Arkiv

Resultat: Kosttilskudd (30) viser 1 - 20

Hvor forsiktig må jeg være når jeg spiser med andre?

Hei, spørsmål gjelder måltider som tapas og taco. Som nydiagnostisert merker jeg meg i felles måltider at andre som kan spise glutenholdig brød typisk bruker felles skje til å smøre aioli på sitt brød før de setter det tilbake i sk&ari...

Hei, spørsmål gjelder måltider som tapas og taco. Som nydiagnostisert merker jeg meg i felles måltider at andre som kan spise glutenholdig brød typisk bruker felles skje til å smøre aioli på sitt brød før de setter det tilbake i skålen, bruker kniven sin flere ganger i smøret etc. Jeg merker selv ingen reaksjoner av dette, og tenker at "usynlig" gluten fra bestikk til matvare umulig kan gjøre noe skade. Samtidig leser jeg andre steder om hvor viktig det er at spisesteder har glutenfri bakst etc. helt separat og gjerne i egen beholder fra andre varer. Så mitt spørsmål er altså: Kan man tenke slik at gluten man ikke ser, heller ikke gjør noen skade? Jeg ønsker ikke å ha en hverdag med strengere regime enn nødvendig.

Mari, 2. juli 2025 12:11

Livet skal leves. Vi skal ikke påføre cøliaki-pasientene mer restriksjoner enn det vi har faglig grunnlag for.  Glutenmengden som garanterer cøliaki-reaktivering er 5-15 gr gluten pr dag (ca 2 gr gluten pr brødskive). Det vi kaller glutenfritt skal ikke ha mer enn 20 mg gluten pr kg mat (20 ppm (part pr million)) altså er det veldig stor skille mellom de mengdene gluten man spiser normalt fra hva vi aksepter i den glutenfrie kosten. Hvor mye gluten kan det tenkes å bli med over ved smøringsuhell. Vi har pleid å si at mhp smør, så hold deg unne de områdene som har synlige smuler, det pleier å være nok. Er det daglig og veldig sølete samboere så skaff din egen smørpakke. Man må ikke bli hysterisk, og det er det daglige som gjelder, ikke hva som muligens kan skje i enkelte festlige anledninger. Men det betyr ikke at man kan skeie ut med god samvittiget, det pleier å straffe seg. 

Trond S. Halstensen, 02. juli 2025 19.39

Er det tilstrekkelig med K-vitamin-tilskudd?

Hei, Min datter på 10 år fikk cøliakidiagnosen da hun var 5 år gammel, og har gått på glutenfri diett siden da. Det er krevende med variert kost og hun har problemer med å holde vekten. Lange perioder med undervekt. Vi tok nylig blodprøver og de...

Hei, Min datter på 10 år fikk cøliakidiagnosen da hun var 5 år gammel, og har gått på glutenfri diett siden da. Det er krevende med variert kost og hun har problemer med å holde vekten. Lange perioder med undervekt. Vi tok nylig blodprøver og de fleste verdiene var innenfor normalområde. Litt lav vitamin D og Vitamin K var kritisk lav. Legen mente dette var pga. cøliakien, men hun har lite uhell med gluten og har spist glutenfritt i 5 år. Er ikke vi med cøliaki «friske fra sykdommen» når vi spiser glutenfritt eller har vi andre sårbarheter som gjør at kroppen ikke tar opp vitaminer og mineraler effektivt fra maten vi spiser? Er det noe som bør utredes eller er det tilstrekkelig med vitamin K-tilskudd?

Kari , 28. juni 2025 16:11

Jo, vi må betrakte en glutenfri cøliaker som frisk fra sin cøliakisykdom, det er liksom det som er poenget, og tarmen normaliseres relativt raskt hos barn på GFD (1-2 år). Vitamin K-mangel er svært uvanlig uten grunn. Noen barn er veldig kresne og har ensidig kost, som muligens vil kunne påvirke ernæringsstatusen (ved at de bare spiser K-vitamin fattig kost), men vitamin K lages også av våre tarmbakterier, så alvorlige mangeltilstander er ikke så vanlige.  D-vitamin mangel er veldig vanlig, sol, tran og multivitamin tablett er ofte nødvendig for de fleste. I utgangspunktet er dette et kost-problem som trenger tilskudd. Dernest må man forsikre seg om at hun faktisk er glutenfri, det er mange fristelser der ute.

Trond S. Halstensen, 02. juli 2025 18.14

Kan jernmangelen tyde på cøliaki?

Hei, jeg er en middelaldrende dame med autoimmunt lavt stoffskifte, vitiligo og HLA DQ8. Jeg har testet negativt på antistoffer, så i utgangspunktet usannsynlig at jeg har cøliaki. Jeg har imidlertid stadig vekk jernmangel, og har hatt problemer med det over mange år, er det...

