Arkiv

Resultat: Medisinsk (302) viser 1 - 20

Er det mulig å få tak i cøliakipillen?

Det var i fjor sommer mye skriverier om en pille med lovende resultater som skulle kunne gjøre det mulig å ta en pille og så spise gluten. Forstod det som at den ikke var helt klar enda da, men vet du om det er noen fremgang når man kan regne med å finne den i handel?&...

Det var i fjor sommer mye skriverier om en pille med lovende resultater som skulle kunne gjøre det mulig å ta en pille og så spise gluten. Forstod det som at den ikke var helt klar enda da, men vet du om det er noen fremgang når man kan regne med å finne den i handel? Har sett på apotek og i allergi-nettbutikk etter den, men de jeg finner sier ikke cøliakisk glutenallergi. Finnes det noen i omsetning som går på cøliaki som du vet om? Gutten her har veldig lyst å prøve og det er han som blir dårlig, men hvis det er helt sikkert at et drops ville gjort samme nytten som en faktisk pille får han ikke lov er det 50-50 sjanse eller bedre er jeg mer positiv.

Tanja, 06. august 2022 21:44

Det tar lang tid fra et forsøk viser "lovende" resultater til et produkt kommer i handelen, det er fordi man må være sikker på at det faktisk virker. Det er ofte mye penger involvert, så ett lovende resultat fra en gruppe forskere er bare et lite steg på veien til et faktisk produkt. Foreløpig vet vi lite om hvordan denne varianten av "cøliakipillen" vil kunne tillate cøliakere å spise gluten , og hvilken glutenmengde den klarer å nøytralisere. Det er mange ulike prinsipper av "cøliakipillen" som det forskes på, men ingen har vist at de fungerer på cøliakere med et "normalt" gluteninntak. I all overskueliig fremtid er det glutenfri kost som gjelder.

Trond S. Halstensen, 10. august 2022 17.55

Hva skal vi gjøre med en sliten 19 åring?

Datter 19 år har fått påvist genene og beskjed om at hun en dag kan få cøliaki. Sliter mye med vond mage, er slapp og sover mye. Til vanlig er hun sosial, student og har mange venner, men i det siste har vondter begrenset henne. Skal vi bare akseptere at hun skal ha de...

Datter 19 år har fått påvist genene og beskjed om at hun en dag kan få cøliaki. Sliter mye med vond mage, er slapp og sover mye. Til vanlig er hun sosial, student og har mange venner, men i det siste har vondter begrenset henne. Skal vi bare akseptere at hun skal ha det sånn og teste henne innimellom? Mor, bror og flere i familiene på begge sider har påvist cøliaki.

Mor, 21. juli 2022 11:44

HLADQ2.5/8+ jente i en familie med mange cøliakere har høyere sannsynlighet for å ha/utvikle cøliaki. Men for å kunne diagnostisere en cøliaki må den være aktiv, og det forutsetter at man spiser nok gluten (lenge nok) til aktivere (reaktivere) cøliakien. Jeg antar at hun ikke har fått påvist autoantistoffer (IgA) mot Transglutaminase-2 (cøliaki-testen), men denne forutsetter at hun spiser nok gluten. I familier med cøliaki vil en med magevondt ofte redusere mengden glutenholdige produkter, noe som vanskeliggjør diagnostiseringen. Man kan kun diagnostisere en aktiv cøliaki, og detso mer gluten man spiser, desto høyere aktivitet har cøliakien og desto lettere er det å diagnostisere den. Men det er mange andre årsaker til magevondt, selv om tretthet, økt søvnbehov kan, men behøver ikke være, cøliakiassosiert. Er det andre tegn til cøliaki som jernmangel etc.?

Trond S. Halstensen, 04. august 2022 13.30

Må man bytte ut alle kjøkkenredskaper når man får cøliaki?

Hei! Har lest på mange engelske nettsider at man må bytte ut nærmest alt man har på kjøkkenet som har vært i kontakt med gluten når man har fått påvist cøliaki. Nå har jeg byttet ut alt av bakeutstyr, non-stick panner og alt av plas...

Hei! Har lest på mange engelske nettsider at man må bytte ut nærmest alt man har på kjøkkenet som har vært i kontakt med gluten når man har fått påvist cøliaki. Nå har jeg byttet ut alt av bakeutstyr, non-stick panner og alt av plast/treverk. Men hvor godt henger gluten i for eksempel benkeplater og bestikk? Får man noen gang vekk gluten fra benkeplatene? Er det trygt å spise mat fra godt brukte fat som har vært brukt til glutenholdig mat? Er det noe man bør tenke på når man er på besøk og skal spise middag? Må man ha eget bestikk, fat, skjærebrett, stekepanne og lignende til sin egen mat når man har cøliaki? Fester gluten seg på klær? Hvis noen spiser en glutenholdig skive og klemmer en med cøliaki, får de da gluten på klærne sine som de med cøliaki igjen kan ta på og eventuelt få det i seg? Har også lest at mel kan være i luften i 12-24 timer etter bruk og at hvis man har cøliaki så bør man ikke være i det rommet der melet har vært brukt på 24 timer. Hvor alvorlig bør man ta dette?

