Arkiv

Resultat: Kosttilskudd (8)

Skal jeg fortsette å ta kosttilskudd?

Skal jeg fortsette med kalsium- og d-vitamin-tilskudd? Jeg fikk påvist cøliaki og osteoporose for fem måneder siden. Fikk da beskjed om å ta tilskudd av kalsium (500 mg) og d-vitamin (40 ug). Nye blodprøver viser S-kalsium 2,40 og S-vitamin D 91 (vit. D3 91). Skal jeg...

Skal jeg fortsette med kalsium- og d-vitamin-tilskudd? Jeg fikk påvist cøliaki og osteoporose for fem måneder siden. Fikk da beskjed om å ta tilskudd av kalsium (500 mg) og d-vitamin (40 ug). Nye blodprøver viser S-kalsium 2,40 og S-vitamin D 91 (vit. D3 91). Skal jeg fortsette å ta disse tilskuddene, eller skal jeg ev. justere styrken? Er f.eks Nyco´s Calcium+ vitamin D3 (500 mg kalsium og 15 ug vit. D) ok? Fastlegen har ikke vært til hjelp her, så takknemlig for svar.

Anette, 27. mai 2023 12:26

Litt avhengig av alderen din, men man anbefaler at de med etablert osteoporose får i seg nok kalsium og, ikke minst, nok vitamin D. Nå har du normal serumkonsentrasjon av kalsium og et godt D-vitaminnivå, men dette er mens du spiser kalsium og vitamin D, som ofte også er førstehåndsvalget ved behandling av osteoporose, uavhengig av underliggende cøliaki. Om du skal fortsette med kalsium/D-vitamin tilskudd eller få andre mer effektive medikamenter mot osteoporoseutviklingen er noe legen din må vurdere, men det er ingen grunn til at du bør avslutte denne behandlingen uten etter vurdering hos legen din. Spørsmålet er heller om du skal ha andre medikamenter i tillegg (og har du vært til bentetthetsmåling, og bør du muligens til en ny bentetthetsmåling for å se om du faktisk klarer å bremse utviklingen på GFD + kalsium/D-vitamin behandling)

Trond S. Halstensen, 31. mai 2023 18.23

Bør jeg ta B12-sprøyte hvis tarmen ikke er frisk nok til å ta opp vitaminer?

Jeg fikk påvist cøliaki i 2022 og har vært på 100% glutenfri kost i litt over ett år nå (hadde Marsh 3c). Tok for en måneds tid siden en blodprøve som viste at jeg har B12-mangel (ikke på selve S-Vitamin B12-testen, men ved forhøyede ver...

Jeg fikk påvist cøliaki i 2022 og har vært på 100% glutenfri kost i litt over ett år nå (hadde Marsh 3c). Tok for en måneds tid siden en blodprøve som viste at jeg har B12-mangel (ikke på selve S-Vitamin B12-testen, men ved forhøyede verdier av S-Ferritin, S-Jern, S-Transferrinmetning og S-Metylmalonsyre). Syntes dette stemte godt med de symptomene som var grunnen til at jeg tok blodprøven (mer trøtt og sliten enn vanlig, periodevis prikking i fingre de siste månedene, periodevis oppblåsthet - i grunn mange av de samme symptomene som fikk meg til å sjekke meg for cøliaki). Fikk B-vitaminpiller på resept av legen. Har brukt dem en måned, og jeg er usikker på om jeg er frisk nok i tarmen til at jeg tar opp pillene slik jeg skal, eller om jeg burde ta injeksjoner med sprøyter i stedet. Spurte legen om ny blodprøve, men fikk bare utskrevet resept på sprøyter i stedet... Blir litt usikker på dette. Vet jo at det kan ta noen år før tarmen er "helt bra" igjen, men er den bra nok etter ett år på glutenfri kost til å ta opp vitaminer på vanlig måte (i dette tilfellet gjennom pillene), eller tror du det er mest hensiktsmessig å ta sprøyter uansett?