Hei, jeg er en middelaldrende dame med autoimmunt lavt stoffskifte, vitiligo og HLA DQ8. Jeg har testet negativt på antistoffer, så i utgangspunktet usannsynlig at jeg har cøliaki. Jeg har imidlertid stadig vekk jernmangel, og har hatt problemer med det over mange år, er det noen vits i å lure på om jeg burde vært undersøkt nærmere for cøliaki?

Autoimmun-damen, 10.Jun 2025 13:27

Som kvinne kan du miste mye blod hver mnd dersom du (fortsatt) menstruerer. For noen kvinner som mister mye blod kan det være vanskelig å erstatte dette gjennom jerntilskudd eller kosten, om man ikke går spesielt inn for dette med å spise klassisk bestemormat som lever og blodprodukter som blodklubb, blodpannekaker etc. Skal du test deg for cøliaki må du få eventuelle cøliaki så aktiv at den blir diagnostiserbar og det kreves minimum 2-3 brødskiver pr dag i minimum 6-8 uker før du kan forvente at cøliakien er diagnostiserbar.

Trond S. Halstensen, 11. juni 2025 18.52

Hva er for lave jernlagre for meg?

Jeg fikk cøliakidiagnose for et halvt år siden. Jeg ble bedre, men etter noen måneder på glutenfri kost, fikk jeg noen av symptomene tilbake igjen. Trykk i hodet/ hodepine og trøtt konstant, selv etter åtte timers søvn. Dette har nå vart i en m&arin...

Jeg fikk cøliakidiagnose for et halvt år siden. Jeg ble bedre, men etter noen måneder på glutenfri kost, fikk jeg noen av symptomene tilbake igjen. Trykk i hodet/ hodepine og trøtt konstant, selv etter åtte timers søvn. Dette har nå vart i en måned. Legen sa blodprøvene så fine ut og mistenker at plagene skyldes tidlige tegn på overgangsalder. Det kan godt være, men jeg stusser over to av prøvene. Ferritin lå på 19 og hb på 11,7. Dette var innenfor normalområdet til Furst, men ifølge kilder på nett (bl.a. snl, nhi og metodebruk.no) vil hb-verdier for en voksen kvinne under 12 g/100ml tilsi anemi. Og Ferritin nivåer under 20 er grenseverdi for tomme jernlagre. Er jeg for lav på jern med disse verdiene, eller er det normale verdier? Kan jernmangel være årsaken til at jeg er konstant trøtt og har hodepine/trykk i hodet? Hb og Ferritin er nå lavere enn da jeg fikk diagnosen og jeg gikk på en annen type jernpiller enn jeg gjør nå (de jeg tok før er ikke å få kjøpt lenger). Gastroskopien viste marsh 3b. Jeg spiser glutenfritt og jeg slår ikke lenger ut på antistoffer i blodprøvene.

Kvinne, 40+, 8. juni 2025 18:10

Jeg skal forsøke å svare deg, men siden jeg ikke kan diagnostisere deg over nettet, så svarer jeg deg mer generelt. Selvom blodprøvene er normale og du har spist glutenfritt i >6 mnd så er nok tarmen din forsatt skadet av betennelesen som bruker tid på å roe seg for en som er diagnostisert i voksen alder. Du har rett i at du er i nedre grenseland og nok har en mild biokjemisk jernmangel, men det betyr ikke at dette er årsaken til dine plager. En begynnende overgangsalder kan man også få bekreftet via blodprøver og det finnes god hjelp i form av blant annet østrogenkremer som smøres på kroppen (gir ikke de gamle bivirkningene man hadde på østrogen tbl.). Snakk med din lege/gynokolog om dette. Beste måten å få i seg jern på (høyest biologisk tilgjenglighet) er via animalsk jernholdig kost og best er lever og blodprodukter (blodpannekaker/vafler/blodklubb). Hvor mye jern du trenger er avhengig av hvor mye blod du taper via menstruasjonen (og det kan variere veldig). I tillegg kan du med fordel spise en multivitamin tbl. pr dag så du er på den sikre siden med tanke på jod/selen/D-vitamin. I tillegg er du som cøliaker ekstra utsatt for annen autoimmunitet og da er det som oftest autoimmun skjoldbruskkjertekbetennelse som fører til lavt stoffskifte, men dette pleier de fleste fastleger å ta rutineprøver på, men for å være på den sikre siden kan du jo spørre din lege om dette. 

Trond S. Halstensen, 11. juni 2025 18.49

Kan en elemental diett bidra til at kroppen reparerer seg raskere?