Ida Marie,16. april 2022 15:33

Veldig mange av disse (sterke) påstandene har ingen vitenskapelig dokumentasjon, noe som betyr at det er bare påstander. Bevisbyrden er hos de som påstår dette. Cøliakere reagerer på gluten i mat de spiser. Cøliakireaksjonen er et komplisert samspill mellom gluten og et enzym vi alle har som heter transglutaminase-2 (TG2). Glutenspising fører til en autoimmun reaksjon hvor det lages antistoffer mot TG2 som påvirker hvordan enzymet fungerer i tarmen (og andre steder ved kraftig reaksjon). I tillegg har cøliakere en spesiell betennelsestilstand i tynntarmsslimhinnen. Det er en dose-respons kurve, desto mer gluten du spiser, desto sterkere blir reaksjonen. De hypotetiske små mengdene gluten de engelske pasientene snakker om, har ingen påvisbar effekt på en cøliaker. Livet skal leves, og gjør man det for komplisert så er det enda flere som ikke bryr seg, og som derved svikter seg selv mhp den glutenfrie dieten.
Vi har gode holdepunkter for at det holder å børste bort synlige smuler fra benkplater, snu skjærefjøler, eventuelt tørke av med fuktet klut. Man trenger ikke egne kjøkkenredskaper, og enkel vask holder. Melstøv i luften spiller liten rolle utennom i bakerier hvor det kan bli mye melstøv, da har man sett bronkial irritasjon hos cøliakere (og hos andre). Det er lov til å bruke hodet, og cøliaki er ikke en allergi slik allergi vanligvis oppfattes (IgE-mediert akutt reaksjon), så de små mengdene allergen allergikere kan reagere på, gjelder ikke for cøliakere.

Trond S. Halstensen, 20. april 2022 18.14

Må jeg vente på gastroskopi for å få diagnosen cøliaki med DH?

Hei, jeg er en dame på 37 som det siste året har vært veldig plaget med urticaria og «vannblemme»-aktige utslett i ansiktet, noe på strekksiden av albuer og knær. Hadde ikke hatt synlige «vannblemmer» hos hudlege så de ble litt glemt ved si...

Hei, jeg er en dame på 37 som det siste året har vært veldig plaget med urticaria og «vannblemme»-aktige utslett i ansiktet, noe på strekksiden av albuer og knær. Hadde ikke hatt synlige «vannblemmer» hos hudlege så de ble litt glemt ved siden av de urtikarielle utslettene, dermed er tidligere hudbiopsier ikke tatt med DH i tankene. I juli begynte jeg på Dapson da antihistaminer alene ikke hadde noen effekt, da forsvant alt i løpet av 3 dager. Jeg ble også helt symptomfri på høydose (40 mg) prednisolon i forkant av dette, men alle utslett kom tilbake når jeg begynte nedtrapping og allerede på 35 mg begynte det å komme tilbake. Etter endt nedtrapping ble jeg da satt på Dapson (100 mg), det fungerte helt strålende i ca. 4 mnd, og jeg var symptomfri. Etter dette begynte jeg å tidvis få mer utbrudd igjen, både av urticaria på kroppen (mage og flanker bakover mot rygg), og «vannblemmer» som sprekker med en gang jeg klør på dem i ansiktet spesielt. Økte da Dapson til 150 mg, som jeg står på enda. For snart 2 uker siden tok vi nye blodprøver med tanke på DH og ny hudbiposi også med tanke på det. Blodprøvene har kommet tilbake med svaret som står under, den nye biopsien har jeg ikke fått svar på ennå. «Blodprøver med forhøyet anti-TTG og -DGP som ved glutenallergi. Pasienten henvises vurdering ved gastromed., Ahus. Hun er informert om dette. Det er viktig at pasienten fortsetter å ha et glutenholdig kosthold frem til vurdering og ev. gastroskopi.» 2 biopsier tidligere har vist dette: «Biopsi har vist leukocytoklastisk vaskulitt. IF med granulært IgA-nedslag, sannsynligvis uspesifikt» Biopsiene som har blitt tatt tidligere tror jeg bare har vært av affisert hud, men det er jeg ikke sikker på. Det jeg lurer på er om dette er sikkert nok til å kunne stille en diagnose, eller om jeg må vente på en gastroskopi? Jeg er også gastric bypass operert og kvier meg veldig for en gastroskopi. Beklager litt rotete innlegg, men jeg håper det var litt forståelig.

Dame, 37 år, 23. februar 2022 18:53

Uten at jeg har alle data så tyder det på at du har en cøliaki med DH, altså begge deler (selv om en leukocytoklastisk vaskulitt ikke er endel av DH bildet). Dapsonreaksjonen er ikke DH spesifikk, og DH pleier ikke respondere så tydelig på predison. Du nevner ikke at blemmene på strekksidene av armer og knær klør (intenst), men mye mulig har du flere tilstander samtidig som gjør det litt vanskelig. Dersom du også har en gastrisk bypass, med en blind-tynntarms loop så kan det komplisere bildet da slike pasienter lettere får bakteriell overvekst i sin blinde tarmloop, med endel tilleggsplager.

Jeg synes du skal ta i mot tilbudet fra Ahus og få tilstanden din utredet hos en gastroenterolog.  Var hudbiopsien fra frisk hud?.  Hudbiopsien beskrives jo som klassisk DH med granulære IgA-nedslag i hudens papillespisser (?), men muligens var de svake nedslag siden det blir anført at det muligens var uspesifikke nedslag.

Trond S. Halstensen, 23. februar 2022 19.35

Hva betyr dette prøvesvaret etter biopsi og gastroskopi?

Duodenal-biopsier:"Dueodenalbiopsier uten sykelige forandringer, fokalt lite lavere villi". Ber om at det hos fastlege ved anledning blir tatt cølaki-serologi. Hovuddiagnose er Gastroøsofageal reflux sykdom. Hva betyr dette prøvesvaret etter biopsi og gastropi? Da...