Håkon, 17. april 2023 22:47

Vitamin B12 mangel gir økning av S-Metylmalonsyre, men skal ikke påvirke jernstatusen din. B12 kommer gjennom animalsk kost, og sliter man med absorbsjonen så er det sprøyter som gjelder. Det er nokså vanlig for cøliakere å ha B12-mangel, selv de som spiser GF. Jeg anbefaler deg å ta sprøyter, så sliper du å tenke på mulig absorbsjonsproblemer (B12 har litt komplisert absorbsjon vi B12-bindende faktor som lages i magesekken til absorbsjon i siste del av tynntarmen). Som voksen-diagnostisert cøliaker så tar det tid å bli frisk fra sin cøliaki, ofte forbausende lang tid (3-5 år på GFD før man er klinisk frisk, ennå lengre før tarmen er helt frisk).

Trond S. Halstensen, 19. april 2023 19.00

D-vitaminmangel er vel en kjent problemstilling hos personer med cøliaki?

Hei. Jeg har hatt cøliaki siden 2011 og spiser glutenfri kost. Jeg har målt D- nivået mitt til 58 nmol/L i sept. Har tilgang på Vicotrat 100000 E, satte en injeksjon av det og fortsatte med tilskudd. Nå i mars målte jeg den til 53 (altså lavere). Det skj&os...

Hei. Jeg har hatt cøliaki siden 2011 og spiser glutenfri kost. Jeg har målt D- nivået mitt til 58 nmol/L i sept. Har tilgang på Vicotrat 100000 E, satte en injeksjon av det og fortsatte med tilskudd. Nå i mars målte jeg den til 53 (altså lavere). Det skjønner jeg ikke noe av. Det må vel bety at jeg ikke tar opp D-vitaminen i tablett-form. Dette er vel en kjent problemstilling hos personer med cøliaki? Har du noen tips? Jeg ønsker nivået over 75 nmol/L. Kan man med cøliaki få D-vitaminen på blå resept?

Camilla, 16. mars 2023 20:15

Dersom du har spist GFD siden 2011 (12 år), så er nok tarmen din såpass normalisert at det du leser om cøliaki (=aktiv cøliaki) ikke gjelder for deg som har en diett-behandlet, inaktiv cøliaki. Man må skille mellom millimolare konsentrasjoner (mmol), mikrogram konsentrasjoner og E som er en gammel betegnelse på aktivitet (internasjonale enheter (IE) eller bare E. Jeg klipper fra legemiddelhåndboken: 

"Lettgradig vitamin D-mangel behandles med 800–1200 E per dag (1 E = 0,025 μg, så ca 25 mikrogram Vitamin D3 pr dag). Dersom du selvadministrerer 1ml  av 100 000 IE Vit D3/ml så fikk du i deg veldig mye vit D3 på engang og det er heller ikke så lurt.(tilsvarer altså 1000 ganger anbefalte daglige dose). Du behøver egentlig kun å ta tilskudd via kosten/multivitamin tabletter. Dersom det viser seg at du har en spesiell medisinsk årsak til å skulle trenge mer vitamin D enn det du kan få fra kosten/kosttilskudd, så kan du få dette på "blå resept".

 

Trond S. Halstensen, 22. mars 2023 18.32

Bør jeg forsøke kosttilskudd mot leddplager?

Jeg har hatt problemer med min høyre skulder i over 3 år nå. Har tatt MR 2 ganger uten store funn, og helt siden problemet oppstod trent rehablitering i forskjellige varianter uten hell. Siste året har jeg begynt å få symptomer i venstre også. I perioder ha...

