da ville man kunne være helt trygg.

Lise Friis Pedersen, 25. januar 2023 18.00

Er Møllerens Havrekli trygt å spise?

Er Møllerens Havrekli trygt å spise? Som mangeårig cøliaker har jeg lært at det er trygt å spise produkter som er merket "kan inneholde spor av gluten", og denne teksten står også på dette produktet. Jeg bruker havrekli i hjemmelagde ...

Er Møllerens Havrekli trygt å spise? Som mangeårig cøliaker har jeg lært at det er trygt å spise produkter som er merket "kan inneholde spor av gluten", og denne teksten står også på dette produktet. Jeg bruker havrekli i hjemmelagde knekkebrød og alle andre ingredienser er glutenfrie (frø og glutenfrie havgregryn og mel).

Solgun, 18. januar 2023 14:09

Når det gjelder havreprodukter anbefaler vi at man bruker de som er merket glutenfri. Grunnen er at det er vanskelig å si hvor mye forurenset de er. Så for sikkerhets skyld bør du bruke glutenfri havrekli. På nettbutikken allergikost.no selger de dette av merket Vitabella.

Lise Friis Pedersen, 18. januar 2023 18.00

Min favorittdressing inneholder byggmalteddik, er det trygt å spise?

Min favorittdressing inneholder byggmalteddik, er det trygt å spise? ...

Min favorittdressing inneholder byggmalteddik, er det trygt å spise?

Anders, 18. januar 2023 13:41

Det er vanskelig å si. Det kommer an på gluteninnholdet i byggmalten som er benyttet og hvor mye byggmalt det er i den. Men hvis den er merket glutenholdig så ville jeg ikke tatt sjansen. Du kan jo også ta kontakt med produsenten/importøren for å være helt sikker.

Lise Friis Pedersen, 18. januar 2023 18.00

Er Floradix glutenfri?

Floradix inneholder: Ekstrakt fra hvetekim, men er dette hvetekimolje (som er glutenfri)? Floradix er et mye brukt kosttilskudd. ...

Floradix inneholder: Ekstrakt fra hvetekim, men er dette hvetekimolje (som er glutenfri)? Floradix er et mye brukt kosttilskudd.

Lars J.J., 17. januar 2023 14:50

De ulike typene Floradix jeg fant på nettet inneholdt ikke ekstrakt fra hvetekim, så det er vanskelig for meg å sjekke. Jeg ville tatt kontakt med produsenten/importøren og hørt med dem. Det er det tryggeste. 

Lise Friis Pedersen, 18. januar 2023 18.00

Kan man spise mat som er merket med "kan innholdet gluten"?

Kan man spise mat som er merket med "kan innholdet gluten"? ...

Kan man spise mat som er merket med "kan innholdet gluten"?

Julia, 15. januar 2023 17:08

Begrepet "kan inneholde spor av" er som oftest en juridisk beskyttelsesfrase uten realitet. De vil bare ikke holdes ansvarlig for noe de ikke har kontroll på. Noen bedrifter vet at de kan få glutenforurensning i produksjonen (Freia) og de som har målt har da funnet at det maksimalt er <100ppm som ligger under den grensen man har satt for såkalt lavgluten og egnet til cøliakere.

Det er veldig individuelt hvordan man reagerer på slike små mengder gluten, og de fleste av produktene med slik merking har ikke noe gluten i seg, så vi har betraktet dette som greit å spise for en cøliaker. Men skal man være 100% sikker så må man nesten holde seg til de produktene som garanterer at de er glutenfrie, selvom om det begrenser hva man da kan spise.

Trond S. Halstensen, 18. januar 2023 18.36

Er det glutenfritt øl i Thailand?

Skal snart reise til Thailand og lurer på om noe av det thailandske ølet er glutenfritt? Lurer også på om Fish sauce og Oyster sauce fra Santa Maria er glutenfritt? ...

Skal snart reise til Thailand og lurer på om noe av det thailandske ølet er glutenfritt? Lurer også på om Fish sauce og Oyster sauce fra Santa Maria er glutenfritt?

Sissel, 4. januar 2023 19:05

Vi kjenner ikke til om de har glutenfritt øl i Thailand. I Thailand brygger de jo mesteparten av ølet sitt på ris, men tilsetter også malt (fra bygg). Så gluteninnholdet er jo derfor lavere enn i typisk vestlig øl, men så lenge det ikke er testet, så kan man ikke garantere at det er glutenfritt.

Fish sauce fra Santa Maria er glutenfri. Den inneholder kun ansjosekstrakt, salt, sukker og sitronsyre. Oyster sauce inneholder soyasaus, så den kan vi ikke garantere er glutenfri. 

