Arkiv

Resultat: Glutenuhell (80) viser 1 - 20

Kan man dempe symptomer ved glutenuhell?

Hvis et barn blir sykt med kvalme og slapphet i 4-5 dager etter noe som sannsynligvis er et glutenuhell. Er det i det hele tatt noe man kan gjøre for dempe symptomer og/eller forkorte sykdomsforløpet? Viktigste tiltak er selvsagt å unngå uhell, men hva hvis uhellet fø...

Hvis et barn blir sykt med kvalme og slapphet i 4-5 dager etter noe som sannsynligvis er et glutenuhell. Er det i det hele tatt noe man kan gjøre for dempe symptomer og/eller forkorte sykdomsforløpet? Viktigste tiltak er selvsagt å unngå uhell, men hva hvis uhellet først er ute?

Mina, 22. mai 2024 17:01

Nei, egentlig ikke. Når reaksjonen kommer er det nok for sent, dessverre.

Trond S. Halstensen, 22. mai 2024 18.41

Er små synlige rester av gluten nok til å utløse symptomer på cøliaki?

Barnet vårt får symptomer på å ha fått i seg gluten og vi leter etter kilden. Vi oppdaget at oppvaskmaskinen ikke alltid vasker helt rent, og at det kan finnes et tynt belegg på tallerkenene inkl små "rusk", som er mindre enn en vanlig br&osla...

Barnet vårt får symptomer på å ha fått i seg gluten og vi leter etter kilden. Vi oppdaget at oppvaskmaskinen ikke alltid vasker helt rent, og at det kan finnes et tynt belegg på tallerkenene inkl små "rusk", som er mindre enn en vanlig brødsmule i størrelse. Dette er jo ikke bra på mange måter, og vi må få reparert maskinen, og vasker inntil videre for hånd. Så lurer vi i mellomtiden på om slikt belegg/"rusk", som muligens inneholder gluten, kan være nok til å utløse symptomer på cøliaki?

Margrete, 21. mai 2024 16:39

Det kommer nok an på hvor mye av "glutenrusket" som smitter over på den glutenfrie maten. Generelt vil det avgjøres av klebrigheten til både rusket og maten som skal spises, og hvor mye kontakt det er mellom de to. Dersom en med cøliaki får i seg synlige mengder med gluten, pleier vi å si at det er for mye. Man tror at de med cøliaki i gjennomsnitt tåler mellom 10-50 mg (og kanskje opptil 100 mg for noen) gluten daglig. Den mengden er ikke nødvendigvis lett å se med det blotte øyet. Glutenet som måtte finnes i annen mat (også glutenfri, som tillater opptil 20 mg gluten/kg matvare) må også regnes med. Hypotetisk sett kan man da ende på et gluteninntak som er høyere enn toleransegrensen. Utfordringen er at vi ikke kjenner all gluteninnhold i mat, og heller ikke nøyaktig toleransegrense hos individer. Det betyr at det lille rusket, dersom det hypotetisk sett kommer over i maten - både kan være helt uproblematisk, men også at det kan bli for mye. For å være på den sikre siden vill jeg gitt en ren tallerken til barnet, og se om det bedrer symptomene. Dersom dere er interessert (og medlemmer) kan vi gjerne ta en samtale om det også, og grave litt i det sammen. Ta i så tilfelle gjerne kontakt med meg på therese.lensnes@ncf.no. For å oppsummere, er det korte svaret på spørsmålet ditt: Ja. 

Therese Lensnes, 22. mai 2024 18.00

Hvordan skal vi organisere et trygt kjøkken hjemme?

Har dere noen praktiske råd til hvordan man innreder et kjøkken i en familie der et barn har cøliaki, mens andre barn er ivrige brødspisere? Vi har en streng glutenfri sone der cøliakibarnet lager sin mat, men den er ikke så stor. Så den felles middagen ...

