Arkiv

Resultat: Medisinsk (384) viser 1 - 20

Renathe , 21.Jan 2025 17:42

Gjelder flux tabletter peppermynte 0.75 mg( fluor tabletter) De er merket med hvete stivelse men ikke merket glutenfri. https://www.farmasiet.no/catalog/munn-og-tann/fluortabletter/flux-sugetab-075mg-peppmynte-200,5000054?gad_source=1&gbraid=0AAAAADSYjGFs4A65KpLJqlby97Q_POvhr&gclid=Cj0KCQiAq...

Gjelder flux tabletter peppermynte 0.75 mg( fluor tabletter) De er merket med hvete stivelse men ikke merket glutenfri. https://www.farmasiet.no/catalog/munn-og-tann/fluortabletter/flux-sugetab-075mg-peppmynte-200,5000054?gad_source=1&gbraid=0AAAAADSYjGFs4A65KpLJqlby97Q_POvhr&gclid=Cj0KCQiAqL28BhCrARIsACYJvkd8ng_DTej3rAhj28sTt3mrSdB5V7w0Ruz0T6iorXo-2xVQvHuGG_YaAvm3EALw_wcB Kan en med cøliaki ta disse ?

Renathe , 21.Jan 2025 17:42

Uansett må det være svært små  mengdene gluten som kan ha sneket seg inn i hvetestivelsen. Hvetstivelse er stort sett glutenfri nå og en eventuell forurensende mengde i flux-tablette gjør nok ingen skade.

Trond S. Halstensen, 22. januar 2025 23.00

Bør referanseverdiene på vitaminer ligge høyere for oss med cøliaki?

Hei! Har cøliaki. Er det slik at referanseområdene på ulike vitaminer bør ligge litt høyere enn hos friske personer? Er 290 i B12 normalt? 8,4 i folat? Skader det å ta vitaminer ift. til dette uten å konfrontere seg med legen først? ...

Hei! Har cøliaki. Er det slik at referanseområdene på ulike vitaminer bør ligge litt høyere enn hos friske personer? Er 290 i B12 normalt? 8,4 i folat? Skader det å ta vitaminer ift. til dette uten å konfrontere seg med legen først?

Silje, 16. januar 2025 11:52

En glutenfri cøliaker blir etterhvert frisk fra sin cøliakisykdom og trenger ikke noe mer vitaminer enn andre. Forholdet mellom B12 og folat er noe mer komplisert, dels pga genetisk variasjon i befolkningen og hvordan andre blodprøver ser ut (i denne sammenhengen er det nivået av plasma homocystein som betyr noe). Du har et normalt B12 nivå og et greit folatnivå. Men det er andre vitaminer man bør tenke på. De fleste av oss trenger ekstra D-vitamin (+ selen og E-vitamin, og mange må ha ekstra jod) så jeg anbefaler alle å ta en "multi" vitamintablett som inneholder D-vit (+ selen, jod, etc) som rutine. Har man cøliaki så har man økt risiko for annen autoimmunsykdom og det spekuleres i om de lave D-vitaminnivåene i Scandinavia kan delforklare hvorfor vi har høy forekomst av autoimmune sykdommer (utover det den økte genetiske risikoen gir oss). D-vitamin spiller en rolle i immunsystemets regulering, så man bør passe på å ha nok av det. Drikk tran eller spis "multi"vitamin hver dag!

Trond S. Halstensen, 22. januar 2025 18.14

Heidi, 13. januar 2025 14:12

Hei. Jeg har en datter i slutten av tenårene som fikk påvist cøliaki etter å ha blitt helt utmattet og tatt masse prøver for å finne ut hva som var galt. Det ble påvist cøliaki, etter 6 måneder. Hun har gått på glutenfri kost i ett...