Hei, ble diagnosert med cøliaki i januar, med transglutaminase (tTG) IgA >250 og Marsh stadium 3c. Har holdt meg glutenfri siden. Har forstått det både på overlege og ellers når jeg har lest rundt, at det kan ta tid å få ned høye resultater. ...

Hei, ble diagnosert med cøliaki i januar, med transglutaminase (tTG) IgA >250 og Marsh stadium 3c. Har holdt meg glutenfri siden. Har forstått det både på overlege og ellers når jeg har lest rundt, at det kan ta tid å få ned høye resultater. Mitt spørsmål er om du har noen erfaringer når det kommer til elemental diett? Om det kan bidra til at kroppen reparerer seg raskere og bli kvitt relevante plager? Forstår det er en hard diett, og derfor ønsker kunnskap om det er verdt bryet.

M.m, 22. april 2025 00:24

Nei vi har ingen data på om ellimental diett letter tilhelingsprosessen ved cøliaki, men slik vi forstår immunsystemets hukommelse, så holder det med glutenfri diett og så må det ta litt tid (ofte år) før man er frisk av sin cøliaki. Smør deg med tålmodighet. Det er hvordan du har det som betyr noe. ikke, dine blodprøvesvar.

Trond S. Halstensen, 23. april 2025 18.51

Bør man ta multivitamintablett, kalsium og D-vitamin når man har cøliaki?

Stemmer det at en bør ta multivitamintablett, kalsium og D-vitamin når man har cøliaki? ...

Stemmer det at en bør ta multivitamintablett, kalsium og D-vitamin når man har cøliaki?

Tiram83, 6. april 2025 21:29

Ja, egentlig alle her i Norge bør ta et slikt sikringsvitamintilskudd Særlig D-vitamin og jod er et problem å få nok av nå. Ekstra kalsiumtilskudd er det ikke så farlig med, da det er mye kalsium i vanlig norsk kosthold og du evner å ta opp mye kalsium om du har mangel på dette i kroppen og du har nok D-vitamin.

Trond S. Halstensen, 09. april 2025 18.00

Er det normalt å få mye luft i magen etter omlegging til glutenfri kost?

Hei. Jeg fikk cøliaki diagnosen for 4 mnd siden, og da var symptomene at jeg var mye slapp og trøtt. Har nå begynt å få plager med mye luft i magen også, noe jeg ikke var plaget med før jeg byttet kosthold. Ingen smerter, men litt variabel avf&o...

Hei. Jeg fikk cøliaki diagnosen for 4 mnd siden, og da var symptomene at jeg var mye slapp og trøtt. Har nå begynt å få plager med mye luft i magen også, noe jeg ikke var plaget med før jeg byttet kosthold. Ingen smerter, men litt variabel avføring. Jeg jobber offshore halve året, og da får jeg servert det meste av mat av kokken ombord. Det virker som han tar dette seriøst, men jeg kan jo ikke være helt sikker når jeg ikke lager maten selv.. Det jeg lurer på er om det er normalt og være oppblåst å ha mye luft i magen i starten? Veldig demotiverende når man får flere plager etter overgangen, enn før.

Joakim, 1. april 2025 06:15

Mye mulig dette ikke er glutenforurensning (men man vet jo aldri). Det vi erfarer er at mange med cøliaki har i tillegg IBS-plager med mye gass og mageknip. Da må man redusere på mengden mat som inneholder mye ikke-absortive karbohydrater såkalte FODMAP-karbohydrater (står mye om det på nettet). Reaksjonene er langsomme, så det tar en 10 dagers tid å bli bra og ditto å bli dårlig igjen, men dersom det ikke er noen annen opplagt årsak så test det ut.

Trond S. Halstensen, 02. april 2025 18.47

Er jernmangel et varseltegn på cøliaki?

Hei! Er det slik at jernmangelanemi sees på som et varseltegn når det gjelder cøliaki hos barn? ...

Hei! Er det slik at jernmangelanemi sees på som et varseltegn når det gjelder cøliaki hos barn?

Caroline, 19. mars 2025 15:21

Ja, som en av de få varseltegnene er jernmangel (anami) noe som klassisk skal få tankene inn på cøliaki, selvom mange barn har andre årsaker til jernamangel enn cøliaki.

Trond S. Halstensen, 19. mars 2025 19.48

Hva betyr biopsi-svarene?

Hei, Jeg har fått tilbake svar på biopsi og det er som følger: Duodenalslimhinne med økt intraepitelial lymfocyttinfiltrasjon og moderat totteatrofi forenlig med cøliaki, Marsh grad 3B. Jeg forstår at jeg med dette har aktiv cøliaki og kan søke gr...