Har dere noen praktiske råd til hvordan man innreder et kjøkken i en familie der et barn har cøliaki, mens andre barn er ivrige brødspisere? Vi har en streng glutenfri sone der cøliakibarnet lager sin mat, men den er ikke så stor. Så den felles middagen blir ofte laget på en benk som er stor og lett å vaske av, men som også blir brukt til å skjære brød. Vi vasker av benken før vi lager middag. Men får likevel en del glutenuhell som vi mistenker kommer fra brødsmulesmitte (finner ingen annen årsak). Vi har oppdaget at brødsmuler faller ned i skuffer der vi har bestikk og matbokser, som da blir er en mulig smittekilde. Hvordan kan vi tilrettelegge for at søsken kan spise brød (som de er vokst opp med), samtidig som vi sikrer at smulene ikke havner i maten som er til alle i familien? Bør vi lage en egen "glutenbrød-sone" heller? Og hvordan gjør vi det når barna uten cøliaki vil bake kake med gluten i, bortsett fra å vaske ned hele kjøkkenet etterpå? Hvilke løsninger har andre god erfaring med? Det virker inngripende å nekte søsken å bake og å lage toast og ristet brød med venner etter skolen.

Stine, 21. mai 2024 16:22

Først og fremst tenker jeg at det er viktig at barnet med cøliaki venner seg til, og er trygg på, å befinne seg i et hjem der det både lages mat med og uten gluten. Det er i utgangspunktet helt supert at dere har en egen glutenfri sone, det er akkurat det vi ville anbefalt i slike situasjoner. Dere gjør også helt rett i å vaske av benken før dere lager felles glutenfri middag. At smuler kan falle ned i bestikkskuffen er dessverre et kjent problem. Kanskje dere kan flytte på bestikkskuffen, eller ha noe (nok) bestikk som er rent og kan brukes til glutenfritt separat, i tilknytning til den glutenfrie sonen? Dere andre tåler jo godt bestikk som har ligget i smuler. Jeg synes også definitivt at søsknene må få lov til å fortsette å spise vanlig brød, lage seg toast, og bake vanlige kaker. Selv om det er litt jobb å vaske etterpå. Det viktige er å begrense muligheten for at melstøv kommer over på den glutenfrie maten, så å skure/vaske ned hele kjøkkenet er strengt tatt ikke nødvendig. Fra forskning ser vi at det går fint å lage glutenholdig og glutenfri mat ved siden av hverandre, men at det bør være en avstand mellom på 2 meter. En annen løsning er å legge bakepapir/aluminimusfolie/noe annet som kan dekke flaten, før dere begynner med noe glutenfritt (dersom det blir kjedelig og tidkrevende å vaske hele tiden). Stå på, det er slett ikke lett med denne kombinasjonen innad i en familie i en hektisk hverdag! 

Therese Lensnes, 22. mai 2024 18.00

Hva skjer i kroppen når jeg får i meg gluten?

Jeg testet meg for gluten da alle mine søsken har diagnosen cøliaki. Jeg fikk det påvist, men har aldri hatt symptomer/plager før. Jeg hadde høye verdier, men legen nevnte at biopsien så veldig fin ut. Er på GDF, men har fått i meg gluten ved uhell...

Jeg testet meg for gluten da alle mine søsken har diagnosen cøliaki. Jeg fikk det påvist, men har aldri hatt symptomer/plager før. Jeg hadde høye verdier, men legen nevnte at biopsien så veldig fin ut. Er på GDF, men har fått i meg gluten ved uhell et par ganger siden, men ikke plager deretter. Hva skjer i kroppen når jeg får i meg gluten, uten at jeg får plager, selv om jeg har cøliaki? Blir tarmen fremdeles skadet?

Nina, 7. mai 2024 23:52

Det er vanskelig å si hva som skjer hos den enkelte. Man har ikke gjort så mye undersøkelser hva som skjer i tarmen hos de glutenfrie cøliakerene dersom de får i seg utilsiktet gluten. Hos de fleste gir det akutt reaktivering av immunsystemet og betennelse, men ikke alle får mage-tarmproblemer. Dersom du hadde klare høye TG2-IgA verdier så må du anta at du har cøliaki og at selvom en enkelt episode med glutenuhell ikke gir varig skade i tarmen, vil gjentatte "uhell" reaktivere cøliakien og kunne gi mye ubehag, om enn ikke nødvendigvis i mage-tarm området. Ofte er slapphet, snikende bentap, vitaminmagel, hjernetåke og andre "ekstraintestinale" symptomer mer vanlig og vanskeligere å identifisere fordi de kommer snikende.

Trond S. Halstensen, 08. mai 2024 18.33

Hvor mye skade kan en fiskebolle med karrisaus med gluten gjøre?