Duodenal-biopsier:"Dueodenalbiopsier uten sykelige forandringer, fokalt lite lavere villi". Ber om at det hos fastlege ved anledning blir tatt cølaki-serologi. Hovuddiagnose er Gastroøsofageal reflux sykdom. Hva betyr dette prøvesvaret etter biopsi og gastropi? Da jeg vart sendt til gastropati var det pga kvalme,magesmerter ,luft ,oppgulp og sure oppstøtt .Kostholdet var da noen rundstykker ca 14 dager før undersøkelsen med uttak av makaroni og sauser til middag .I tillegg blodtrykksmedisin Esidrex som inneholder svært lavt innehold av gluten (1 tabelett inneholder 147 ppm gluten.Siden Januar har jeg ete 30 gram fire korngryn,40 gram honni korn,60gram loff og ca 100 gram makaroni 3 til 4 ganger i veka,litt kvikklunsj . Var til samtale med fastlege i slutten av November og vart anbefalt å spisse små mengde gluten i 1 til 2 månader før blodprøve blir tatt.Har ikke bestilt time enda til fastlege for blodprøve enda fordi har tatt to hjemmetester som er negativ er det for tidlig eller for lite gluten i kostholdet eller er det ikkje cøliaki .Tok blodprøve 27.9.2021 da var p-ferritin på 34 normal område var 20 til 200,folat 6,7 normalnivå 6,3 til 34 tatt før gastropati.

Spørsmål, 23. februar 2022 16:32

Forstår ikke helt hvorfor man har misstenkt at du har cøliaki. Men dersom man skal kunne stille den diagnosen, bør du spise så mye gluten du får ideg, i minimum 6 uker og du kan godt teste deg med hjemmetester for å se om det dukker opp antistoffer. Men det tynntarmssvaret du fikk tyder ikke på cøliaki, ikke om du spiste de mengdene med gluten du beskriver.

Trond S. Halstensen, 23. februar 2022 19.31

Er det mulig å få positivt resultat på selvtesten for cøliaki og deretter negative blodprøver?

Hei, er det mulig å få positivt resultat på selvtesten for cøliaki og deretter negative blodprøver? ...

Hei, er det mulig å få positivt resultat på selvtesten for cøliaki og deretter negative blodprøver?

Michelle, 21. februar 2022 14:21

Tja, jeg pleier å si at en positiv selvtest er cøliaki til det motsatte er dobbelt bevist. Selvtesten er noe mindre følsom enn blodprøven, men like spesifikk. Jokeren i dette er at om man stopper å spise glutenholdige produkter så vil nivået av autoantistoffene man påviser, falle. Så går det endel tid fra man tok selvtesten og til legen tok blodprøven, og man har spist glutenfritt i denne perioden, så kan nivået ha blitt tilnærmet normal (avhengig av hvor syk man er, hvor gammel man er). Dersom du vil teste det ut må du starte opp igjen (?) med glutenholdig kost, og som du ser fra andre poster så antar vi at 5-15 gr. gluten pr dag i minimum 6 uker (ofte lengre) må til for å aktivere/reaktivere cøliakisykdommen. Man kan kun diagnostisere en aktiv cøliaki, og det forutsetter glutenspising. Det er ca 2 gr gluten i en norsk "brødblings", så 2-3 brødskiver om dagen burde holde for de fleste. 

Trond S. Halstensen, 23. februar 2022 19.09

Kan barn på 10 måneder reagere på gluten?

Hei. Vi er til utredning da vårt barn på 10 mnd. er plaget med følgende symptom: oppkast, mye luftsmerter (våkner på natt og kan gråte noen timer), mange avføringer for dag (har hatt blod og slim i avføring). Plagene har eskalert i det siste, dvs et...

Hei. Vi er til utredning da vårt barn på 10 mnd. er plaget med følgende symptom: oppkast, mye luftsmerter (våkner på natt og kan gråte noen timer), mange avføringer for dag (har hatt blod og slim i avføring). Plagene har eskalert i det siste, dvs etter 9 mnd alder. Mye cøliaki i nær familie. Har tatt en blodprøve på cøliaki som var negativ. Legen avfeier at det kan være cøliaki, noe som er helt greit. MEN vi får ikke noe svar på hvorfor legen mener det ikke er cøliaki. Så vårt spm, kan barn på 10 mnd reagere på gluten, eller er det som legen sier, ikke sannsynlig?

Mor, 17. februar 2022 22:00

Barn kan utvikle cøliaki etter at de er introdusert for gluten, men avføring med blod og slim er ikke de typiske cøliakisymptomene. Barn med cøliaki som er under 2 år har ofte (ca. 50%), ikke påvisbare IgA anti Transglutaminase antistoffer (cøliakiprøven) i blodet da de er såpass små at antistoffene som lages i tarmen ikke kommer over i blodsirkulasjonen. En negativ blodprøve er derfor ikke konklusiv (man kan godt ha cøliaki med negativ blodprøve). Derfor er det mer utfordrende å stille cøliakidiagnosene på så små barn, og man ønsker andre klassiske cøliakitegn før man tar en tynntarmsbiopsi (i narkose) for å bekrefte/avkrefte cøliakidiagnosen. Særlig er det tegn på dårlig absorbsjon av næringsemner som jernmangel man da ser etter. Mangler slike tilleggstegn, og det primært er smerter/og blod + slim i avføringen så bør man tenke på andre årsaker enn cøliaki. Jeg ville anbefale at man får tilstanden utredet hos en barnelege. 

Trond S. Halstensen, 23. februar 2022 18.09

Noen råd om tilskudd til glutenfri mat?

