Arkiv

Resultat: Behandling (18)

Hvorfor har jeg fortsatt kronisk vondt i magen, når jeg har spist glutenfritt i sju måneder?

Hei! Jeg har slitt med brennende mage siden jeg fikk cøliaki diagnosen. Jeg har blitt utredet for det meste, og har kun fått vite at jeg har inflammasjon gjennom avføringsprøver. Nå er det rundt 7 måneder siden jeg begynte på glutenfri kost, men smertene ...

Hei! Jeg har slitt med brennende mage siden jeg fikk cøliaki diagnosen. Jeg har blitt utredet for det meste, og har kun fått vite at jeg har inflammasjon gjennom avføringsprøver. Nå er det rundt 7 måneder siden jeg begynte på glutenfri kost, men smertene er fremdeles kroniske på høyre side. Jeg har lest i bok om Berit Norstrands diett og hun sier at de med cøliaki har lekk tarm. For å dempe inflammasjon bør man kutte ut en stor mengde mat i 30 dager. Dette innebærer: sukker, kunstig søtningsmiddel, bønner, kumelk. Dette er noe jeg har gjort, men nå ser jeg at vi med cøliaki også bør kutte ut: egg, ris, havre korn, nøtter, frø. (I 30dager) grunnen skjønte jeg ikke helt, men det var noe med at gluten var i slekt med disse matvarene eller kryssallergi? Skjønte ikke helt. Dette er litt vanskeligere for meg. Men vurderer å gjøre det. Har det blitt gjort noe studier på at disse matvarene kan påvirke folk med cøliaki og inflammasjon? Kjenner du til det med å ha lekk tarm siden man har cøliaki? Er det vanlig å ha kronisk vondt etter å spise glutenfritt i 7 måneder?? Jeg er snart 27år.

Wenche , 3. mai 2024 00:35

Det er leit å høre at du fortsatt har mageplager, og at glutenfri kost ikke har hjulpet mye på plagene. Gi deg selv et klapp på skulderen for å få til omveltningen med glutenfri kost, det er krevende i seg selv! 
Du skriver at du er blitt utredet for det meste, og at det er funnet tegn til inflammasjon i avføringsprøver. Jeg vet ikke hvor du bor i landet, men det høres ut som en god idé å spørre fastlegen/spesialisthelsetjenesten/sykehus (dersom du fortsatt er tilknyttet en planlagt oppfølging etter diagnose) om en henvisning videre til en klinisk ernæringsfysiolog som kan hjelpe deg med plagene dine relatert til kostholdet. De vil da ha tilgang til medisinske undersøkelser og blodprøvesvar, som er en fordel når man vurderer å begrense kostholdet ytterligere. 

På generelt grunnlag er jeg skeptisk til rådene du har lest i Nordstrands bok. Hun har til dels rett i at de med cøliaki kan ha lekk tarm (fordi gluteninflammasjonen kan føre til at gluten også trenger inn mellom cellene, altså at tarmbarrieren er litt ødelagt), men jeg kjenner ikke til forskning som viser at kostrådene hun foreslår hjelper. Når det gjelder sukker og kunstig søting er det lurt å begrense inntaket (for alle, i tråd med nasjonale kostråd), og vi vet at mange kan få vondt i magen av bønner (grunnet FODMAPs/irritabel tarmsyndrom)) og kumelk (FODMAPs og sekundær laktoseintoleranse). Det kan man ofte løse ved å redusere porsjonsstørrelsen på belgfrukter, samt benytte laktosefri kost i en periode. Å kutte ut egg, ris, havre, korn, nøtter og frø i tillegg er å strekke det vel langt. Disse matvarene er tvert imot sunne og gode matvarer, som bør inkluderes i et glutenfritt kosthold. 