Hei, hvor mye skade kan en fiskebolle med karrisaus med gluten i utgjøre? Spiste en før jeg kom på at jeg burde høre om den var glutenfri (hjemme), men det var den ikke. ...

Hei, hvor mye skade kan en fiskebolle med karrisaus med gluten i utgjøre? Spiste en før jeg kom på at jeg burde høre om den var glutenfri (hjemme), men det var den ikke.

Kari, 2. mai 2024 11:57

Det varierer veldig, fra ingen plager til dårlig-dårlig en 3-7 dagers tid. En enkelt glutenholdig fiskebolle gjør neppe så mye ugang, bare det ikke gjentar seg.

Trond S. Halstensen, 08. mai 2024 17.14

Hvor lang tid bruker tarmen på å reparere seg selv etter et glutenuhell?

Hei! Om man har gått lenge uten gluten, og spiser en rett med gluten, hvor lang tid tar det før man blir bra? Og hvor lang tid bruker tarmen å reparere seg på et sånt tilfelle? Vet at det ikke er bra, men når skaden først har skjedd, er det greit å v...

Hei! Om man har gått lenge uten gluten, og spiser en rett med gluten, hvor lang tid tar det før man blir bra? Og hvor lang tid bruker tarmen å reparere seg på et sånt tilfelle? Vet at det ikke er bra, men når skaden først har skjedd, er det greit å vite.

Thomas, 9. april 2024 20:03

Det er lite data på dette, kun noen veldig få gamle undersøkelser på hva som skjer i tarmen når en cøliaker får i seg gluten. Noen reagerer etter 2 timer, andre senere, og noen ikke i det hele tatt.  De som har undersøkt har funnet ut at cøliakipasientene får en kraftig aktivering av immunsystemet som gir plager, oftest i 3-6 dager etterpå. Hvor alvorlig enkelthendelsene er eller om det må flere enkelthendelser til for å gi alvorlig tynntarmsforandringer, er det ingen som vet fordi en slik undersøkelse ville ikke vært etisk forsvarlig å gjøre, man ville da påført en frisk cøliaker en aktiv cøliakisykdom. At man delvis gjør dette for å diagnostisere cøliaki blir anderledes da man kun har mistanke om cøliaki og skal bekrefte/avkrefte det. Det er store individuelle forskjeller, så det er vanskelig å gi en generelt beskrivelse av hva som skjer. Utilsiktet gluten-uhell som ikke gjentar seg (!) gir tilsynelatende ikke varig skade, men gjentatte "uhell" vil føre til cøliaki reaktivering og plager som det kan ta lang tid å bli kvitt. Det tar en voksen diagnostisert cøliaker 3-5 år å bli frisk i sin tynntarm på GFD, så det tar tid å bli frisk på GFD.

Trond S. Halstensen

Bør jeg teste et glutenuhell før jeg drar på ferie?

Jeg har spist glutenfritt i 5 mnd og foreløpig ikke hatt kjente uhell, men jeg er veldig nervøs for hvordan jeg eventuelt kommer til å reagere ved forurensing når jeg feks er på reise (hadde ingen mageproblemer før diagnosen). Er det en dårlig ide å...

Jeg har spist glutenfritt i 5 mnd og foreløpig ikke hatt kjente uhell, men jeg er veldig nervøs for hvordan jeg eventuelt kommer til å reagere ved forurensing når jeg feks er på reise (hadde ingen mageproblemer før diagnosen). Er det en dårlig ide å gjøre en test hjemme ved å spise en ting med gluten? Hvor stor mengde bør jeg isåfall teste med?

glutentest, 29. mars 2024 08:04

Jeg kan ikke anbefale "hjemmetesting". Cøliakisykdommen bruker lang tid på å gå til ro, så det å aktivt reaktivere den tror jeg ikke er lurt. Det er ikke sikkert du reagerer kraftig på forurensingsuhell, ikke alle gjør det. Når man er ute og reiser er det mange land som er gode på glutenfri mat (Italia f.eks.), men man kan selvsagt ikke være trygg da kunnskapen om cøliaki ikke er like god overalt (Og de sier gjerne at sausen er glutenfri om du spør (ikke tro dem)). Måten en cøliaker reagerer på glutenuhelle er veldig forskjellig, så det er vanskelig å spå hvordan man reagerer. Noen får akutte oppkast etter ca 2 timers tid, andre både oppkast og diare, og er dårlige i noen dager -> uke, mens andre ikke reagerer akutt i det hele tatt (selv om tarmen nok reagerer). Bare vær forsiktig og vit hva du bør holde deg borte fra på resturanter: Sauser, "glutenfri" spagetti utenfor Italia (stoler ikke på informasjonen); Blandingsmat (supper etc), eller generelt ting som vanligvis lages med mel som fortykningsmiddel bør du holde deg unna. Det pleier å gå bra. Cøliakiforeningenes medlemmer har ofte chattegrupper og Facebook-grupper som kan anbefale hvor det er trygt å spise ute i de ulike europeiske byene, det er iallfall noe å ta med seg. 

