Er det gluten i øl tilsatt Clarex?
Jeg har nylig fått diagnosen og prøver å finne ut hvor man kan få tak i glutenfritt øl i Oslo. Det finnes en fin artikkel om dette på nettsiden, men jeg har noe jeg gjerne vil spørre om. På Oslo mikrobryggeri svarte de følgende da jeg spurte om ølet deres: "Vi tilsetter et klaringsmiddel (Clarex) i alle ølene våre, som bryter ned glutenet til under 20 ppm. Vi er ikke verifisert av noen, men vi har hatt mange gjester med cøliaki som aldri har opplevd noen bivirkninger". Er ølene deres sikre å drikke uten Crossed Grain-lisens?
Signe, 12. mai 2025
Lise svarer
Norsk cøliakiforening anbefaler kun øl merket med symbolet Crossed Grain eller øl merket GLUTENFRI til de med cøliaki. Så lenge produsentene ikke tester ølet er det vanskelig å vite hvor mye gluten det egentlig inneholder. Clarex inneholder enzymer som redusererer gluteninnholdet i øl, men vanskelig å vite hvor stor reduksjonen er, så lenge man ikke måler det ferdige produktet. Så NCF kan ikke gå god for dette.
Lise F. Pedersen, 14. mai 2025 18.00
- Kategorier:
- Merking