Sist, men ikke minst, synes jeg det er viktig å understreke at tilhelingen i tarmen ofte tar lang tid dersom man får diagnosen i voksen alder (opptil 3-5 år). Det betyr så klart ikke at det er greit å ha vondt i magen over lengre tid, men det kan være en del av forklaringen. Igjen, be om en henvisning og ny vurdering gjennom fastlegen din - du skal ikke ha det slik! Det er også mulig å benytte seg av en såkalt "second opinion" med vår legeekspert Trond Halstensen. Ta gjerne kontakt med oss på post@ncf.no hvis du ønsker mer informasjon om det :)

Therese Lensnes, 08. mai 2024 18.00

Kan GlutenGO brukes som en ekstra sikring?

Hei, Vedr "glutenpille", ser det er skrevet av dere for noen mnd siden: "Det som vil komme først (og som vi delvis har på markedet) er gluten-nedbrytende enzymer man kan ta "for sikkerhetsskyld" for å unngå reaksjon på forurensing/feilkommunika...

Hei, Vedr "glutenpille", ser det er skrevet av dere for noen mnd siden: "Det som vil komme først (og som vi delvis har på markedet) er gluten-nedbrytende enzymer man kan ta "for sikkerhetsskyld" for å unngå reaksjon på forurensing/feilkommunikasjon når man spiser ute på resturant." Jeg skjønner at "GlutenGO" ikke kan brukes som et medikament for cøliaki, men kan den brukes forebyggende på restaurant i utlandet, som en liten sikring om kjøkkenet ikke er renslig nok ol?

Mor til barn med cøliaki, 25. mars 2024 15:23

Vi vet lite om hvor god den er, men i mangel av alternativer kan man ta dette for å være på den "sikre" siden. Den kan ikke brukes som hjelp om man ikke har fortalt at man har cøliaki (så mengden gluten i maten kan være høyt), da fungerer det ikke. Men ved uhell/småmengden så tror vi det kan hjelpe, men foreløpig mangler vi gode studier på dette.

Trond S. Halstensen, 27. mars 2024 18.03

Finnes det medisin for cøliakipasienter?

På nettsiden står det om medisin for cøliakipasienter Kan du gi meg informasjon om dette? ...

På nettsiden står det om medisin for cøliakipasienter Kan du gi meg informasjon om dette?

Øzge, 22. mars 2024 12:17

Forstår ikke hva du mener. Glutenfri kost er medisinen for cøliakere.

Trond S. Halstensen, 27. mars 2024 17.57

Hvorfor er jeg kronisk forstoppet?

Obstipasjon etter cøliakidiagnose. Fikk diagnosen for nesten 1,5år siden, 40år gammel. Strikt glutenfritt siden. 7 mnd sekundær laktoseintoleranse og har siden spist melkeprodukter. Har siden diagnosen blitt kronisk forstoppet. Har tatt en negativ kolonoskopi, kun hypermobil...

Obstipasjon etter cøliakidiagnose. Fikk diagnosen for nesten 1,5år siden, 40år gammel. Strikt glutenfritt siden. 7 mnd sekundær laktoseintoleranse og har siden spist melkeprodukter. Har siden diagnosen blitt kronisk forstoppet. Har tatt en negativ kolonoskopi, kun hypermobil sigmoideum og ve sidig lyskebrokk som kompliserer det hele. Kommer ikke i mål med 3 poser movicol, 2 doser Visiblin, 2 doser Lactulose og trenger tidvis klyx. Drikker godt, trener litt, prøver å ha et variert og sundt kosthold (spiste mye grovere før; hadde ikke dette problemet, kun noe i svangerskap). Dertil tar jeg nå litt magnesium og høykonsentrert omega 3 i håp om bedring av det hele. Har du noen gode råd eller anbefalinger? Må på et tidspunkt opereres for lyskebrokk som er plagsom (trolig kronisk inflammasjon der og). Det kan nok tenkes at CGRP hemmer som jeg startet med samtidig med diagnosen forverrer situasjonen, men er litt avhengig av de og. Takknemlig for raskt svar!