Trond S. Halstensen, 03. april 2024 18.26

Kan GlutenGO brukes som en ekstra sikring?

Hei, Vedr "glutenpille", ser det er skrevet av dere for noen mnd siden: "Det som vil komme først (og som vi delvis har på markedet) er gluten-nedbrytende enzymer man kan ta "for sikkerhetsskyld" for å unngå reaksjon på forurensing/feilkommunika...

Hei, Vedr "glutenpille", ser det er skrevet av dere for noen mnd siden: "Det som vil komme først (og som vi delvis har på markedet) er gluten-nedbrytende enzymer man kan ta "for sikkerhetsskyld" for å unngå reaksjon på forurensing/feilkommunikasjon når man spiser ute på resturant." Jeg skjønner at "GlutenGO" ikke kan brukes som et medikament for cøliaki, men kan den brukes forebyggende på restaurant i utlandet, som en liten sikring om kjøkkenet ikke er renslig nok ol?

Mor til barn med cøliaki, 25. mars 2024 15:23

Vi vet lite om hvor god den er, men i mangel av alternativer kan man ta dette for å være på den "sikre" siden. Den kan ikke brukes som hjelp om man ikke har fortalt at man har cøliaki (så mengden gluten i maten kan være høyt), da fungerer det ikke. Men ved uhell/småmengden så tror vi det kan hjelpe, men foreløpig mangler vi gode studier på dette.

Trond S. Halstensen, 27. mars 2024 18.03

Er bakerivarer mer forurenset enn vanlige dagligvarer?

Er det sannsynlig at "spor av gluten" i varer fra et bakeri er mer forurenset enn "spor av gluten" i vanlige dagligvarer fra butikken? ...

Er det sannsynlig at "spor av gluten" i varer fra et bakeri er mer forurenset enn "spor av gluten" i vanlige dagligvarer fra butikken?

Anonym, 20. mars 2024 14:57

I utgangspunktet er merkingen entydig og skal innebære det samme, nemlig at produktet kan inneholde spor av gluten uten at gluten befinner seg blant ingrediensene.

I praksis kan man tenke seg at det kan være større kontamineringsrisiko i et bakeri enn i ferdigpakkede varer i butikken, og særlig dersom den glutenfrie baksten bakes på stedet. Da vil man typisk tenke at melstøv kan være synderen. Imidlertid er ofte bakeriene som tilbyr glutenfrie bakverk godt innforstått med denne risikoen, og de glutenfrie produktene kan typisk være bakt på et separat produksjonskjøkken og levert til bakerifilialen i frossen tilstand. I så tilfelle vil det ikke være noe høyere sannsynlighet for kontaminering enn i varer du kan kjøpe på butikken. Husk også at kontamineringsfaren er like stor/liten i et produksjonslokale for matvarer som selges i butikken, her har jo vi som vanlige forbrukene null innsyn i produksjonslinjen.

Merkeplikten for allergener gjelder også for utsalg og serveringssteder, som betyr at glutenfrie varer solgt i et bakeri skal være riktig merket, og vi skal kunne stole på merkingen. Jeg tenker derfor at svaret på spørsmålet ditt er nei, varer fra et bakeri er like trygge som matvarer du kan kjøpe i butikken. 

Therese Lensnes, 27. mars 2024 18.00

Kan glutenuhell gi vekttap?

Hei. Jeg har hatt anoreksi tidligere og lurer på om glutenuhell (med store mengder gluten) kan føre til vekttap? ...

Hei. Jeg har hatt anoreksi tidligere og lurer på om glutenuhell (med store mengder gluten) kan føre til vekttap?