Hei. Jeg har en datter i slutten av tenårene som fikk påvist cøliaki etter å ha blitt helt utmattet og tatt masse prøver for å finne ut hva som var galt. Det ble påvist cøliaki, etter 6 måneder. Hun har gått på glutenfri kost i ett år og er ikke bedre, heller verre. Sliter med noe som virker som betennelser, feber og vondt i hodet som kommer og går. Hun har til og med skiftet ut mye på kjøkkenet, kuttet ut alt som ikke er garantert glutenfri. Legen finner ikke noe mer som skal være grunn til dette. Hun begynner å bli desperat etter å bli bedre, men det går bare feil vei. Hva kan det skyldes, er det noe legen kan ha oversett? Hun er pr. i dag bare hjemme da hun ikke klarer å fungere. Hva gjør vi? Redd for at hun gir helt opp.

Heidi, 13. januar 2025 14:12

Det tar tid å bli frisk fra sin cøliaki på GFD, minimum ett, ofte flere år, særlig for de voksen-diagnostiserte. Men så dårlig som du beskriver henne bør man ikke være av sin etterhvert diett-behandlete cøliaki (inaktive cøliaki). Jeg kan selvsagt ikke diagnostisere henne over nettet, så jeg må svare i litt generelle vendinger. Det at man har cøliaki synliggjør at man har en tendens for annen autoimmun sykdom, som man ofter screener cøliakipasienter for, særlig ved andre plager. Alt fra stoffskifteproblemer (med varierende stoffskifte (Hashimoto)), andre hormonelle autoimmune sykdommer til bindevevssykdommer, som man kan screene for, men igjen dersom de har lav aktivitet kan de gi mye plager uten å være så lette å diagnostisere. 

En med cøliaki kan også ha andre tilstander, så det er et møysommelig detektivarbeid å sortere ut hva som er hva, inkludert diffuse plager som for noen ender ut i ME-diagnose, uten at vi vet hva det er. Men man blir ikke så syk av minimale spormengder gluten. Cøliaki krever en viss mengde gluten hver dag for å bli og holde seg aktiv nok til å gi sykdom. Jeg er sikker på at dere leser alt som står på innholdsfortegnelsen så hun er glutenfri. Dersom man ikke finner andre årsaker til plagene så må man nesten betrakte det som en langsom tilhelende cøliaki som trenger mer enn ett år på GFD for å bli bra.

 

Trond S. Halstensen, 15. januar 2025 18.37

Kan ubehandlet cøliaki føre til muskel- og leddsmerter etter overgang til

Hei, hatt langvarige fordøyelsesplager og slitenhet (samt muskel-leddsmerter fra sept 2024), og tok blodprøve i februar 2024 som viste S-Transglutaminase as.[128, svar på vevsprøve juni 2024 viste Marsh vært ekstremt nøye, ny prøve 26.09.24 viste T...

Hei, hatt langvarige fordøyelsesplager og slitenhet (samt muskel-leddsmerter fra sept 2024), og tok blodprøve i februar 2024 som viste S-Transglutaminase as.[128, svar på vevsprøve juni 2024 viste Marsh vært ekstremt nøye, ny prøve 26.09.24 viste Transglutaminase as. [7. Har også tatt en del andre blodprøver i høst, men ikke fått påvist andre autoimmune sykdommer (bl.annet revmatisme/stoffskifte - har knutestruma men normalt stoffskifte) siden jeg fortsatt har mye muskelplager(starta i bekken og lår og forverret seg til hele kroppen i juni 2024). Plagene varierer fra kun bekken/lår til hele kroppen (verker også i hode/ansikt, blir da ekstra sliten/sover dårlig). Har forstått at dette kan ha en sammenheng med langvarig ubehandlet cøliaki og at det tar tid å bli frisk, men blir fortvila over at plagene har forverret seg etter at jeg startet på GF kost. Setter pris på tips og råd. Kan det være andre årsaker selv om blodprøvene ikke viser annet at jeg er "frisk"? Jobber 100 % og dette påvirker min arbeidsevne. På forhånd takk for svar.