Grunnstønad er endret i 2021 for de som har gluten intoleranse. Legen har sagt at jeg må spise glutenfritt. Noen råd om tilskudd da glutenfri mat er dyrt. ...

Grunnstønad er endret i 2021 for de som har gluten intoleranse. Legen har sagt at jeg må spise glutenfritt. Noen råd om tilskudd da glutenfri mat er dyrt.

NY, 16. februar 2022 20:29

Grunnstønaden gjelder kun for de med cøliaki-diagnosen satt av en legespesialist (gastroenterolog). Man kan reagere på hvetemel/brød uten å ha cøliaki, men de får ikke lenger grunnstønad, selv om de må spise glutenfritt.

Trond S. Halstensen, 16. februar 2022 22.38

Bør nydiagnostisert 18-åring unngå havre og laktose i starten?

Hei, jente 18 år fikk påvist cøliaki for to måneder siden. Bør hun unngå havre- og laktose-produkter nå i starten? Vi har ikke fått informasjon om det, men jeg ser det sies så når jeg søker rundt på nettet. ...

Hei, jente 18 år fikk påvist cøliaki for to måneder siden. Bør hun unngå havre- og laktose-produkter nå i starten? Vi har ikke fått informasjon om det, men jeg ser det sies så når jeg søker rundt på nettet.

BS, 10. februar 2022 10:01

Vi sa det i starten da havre seilte opp som trygt for cøliakere. Vi ville ikke at en følsom tarm reagerte (ufarlig) på havre slik at man ikke ville spise det, derfor sa vi i starten at man burde vente til tarmen hadde roet seg litt (3 mnd.), men så ble saken undersøkt og både barn og voksne tåler havre fra dag en. Noen (5-10%) "tåler ikke" havre, som oftest pga. gassdannelse, og derigjennom mageknip, men de fleste tåler det godt, også nydiagnostiserte cøliakere. Bare husk å kjøpe spesialdyrket havre som ikke er tilblandet annet glutenholdig korn (dette kaller vi i dagligtale for glutenfri havre).

Trond S. Halstensen, 16. februar 2022 18.43

Er det bra å ta probiotika?

Hei, for en nydiagnostisert tenåring som fortsatt har mye magesmerter og dårlig mage, er det bra å ta probiotika? Hun har ellers begynt med jern, multivitaminer, tran og vitamin D. ...

Hei, for en nydiagnostisert tenåring som fortsatt har mye magesmerter og dårlig mage, er det bra å ta probiotika? Hun har ellers begynt med jern, multivitaminer, tran og vitamin D.

B, 10. februar 2022 18:59

Som du ser av andre tilsvar så tar det tid å bli frisk fra en ubehandlet cøliaki, man tilfriskner, men helt frisk kan ta lang tid (avhengig av hvor lenge man har vært syk før det ble uoppdaget), og hvor gammel man er ved diagnosetidspunktet. Desto eldre man er, desto lengre tid tar det å bli helt frisk. Så 6 mnd. til 2 år kan man lett måtte forvente å ha avklingende plager. Når det er sagt, så er det nok endel cøliakere som egentlig har hatt IBS plager, så oppdages cøliakien "tilfeldig" fordi de har mage-plager, men de blir ikke magebra av den glutenfrie kosten (de tilkvikner, blir kvitt tretthet etc). Da kan man prøve ut en lav-FODMAP diett, dvs. å redusere kraftig på kostens innhold av ikke-absorberbare karbohydrater (som vi antar også finnes i den glutenfrie hvetestivelsen). Det står mye om FODMAP på nettet og noen matvarer er notorisk berømte for å gi mageknip slik som løk, hvitløk, epler, etc. Søk det opp så finner man mye informasjon om dette med IBS og lav-FODMAP dietter.

Trond S. Halstensen, 16. februar 2022 18.37

Er det vanlig å fortsatt føle seg syk og sliten etter 1 måned på glutenfri diett?

Hei, jeg har fått påvist cøliaki. Har spist glutenfri mat i ca. 1 mnd. Men jeg føler meg fortsatt syk. Magen er ikke det verste, men det er den følelsen av å føle meg influensasyk uten å ha feber. Det kommer og går, men føler meg veldi...

Hei, jeg har fått påvist cøliaki. Har spist glutenfri mat i ca. 1 mnd. Men jeg føler meg fortsatt syk. Magen er ikke det verste, men det er den følelsen av å føle meg influensasyk uten å ha feber. Det kommer og går, men føler meg veldig sliten. Er det andre som har sånne symptomer? Har gått sånn i ca. 2 1/2 år. Trodde kanskje det var stoffskiftet, har hatt høyt før. Men nå fikk jeg altså cøliaki-diagnose. Er det normalt å føle sånn en god tid framover? Mvh Yvonne

Yvonne, 11. februar 2022 11:26

Tja, det er veldig varierende fra pasient til pasient, men det tar tid, lang tid å bli frisk fra en aktiv cøliaki. Noen må spise glutenfritt i 3-5 år før de føler at de er tilbake til "normalen". Så en måned er altfor kort tid til å kunne forvente så store endringer. Men dersom du har hatt høyt stoffskifte før, kan du utmerket ha fått lavt stoffskifte nå, som er vanlig ved den autoimmune stoffskiftesykdommen Hashimoto, hvor skjoldbruskkjertelen ødelegges (mye hormon kommer ut i sirkulasjonen og du får høyt stoffskifte), og så får man lavt stoffskifte når mye av kjertelen er ødelagt (og så kan det svinge). Anbefaler at du får sjekket stoffskiftet ditt, slik at lavt stoffskifte ikke er en del av trettheten/ forklaringen din.