Hei, Jeg har fått tilbake svar på biopsi og det er som følger: Duodenalslimhinne med økt intraepitelial lymfocyttinfiltrasjon og moderat totteatrofi forenlig med cøliaki, Marsh grad 3B. Jeg forstår at jeg med dette har aktiv cøliaki og kan søke grunnstønad til NAV. Kan graden si noe om hvor lenge jeg har hatt det? Og hva betyr egentlig første del «økt intraepitelial lymfocyttinfiltrasjon»? Jeg har i tillegg B12, D, Jern og folat-mangler eller lave verdier. Kan jeg forvente bedre opptak av disse raskt, nå som jeg har gått over til GF? Elisabeth, 36 år

Elisabeth , 3. mars 2025 16:14

Jepp, du har cøliaki. Du må da søke NAV om grunnstønad med denne dokumentasjonen + epikrisen/legeerklæringen fra legespesialistene. Hvor lenge du har hatt det synes ikke på biopsisvaret, det sier mer om den aktuelle cøliaki-aktiviteten. Vi antar de fleste har hatt sin cøliaki siden barneårene, så du er en voksendiagnostisert cøliaker og da kan det ta litt lang tid å bli frisk.  Selvom det er vanskelig å spå for enkeltindividene, tar det på gruppenivå ofte 1-3 år før man klinisk tilfriskner, mens tynntarmsslimhinnen bruker ennå lengere tid på å bli frisk. De fleste kjenner seg vesentlig friskere etter 3-6 mnd på GFD, og så blir man langsomt bedre og bedre. Vitaminmangelen din bør korrigeres med ekstra tilskudd i starten og så vil tarmen begynne å fungere normalt igjen. Det normale daglige vitamintilskuddet som en multivitamin tbl eller Tran gir oss, er bra for de fleste av oss.

Trond S. Halstensen, 05. mars 2025 20.15

Kan dårlige negler og håravfall skyldes cøliakien?

Hei. Har hatt cøliakidiagnosen i litt over 20 år og har i alle disse årene vært veldig nøye med å spise glutenfritt. Har veldig sprø og tynne negler (de deles på langs langt innpå neglene), og mister ganske mye hår. Håravfallet har...

Hei. Har hatt cøliakidiagnosen i litt over 20 år og har i alle disse årene vært veldig nøye med å spise glutenfritt. Har veldig sprø og tynne negler (de deles på langs langt innpå neglene), og mister ganske mye hår. Håravfallet har blitt kommentert av frisøren. Vitaminstatus har blitt sjekket innimellom, har vært ok. Er dette et kjent "problem " for voksendiagnostiserte cøliakere? Googlet litt, men fant bare en sak på nettet skrevet av Knut Lundin tilbake i 2003 hvor dette ble nevnt, men forstod det slik at det kan ha sammenheng med dårlig vitaminstatus.

Beathe, 4. mars 2025 21:37

Sprø negler og hårproblemer er noe som kan sees ved vitaminmangel, men det er ingen grunn til at du skal ha det, da du er frisk fra din cøliakisykdom på glutenfri mat. Dette forutsetter selvfølgelig at du spiser vanlig sundt norskt kosthold og tar din "multivitamin" tablett hver dag, som vi anbefaler alle å gjøre. Dette er ikke en kjent problemstilling hos cøliakere etter 20 år på GFD.

Trond S. Halstensen, 05. mars 2025 19.24

Trenger barn med cøliaki kosttilskudd?

Hei. Jeg har to barn på snart 8 og 10 år, jente og gutt. Begge har hatt cøliaki siden de var ca. 4 år. De vokser og spiser godt, men som de fleste barn ikke alltid like mye frukt grønnsaker som jeg skulle ønske. Jeg lurer på å gi dem kosttilskudd fo...

Hei. Jeg har to barn på snart 8 og 10 år, jente og gutt. Begge har hatt cøliaki siden de var ca. 4 år. De vokser og spiser godt, men som de fleste barn ikke alltid like mye frukt grønnsaker som jeg skulle ønske. Jeg lurer på å gi dem kosttilskudd for barn for å sikre at de vokser godt, får i seg viktige vitaminer og kanskje kan beskyttes mot andre sykdommer. Hvilke tanker har dere om det? Hilsen, Anette.

Anette, 4. mars 2025 09:25

Da har du to barn som lever på GFD og derved er de friske fra sin cøliakisykdom. De trenger derfor ikke mer vitamintilskudd enn andre, men mange (veldig mange) i Norge har mangel på D-vitaminer og etterhvert faktisk lav på stoffskiftemineralet jod (som finnes i saltvannsmat og i kumelkprodukter). En multivitamin tran/sanasol hver dag er derfor en god forsikring for de fleste av oss. Glutenfrie cøliakibarn trenger ikke mer av dette enn andre, men de trenger det like mye som alle i Norge.

Trond S. Halstensen, 05. mars 2025 18.40

Når kan tenåringen forvente bedring?