Embla, 7. mars 2024 02:55

For en cøliaker vil (store) mengder gluten gi kraftig betennelse i tarmen og hos mange, men ikke alle, mange plager. Dersom det gjentas daglig, i flere uker, så endres tarmen og man klarer ikke å ta til seg næringsstoffer og kan sulte ihjel selvom man spiser. Det er ikke å anbefale, spesielt ikke for en som har en historie med anoreksi, da det kan ta lang tid å bli frisk igjen.

Trond S. Halstensen, 13. mars 2024 19.04

Finnes det personer med cøliaki som er hypersensitive for minimale mengder gluten?

Finnes det personer med cøliaki som er hypersensitive for minimale mengder gluten? Vi lærte av ernæringsfysiolog at det må en "synlig" mengde gluten til for å reagere, altså en liten smule eller en bit av noe. Vårt barn har etter diagnostiser...

Finnes det personer med cøliaki som er hypersensitive for minimale mengder gluten? Vi lærte av ernæringsfysiolog at det må en "synlig" mengde gluten til for å reagere, altså en liten smule eller en bit av noe. Vårt barn har etter diagnostisering for 10 måneder siden blitt "glutensyk" gjentatte ganger uten at vi klarer å finne ut hvor glutenet kan ha kommet fra. Er det mulig at noen med cøliaki får klare symptomer av f.eks "usynlig" melstøv som havner oppi et glass man så drikker av, eller på en frukt man spiser? Eller at man får gluten på hendene etter å ha tørket seg på et håndkle dersom noen har tørket hendene med små mengder glutenholdig deig på hendene? Eller finnes det andre tilstander som er assosiert med cøliaki, som kommer og går, og gir lignende symptomer? Andre matallergier eller andre allergier som opptrer samtidig med cøliaki? Vi anser barnet som friskt og sprekt mellom disse episodene.

Hypersensitiv?, 31. januar 2024 16:50

Det er ikke dokumentert at noen cøliakere faktisk reagerer på slike små mengder gluten, ei heller ved hudoverføringer. De med cøliaki reagerer nemlig på forandrede (deamiderte) glutenpeptider, og disse forandringene skjer i tarmslimhinnen. Derfor må gluten spises før det gir en immunreaksjon. Cøliaki (ødelagt tarmslimhinne) er en langsom prosess som krever mye større glutenmengder enn ved allergier. En klassisk IgE-mediert hveteproteinallergi kan derimot gi akutte reaksjoner, og man kan reagere på svært små mengder. Spørsmålet er derfor om reaksjonen er en cøliakireaksjon eller noe annet. 

 

Trond S. Halstensen, 31. januar 2024 19.01

Er det mulig å få hudreaksjon, lignende dermatitis herpetiformis, etter et glutenuhell?

Hei, Er det mulig å få hud reaksjon, lignende dermatitis herpetiformis, etter et glutenuhell? Min yngste sønn fikk i seg gluten ved et uhell på nyttårsaften, og utviklet et kløende utslett i løpet av en uke. Utslettet er kløende papler, som forekom...

Hei, Er det mulig å få hud reaksjon, lignende dermatitis herpetiformis, etter et glutenuhell? Min yngste sønn fikk i seg gluten ved et uhell på nyttårsaften, og utviklet et kløende utslett i løpet av en uke. Utslettet er kløende papler, som forekommer på yttersiden av armene, i armhulene, og på baken og utsiden av lårene. Det har ikke respondert på mild kortisonsalve, og har vart i ca. 10 dager nå. I følge legen som undersøkte ham i dag er det veldig lite sannsynlig at det er relatert til glutenuhellet, og de vil behandle ham for skabb. Ingen andre familiemedlemmer har utslett eller klør. Vi vet om et kjent uhell for noen år siden, da fikk han også utslett, men i mye midlere og mer kortvarig grad. Han hadde også mye utslett som liten, før glutenfri kost, og det forsvant helt på glutenfri diett. På forhånd tusen takk for svar, Vennlig hilsen Vibeke

Vibeke, 16. januar 2024 16:18

Kunne minne om DH, bortsett fra at det pleier å komme på armer og bens strekksider, slik utsiden av armen er, hodebunnen, men ikke nødvendigvis bak på lårene. Det er også litt avhengig av hvor lenge han har vært glutenfri. Det tar noen år på GFD før man blir frisk fra sin DH, og det kan lett utløses ved "uhell". Det kan la seg diagnostiseres hos hudlegespesialist (dermatololog), og det kan være et poeng da vi har egen behandlig mot DH-anfallene som virker (Dapson).