Trond S. Halstensen, 16. februar 2022 18.32

Kan elveblest skyldes glutenuhell?

Datter, 10 år, har cøliaki. Vi er nøye med glutenfritt kosthold. Dessverre skjedde et uhell forrige uke og hun spiste en hel glutenholdig lompe. Ca. to timer etter inntak ble hun svært dårlig og kastet opp i flere timer før hun sovnet. Dagen etter god form igje...

Datter, 10 år, har cøliaki. Vi er nøye med glutenfritt kosthold. Dessverre skjedde et uhell forrige uke og hun spiste en hel glutenholdig lompe. Ca. to timer etter inntak ble hun svært dårlig og kastet opp i flere timer før hun sovnet. Dagen etter god form igjen. Så 4 dager etter dette uhellet får hun elveblestlignende utslett rundt øynene. Kan dette være en reaksjon på gluten-uhellet!? Vi har (heldigvis) ikke erfaring med et så stort uhell.

Kjersti, 9. februar 2022 23:09

Elveblesten kan ha vært reaksjon på noe, men neppe reaksjon på lompen og neppe som endel av en cøliakireaksjon, mer som en klassisk IgE-mediert allergisk reaksjon, som hun godt kan ha. Slike IgE akutte allergiske reaksjoner pleier å være som reaksjon på noe man har spist rett før man fikk reaksjonen.

Trond S. Halstensen, 16. februar 2022 18.22

Kan man se bort fra cøliaki dersom hjemmetesten er negativ?

Dersom negativ hjemmetest, kan ein se vekk fra cøliaki da? ...

Dersom negativ hjemmetest, kan ein se vekk fra cøliaki da?

Hjemmetest, 9. februar 2022 19:24

Ikke helt, men sannsynligheten er lav. Man må spise nok gluten til at cøliakien er aktiv for å kunne få slike autoantistoffer i blodet som hjemmetesten måler. Hos barn sier  man 5-15 gram gluten pr dag, og en norsk "blings" er ca 2 gram gluten, så minimum 2 brødskivere pr dag i minimum 6 uker (helst lengre), før man kan forvente at hjemmetesten er positiv og/eller til at man kan påvise IgA mot Transglutaminase-2 (TG2). Selvom du har spist såpass mye gluten, så vil man fortsatt kunne ha en negativ test selvom man har cøliaki, da noen lager lite antistoffer i tarmslimhinnen så lite kommer over i sirkulasjonen (såkalt seronegativ cøliaki), men da pleier man å se etter andre objektive cøliakitegn som tegn på dårlig næringsopptak etc, før man tar en tynntarmsbiopsi. I tillegg er nok selvtesten noe mindre følsom enn blodprøve. Så selv om det er mulig å ha cøliaki med negativ hjemmetest, mens man spiser nok gluten, så er sannsynligheten ikke så stor.

Trond S. Halstensen, 16. februar 2022 18.13

Omgangssyke eller glutenreaksjon?

Hei! Har ei jente på syv år som har cøliaki. Fikk diagnosen for to år siden og hun har siden da levd glutenfritt. Vi er derfor usikker på hva som skjer dersom hun får gluten i seg. Hun har de siste 15 timene kastet opp ca. hver andre time og får ikke i seg ...

Hei! Har ei jente på syv år som har cøliaki. Fikk diagnosen for to år siden og hun har siden da levd glutenfritt. Vi er derfor usikker på hva som skjer dersom hun får gluten i seg. Hun har de siste 15 timene kastet opp ca. hver andre time og får ikke i seg mat. Hun har ingen andre sykdomssymptomer (slapp selvfølgelig) og negativ Covid 19 test. Kan det hende at hun har fått i seg gluten og dette er reaksjonen? Eller er det mest sannsynlig en omgangssyke?

Pernille, 31. januar 2022 17:20

Umulig å si over nettet. Det kan være veldig mye, også en cøliaki-reaksjon på "uhell".  Men, da vil det gå tilbake av seg selv og 7-åringen kan muligens fortelle om hun har spist mat som potensielt inneholdt gluten, eller om dette var en omgangssyke.

Trond S. Halstensen, 02. februar 2022 18.33

Kan cøliaki komme plutselig?

Jeg lurer litt på om cøliaki kan komme fort/plutselig? Eller om det kan gå tid fra tarmene er skadet og til blodprøvene slår ut? Bakgrunnen er at sønnen min på 14 år har blitt veldig dårlig de siste månedene og spesielt de siste ukene, s...

Jeg lurer litt på om cøliaki kan komme fort/plutselig? Eller om det kan gå tid fra tarmene er skadet og til blodprøvene slår ut? Bakgrunnen er at sønnen min på 14 år har blitt veldig dårlig de siste månedene og spesielt de siste ukene, såpass at han knapt har vært på skolen etter jul. Han klager på kvalme og magesmerter, og er nå henvist til sykehus. Han tok gastroskopi for 3,5-4 år siden som var negativ. Han har også hatt negative blodprøver, senest desember 2021. Han spiser mye glutenholdig mat, gjerne 6-8 brødskiver hver dag, så han får i seg mer enn nok til at det burde kunne slå ut. Årsaken til at han blitt testet så mye, er at han stadig vekk får mangel på jern, B12, B9 og D-vitamin, selv om kostholdet er ganske bra, og at han har genet for cøliaki og en bror med cøliaki. Dette med magesmerter og kvalme er likevel ganske nytt, og storebror med cøliaki sier at han kjenner seg veldig igjen i slik 14-åringen beskriver sine magesmerter (storebror var 15 år da han fikk diagnosen, da med maks utslag på blodprøvene). Jeg synes likevel det er rart at blodprøvene rett før jul er negative hvis det faktisk er cøliaki og han er såpass dårlig. Er det likevel mulig? Kan det være andre ting som forårsaker dette? Jeg er veldig bekymret.