Min tenåring har etter nesten 5 år med utmattelse, hodepine/migrene og dårlig matlyst endelig fått påvist cøliaki. Han har vært svært syk med tilnærmet ME-symptomer, men har hatt lave antistoffer i blodet, med mest utslag på anti-deaminert...

Min tenåring har etter nesten 5 år med utmattelse, hodepine/migrene og dårlig matlyst endelig fått påvist cøliaki. Han har vært svært syk med tilnærmet ME-symptomer, men har hatt lave antistoffer i blodet, med mest utslag på anti-deaminert gliadin (grenseverdier). Dermed var det vanskelig å få gastroskopi. En barnelege anbefalt å prøve glutenfritt kosthold allerede for to år siden, noe som jo frarådes før alle nødvendige undersøkelser. Men vi prøvde i håp om bedring, da barnelegen mente vi måtte vente lenge på gastroskopi med så lave antistoffer. Gutten ble litt bedre av å kutte gluten, men ble først seg selv igjen da også melk ble tatt bort fra kostholdet. Bedringen gjorde at ernæringsfysiolog mente han hadde cøliaki og anbefalte gastroskopi. Da måtte gutten på provokasjon med gluten i 3 måneder før gastroskopi. De 3 månedene ble til 4 før han kom inn, og da var han syk og utmattet igjen. Nå er det unnagjort, cøliaki påvist til legenes overraskelse og han har nå spist strengt glutenfritt i ca 3 måneder. Denne gangen opplever vi ikke samme bedring som sist. Matlysten er fortsatt dårlig, han er mye kvalm og han spiser lite. Glutenfritt brød/knekkebrød frister ikke, verken kjøpt eller hjemmebakt, og han spiser stort sett ett eller to måltider med middagsmat pr dag. Ernæringsfysiolog er bekymret og har anbefalt næringsdrikker. Disse byr han imot smaksmessig. Samtidig viser blodprøvene som er tatt at han ikke har mangel på vit D, jern, B12 eller folat lenger, antakelig pga tilskudd han har fått i 2-3 år, samt ekstra fokus på jernrik mat det siste året. Andre blodprøver er ikke tatt. Det som bekymrer er at gutten stadig blir mer sliten, får mer vondt i magen, fryser så han rister og et allerede høyt skolefravær øker. Håpet var jo at det nå skulle gå riktig vei. Det jeg lurer på er: 1. Hvor lang tid går det vanligvis fra et strengt glutenfritt kosthold innføres til man merker bedring? 2. Hvor vanlig er det med mangel på andre næringsstoffer enn de nevnte? Jeg tenker på slike vitaminer og mineraler som sjelden eller aldri sjekkes, f.eks. vitamin A, sink og kobber. Før spiste han f.eks. store mengder grovbrød med leverpostei, og jeg tenker at han har mistet mye næring da han sluttet med leverpostei. Det er ikke fastlegen med på. 3. Kan provokasjonsperioden ha gjort enda mer skade på tarmen denne gangen, slik at det tar lengre tid å bli frisk nå?

Mamma til tenåringsgutt, 4. februar 2025 11:52

Dessverre er det slik systemet kvalitetssikrer diagnosen, men vi er enige, vi har alternative diagnostiske metoder på tynntarmsbiopsien (og på blodprøver) som kunne ha blitt benyttet ved tvil som gjør glutenprovoseringen mindre nødvendig, men disse alternative metodene er ikke en del av rutinediagnostiseringen og helseforetakene har valgt å ikke benytte/implementere dem. Det tar tid å bli frisk fra en aktiv cøliaki, ofte 1-3 år på GFD før man blir frisk. Det kan virke som om han spiser litt lite, så da må det spises karbohydrater og annen glutenfri "junk food". Det man som oftest har mangel på ved cøliaki er jern som normalt tas opp i første del av tynntarmen, den delen som er mest affisert av cøliaki, og folinsyre. Han har fått fylt på dette og dersom han også tar fast en multivitamintablett/dg som inneholder sink, selen, D-vit etc så burde det problemet være under kontroll. Mulig man skal undersøke stoffskifte hans (om det ikke alt er gjort). Cøliakere har økt forekomst av annen autoimmun sykdom, så man må bare utelukke at dette er årsaken til at han fryser så lett. Jeg forstår en mammas bekymring, men dersom han ikke får i seg nok mat (uavhengig av hvorfor) så fryser man lett og blir slapp, og da må han "bare" spise mer.

Trond S. Halstensen, 05. februar 2025 18.52

Er det gluten i Floradix?

Hei, Det står i flere tidligere svar her at Floradix kan tas av cøliakere. Ingrediensen "hvetekimekstrakt" er glutenfri står det, med lenke til ncf sin liste over ulike ingredienser som er glutenfrie og glutenholdige. Men på denne listen står hvetekimekstrakt...