Trond S. Halstensen, 17. januar 2024 19.07

Blir ofte dårlig når jeg spiser ute

Hei, jeg synes det blir mer og mer utfordrende ift. glutenfri mat. Jeg har hatt cøliaki i over 10 år. Det som er utfordrende, er at jeg stadig har uhell. Jeg er supernøye, blir aldri syk hjemme eller hos andre familiemedlemmer, men i jobbsammenheng blir jeg nå stadig d&arin...

Hei, jeg synes det blir mer og mer utfordrende ift. glutenfri mat. Jeg har hatt cøliaki i over 10 år. Det som er utfordrende, er at jeg stadig har uhell. Jeg er supernøye, blir aldri syk hjemme eller hos andre familiemedlemmer, men i jobbsammenheng blir jeg nå stadig dårlig. Jeg synes det er vanskelig å si nei takk til mat som de har brukt ekstra penger på og bestilt kun til meg, er merket glutenfri, men det er altså ikke nok. Jeg blir dårlig hver gang! Har også spist mye på hotell i det siste, spør og spør om det er glutenfri (har også en annen allergi som jeg spør om). De sier at jeg kan stole på merking og de går igjennom med meg hva det er laget av, men blir likevel dårlig. Av og til kan de si etterpå, når jeg sier at det umulig kan stemme, at det er bare litt av det i retten. Får dere mange meldinger at andre opplever at det ikke er trygt å spise ute fordi det ikke er 100 % glutenfritt? Det er nok ikke veldig mye gluten i det, for jeg blir ofte bare litt dårlig. Noen ganger veldig. Hvor skadet kan tarmen bli? Du sier jo ofte at livet skal fungere og leves, men når man undersøker flere ganger og det likevel går galt gang på gang. Er jeg enormt sensitiv?

Marit, 10. januar 2024 19:50

Dessverre er sannhetsverdien i den informasjonen man får fra serveringspersonalet av varierende kvalitet. Man vet da ikke hvem man kan stole på og hvor man bare må velge blandt de minst risikable rettene. Som du også påpeker så "lyver" de mhp ingredienser (glutenfri pasta var egentlig vanlig pasta etc) og kun når de presses så kommer innrømmelsene. NCF forsøkte å lage kurs for resturantpersonalet og at man der igjennom kunne klistre et merke på døren, men det ble ikke noe stort. Hvilke steder som er safe er av og til synlig på facebook siden, men det er tydeligvis ikke nok. Vanligvis merker de av dere som reagerer på glutenuhell hva som er gluten-induert reaksjon og hva som er noe annet, så stort sett har dere rett mhp at man har reagert. Det skal en viss dose til for å reagere, men mengden gluten som skal til varierer mye og enkelte er betydelig mer følsomme enn andre. Kanskje er du mer følsom, eller du er stadig uheldig og får servering på steder som ikke vet bedre eller har bedre forståelse for hva dette betyr for deg. En ting er å "anmelde" de på faceboksiden så andre cøliakere blir advart, og å melde tilbake til spisestedet så de forstår at det faktisk betyr endel for de med cøliaki at de kan stole på informasjonen. Hvor stor hjelp det er i de gluten-nedbrytende enzymene man kan få kjøpt for å redusere eller forhindre slike reaksjoner er dels avhengig av hvor aktivt enzymet er og hvor mye gluten det har sneket seg med i maten. Eksperimentelt klarer disse enzymene å redusere forurensningsnivåer av gluten (ca. 200 ppm), men ikke vanlig glutenholdig mat. Muligens kan du forsøke slike tabletter (reseptfrie ansees som kost-tilskudd) for å være "på den sikre siden".

Trond S. Halstensen, 17. januar 2024 18.02

Konstant prikking og stikking i føtter og armer etter uhell

Hei! Eg har fått i meg den største mengda gluten eg har ete sidan før eg fekk diagnosen (13 år sidan). Kvelden etter uhellet har eg hatt konstant prikking/stikking i føtta og i armane (frå albue til fingertupp). Kva kjem dette av? Og burde eg gå til lege?...