Trine, 7. januar 2025 15:37

Man har virkelig prøvd å finne ut om det å ha ubehandlet aktiv cøliaki "hele livet" øker risikoen for å få annen autoimmun sykdom. Svaret er nei, det å få/ha cøliaki synliggjør at man har økt risiko for annen autoimmunsykdom, man deler altså felles genetisk risko for autoimmunitet. Det tar lang tid å bli cøliakifrisk på glutenfri kost, oftest 1-3 år før man føler seg frisk, og enda lengre før tarmslimhinnen roer seg.  De andre plagene dine er det vanskelig for meg å ha noen formening om, men du vil iallfall bli frisk fra din cøliaki på glutenfri kost, det tar bare litt lengre tid.

Trond S. Halstensen, 08. januar 2025 19.07

Er couscous glutenfritt?

Er couscous glutenfritt? ...

Er couscous glutenfritt?

Else, 1. januar 2025 12:02

NEI, Couscous er laget av Durumhvete. (https://no.wikipedia.org/wiki/Couscous) så det er IKKE glutenfritt

Trond S. Halstensen, 01. januar 2025 19.29

Siri, 13.Dec 2024 09:05

Hei, jeg har tidligere blitt veldig dårlig ved gluteninntak. Hadde et uhell for to år siden hvor jeg kanskje fikk i meg en smule, var syk i to uker med kvalme, diaré og sterke magesmerter. Var hos lege og fikk utelukket at det var noe annet galt. I går fikk jeg i meg et helt...

Hei, jeg har tidligere blitt veldig dårlig ved gluteninntak. Hadde et uhell for to år siden hvor jeg kanskje fikk i meg en smule, var syk i to uker med kvalme, diaré og sterke magesmerter. Var hos lege og fikk utelukket at det var noe annet galt. I går fikk jeg i meg et helt kakestykke som var feilmerket som glutenfritt. Jeg fikk vondt i magen og tarmen er tydelig svært aktiv, jeg ble svimmel og nummen og fullstendig utmattet, men er verken kvalm eller har diaré foreløpig, og nå er det gått cirka 14 timer fra jeg spiste kaken. Eneste forskjell nå er at jeg bruker Xolair for kronisk elveblest. Kan det være Xolair som har gjort kroppen mindre reaktiv? Eller har jeg bare hatt skikkelig flaks? Med mindre reaksjonen kommer senere i stedet. Tenkte dette er jo interessant for cøliskiforskningen om ikke annet.

Siri, 13.Dec 2024 09:05

Det er fult mulig du har IgE-,ediert hveteallergi i tillegg til din cøliaki og at de plagene du har hatt er korrelert til din IgE-medierte hveteproteinallergi, som Xolair nå hindrer at du får plager fra.

Trond S. Halstensen, 18. desember 2024 18.26

Tommy, 12.Dec 2024 12:25

Så dere nylig hadde fått et spørsmål angående endret reaksjon ved bytte fra norske til svenske- kjøpte gl.fri havegryn. Jeg må hive meg inn i rekken, og også fortelle at jeg gikk til innkjøp av "Semper Økologiske havegryn" p&a...

Så dere nylig hadde fått et spørsmål angående endret reaksjon ved bytte fra norske til svenske- kjøpte gl.fri havegryn. Jeg må hive meg inn i rekken, og også fortelle at jeg gikk til innkjøp av "Semper Økologiske havegryn" på svenskegrensen. Har etter jeg begynte spise de slitt med å være mye sliten, og vondt i magen/svie. Tenkte ta noen dager av de nå for å se om bedring. Kan det hende de inneholder noe mer kontaminering enn de norske grynene? Syntes vi må ta dette litt mer alvorlig, da sikkert mange som meg er helt avhengig av havegryn.

Tommy, 12.Dec 2024 12:25

Takk for innspillet. Det ser ut til at vi bør kontakte Mattilsynet som kan kontake det svenske Livsmedelverket som har bedre økonomi til å teste gluteninnholdet i matvarer inkludert den glutenfrie økologiske havren. Mulig den økologiske havren har andre "forurensninger" enn gluten som man har reagert på, vi er på saken.