Hei, Det står i flere tidligere svar her at Floradix kan tas av cøliakere. Ingrediensen "hvetekimekstrakt" er glutenfri står det, med lenke til ncf sin liste over ulike ingredienser som er glutenfrie og glutenholdige. Men på denne listen står hvetekimekstrakt oppført som glutenholdig. Legen min har sagt jeg bør gi Floradix til barnet mitt, noe jeg har gjort en stund. Hva er riktig? Fælt om jeg rett og slett har servert små mengder gluten hver dag! Ser nå at det finnes en glutenfri variant, men den er ikke like tilgjengelig som den klassiske Floradix'en.

Anonym, 13. august 2024 15:58

Du må ikke ha dårlig samvittighet for at du har gitt barnet ditt Floradix, du har jo kun forsøkt å hjelpe i god tro. "Hvetekimekstrakt" står oppført som glutenholdig ingrediens på listen vår. Det er imidlertid utfordrende å vite hvor mye gluten som faktisk er igjen i Floradix (den er jo ikke første ingrediens, men lengre ned på lista). Jeg ville, som påpekt i et tidligere svar fra Lise, hørt med produsenten i dette tilfellet. 

Therese Lensnes, 15. august 2024 09.00

Hvordan få opp jernlagrene hos 9-åringen?

Hei, Jente på 9 år har hatt cøliaki i 2 år, og har hele tiden ligget lavt på s-jern og s-ferritin (forrige prøve lå ferritin på 14). Antistoffene ved diagnosetidspunkt var 10 x høyere enn normal (så gastroskopi ble ikke tatt). Antistoffe...

Hei, Jente på 9 år har hatt cøliaki i 2 år, og har hele tiden ligget lavt på s-jern og s-ferritin (forrige prøve lå ferritin på 14). Antistoffene ved diagnosetidspunkt var 10 x høyere enn normal (så gastroskopi ble ikke tatt). Antistoffene ligger nå på 15. Vi foreldre lurer på: 1. Når antistoffene går ned er vel den skadede tarmen i ferd med å leges (forhåpentlig), hvorfor har hun fremdeles så dårlig opptak av jern? Vil ikke disse to verdiene ofte samvariere? 2. Vil hun kunne få opp nivået av ferritin ved feks. Floradix? Er det annet vi kan gjøre hjemme? (Vi er strenge med GFD, kontaminering, glutenfri sone på kjøkken, etc.) Tusen takk for svar, det blir satt stor pris på! Vennlig hilsen foreldre

Foreldre, 17. juni 2024 09:40

Vanskelig å si eksakt, noen jenter er veldig småspiste og da blir det vanskelig å fylle opp lagrene. Jern tas lettes opp fra animalske kilder, inkludert fra blodprodukter og lever (men det er neppe populært). Jerntilskudd hjelper, men mange synes det er noe herk pga bivirkninger som forstoppelse. Det tar tid å bli frisk om man hadde veldig aktiv cøliaki. Antistoffnivået synker lenge før tarmen er normalisert, men den normaliseres på glutenfri kost, det tar bare litt lang tid (år). Ta det opp med legen hennes, om hun trenger ekstra jerntilskudd og/eller en konsultasjon hos en klinisk ernæringsfysiolog om det finnes tilgjenglig.

Trond S. Halstensen, 19. juni 2024 19.00

Hva slags jerntilskudd kan jeg gi barnet mitt?

Hva anbefales for jerntilskudd til barn på 5-10 år? Dråper misfarger tennene. Trenger man C-vitamin i tillegg? (Barn som ikke har stor matlyst). ...

Hva anbefales for jerntilskudd til barn på 5-10 år? Dråper misfarger tennene. Trenger man C-vitamin i tillegg? (Barn som ikke har stor matlyst).

Maria, 4. juni 2024 09:38

Jeg forutsetter i svaret mitt her at barnet har påvist jernmangel (ellers vil jeg ikke anbefale å ta tilskudd av jern i det hele tatt), men understreker at jeg utover det må svare på generelt grunnlag, fordi jeg ikke kjenner til barnets helsetilstand. Det er også meget viktig at dere blir enige med barnets lege om hvordan dere gjør det :) 