Lise Friis Pedersen, 11. januar 2023 18.00

Når dere sier at de fleste tåler "spor av hvete", mener dere da symptomer eller at tarmen kan reagere?

Hei. Jeg fikk akkurat påvist cøliaki grad 3c. Har ikke hatt noen symptomer. Har et spørsmål når det gjelder merkingen «kan inneholde spor av hvete». Jeg leser at de fleste med cøliaki kan spise dette, men noen kan reagere på det. Mener dere da...

Hei. Jeg fikk akkurat påvist cøliaki grad 3c. Har ikke hatt noen symptomer. Har et spørsmål når det gjelder merkingen «kan inneholde spor av hvete». Jeg leser at de fleste med cøliaki kan spise dette, men noen kan reagere på det. Mener dere da reagere med symptomer eller at tarmen kan reagere? Siden tarmen min var såpass skadet lurer jeg på om jeg derfor må også unngå «kan inneholde spor av..», eller om det kun er hvis man får fysiske plager av det.

Emilie, 7. desember 2022 19:36

Begrepet er mer et juridisk beskyttelsesbegrep enn en reell situasjon. De som har målt på produkter som faktisk kan inneholde spor av gluten pga. produksjonsprosessen, målte maksimalt 50-100 ppm gluten (Freia og skjokolade), men som oftest er det ingenting. Produsenten vil bare ikke garantere for at prodkutet er uten gluten selv om det ikke er tilsatt noen glutenholdige ingredienser. Siden det gjelder mange produkter, så har vi sagt at for de fleste går dette bra, men er man spesielt følsom eller, som for deg at du er i den første tilhelingsfasen, så bør man holde seg til produkter som er merket glutenfritt eller som er glutenfrie fra naturens side. 

Trond S. Halstensen, 07. desember 2022 19.30

Er det gluten i Baileys salted caramel?

Jeg har kjøpt Baileys salted caramel til jul. På flasken står det ikke noe om gluteninnhold, men på Vinmonopolets sider står det at den inneholder gluten (og laktose). Har spurt hos Vinmonopolet, men de kan ikke svare - og hos Diaego får jeg ikke respons. Whisky ...

Jeg har kjøpt Baileys salted caramel til jul. På flasken står det ikke noe om gluteninnhold, men på Vinmonopolets sider står det at den inneholder gluten (og laktose). Har spurt hos Vinmonopolet, men de kan ikke svare - og hos Diaego får jeg ikke respons. Whisky er jo glutenfri......

Hilde, 1. desember 2022 11:44

Alkoholholdig drikke er ikke pliktig til å ha ingrediensliste på emballasjen, derfor er den ikke merket. Vinmonopolet merker derimot hvis det er allergener i produktene deres. Denne drikken er nok tilsatt malt som smaksforsterker etter destillering, for det er som du sier riktig at whisky er glutenfri. Om drikken er glutenholdig eller ikke (<20 ppm) er vanskelig å si, det kommer an på gluteninnholdet i malten og mengden malt som er brukt. Riktig informasjon om dette får du bare fra produsent importør, så du får spørre de igjen. 

Lise Friis Pedersen, 07. desember 2022 18.00

Merking av glutenfrie produkter

Hvorfor skriver St Olavs hospital at GF hvetestivelse inneholder opp till 99 ppm? Eg har cøliaki og kan ikkje spise brødmat med GF hvetestivelse som en av hovedingrediensene. Antistoffa mine stiger, og eg føler meg skikkelig systemisk syk. Eg trodde at varer som var merket glute...

Hvorfor skriver St Olavs hospital at GF hvetestivelse inneholder opp till 99 ppm? Eg har cøliaki og kan ikkje spise brødmat med GF hvetestivelse som en av hovedingrediensene. Antistoffa mine stiger, og eg føler meg skikkelig systemisk syk. Eg trodde at varer som var merket glutenfri måtte ha under 20 ppm? Sender med linken til det St Olav har om cøliaki: https://stolav.no/Documents/Kliniske-servicefunksjoner/Cøliaki%20og%20glutenfritt%20kosthold-ver2.pdf

