Kolonskopi eller gastroskopi for å få cøiakidiagnose?

Hei. Min mann testet positivt på 1/2 blodprøver på cøliaki/gluten. Han hadde også svært lavt D-vitamin og tar nå 100mcg/dag. Han fikk beskjed om å starte på glutenfri kost, og har spist dette i 3 mnd. Han merker stor bedring. Han har slitt med hodepine, magesmerter, diaré, lite energi, utslett +++ i svært lang tid. Svært mange i hans nære familie har matallergi (påvist), inkl cøliaki. Fastlegen har henvist han til koloskopi, er ikke dette feil? Skal det ikke være gastroskopi? Begrunn gjerne hvorfor det evt er gastroskopi, så jeg kan videresende det til fastlegen. Og hvor lenge må han tilbake på vanlig kosthold før en slik undersøkelse? Opplever at fastlegen ikke tar dette så seriøst og han ville heller ikke sende han videre. Etter å ha gått over på glutenfritt har han merket stor bedring på symptomene sine.

Trond svarer

Dette blir litt feil. Cøliakidiagnosen skal settes av legespesialist i mage-tarmsykdommer (en gastroenterolog) for at NAV skal godta diagnosen som grunnlag for grunnstønad for fordyrende kosthold. Hos voksne er det i tillegg krav om at diagnosen settes etter at man har påvist klassiske cøliaki-forandringer på tynntarmsslimhinnen. Siden man bare kan diagnostisere en aktiv cøliaki, må man derfor spise nok gluten frem til alle prøver, inkludert tynntarmsbiopsi, er tatt. Tynntarmsbiopsien tas via gastro-duodenoskopi. Man må spise minimum 2-3 brødskiver pr dag i minimum 6-8 uker før man kan forvente at cøliakien er såpass aktiv at den er diagnostiserbar. Ved positive blodprøver (IgA mot vevtransglutaminase (tTG-IgA) alias transglutaminase-2, TG2-IgA) pleier de fleste almenleger å henvise pasienten til nærmeste gastrolab/indremedisinske poliklinikk for formell cøliakidiagnostisering via  tynntarmsbiopsi.