Karoline , 13. mars 2024 09:37

Obstipasjon er en kjent bivirkning av CGRP-hemmere. Mekanismen antas å være hemming av CGRP som er tilstede i tarmen og har motilitetsstimulerende. Melk kan i tillegg hemme tarmbevgelsen. Mest sansynlig er dette en bivirkng av CGRP behandlingen din. Lite å gjøre annet enn å redusere dosen av CGRP-hemmere eller ta noen små pauser.

 

Trond S. Halstensen, 13. mars 2024 18.20

Må jeg ta blodprøver før oppstart?

Hei... Jeg har nettopp fått påvist dermatitis herpetiformis, og skal begynne med Dapson. Men jeg lurte på, bør jeg ta blodprøver før oppstart, og må jeg ta blodprøver underveis når jeg bruker de? Synes jeg leste det en plass, men er usikker. ...

Hei... Jeg har nettopp fått påvist dermatitis herpetiformis, og skal begynne med Dapson. Men jeg lurte på, bør jeg ta blodprøver før oppstart, og må jeg ta blodprøver underveis når jeg bruker de? Synes jeg leste det en plass, men er usikker.

Heidi87, 7. mars 2024 21:35

Dersom det er påvist DH skal du begynne med glutenfri kost, mens Dapson hjelper deg under anfallene vil den glutenfrie kosten gjøre deg frisk (men det tar noen år før anfallene blir borte). Du vet sansynligvis at du ikke skal spise saltvannsfisk eller melkeprodukter (eller jod-holdig salt) før du er blitt frisk på glutenfri kost. Dapso har endel potensielle bivirkninger som legen din skal følge med på at du ikke får, med blodprøver.

Trond S. Halstensen, 13. mars 2024 19.11

Hvor lang tid tar det å bli frisk etter en cøliakidiagnose?

Har fått påvist cølliaki etter å ha vært dårlig i over 1 år. Hadde verdier på P-transglutraminase på 1006 U/mL. Tar det lang tid før det går ut av kroppen? Føler meg ikke så veldig mye bedre etter en måned med glu...

Har fått påvist cølliaki etter å ha vært dårlig i over 1 år. Hadde verdier på P-transglutraminase på 1006 U/mL. Tar det lang tid før det går ut av kroppen? Føler meg ikke så veldig mye bedre etter en måned med glutenfri kost. Har en mistanke om at jeg har hatt det i mange år, da jeg har vært trøtt/dårlig mage/generelt uvel lenge. Det siste året har vært forferdelig. Har fremdeles vondt i hodet, søvnvansker og sliter med depresjon. Må vel bare smøre seg med tålmodighet. Jeg trener tre ganger i uka. Kan mer trening gjøre at man blir fortere frisk? Jeg er 50 år og jobber som tømrer. Skal til lege igjen og ta nye blodprøver om 2 måneder.

Frode, 17. februar 2024 21:41

Du har sikkert vært dårlig siden barndommen, og da tar det lang tid å bli frisk på GFD. Smør deg med tålmodighet, det tar ofte minst 1 år. Noen må gå 3-5 år på GFD før de føler seg friske (og det tar ofte enda lengere tid å bli helt frisk i tarmslimhinnen). Du vil nok føle deg gradvis friskere de første månedene (anslagsvis de første 3-6 mnd), men så kan det drøye før du langsomt friskner helt til. Det hjelper ikke å trene for å bli friskere fra cøliakien, men det hjelper på følelsen av velvære. Du har sannsynligvis sjekket hvilke eventuelle vitaminmangler du har (inkludert sporstoffangler som jern, etc), og det må du ved behov etterfylle med tilskudd. Minimum er en multivitamintablett om dagen (som inneholder D-vitamin, sink, selen, jod, etc). I tillegg må du holde et konsekvent glutenfritt kosthold selv om bedringen uteblir eller tar lang tid. 