Hei! Eg har fått i meg den største mengda gluten eg har ete sidan før eg fekk diagnosen (13 år sidan). Kvelden etter uhellet har eg hatt konstant prikking/stikking i føtta og i armane (frå albue til fingertupp). Kva kjem dette av? Og burde eg gå til lege?

Sara, 31. desember 2023 13:00

Vanskelig for meg å diagnostisere deg over nettet. Dersom dette kom etter glutenuhellet og det er relatert til dette så må vi anta at det vil forsvinne om enn langsomt. Men det vet vi ikke før man har utelukket andre årsaker til symetrisk perifer nerveirritasjon i både armer og ben. Du bør derfor gå til legen å bli undersøkt.

Trond S. Halstensen, 03. januar 2024 18.20

Kraftige symptomer ved uhell

Jeg får ganske kraftige symptomer med oppkast og diaré hvis jeg får i meg gluten ved uhell. Ser at reaksjonen kan bli verre jo friskere man blir, kan det også gå andre veien? ...

Jeg får ganske kraftige symptomer med oppkast og diaré hvis jeg får i meg gluten ved uhell. Ser at reaksjonen kan bli verre jo friskere man blir, kan det også gå andre veien?

Torstein, 28. desember 2023 16:10

Som oftest går det den veien du beskriver at reaksjonen på "glutenuhell" blir kraftigere ettersom man tilfriskner på GFD.

Trond S. Halstensen, 03. januar 2024 18.15

Hvem får sterkest reaksjoner på glutenuhell?

Er det mulig å si noe om hvem som har sterkest reaksjoner på glutenuhell? Har det f.eks. noe å si i hvilken alder du fikk diagnosen, hvor skadet tarmen var da man oppdaget det, alder generelt eller annet? Og kan følsomheten endre seg? ...

Er det mulig å si noe om hvem som har sterkest reaksjoner på glutenuhell? Har det f.eks. noe å si i hvilken alder du fikk diagnosen, hvor skadet tarmen var da man oppdaget det, alder generelt eller annet? Og kan følsomheten endre seg?

Terje, 26. desember 2023 15:06

Det er ingen kjent sammenheng mellom tarmskade, diagnosetidspunkt, eller pasientalder og hvor sterk reaksjonen er på glutenuhell. Følsomheten kan endre seg, typisk er at man egentlig ikke reagerte så sterkt rett etter diagnosetidspunktet til å begynne å reagere sterkere etterhvert som man tilfriskner på GFD.

Trond S. Halstensen, 27. desember 2023 18.30

Glutenuhell eller magesjau?

Jeg har spist glutenfritt siden jeg fikk diagnosen for 2 mnd. siden, og nå har jeg en episode med oppkast og diaré. Jeg hadde få plager da jeg spiste gluten, men kan det likevel være at jeg har hatt et uhell nå, og fått så kraftige reaksjoner? Spiste ute kv...

Jeg har spist glutenfritt siden jeg fikk diagnosen for 2 mnd. siden, og nå har jeg en episode med oppkast og diaré. Jeg hadde få plager da jeg spiste gluten, men kan det likevel være at jeg har hatt et uhell nå, og fått så kraftige reaksjoner? Spiste ute kvelden to dager før, og lunsj dagen før dette skjedde, og da kan det jo ha skjedd noe?

Uhell, 21. desember 2023 00:34

Det er alltid vanskelig å vite om man reagerer fordi man har fått i seg gluten eller om man har fått en annen standard form av matforgiftning. Alle opplever akutt magesjau i blant, men en cøliaker lurer alltid på om det skyldes utilsiktet gluten i maten. Du poengterer helt riktig at det tok litt lang tid før du reagerte, så muligens var dette noe annet. Kanskje fikk du en akutt magesjau pga. dårlig hygiene der du spiste. 

Trond S. Halstensen, 27. desember 2023 18.11

Hvor mange timer er det sannsynlig å få reaksjoner etter inntak av gluten?

Hei! Jeg ble plutselig sykt kvalm uten at jeg kan forstå hvordan jeg kan ha fått i meg gluten. Hvor mange timer er det sannsynlig å få reaksjoner etter inntak? ...

Hei! Jeg ble plutselig sykt kvalm uten at jeg kan forstå hvordan jeg kan ha fått i meg gluten. Hvor mange timer er det sannsynlig å få reaksjoner etter inntak?