Mia, 27. januar 2022 21:55

Vi tror at noen blir "plutselig" syke, klinisk mye dårligere, men vi vet ikke om det er en forverrelse av en udiagnostisert cøliaki eller ny sykdom. Tror nok de nå begynner å lure på om de ikke skal ta tynntarmsbiopsi uavhengig av hva blodprøvene viser for å kunne bekrefte eller utelukke cøliaki, for noe er galt når en 14-åring har gjentatt påviste mangler av jern (og B12). 

Trond S. Halstensen, 02. februar 2022 18.13

Ønsker tall på hvor mange som har cøliaki

Jeg er student på HVL og tar Bachelor i Folkehelsearbeid. For tiden skal jeg skrive en bacheloroppgave og har valgt å rette den mot tematikken rundt cøliaki. Om tallet på personer som utvikler cøliaki i Norge øker og hva som kan være årsakene til at...

Jeg er student på HVL og tar Bachelor i Folkehelsearbeid. For tiden skal jeg skrive en bacheloroppgave og har valgt å rette den mot tematikken rundt cøliaki. Om tallet på personer som utvikler cøliaki i Norge øker og hva som kan være årsakene til at flere mennesker får cøliaki i dag. Jeg er på jakt etter vitenskapelig forskning og tall som kan analysere hvor mange som har glutenintoleranse/cøliaki i dag, kontra for 50 år siden, og hvor mange som går rundt med en udiagnosert cøliaki.

Louise, 27. januar 2022 21:08

Hei Louise,

Tror ikke dette er riktige stedet for å veilede deg til relevant litteratur. Send meg heller en personlig mail så kan jeg veilede deg til riktig litteratur. Det er både en reell økning av cøliaki, og en økning av diagnostiserte med cøliaki (pga. bedre diagnostikk). Ca. 1% av de voksne går rundt med udiagnostisert cøliaki, av 1,5% med cøliaki (screening  i Norge). Det betyr at 75% av de med cøliaki er udiagnostiserte. 

Trond S. Halstensen, 02. februar 2022 18.08

Hvis man har hatt en glutenfri periode, hvor lenge må man provosere med gluten før det vises på tarmprøve?

Hei Hvis man har hatt en glutenfri periode (5 måneder), hvor lenge må man provosere med glutenkost før det vil vises på tarmprøve? Er det noen privatklinikk som man kan kan få hjelp av? ...

Hei Hvis man har hatt en glutenfri periode (5 måneder), hvor lenge må man provosere med glutenkost før det vil vises på tarmprøve? Er det noen privatklinikk som man kan kan få hjelp av?

Gluten, 18. januar 2022 10:14

Det varierer mye hvor lenge man må spise gluten før sykdommen reaktiveres og er synlig på biosiene. Desto mer gluten, desto mer reaksjon, og desto raskere kommer reaktiveringen. De fleste vil få tilbake cøliakireaksjonen med 2 glutenholdige måltider  og/eller 2 brødskiver pr dag, i MINIMUM 6 uker, ofte lengre. Prinsippet er at desto mer glutenholdige produkter (spagette/pizza/boller etc) man spiser, desto raskere går det, og desto sykere blir man. Til en viss grad kan man følge sykdomsutviklingen med å se stigene IgA-antistoffer mot autoantigenet Transglutaminase-2, og da burde tarmbiopsien vise typiske cøliakiforandringer. Det er ingen private klinikker som gjør dette bedre enn det offentlige helsevesenet.

Trond S. Halstensen, 19. januar 2022 18.19

Hvorfor blir jeg syk av hveteholdig kost uten at det gir utslag på prøver?

Jeg har i mange år slitt med utmattelse og tung pust. Legene mener det kommer av at jeg har fibromyalgi. Etter flere år på lavkarbo/keto med litt bedring, gikk jeg gradvis over til et glutenfritt kosthold som jeg kunne leve med. Her ble jeg jeg gradvis mye bedre, men merker forverr...

Jeg har i mange år slitt med utmattelse og tung pust. Legene mener det kommer av at jeg har fibromyalgi. Etter flere år på lavkarbo/keto med litt bedring, gikk jeg gradvis over til et glutenfritt kosthold som jeg kunne leve med. Her ble jeg jeg gradvis mye bedre, men merker forverring hvis jeg får i meg noe som er glutenfritt, men inneholder hvetestivelse. Har tatt prøver for cøliaki, men da jeg har levd glutenfritt såpass lenge slo de ikke ut. Tenker å be om nye prøver, men er redd for hvor syk jeg kan bli hvis jeg må spise gluten i flere uker. Ble også testet for hveteallergi, den testen var også negativ. Lurer på om noen kan forklare meg hvordan jeg kan bli så syk av hveteholdig kost uten at det gjør utslag på noen prøver? På forhånd takk for svar!