Trond S. Halstensen, 21. februar 2024 18.18

Kan jeg fortsatt ha Dermatitis Herpetiformis selv om jeg ikke har riktig gentype, men blir symptomfri på glutenfri kost?

Jeg har spist glutenfritt i over 30 år. Er tilnærmet selvdiagnostisert med DH etter samtale med klinisk ernæringsfysiolog i forbindelse med innleggelse på hudavdelingen ved Rikshospitalet på 1980-tallet. Etter årevis med grusomt, kløende utsl...

Jeg har spist glutenfritt i over 30 år. Er tilnærmet selvdiagnostisert med DH etter samtale med klinisk ernæringsfysiolog i forbindelse med innleggelse på hudavdelingen ved Rikshospitalet på 1980-tallet. Etter årevis med grusomt, kløende utslett (væskefylte blemmer) på store deler av kroppen, ble jeg raskt og nesten mirakuløst bedre, samt etterhvert helt symptomfri på glutenfri diett. Min nye fastlege mener diagnosen DH er feil, og en gentest for HLA DQ2 og HLA DQ8 utelukker DH. Kan dette stemme?

Inger, 29. januar 2024 11:58

Dersom du er HLA-testet og du ikke har HLA DQ2.5, eller HLA-DQ8 (og heller ikke de litt mindre HLA-assosierte variantene HLA-DQ B02* (Bare HLA-DQ beta kjeden som er i 02-familien; og ei heller noen av variantene som har den "riktige" alfa-kjeden (HLA-DQA 0501, men en annen beta.kjede) så er det mye mindre sannsynlig at du har en tradisjonell DH. Du mangler også en diagnose satt på objeltive kriterier. Dersom du var på hudavdelingen på 80-tallet så burde de ha tatt hudbiopsier fra deg (slik at det kan gjøres immunhistokjemi på for å påvise granulære IgA nedslag i hudens "papiler") og da er diagnosen eventuelt dokumentert i journalen din ved Rikshospitalet. 

Trond S. Halstensen, 31. januar 2024 18.38

Finnes det noe vitenskapelig hold i at Gluten Go bryter ned gluten?

Enda et spørsmål om Gluten Go, beklager...: Finnes det noe som helst vitenskapelig hold i at dette kosttilskuddet har effekt på nedbrytning av gluten? Jeg spør som en ikke-cøliakiker. ...

Enda et spørsmål om Gluten Go, beklager...: Finnes det noe som helst vitenskapelig hold i at dette kosttilskuddet har effekt på nedbrytning av gluten? Jeg spør som en ikke-cøliakiker.

Kristian, 15. januar 2024 23:20

Eksperimentelt, er det vist at det bryter ned de "farlige" gliadinforbindelsene. Men hvor effektivt det er i praktisk bruk har man dårligere data på.

Trond S. Halstensen, 17. januar 2024 19.00

Glutenfri lavkarbodiett har hjulpet mot migrene, men kolestorolet har økt. Hva bør jeg gjøre

Hei. Jeg har redusert inntaket av karbohydrater betydelig siden nyttår, dette pga kronisk migrene og dette var "det eneste" jeg ikke hadde prøvd for å bli bedre. Håpet var bedring da jeg fikk cøliakidiagnosen og begynte med diett, ingen bedring. Siden nytt&a...