Jeg har hatt problemer med min høyre skulder i over 3 år nå. Har tatt MR 2 ganger uten store funn, og helt siden problemet oppstod trent rehablitering i forskjellige varianter uten hell. Siste året har jeg begynt å få symptomer i venstre også. I perioder har venstre føltes ut som en akutt betennelse. Fant så ut at jeg har cøliaki for 6 måneder siden og begynte da på glutenfri diett. Har et håp og ønske om at kroppen og da spesielt skulderne vil føles bedre ut med tiden nå. Jeg lurte på om det er noe kosttilskudd jeg burde prøve ut for å se om bedring i mine fysiske plager? Skal sies at jeg spiser mye grønnsaker og sånn. Sist jeg tok vitamintest hos legen min var i 2018. Da var nivåene normale. Har dog hørt at man burde ligge litt over normalverdier når man har auto-immun sykdom (og da spesielt cøliaki som ikke er tilhelet)? Vurderer prøve ut magnesium, og eventuelt noe kollagen. Pharma Helse Kollagen Ledd er produktet jeg har sett på. De selger det på Life. Hva tenker du?

Tommy, 12. mars 2023 10:05

Normal norsk kost er stappfull av de fleste vitaminer og sporstoffer, men særlig D-vitamin kan være utfordrende å få i seg nok av og vi har lite hjelp av solen vinterstid. Det er nok D-vitamin man tenker p åmhp å ligge litt over normalnivået da vitamin D også påvirker immunsystemet positivt mhp autoimmunsyskdom. En vanlig multivitamintablett om dagen inneholder det man trenger inkludert magnesium. Vi har ingen holdepunkter for at ekstra tilskudd av mineraler, som magnesium vil kunne avhjelpe muskel og skjelett-plager hos personer som ikke har mangel på dette. Det er mange påstander der ute og mange vil gjerne tjene penger på sine påstander, så man må ta de fleste påstander om helseeffekter av kosttilskudd med en stor klype salt.

Trond S. Halstensen, 15. mars 2023 19.03

FLUX fluortablett med banansmak inneholder hvetestivelse, er det trygt å ta for en med cøliaki?

Hei. Fant nettopp ut at FLUX 0,25mg fluor med banansmak inneholder hvetestivelse. Den er ikke uthevet. Men er heller ikke merket glutenfri. Hvetestivelse er det som står nederst på innholdslisten. Tror du dette produktet er trygt å ta for en med cøliaki? ...

Hei. Fant nettopp ut at FLUX 0,25mg fluor med banansmak inneholder hvetestivelse. Den er ikke uthevet. Men er heller ikke merket glutenfri. Hvetestivelse er det som står nederst på innholdslisten. Tror du dette produktet er trygt å ta for en med cøliaki?

Aina, 8. mars 2023 11:43

Ja, det tror jeg er trygt. Hvetstivelsen som brukes til cøliakere er helt glutenfri, og brukt inn i fluortabletter antar jeg de har valgt glutenfri hvetstivelse (som fyllstoff). Selv vanlig hvetestivelse inneholder svært lite gluten, og selv om de hadde brukt dette, så ville mengden i en fluortablett blitt forsvinnende liten, og ikke hatt noen betydning.

Trond S. Halstensen, 08. mars 2023 19.17

Hva er det best å spise etter glutenuhell?

Vår 15 år gamle gutt fikk feil mat på flytur, og er nå helt utslitt etter en kraftig reaksjon på gluten. Han trenger næring som den vonde magen tåler. Og hva er det beste man kan spise som er skånsomt og næringsrikt nok for å restituer...

Vår 15 år gamle gutt fikk feil mat på flytur, og er nå helt utslitt etter en kraftig reaksjon på gluten. Han trenger næring som den vonde magen tåler. Og hva er det beste man kan spise som er skånsomt og næringsrikt nok for å restituere seg best mulig?

Aina, 5. januar 2023 10:15

Det er vanskelig å lage en «mal» for hva man kan gjøre etter å ha fått i seg gluten, da cøliakere har så ulike reaksjoner og så ulik varighet på plagene. Plagene kan være slapphet og slitenhet, tåkehjerne, oppblåsthet, forstoppelse og/eller diare, depresjon, hodepine og/eller smerter i muskler og ledd.