Trond S. Halstensen, 18. desember 2024 18.17

Gabi, 11.Dec 2024 23:45

Hei jeg har hatt cøliaki siden jeg var liten og har hatt en glutenfri diett i ca 10 år. De siste årene har jeg slitet med utmattelse og depresjon, og lurer på om dette kan ha noe med cøliakien å gjøre? Jeg har tatt mange blodprøver og tester gjenno...

Hei jeg har hatt cøliaki siden jeg var liten og har hatt en glutenfri diett i ca 10 år. De siste årene har jeg slitet med utmattelse og depresjon, og lurer på om dette kan ha noe med cøliakien å gjøre? Jeg har tatt mange blodprøver og tester gjennom årene for å sjekke etter mangler, og har et bra kosthold for få i meg nok næringsstoffer, men ingen ting funker. Har gått til psykolog for å finne ut av det, men er egentlig ikke noe galt. Jeg er konstant sliten og nedfor og har i det siste lurt på om cøliakien kan ha noe med dette å gjøre?

Gabi, 11.Dec 2024 23:45

I utgangspunktet er man frisk fra sin cøliaki når man har spist (streng) glutenfri mat de siste 10 årene. Dersom man vet man lever glutenfritt (ikke alle gjør det) så er det best om nye helseutfordringer som dukker opp  blir undersøkt og utredet uten at en aktiv cøliaki blir brukt som forklaring. Senkomplikasjonene etter langvarig aktiv cøliaki, annen autoimmunitet (stoffskifteproblemer er vanligst) eller helt annen årsak(er) til det å være utslitthet og deprimert (f.eks cytomegalvirus reaktivering, annen sykdom), må også utelukkes. Mye er mulig, men neppe aktiv glutenindusert cøliaki.

Trond S. Halstensen, 18. desember 2024 18.00

Endre, 22. november 2024 17:05

Hei. I butikkene er det tomt for "glutenfri havregryn" for tiden. Men havre i seg selv er jo glutenfritt, og jeg har forstått det slik at vanlig havregryn kan være forurenset med gluten fra produksjonene. Tar man en stor risiko ved å spise vanlig havregryn når man h...

Hei. I butikkene er det tomt for "glutenfri havregryn" for tiden. Men havre i seg selv er jo glutenfritt, og jeg har forstått det slik at vanlig havregryn kan være forurenset med gluten fra produksjonene. Tar man en stor risiko ved å spise vanlig havregryn når man har cøliaki?

Endre, 22. november 2024 17:05

Det er så uforutsigbart hvor mye forurenset havren er med andre kornsorter. Nå hevder de som lager normal havregryn at de nye moderne rensemaskinene tar bort andre tilblandete kornsorter, så selv denne havren påståes å være "glutenfri", men foreløpig har de ikke gitt oss noen testresultater (for som du sier, all havre er i utgangspunktet glutenfri). Ingen vil derfor garantere at slik, normal havre er glutenfri, så du må konsumere denne havren på egen risiko. Norsk cøliakiforening anbefaler enn så lenge at man bruker havre som er merket glutenfri. 

Trond S. Halstensen, 27. november 2024 18.47

Hvordan utrede en sliten 4-åring med normale blodprøver?

Gjelder barn 4 år med cøliaki i familien. Normale blodprøver og normal vekst. Problemet er at barnet er unormalt sliten og utmattet. Til tross for normal søvn. Andre familiemedlemmer med cøliakidiagnose har hatt samme symptombilde: kun utmattelse, alt annet normalt....

Gjelder barn 4 år med cøliaki i familien. Normale blodprøver og normal vekst. Problemet er at barnet er unormalt sliten og utmattet. Til tross for normal søvn. Andre familiemedlemmer med cøliakidiagnose har hatt samme symptombilde: kun utmattelse, alt annet normalt. Hvordan undersøke barnet videre?