Hei. Jeg har redusert inntaket av karbohydrater betydelig siden nyttår, dette pga kronisk migrene og dette var "det eneste" jeg ikke hadde prøvd for å bli bedre. Håpet var bedring da jeg fikk cøliakidiagnosen og begynte med diett, ingen bedring. Siden nyttår har jeg holdt meg til lavkarbodiett som er naturlig glutenfri og dermed ypperlig for meg med cøliaki. Resultatet er at migrenen omtrent forsvant, og kiloene bokstavelig talt rant av meg (tisset mye i starten, var normalvektig, vekten har stabilisert seg), vann i kroppen som også hadde vært et tema hos fastlegen. Han mente at jeg måtte redusere saltinntaket, noe jeg aldri har tenkt var spesielt høyt. Som kjent kan det være utfordrende å følge lavkarbodietten, og de gangene jeg har "slurvet" har migrenen kommet raskt tilbake. Jeg har nå fått sjekket kolesterolet igjen og fått svar: "Laboratorieprøvene som ble tatt viser en stigning i totalkolesterol og særlig LDL-kolesterol (Det "dårlige kolesterolet", ny verdi 3,6) sammenliknet med tidligere(Helt normalt, min kommentar). Dette kan ha med dietten å gjøre. Anbefalt ny kontroll om 3-6 mnd." I "lavkarbomiljøet" har man et annet syn på kolesterolverdier og dets betydning, men kjenner at jeg ikke liker at mine verdier har steget. Har også sjekket blodtrykket, helt normalt. Jeg har ikke lyst til å gå tilbake til mitt gamle glutenfrie kosthold, jeg prøvde å spise "sunt" da også, men det er jo ingen hemmelighet at glutenfritt mel og kjøpebrød mm inneholder mye karbohydrater. Så langt føler jeg meg mye bedre med færre dager med migrene, lettere i kroppen, bedre i magen og med mere energi. Jeg fikk ingen anbefalinger fra fastlegen om kosthold videre. Hva tenker du om kosthold videre for min del? Selv er jeg rimelig usikker akkurat nå. Mvh Heidi

Heidi, 10. september 2023 13:12

Dette blir kanskje litt på siden, men lav-karbodietten virker mot visse former av migrene da den blir en ketogen-diet. Jeg antar du har lest om dette. Da pleier man å ty til økt fettmengde i kosten, og dersom man ikke er veldig påpasselig så vil kolesterolet (LDL) øke med kostens fettinnhold, særlig om man spiser mat som innehodler transfett (storfe-melk-smør). For migrenen må du ha en ketonlegmeproduksjon som du kan undersøke ved å se om du tisser ut ketonlegmer (stiks som man kjøper på apoteket). Lav-karbo behøver ikke være (ekstremt) fettrik, det holder med veldig proteinrik kost og da helst fra dyr uten transfett (gris/kylling), eller fisk. Men da risikerer man å sulte ihjel da kroppen kun kan omdanne proteiner til karbohydrater tilsvarende ca. 12-1500kcal, og det er for lite så da tærer man på fettreservene sine. Så dette blir da en balanse mellom å ha en ketogen diett som hjelper deg mot migrenen, og kun bruke sunne fettkilder som jomfru olivenolje, fet fisk, animalsk kjøtt/fett uten transfett, etc. Det er skrevet masse om den ketogene dietten på nettet. Du bør være lavere i LDL enn det du er nå, så noe burde du gjøre (avhengig av alder og blodtrykk) for å unngå at du får økt risiko for hjerte-karsykdommer.

Trond S. Halstensen, 13. september 2023 18.30

Bør jeg unngå kontrastvæske med jod ved MR når jeg har DH?

Hei, Jeg har cøliaki og dermatitis herpetiformis (DH) og levd glutenfritt i mange år. Da jeg først fikk diagnosen DH ble jeg informert om å unngå for mye jod i kosten. Jeg har ikke tenkt så mye på dette siden, men spiser uansett veldig lite fisk, feks. Jeg...