Mari, 16. januar 2022 16:54

Der berører du et aktivt forskningsområde: Hva er det i hveten, som man reagerer på, utennom gluten, og som gir sykdom? Det som før ble kalt ikke-cøliakisk gluten intoleranse/sensitivitet, viste seg ikke å være en reaksjon på gluten, men hva er det en reaksjon på? De eneste godkjente overfølsomhetsformer er klassisk IgE-mediert allergi og gluten-indusert cøliaki. Det er mer i hveten man kan reagere på, både et spesielt protein kalt amylase-trypsin inhibitor (ATI), og karbohydrater man ikke kan absorbere (Fruktaner), som da fungerer som ikke-absorberende FODMAP-karbohydrater og gir IBS-liknende reaksjoner. Men, det er kun IgE mot hvete påvist i blodprøver og/eller cøliaki som er "NAV-godkjente" diagnoser. Det som fortsatt er under forskningsmessig undersøkelser er foreløpig kun det, under forskningsmessig undersøkelser. Det er alltid et spørsmål om hvor langt man skal gå, hvor syk skal man måtte spise seg for å få en cøliaki-diagnose, dersom man har spist glutenfritt i lang tid og blitt bra/bedre. Dette er det nesten bare du selv som kan svare på, diagnostisk må du spise deg cøliakisyk før man kan diagnostisere en cøliaki. De andre tingene man kan reagere på, som ATI, er foreløpig kun på forskningsstadiet, så det er tilstander som ikke er avklart og som ikke lar seg diagnostisere eller gi en NAV godkjent diagnose. Du må selv vurdere hva som er viktigst, helsen eller å få en diagnose. 

Trond S. Halstensen, 19. januar 2022 18.04

Forstoppelse etter en måned på glutenfritt kosthold

Jeg fikk min cøliakidiagnose i juni -21. Grunnen til undersøkelse var tidvis følelse av utmattelse og litt "rar" mage. Blodprøve slo ut, gastro viste Marsh B/C men negativ gentest. Da jeg fikk diagnosen var det rett over på et ekstremt strengt glutenfritt ...

Jeg fikk min cøliakidiagnose i juni -21. Grunnen til undersøkelse var tidvis følelse av utmattelse og litt "rar" mage. Blodprøve slo ut, gastro viste Marsh B/C men negativ gentest. Da jeg fikk diagnosen var det rett over på et ekstremt strengt glutenfritt regime. Her er det ingen diskusjon!. Havregrøt med mandler til frokost (aldri spist før), Schar Vital brød til lunsj, grove GF rundstykker osv. Alt jeg spiser har jeg sjekket at får 6-ere på test osv. via cøliakiforeningen. Etter ca. en måned opplever jeg for første gang i mitt liv en solid forstoppelse. Altså svært treg mage til full forstoppelse. Jeg fikk Movicol av lege for å takle dette, og har gått nå siden august på dette på blå resept. Nå tar jeg en pose om morgen, en om kvelden og ting går fint. Men jeg vil jo gjerne av dette stoffet. Jeg drikker 2 liter vann pr. dag. Har ingen bivirkninger av Movicol og legen sier dette er et helt trygt stoff å bruke over tid. Men går jeg av så stopper ting seg til over tid før det er full stopp. Det jeg opplevde straks jeg gikk over til GF-diett i juni-21 var at avføring gikk fra å være "putrete", løs, luftig til helt fast og lang i formen (type 4). Jeg opplevde også at sviing og en lett avføringslekkasje forsvant på dagen så og si. Dette var jo grunn til feiring, men etter en måned så stoppet altså alt opp noe som er veldig fortvilende for meg. Dette skulle jo feires, men etter diagnose er jeg mye i samme form, bare forstoppet. Så nå sitter jeg her på Movicol (blå resept) 1 pose x 2, og tør ikke hoppe av for da stopper alt opp igjen. Det går noen dager uten og så tykner det til. Dette er heller ingen hyggelig opplevelse da jeg i et tilfelle rett og slett måtte gjennomføre manuell evakuering... I tillegg har jeg blitt diagnosert med generalisert angstlidelse med helseangst etter GF-diagnose (forstoppelsesproblemet) og går til DPS for hjelp med dette. Flere leger har undersøkt det de kan der bak, og sier det er ingenting som tilsier at dette skal være noe skummelt (kreft) hverken på form, alder, historie osv, og ser ingen behov for kolonoskopi. Blodprøver og alle verdier er helt fine sier han. Ikke noe blod i avføring etc. Følgende fagfolk har uttalt: -Ernæringsekspert: Finner ingen grunn til forstoppelse i din diett. -Fastlege: Dette tar tid og vil gå seg til på GF-diett. Alle prøver er fine. -Psykolog: Dette er ikke et medisinsk-problem og det er bundet til at du har Generalisert angstlidelse med helseangst. Du må begynne å trene tre ganger i uken. Da løser dette seg. Skal nå begynne å trene, men jeg forstår ikke at man kan påføre seg full forstoppelse etter kort tid på GF-diett. Angst osv. kom ETTER første forstoppelse så jeg kan ikke se hvordan denne ble trigget av dette. Beklager tverrfaglig spørsmål, men jeg var veldig usikker på hva/ hvem jeg skulle spørre her. Tusen tusen takk for alle svar og råd!