Hvetestivelse, 30. november 2022 12:37

Jeg vet ikke hvor de har dette fra, at hvetestivelse brukt i glutenfrie produkter kan inneholde opptil 100 ppm gluten. Hvetestivelsen som brukes i glutenfrie produkter er i dag glutenfrie (<20 ppm), men all hvetestivelse på markedet behøver ikke følge disse strenge kriteriene, så andre produkter som ikke er beregnet til cøliakere og som ikke er merket "glutenfrie" kan godt benytte mindre "ren" hvetetsivelse som da kan inneholde mer enn 20 ppm. I gamle dager var det slik at ingredienser som var gjort glutenfrie ikke måtte inneholde mer enn 200 ppm gluten i tørrstoffet. Ved innføring av de nye testmetodene og glutenfri kravet (20 ppm som praktiske nedre grense), fikk svenskene igjennom at man skulle ha en lav-gluten grense som ble satt til 100 ppm i produkter "as sold to the consumer", altså slik det selges til forbrukeren, inkludert vann i vekta, og siden brød inneholder ca. 50 % vann ble 200 ppm omgjordt til 100 ppm. Men det er litt høyt nivå dersom all mat man spiser inneholder 100 ppm, så de aller fleste tilbydere benytter 20 ppm grensen og tilsetter glutenfri (<20 ppm) hvetestivelse.

Det stod ikke noe navn på foredraget så jeg vet ikke hvem vi skulle hendvendt oss til, men dette punktet i et ellers utmerket foredrag, er nok feil.

Trond S. Halstensen, 30. november 2022 19.12

Er dette produktet trygt?

Tror du dette produktet er "safe" for en med cøliaki? https://no.iherb.com/pr/now-foods-joint-support-90-capsules/98583 ...

Tror du dette produktet er "safe" for en med cøliaki? https://no.iherb.com/pr/now-foods-joint-support-90-capsules/98583

Tommy, 24. november 2022 21:01

Så vidt jeg klarer å lese ut av innholdsfortegnelsen er det glutenfritt og dermed "safe" for en med cøliaki. Men det å spise brusk-bestandeler har aldri vist seg å virke på artose eller andre leddlidelsen, bare så det er sagt. Det brytes ned i mage-tarm kanalen og blir da som mat å betrakte. 

Trond S. Halstensen, 30. november 2022 18.03

Hva betyr "kan inneholde gluten"?

På Den lille Nøttefabrikkens produkter står det ofte "kan inneholde andre nøtter, melk, soya og gluten" (feks på nøttemiksen: "Spesial med havsalt"). Bør man som cøliaker da styre unna, eller kan man se på det som "s...

På Den lille Nøttefabrikkens produkter står det ofte "kan inneholde andre nøtter, melk, soya og gluten" (feks på nøttemiksen: "Spesial med havsalt"). Bør man som cøliaker da styre unna, eller kan man se på det som "spor-merking"?

Nik,19. november 2022 20:03

Så lenge ikke gluten er en ingrediens, dvs. at det står oppgitt i ingredienslisten, så er det kun eventuelle spormengder det er snakk om. Noen produsenter har valgt å merke "kan inneholde" framfor "kan inneholde spor av" men ifølge produsentene selv er det ingen forskjell i produksjonsmetoden. Jeg anbefaler at du tar kontakt med produsenten (Brynild) hvis du vil ha en mer utfyllende forklaring på en eventuell forurensingsgrad og kilder til kontaminering.

Lise Friis Pedersen, 23. november 2022 18.00

Glutenfri selv om det ikke er merket med crossed grain-symbolet?

Hei. Leser på nett at Sukrin Gold er glutenfritt selv om den inneholder glutenholdig maltekstrakt. Funksjonellmat.no mener den er glutenfri pga. den inneholder under 7 ppm gluten. Men hvorfor er den ikke merket med glutenfri-merket da? Er den virkelig trygg å spise/bruke? ...

Hei. Leser på nett at Sukrin Gold er glutenfritt selv om den inneholder glutenholdig maltekstrakt. Funksjonellmat.no mener den er glutenfri pga. den inneholder under 7 ppm gluten. Men hvorfor er den ikke merket med glutenfri-merket da? Er den virkelig trygg å spise/bruke?

Aina, 2. oktober 2022 06:37

Ikke alle glutenfrie produkter er merket med det glutenfrie merket "Crossed Grain". Den frivillige merkeordningen Crossed Grain er et kvalitetsstempel fordi både produktet og produksjonsprosessen blir gjennomgått og testet nøye. Men det selges også glutenfrie produkter uten dette merket, men som likevel er trygge. Hvis produsenten sier at Sukrin Gold er glutenfri (under 7 ppm) så har de testet den til å være trygg. Selv om vanlig malt inneholder litt gluten, er det vanligvis ikke mye, og det blir også fortynnet i sluttproduktet - i dette tilfellet til 7 ppm. Det finnes også glutenfri malt på markedet beregnet på glutenfrie spesialprodukter.

Lise Friis Pedersen, 04. oktober 2022 18.00