Hei, Jeg har cøliaki og dermatitis herpetiformis (DH) og levd glutenfritt i mange år. Da jeg først fikk diagnosen DH ble jeg informert om å unngå for mye jod i kosten. Jeg har ikke tenkt så mye på dette siden, men spiser uansett veldig lite fisk, feks. Jeg skal snart til en MR undersøkelse med kontrast. Kontrastvæsken inneholder jod. Bør jeg være forsiktig med dette pga DH? Mvh Kristin

Kristin, 14. august 2023 13:22

Har du spist GFD i 5-7 år så burde din DH være behandlet og dine matrestriksjoner mhp. på saltvannsfisk/sjømat og melkeprodukter kan opphøre uten at du får nye DH utbrudd. Samme argumentasjon vil kunne benyttes ved bruk av jod-holdige kontrastmidler, men jeg antar de ikke vil ta den risikoen, og heller bruke et jod-fritt kontrastmiddel til deg. Hvilket de da velger er avhengig av hva de skal undersøke og eventuelle andre sykdomstilstander du har, som dårlig nyrefunksjon. Ved aktiv DH/for kort glutenfri periode vil jod-holdige kontrastmidler kunne utløse DH-utbrudd.

Trond S. Halstensen, 16. august 2023 18.10

Når kan man anta at det kommer en medisin mot cøliaki?

Har lest at det var et enormt framskritt i 2021 med medisin for cøliakere. Er det noe info om når man evt. kan anta at den kan finnes på markedet? Har en datter på 7 år som jeg håper så virkelig at kan leve et litt lettere liv. ...

Har lest at det var et enormt framskritt i 2021 med medisin for cøliakere. Er det noe info om når man evt. kan anta at den kan finnes på markedet? Har en datter på 7 år som jeg håper så virkelig at kan leve et litt lettere liv.

Mamma, 18. juli 2023 20:37

Det er mange ulike behandlingsstrategier for cøliaki som man tester ut, men ingen har blitt godkjent til bruk for cøliakere. Det er heller ingen forskningsdata som tyder på at man skal kunne slippe å spise glutenfritt. Så foreløpig er nok glutenfri kost den eneste behandling for cøliaki.

Trond S. Halstensen, 09. august 2023 19.00

Bør jeg ta B12-sprøyte hvis tarmen ikke er frisk nok til å ta opp vitaminer?

Jeg fikk påvist cøliaki i 2022 og har vært på 100% glutenfri kost i litt over ett år nå (hadde Marsh 3c). Tok for en måneds tid siden en blodprøve som viste at jeg har B12-mangel (ikke på selve S-Vitamin B12-testen, men ved forhøyede ver...

Jeg fikk påvist cøliaki i 2022 og har vært på 100% glutenfri kost i litt over ett år nå (hadde Marsh 3c). Tok for en måneds tid siden en blodprøve som viste at jeg har B12-mangel (ikke på selve S-Vitamin B12-testen, men ved forhøyede verdier av S-Ferritin, S-Jern, S-Transferrinmetning og S-Metylmalonsyre). Syntes dette stemte godt med de symptomene som var grunnen til at jeg tok blodprøven (mer trøtt og sliten enn vanlig, periodevis prikking i fingre de siste månedene, periodevis oppblåsthet - i grunn mange av de samme symptomene som fikk meg til å sjekke meg for cøliaki). Fikk B-vitaminpiller på resept av legen. Har brukt dem en måned, og jeg er usikker på om jeg er frisk nok i tarmen til at jeg tar opp pillene slik jeg skal, eller om jeg burde ta injeksjoner med sprøyter i stedet. Spurte legen om ny blodprøve, men fikk bare utskrevet resept på sprøyter i stedet... Blir litt usikker på dette. Vet jo at det kan ta noen år før tarmen er "helt bra" igjen, men er den bra nok etter ett år på glutenfri kost til å ta opp vitaminer på vanlig måte (i dette tilfellet gjennom pillene), eller tror du det er mest hensiktsmessig å ta sprøyter uansett?

Håkon, 17. april 2023 22:47

Vitamin B12 mangel gir økning av S-Metylmalonsyre, men skal ikke påvirke jernstatusen din. B12 kommer gjennom animalsk kost, og sliter man med absorbsjonen så er det sprøyter som gjelder. Det er nokså vanlig for cøliakere å ha B12-mangel, selv de som spiser GF. Jeg anbefaler deg å ta sprøyter, så sliper du å tenke på mulig absorbsjonsproblemer (B12 har litt komplisert absorbsjon vi B12-bindende faktor som lages i magesekken til absorbsjon i siste del av tynntarmen). Som voksen-diagnostisert cøliaker så tar det tid å bli frisk fra sin cøliaki, ofte forbausende lang tid (3-5 år på GFD før man er klinisk frisk, ennå lengre før tarmen er helt frisk).