I utgangspunktet er det ikke noe i veien for at barnet kan ta tabletter i stedet for dråper, men det bør da stå spesifisert på pakken at tablettene kan brukes av barn. Denne opplysningen oppgis gjerne som aldersgrense eller vektgrense. Mange barn synes imidlertid det er utfordrende å svelge tabletter, og slike jerntilskudd har en lei tendens til å bidra til treg mage. På generelt grunnlag kan derfor dråper være både mer skånsomt, og litt enklere å få barnet til å svelge. På tross av at de misfarger tennene. For å kamuflere smaken (dersom det er en utfordring), kan man blande dråpene med f.eks. juice eller yoghurt. Jerndråpene vil misfarge maten/drikken på samme måte som tennene, så det kan lønne seg å ha miksen i en kopp/flaske som ikke er gjennomnsiktig, slik at barnet ikke ser fargen og påvirkes av det. Det er helt riktig at vitamin C øker opptaket av jern, og det kan derfor lønne seg å spise/drikke noe med mye vitamin C sammen med tilskuddet. For eksempel kan du lage en smoothie med blåbær og appelsinjuice, med jerndråpene tilsatt. Det vil både kamuflere fargeendringen, og barnet vil få rikelig med vitamin C. På motsatt side vil kalsiumrike matvarer (spesielt meieriprodukter) hemme opptaket av jern, som kan være greit å ha i bakhodet dersom dråpene blandes ut i f.eks. yoghurt (men det er selvfølgelig helt greit å blande med yoghurt dersom barnet godtar det, og dermed får i seg jerntilskuddet). 

Nasjonalt kompetansenettverk for legemidler til barn anbefaler for øvrig at barnet bør få foreskrevet et legemiddel ved jernmangel, og ikke kosttilskudd (fordi kosttilskudd strengt tatt er ment som et supplement til kosten, og dosering og sammensetning vil derfor være litt annerledes). Jeg vil derfor igjen understreke at det er helt essensielt at typen tilskudd og dosering avklares grundig med barnets lege, og at dere ikke bruker rådene jeg kommer med her uten å snakke med legen. 

Therese Lensnes, 05. juni 2024 18.00

Bør jeg ta kosttilskudd?

Jeg er en kvinne på 40 år, som har hatt cøliaki i 8 år. Jeg sliter nå med stramme muskler i nakke/skulder. Har også lett grad av cp, som bidrar til stramme og anspente muskler. Har hørt fra andre at det kan være lurt å ta tilskud...

Jeg er en kvinne på 40 år, som har hatt cøliaki i 8 år. Jeg sliter nå med stramme muskler i nakke/skulder. Har også lett grad av cp, som bidrar til stramme og anspente muskler. Har hørt fra andre at det kan være lurt å ta tilskudd av magnesium eller omega 3 når musklene er stramme. Alle blodprøver er fine, så jeg har ikke noen mangel på vitaminer. Jeg tar også en multivitamin hver morgen. Prøver også å spise grønnsaker til middag hver dag. Og noe med fisk 3 ganger i uka, f. eks. hjemmelaget fiskegrateng, fiskekaker fra fiskelaget, og laks en gang inni mellom. Trener og 3 dager i uka, og gjør øvelser for nakke, skulder og rygg hver dag. Hvilken erfaring har du med kosttilskudd?

Elisabeth , 22. mars 2024 15:13

Aller først - siden jeg ikke har tilgang til dine medisinske data, kan jeg dessverre ikke gi deg gode nok medisinsk tilpassede råd. Forsøker derfor å svare på spørsmålet ditt i mer generelle termer. Utgangspunktet er at man ved behandlet cøliaki (altså med et glutenfritt kosthold), er frisk, og ikke nødvendigvis trenger noen form for kosttilskudd utover d-vitamin i vinterhalvåret. Mange har imidlertid mangler ved diagnosetidspunkt, og trenger derfor tilskudd i en periode frem til tarmen heles. Ved påvist mangel bør man også ta tilskudd. Det høres i utgangspunktet ut som at du ikke trenger tilskudd siden blodprøvene er fine, og kostholdet (ut ifra det du skriver) er godt. Når det gjelder magnesium opplever mange at det har effekt på muskelkrampe og stivhet, men vi har ikke gode nok data til å si om det gjelder for alle. I hvilken grad det påvirkes av CP er også vanskelig for meg å si. Jeg vil derfor anbefale deg å høre med fastlegen din for å få tilpassede råd til din situasjon. Siden du har spist glutenfritt i 8 år, spiller sannsynligvis cøliakien en mindre rolle i denne sammenhengen. 

Therese Lensnes, 27. mars 2024 18.00

Finnes det noe vitenskapelig hold i at Gluten Go bryter ned gluten?

Enda et spørsmål om Gluten Go, beklager...: Finnes det noe som helst vitenskapelig hold i at dette kosttilskuddet har effekt på nedbrytning av gluten? Jeg spør som en ikke-cøliakiker. ...

Enda et spørsmål om Gluten Go, beklager...: Finnes det noe som helst vitenskapelig hold i at dette kosttilskuddet har effekt på nedbrytning av gluten? Jeg spør som en ikke-cøliakiker.