Men man kan jo forsøke noe av det som er listet opp under, litt avhengig av hvilke plager man har:

  • Passe på å få nok hvile/søvn. Ikke stress deg tilbake til hverdagen hvis du ikke absolutt må.
  • Få i deg nok drikke, gjerne tynn saft, buljong, urtete eller annet som har litt «næring» i seg. Kan gjerne også forsøke væskeerstatning hvis det er langvarig
  • Har man mye og plagsom diare kan man jo forsøke å se om det hjelper med Imodium eller kull. Hør med fastlegen eller på apoteket om hva som funker best
  • Spis mat som er lett å fordøye, som for eksempel glutenfri loff, ris, bananer, eggerøre eller potetmos. Om ikke maten er så næringsrik er ikke like viktig i denne sammenheng.

Lise Friis Pedersen, 11. januar 2023 18.00

Kan man gå ned i vekt om man slutter å tåle hvetestivelse?

Hei! Har hatt cøliaki i mange år, men har et par spørsmål: Hvis man plutselig ikke tåler hvetestivelse lenger ( de små mengdene i glutenfrie produkter), vil da tarmtottene bli skadet så det blir dårlig opptak i tarmen, og man går ned i vekt? S&...

Hei! Har hatt cøliaki i mange år, men har et par spørsmål: Hvis man plutselig ikke tåler hvetestivelse lenger ( de små mengdene i glutenfrie produkter), vil da tarmtottene bli skadet så det blir dårlig opptak i tarmen, og man går ned i vekt? Så lurer jeg på om det er gluten i lakrispasta som er en ingrediens i solvipect hostemixtur?

Krølla, 6. desember 2022 09:52

Man har ikke fullt ut kartlagt hva det er med hvetestivelsene cøliakere ikke tåler, da den er glutenfri. Man har antatt at det skyldes mengden FODMAP-karbohydratene (fructaner) i hvetestivelsen og at reaksjon er en variant av irritabel tykktarmskatarr (IBS). Dette gir ingen skade på tynntarmen, men skyldes nok ubalanse i tykktarmens bakterier med mye gassdannelse. LakerisPASTA har ingenting med ordet pasta som i spagetti å gjøre. Ordet "pasta" sier noe om en grøtet form, som i tannPASTA. Det er ikke opplyst om at solvipect inneholder noe fra hvetemel, og det må de skrive i pakningsvedlegget. Jeg tror derfor det er en misforståelse ved at tilsatt lakerisPASTA har blitt forvekslet med (hvetemels)PASTA, og at man derfor tror at det er tilsatt hvetemel.

Trond S. Halstensen, 07. desember 2022 18.45

Sliter med svimmelhet

Hvor mye tilskudd og hvilket bør man ta? Min datter på 20 år fikk påvist cøliaki for ca. 2 mnd siden. Hun tar Vitamin D3 og K2, 4 dråper annenhver dag, en multivitamintablett og et B12-tilskudd hver dag, men sliter veldig med svimmelhet. ...

Hvor mye tilskudd og hvilket bør man ta? Min datter på 20 år fikk påvist cøliaki for ca. 2 mnd siden. Hun tar Vitamin D3 og K2, 4 dråper annenhver dag, en multivitamintablett og et B12-tilskudd hver dag, men sliter veldig med svimmelhet.

Kari, 28. november 2022 20:59

Har man lite jern bør man ta jerntilskudd, planlegger man å bli gravid bør man ta tilskudd av folat, i vinterhalvåret bør man ta tran eller vitamin-D tilskudd og eldre får ofte tilskudd av B12. Men det er ikke nødvendig, og heller ikke anbefalt (ref. WHO) å ta tilskudd hvis man ikke har mangler. Mitt råd er at din datter tar en blodprøve hos fastlegen for å få stadfestet eventuelle mangler.

Det kan være mange grunner til svimmelhet, jernmangel eller mangel på andre mikronæringsstoffer kan være en grunn, men det er ikke sikkert at det er det som er problemet. Så det ville jeg ha sjekket opp samtidig.

Lise Friis Pedersen, 30. november 2022 18.00