Arkiv

Resultat: Kosttilskudd (3)

Hva er det best å spise etter glutenuhell?

Vår 15 år gamle gutt fikk feil mat på flytur, og er nå helt utslitt etter en kraftig reaksjon på gluten. Han trenger næring som den vonde magen tåler. Og hva er det beste man kan spise som er skånsomt og næringsrikt nok for å restituer...

Vår 15 år gamle gutt fikk feil mat på flytur, og er nå helt utslitt etter en kraftig reaksjon på gluten. Han trenger næring som den vonde magen tåler. Og hva er det beste man kan spise som er skånsomt og næringsrikt nok for å restituere seg best mulig?

Aina, 5. januar 2023 10:15

Det er vanskelig å lage en «mal» for hva man kan gjøre etter å ha fått i seg gluten, da cøliakere har så ulike reaksjoner og så ulik varighet på plagene. Plagene kan være slapphet og slitenhet, tåkehjerne, oppblåsthet, forstoppelse og/eller diare, depresjon, hodepine og/eller smerter i muskler og ledd.

Men man kan jo forsøke noe av det som er listet opp under, litt avhengig av hvilke plager man har:

  • Passe på å få nok hvile/søvn. Ikke stress deg tilbake til hverdagen hvis du ikke absolutt må.
  • Få i deg nok drikke, gjerne tynn saft, buljong, urtete eller annet som har litt «næring» i seg. Kan gjerne også forsøke væskeerstatning hvis det er langvarig
  • Har man mye og plagsom diare kan man jo forsøke å se om det hjelper med Imodium eller kull. Hør med fastlegen eller på apoteket om hva som funker best
  • Spis mat som er lett å fordøye, som for eksempel glutenfri loff, ris, bananer, eggerøre eller potetmos. Om ikke maten er så næringsrik er ikke like viktig i denne sammenheng.

Lise Friis Pedersen, 11. januar 2023 18.00

Kan man gå ned i vekt om man slutter å tåle hvetestivelse?

Hei! Har hatt cøliaki i mange år, men har et par spørsmål: Hvis man plutselig ikke tåler hvetestivelse lenger ( de små mengdene i glutenfrie produkter), vil da tarmtottene bli skadet så det blir dårlig opptak i tarmen, og man går ned i vekt? S&...

Hei! Har hatt cøliaki i mange år, men har et par spørsmål: Hvis man plutselig ikke tåler hvetestivelse lenger ( de små mengdene i glutenfrie produkter), vil da tarmtottene bli skadet så det blir dårlig opptak i tarmen, og man går ned i vekt? Så lurer jeg på om det er gluten i lakrispasta som er en ingrediens i solvipect hostemixtur?

Krølla, 6. desember 2022 09:52

Man har ikke fullt ut kartlagt hva det er med hvetestivelsene cøliakere ikke tåler, da den er glutenfri. Man har antatt at det skyldes mengden FODMAP-karbohydratene (fructaner) i hvetestivelsen og at reaksjon er en variant av irritabel tykktarmskatarr (IBS). Dette gir ingen skade på tynntarmen, men skyldes nok ubalanse i tykktarmens bakterier med mye gassdannelse. LakerisPASTA har ingenting med ordet pasta som i spagetti å gjøre. Ordet "pasta" sier noe om en grøtet form, som i tannPASTA. Det er ikke opplyst om at solvipect inneholder noe fra hvetemel, og det må de skrive i pakningsvedlegget. Jeg tror derfor det er en misforståelse ved at tilsatt lakerisPASTA har blitt forvekslet med (hvetemels)PASTA, og at man derfor tror at det er tilsatt hvetemel.

Trond S. Halstensen, 07. desember 2022 18.45

Sliter med svimmelhet

Hvor mye tilskudd og hvilket bør man ta? Min datter på 20 år fikk påvist cøliaki for ca. 2 mnd siden. Hun tar Vitamin D3 og K2, 4 dråper annenhver dag, en multivitamintablett og et B12-tilskudd hver dag, men sliter veldig med svimmelhet. ...

Hvor mye tilskudd og hvilket bør man ta? Min datter på 20 år fikk påvist cøliaki for ca. 2 mnd siden. Hun tar Vitamin D3 og K2, 4 dråper annenhver dag, en multivitamintablett og et B12-tilskudd hver dag, men sliter veldig med svimmelhet.

Kari, 28. november 2022 20:59

Har man lite jern bør man ta jerntilskudd, planlegger man å bli gravid bør man ta tilskudd av folat, i vinterhalvåret bør man ta tran eller vitamin-D tilskudd og eldre får ofte tilskudd av B12. Men det er ikke nødvendig, og heller ikke anbefalt (ref. WHO) å ta tilskudd hvis man ikke har mangler. Mitt råd er at din datter tar en blodprøve hos fastlegen for å få stadfestet eventuelle mangler.

Det kan være mange grunner til svimmelhet, jernmangel eller mangel på andre mikronæringsstoffer kan være en grunn, men det er ikke sikkert at det er det som er problemet. Så det ville jeg ha sjekket opp samtidig.

Lise Friis Pedersen, 30. november 2022 18.00