Kvalm, 20. desember 2023 18:09

Det  er veldig varierende hvordan og hvor lenge etter gluteninntak en cøliaker reagerer. Alt fra ingen akutt reaksjon til oppkast/magekramper/diare er vanlig. Det kan komme etter 2 timer,  og varer som oftest minst ett døgn og ofte 5-8 døgn før det klinger av.  Men du kan reagere på andre ting enn gluten, dels akutt magesjau som alle andre, eller nyutviklet "allergi" mot komponenter i maten. Alle mage-tarm reaksjoner er ikke utilsiktet gluteninntak hos en GFD-behandlet cøliaker (selvom man selvsagt først tenker på det). 

Trond S. Halstensen, 20. desember 2023 20.36

Hvor skadelig er det å få i seg forurenset mat iblant?

Hei. Hvor skadelig er det å få i seg forurenset mat iblant? Jeg har ikke tenkt å være uforsiktig, men merker cøliakien begrenser veldig det sosiale, da jeg heller velger å bli hjemme hvis jeg ikke kan spise ute med andre, eller lage mat på andres kjø...

Hei. Hvor skadelig er det å få i seg forurenset mat iblant? Jeg har ikke tenkt å være uforsiktig, men merker cøliakien begrenser veldig det sosiale, da jeg heller velger å bli hjemme hvis jeg ikke kan spise ute med andre, eller lage mat på andres kjøkken. Er det mindre skadelig med forurensing hvis man er flink til hverdags? Eller er det mer svart hvitt slik at et uhell ødelegger alt godt arbeid som er gjort? Hvor lang tid tar det før tarmen er bra igjen etter uhell?

Tine, 13. desember 2023 03:11

Livet skal leves, med den tilstanden man har. Derfor må man leve glutenfritt så langt som det går. Men man har ikke hyperakutt allergi, Du kan lage mat på andres kjøkken, bare fjerne synlige smuler med fuktet klut, bruk ny skjærefjel etc. På resturant må du si i fra at du har cøliaki og vær litt skeptisk dersom de/kelner sier at "all vår spagetti er glutenfri" for da vet de ikke hva de sier. Men prøv å lev et normalt liv. Beviste uhell er dumt da mengden gluten kan bli høy. Utilsiktet "spor av" forurensninger som i sauser noen påstod var glutenfrie, ødelegger ikke all tilhelingsarbeid, men er selvsagt en reaktivering av cøliaki-betennelsen. Hvor lenge og hvor skadelig det er er selvsagt glutendoseavhengig (og avhengig av vertens reaksjonsmønster/følsomhet). Man bør unngå å bli overforsiktig så livet ikke leves, og unngå å ikke bry seg om å spise GFD (mange uehell) for da kan også livet bli "ulevelig" med kraftig reaktivert cøliakisykdom.

Trond S. Halstensen, 13. desember 2023 19.28

Hva skjer i tarmen ved glutenuhell?

Hei, Jeg har forstått det slik at når man er nydiagnostisert med cøliaki kan det ta 6 mnd til flere år før tarmtottene er helet, og man kan forvente å bli i bedre form. Jeg lurer på hva som skjer ved et enkelt uhell - vil dette forlenge prosessen/ evt. set...

Hei, Jeg har forstått det slik at når man er nydiagnostisert med cøliaki kan det ta 6 mnd til flere år før tarmtottene er helet, og man kan forvente å bli i bedre form. Jeg lurer på hva som skjer ved et enkelt uhell - vil dette forlenge prosessen/ evt. sette i gang en inflammasjonsprosess som vil ødelegge tarmtottene, eller vil det kun gi utslag i en liten periode før man blir bra igjen?

Lise, 12. desember 2023 17:22

Det tar nok lengere tid enn 6 mnd før tarmtottene er tilbake. Mange voksendiagnostiserte cøliakere opplever at de må spise glutenfritt i 1-3 år før de føler seg normalt friske igjen. Gluteuhell gir fornyet cøliakisykdoms reaktivering og vil skade tarmtottene + forsinke tilhelingsprosessen. Cøliakisykdommen kommer langsom men forsvinner ennå langsommere, litt avhengig av hvor gammel man er ved diagnosetidspunktet og hvor syk tarmen er.

Trond S. Halstensen, 13. desember 2023 19.02