Anonym, 02. januar 2022 18:37

Kost-indusert forstoppelse skyldes oftes mangel på kostfibre (bare loff og kjøtt/fisk), men kan også sees hos de som har forstoppelsesvarianten av irritabel tykktarmskatar (IBS-O). Dette er en fellesbetegnelse på mageplager med hovedsakelig forstoppelseplager uten at man finner en klar årsak til det. Mens diaré-varianten av IBS lettere lar seg behandle med kostomlegging ved å redusere kraftig på mat som inneholder de ikke-absorberbare karbohydratene, er det vanskeligere å behandle forstoppelsesproblemer. Hos barn er det ofte kumelk-drikking som er en del av årsaken, så da fjerens melk fra kosten. Få voksne drikker så mye melk at det er det første man skal tenke på (antas å skyldes melkeproteiner som spaltes ned til morfin-liknende peptider som derigjennom" lammer" tarmebevegelsene, på samme måte som at alle som må ta paralgin-forte får forstoppelse pga kodein innholdet i de tablettene (blir morfin etter å ha passert leveren). Det nye er at man har funnet holdepunkter for at pasienter med IBS-O oftere har neon noen metangass-dannende primitive bakterer (Arker) i tarmen og at metan hemmer signaloverføringen i tarmens muskulatur og det gir derved mindre tarmbevegelse (persialstikk). Men det endrer ikke problemet, hvordan endre kosten slik at det som har forårsaket forstoppelsen blir borte/redusert. Når man blir engstelig for sykdom (kreft) etter at det skjer en endring i f.eks. avføringsmønsteret så er dette ikke helseangst, men en helt naturlig reaksjon på en (helse/funksjons)-endring som kan ha stor betydning. Man skal da gå til lege og bli undersøkt (litt avhengig av alder). Når det da ikke finnes noen (farlig) årsak til plagene etter f.eks en invendig tykktarmsundersøkelse (kolonoskopi) så kan man slå seg til ro med at dette ikke skyldes noen farlig sykdom, men mye mulig en funksjonell forstyrrelse pga endringene i kosten. Dersom man, på tross av gjentatte undersøkelser ikke klarer å slå seg til ro med at det ikke er farlig, så kan dette utvikle seg til det man definerer som helseangst (men da bør det være angst for flere sykdommer). Så blir spørsmålet: hvilke endringer ble gjordt bortsett fra at du startet på en glutenfri kost? Introduserte du mange erstatningsprodukter og "rare" korn-erstatninger i kosten. Det meste av maten vi omgir oss med er naturlig fri for gluten. Det går an å spise glutenfritt uten å ty til erstatningsprodukter (om du har gjordt det). Prøv ut kjøtt/fisk sammen med salater/godt kokte grønne grønsaker (for å bryte ned FODMAP-karbohydrater) med lavt FODMAP innhold (nettet er full av lister), i allfall for en periode for å se om det løser noe av problemet. I tillegg skal man være klar over at tarmen er en redd liten sak, det skal ikke mye uro/angst/dårlig tid før den legger seg helt stille. Man må ha rutiner, god avslappende tid, ikke bli stresset av at det ikke kommer, ta med lesestoff/film på do og se om ikke naturen kommer igang av seg selv. Havregrøt pleier å være "mageregulerende" og gi mye kostfiber, og den vanligeste reaksjonen på havre er ikke forstoppelse (heller tvert i mot), så den er ikke hovedmistenkt. 

Noen får situasjonsbetinget forstoppelse (f.eks. på reiser) som tenderer å bli stående når de kommer hjem, og så stresser de for å få det til og dermed "tørr" ikke tarmen å bevege seg. Det finnes medikamenter som kan øke tarmmotiliteten, men Movikol er å foretrekke og får du det til med å bruke Movikol så behøver du egentlig ikke å stresse. 

Trond S. Halstensen, 05. januar 2022 18.31

Har positiv hjemmetest for cøliaki, hva gjør jeg nå?

Hei. Jeg har i lengre tid vært plaget av tretthet, «hjernetåke», mer nedstemthet og fått mer angst. I tillegg lengre perioder med diaré, rumling i mage, mye plaget med atopisk eksem. Nedsatt konsentrasjon og tiltakslyst. Tok cøliaki hjemmetest fra apoteket...

Hei. Jeg har i lengre tid vært plaget av tretthet, «hjernetåke», mer nedstemthet og fått mer angst. I tillegg lengre perioder med diaré, rumling i mage, mye plaget med atopisk eksem. Nedsatt konsentrasjon og tiltakslyst. Tok cøliaki hjemmetest fra apoteket som viser at jeg er positiv. Kan jeg for eksempel ha cøliaki selv om jeg har normale verdier på blant annet jern og D vitamin på blodprøver? Eller MÅ man ha mangel på vitaminer o.l i blodprøvene? Hva anbefaler dere at jeg gjør videre nå? Hvis for eksempel blodprøve hos lege viser negativt svar på cøliaki? Har lest at man kan ha cøliaki selv ved neg. svar?

Mina, 2. desember 2021 13:22

Ved positiv hjemmetest for cøliaki, så fortsetter du å spise glutenholdig mat, ikke reduser på mengden, spis heller mer nå som du har muligheten. Bestill time hos fastlegen din og ta med deg selvtesten og be om å bli undersøkt med tanke på cøliaki. Fortsett å spise glutenholdig mat helt til du er ferdig med diagnostiseringen som først avsluttes med tynntarmsbiopsi på sykehuset. Det er viktig at du IKKE reduserer på mengden gluten du spiser, for da kan det bli vanskelig å få en konklusiv diagnose. Man kan bare stille cøliakidiagnosen på en cøliakisyk tarm, og det forutsetter at du spiser minimum 2 glutenholdige måltider eller 2 brødskiver, hver dag. Du må diagnostiseres av en legespesialist skal NAV godta diagnosen, og hos voksne over 18 år må det bekreftes med tynntarmsbiopsi (som ikke gjør vondt, tas via slange-i-magen teknikk). Man kan ha cøliaki uten mangeltilstander, alt avhenger av hva man spiser.

Trond S. Halstensen, 08. desember 2021 18.21