Trond S. Halstensen, 19. april 2023 19.00

Virker gluten-go ved non-cøliaki?

Virker gluten-go ved non-cøliaki? Finnes det gode studier som viser effekt? ...

Virker gluten-go ved non-cøliaki? Finnes det gode studier som viser effekt?

Anne, 26. oktober 2022 13:12

Nei, og pr. definisjon så er det ikke gluten de med ikke-cøliakisk hvetereaksjon reagerer på. Men det forutsetter at diagnosen (ikke-cøliakisk hvetereaksjon) er korrekt. Dersom man egentlig har en udiagnostisert cøliaki som unslapp diagnostisering fordi man hadde spist for lite gluten forutfor diagnostiseringen, så vil man kunne reagere på gluten, men da har man egentlig en cøliaki. De fleste med ekte ikke-cøliakisk hvetereaksjon har enten en variant av irritabel tykktarmssyndrom (IBS) da de reagerer på FODMAP-karbohydrater i hveten (Fruktaner), eller de har en vanskelig diagnostiserbar atypisk allergisk reaksjon mot ulike hveteproteiner. De glutennedbrytende enzymene man finner i gluten-go vil derfor i utgangspunktet ikke hjelpe på disse reaksjonene, da det ikke er gluten som er synderen.

Trond S. Halstensen, 26. oktober 2022 18.26

Jeg har ikke cøliaki, men kan jeg bruke enzym-preparater for å unngå smerter ved inntak av hvete?

Hei, Jeg vet at de med cøliaki ikke skal bruke dette, men jeg lurer på; dersom man er plaget med smerter, oppblåsthet o.l. av hvete, og bruker "enzympreparatet" Gluten Go sammen med måltider med hvete i for å lindre smerte. Kan det være farlig for kropp...

Hei, Jeg vet at de med cøliaki ikke skal bruke dette, men jeg lurer på; dersom man er plaget med smerter, oppblåsthet o.l. av hvete, og bruker "enzympreparatet" Gluten Go sammen med måltider med hvete i for å lindre smerte. Kan det være farlig for kroppen å bruke det (altså sånne preparater)? Eller er det ufarlig for meg og kroppen? Hilsen Anna

Anna, 27. september 2022 14:37

Det er ikke farlig for kroppen å tilføre disse ulike enzymene ved måltider, men det forutsetter at du ikke har cøliaki, for da fungerer det ikke godt nok. Det finnes ulike enzymer man kan få kjøpt som kosttilskudd, noen er spesielt rettet mot gluten, andre mot FODMAP-karbohydrater. Vi har klare forskningsmessige tegn på at de som reagerte på hvete, men som ikke hadde cøliaki, såkalt ikke-cøliakisk glutensensitivitet, de reagerer ikke på gluten i hveten, men på noe annet. Dels er det IBS-reaksjon på de ikke-absorberbare FODMAP karbohydratene i hvete (Fruktaner) og dels noe vi ennå ikke vet hva er. Men om det hjelper deg, så er det ikke farlig å ta disse enzympreparatene.

Trond S. Halstensen, 28. september 2022 18.55

Vil kortison kunne begrense eller lindre reaksjonen ved inntak av gluten?

Hei. Vet du om kortison vil utgjøre noen forskjell ved gluten uhell? Har cøliaki, og har sjeldent uhell med gluten. Har imidlertid begynt å reise mer i jobb, og er mer avhengig av å spise på restaurant. Vil kortison kunne begrense eller "lindre" reaksjonen v...