Kristian, 15. januar 2024 23:20

Eksperimentelt, er det vist at det bryter ned de "farlige" gliadinforbindelsene. Men hvor effektivt det er i praktisk bruk har man dårligere data på.

Trond S. Halstensen, 17. januar 2024 19.00

Hva mener du om "kosttilskudd med enzymer"?

Hei, det finnes noen produkter "kosttilskudd med enzymer" som f.eks. GlutenGo fra Apotek 1. Funker det? Kan man sjekke et sted om dette er noe sertifisert produkt? Eller bare til å prøve om det virker? Finnes det noe bedre? Hadde gjerne visst deres mening om det. Jeg har diagn...

Hei, det finnes noen produkter "kosttilskudd med enzymer" som f.eks. GlutenGo fra Apotek 1. Funker det? Kan man sjekke et sted om dette er noe sertifisert produkt? Eller bare til å prøve om det virker? Finnes det noe bedre? Hadde gjerne visst deres mening om det. Jeg har diagnostisert cøliaki, men har få symptomer. Lurer på om det er mulig å beskytte seg litt for noen effekter i enkelte tilfeller som f.eks. restauranter eller invitasjoner...

A, 5. desember 2023 16:54

Disse gluten-nedbrytende enzymene fungerer kun for å avhjelpe de som har såkalt "ikke-cøliakisk glutensensitivitet". Man har aldri påstått at de kan brukes av cøliakere for å kunne spise glutenholdig mat. Eksperimentelt klarer enzymene å bryte ned spormengder av gluten, så ved usikker spising (resturanter selv om man har bedt om glutenfri mat) så er det lett å forstå at noen tar slike enzym-tabletter, for sikkerhetsskyld. Selvom det heller ikke er vist å avdempe cøliakireaksjoner (som igjen er avhengig av hvor følsom man er), så er det det eneste man for tiden har til å eventuelt å kunne redusere en potensiell reaksjon. 

Trond S. Halstensen, 06. desember 2023 18.27

Kan man få vondt i magen og kvalme av Valerina natt?

Hei! Jeg har en datter med cøliaki som har testet ut melatonin, rettere sagt Valerina Natt først 3 mg fått av lege. Da fikk hun store magesmerter i 1-2 uker. Etter å ha prøvd en-to netter. Deretter har vi nå (med lang tid i mellom) prøvd 1 mg og hun fikk...

Hei! Jeg har en datter med cøliaki som har testet ut melatonin, rettere sagt Valerina Natt først 3 mg fått av lege. Da fikk hun store magesmerter i 1-2 uker. Etter å ha prøvd en-to netter. Deretter har vi nå (med lang tid i mellom) prøvd 1 mg og hun fikk vondt i magen og kvalme. Har dere noen erfaring?

Annie, 18. november 2023 13:25

Valerina/Valerina forte inneholder ikke Melatonin, men er et ekstrakt/tørket produkt fra Valerina-roten. Hyppig bivirkning er gastrointestinale symptomer (f.eks. kvalme, abdominale kramper) kan forekomme etter inntak av valerianarot. Så dette er vel en reaksjon på valerinaroten.

Trond S. Halstensen, 22. november 2023 18.24

Vitaminmangel og magevondt

Overvekt var ikke en del av mitt spørsmål, men vitaminer og tilskudd (trenger eg å ta tilskudd av folinsyre). Har ikke blitt utgreia for cølaki, men fastlegen tar blodprøver på vitaminer som ferritin, b9 og b12 . Det siste 1 og 1,5 året har ferritin og b9...

Overvekt var ikke en del av mitt spørsmål, men vitaminer og tilskudd (trenger eg å ta tilskudd av folinsyre). Har ikke blitt utgreia for cølaki, men fastlegen tar blodprøver på vitaminer som ferritin, b9 og b12 . Det siste 1 og 1,5 året har ferritin og b9 vart lave men b 12 er fint. Har refluksplager og vekslende mage- og tarmsymptom i tillegg. Vitaminmangel vart oppdaget ved tilfeldighet, men magen har eg slitt med i mange år. Spiser derfor gluten.

Dame i begynnelsen av 50 åra, 27. oktober 2023 15:49

Mulig jeg misforstod, men jeg oppfattet det slik at du hadde blitt diagnostisert med cøliaki og valgt å fortsette med glutenhodig diett. Uansett årsak (oftest er det en årsak) så er det en fordel å ha normale vitaminnivåer, så dersom du er lav på folsyre (vitamin B9), så bør du ta tilskudd. Det samme gjelder andre vitaminer som du mangler eller har veldig lav på. Folsyremangel er noe av det som er kakarkteristisk å mangle ved cøliaki (sammen med jern).

Trond S. Halstensen, 01. november 2023 17.57