Hei. Vet du om kortison vil utgjøre noen forskjell ved gluten uhell? Har cøliaki, og har sjeldent uhell med gluten. Har imidlertid begynt å reise mer i jobb, og er mer avhengig av å spise på restaurant. Vil kortison kunne begrense eller "lindre" reaksjonen ved inntak av gluten?

Dag, 23. september 2022 10:44

For de fleste vil det være å skyte spurv med kanon. Prinsippielt vil kortison (muligens må det tas 2 timer før eksponering) dempe/hindre cytokin-stormen som er påvist ved glutenuhell og derigjennom (endel?) av plagene. Men det foreligger ingen systematisk undersøkelse over dose og individuelle variasjoner fordi ingen vil kunne anbefale slik bruk av kortison. Kortisonbruk skal begrenses til alvorlige tilstander, det kan lett skli ut, og du vet sikkert at kortisonbruk har masse, tildels fæle bivirkninger, så det kan ikke anbefales som profylakse mot potensielle glutenuhell. 

Trond S. Halstensen, 28. september 2022 18.16

I hvilken alder bør barn introduseres for mat for å forebygge mot cøliaki?

Hei, vedrørende introduksjon av matvarer for å forebygge cøliaki. Hvilke alder bør barn introduseres for mat og hvilke mat for å forebygge mot cøliaki? Det nye er jo å introdusere smaksprøver fra 3 mnd alder, prøvesmak av egg, peanøt...

Hei, vedrørende introduksjon av matvarer for å forebygge cøliaki. Hvilke alder bør barn introduseres for mat og hvilke mat for å forebygge mot cøliaki? Det nye er jo å introdusere smaksprøver fra 3 mnd alder, prøvesmak av egg, peanøtter og annet.

Martha, 02. august 2022 15:36

Barn bør intoduseres for fast føde mellom 3/4 og 6 mnd. Dette inkluderer også glutenholdig mat som grøt og brød. Lurt å begynne med små mengder i begynnelsen for så å øke gradvis. Det er ingen mat som forebygger cøliaki, men forskning viser at det er ingen fordel å utsette introduksjonen av glutenholdig mat.  

Lise Friis Pedersen, 03. august 2022 18.00

Er det en funksjonshemming at barnet har cøliaki?

Hei er det en funksjonshemming at barnet har cøliaki? Hvor står det eventuelt? ...

Hei er det en funksjonshemming at barnet har cøliaki? Hvor står det eventuelt?

Mette, 8. april 2022 14:14

Nei, cøliaki ansees ikke som en funksjonshemming i klassisk forstand. Det er en gluten-indusert autoimmun reaksjon som opphører når man slutter å spise gluten (som finnes i hvete, bygg og rug). Cøliaki er derfor mer som en matvareallergi å betrakte (selvom mekanismen for reaksjonen er annerledes).

Trond S. Halstensen, 13. april 2022 18.22

Har fått refraktær cøliaki

Hei Jeg har fått diagnose refraktær cølikaki. Venter på alternativ behandling for dette, men det er visst ikke helt. Dette er ikke den "farlige" typen refraktær cøliaki, men jeg trenger gjerne tips om type behandling, og ytterlige kostholdsti...

Hei Jeg har fått diagnose refraktær cølikaki. Venter på alternativ behandling for dette, men det er visst ikke helt. Dette er ikke den "farlige" typen refraktær cøliaki, men jeg trenger gjerne tips om type behandling, og ytterlige kostholdstips for dette.

Nina, 24. november 2021 18:11

De rådene får du best fra behandlende lege, da de har den nødvendige informasjonen. De vurderer nok å gi deg immundempende medisiner. Uansett må du spise strengt glutenfri uten muligheter til å ha uhell. Ingen vil at dette utvikler seg til den andre typen av refraktær cøliaki. Kun spise naturlig fritt for gluten mat høres ut som en klok strategi.

Trond S. Halstensen, 24. november 2021 20.40