Mormor, 18. oktober 2024 10:14

Forutsetningen for å få en cøliakidiagnose er at sykdommen er aktiv nok til at den er diagnostiserbar. Det igjen forutsetter at man spiser nok gluten lenge nok til at cøliakien er aktiv nok. Minimum er 2 brødskiver pr dag i minimum 6 uker, ofte må det mer gluten til i lengre tid før cøliakien er diagnostiserbar. Barn i cøliakifamilier får ofte i seg lite gluten. Skal man få i seg nok gluten til å kunne bli diagnostisert må man ty til glutenprovokasjon. I samråd med legen hennes kan dere gi henne 5-15 gram gluten pr dag, og da må man ty til "glutenmel" som er nesten ren gluten i pulverform (kan strøs på alt mulig). Kjøpes på nettet eller i helsekostforetninger. Dersom hun har en cøliaki bør hun bli sykere og cøliakien bør bli diagnostiserbar først på blodprøve slik at man kan henvise henne til en diagnostisk tynntarmsbiopsi.

Trond S. Halstensen, 23. oktober 2024 18.42

Theodor, 11. oktober 2024 21:52

ka er prisen på å bli mat matforgiftet av ut got goteri ...

ka er prisen på å bli mat matforgiftet av ut got goteri

Theodor, 11. oktober 2024 21:52

Vanskelig å svare på. Hva var spørsmålet egentlig?

Trond S. Halstensen, 16. oktober 2024 18.12

Bør vi egentlig holde oss unna slike spor-av-produkter?

Hei! Ser i et annet svar her at Freia har målt 50-80 ppm i sine spor-av-produkter. Siden grensen for hva en cøliaker kan spise er 20 ppm, bør vi egentlig holde oss unna slike spor-av -produkter? ...

Hei! Ser i et annet svar her at Freia har målt 50-80 ppm i sine spor-av-produkter. Siden grensen for hva en cøliaker kan spise er 20 ppm, bør vi egentlig holde oss unna slike spor-av -produkter?

Mona, 13. september 2024 12:07

Freia er de eneste vi vet om som faktisk har målt hvor mye spor av kan bety (ikke alle produktene inneholder spor av, selv om de er merket). Men vi har to ulike gluten-grenser. Vi har det som er definert som glutenfritt, som maksimalt kan inneholde 20 ppm i det ferdige produtet. Og så har vi det som blir kalt lav-gluten msom skal inneholde mindre enn 100 ppm. De fleste cøliakere kan konsumere lav-gluten produkter, iallfall innimellom, selv om italienske studer hvor all maten unge cøliakere konsumerte inneholdt 100 ppm gluten viste at 3 av 10 fikk begynnende endringer i tarmslimhinnen etter 14 dager (økning av IEL). Men siden de fleste ikke konsumerer kun 100 ppm mat, så vil begrensede inntak av enkeltprodukter med <100 ppm gluten (som sjokolade), ikke utgjøre noen fare. Det likner da også på den gamle regelen hvor man tillot f.eks. hvetestivelse å kunne inneholde 200 ppm gluten i tørrstoffet og likevel kunne brødmikser med slik hvetestivelse markedsføres som glutenfritt mel til cøliakere (i dag er hvetestivelsen helt glutenfri). Den noe mindre strenge glutengrensen ga cølikere et glutenfritt kosthold som tilsynelatende var helt adekvat og som gjorde de fleste (som vi vet om) frisk ifra sin cøliaki. Så jeg vil ikke kunne si at man må holde seg unna slike matvarer som er merket med "kan inneholde spor av". Man må vurdere dette utfra sin egen reaktivitet, og hvor mye man har tenkt å spise av disse produktene. Loven (Codex allimentarius (EU) tillater egentlig slike produkter med <100 ppm gluten å bli markedsført som lavgluten mat til cøliakere (<100ppm).

Trond S. Halstensen, 18. september 2024 18.05

Hvor kan jeg få tatt den blodprøven Nav krever?

Hei! Jeg har fått diagnose cøliaki av spesialist, men får avslag på stønad fra Nav. Årsaken er at jeg har Marsh grad 1 og kun 1/3 blodprøver. En av de tre blodprøvene Nav krever er IgA-EMA. Jeg har forsøkt å kontakte flere ulike leger,...

Hei! Jeg har fått diagnose cøliaki av spesialist, men får avslag på stønad fra Nav. Årsaken er at jeg har Marsh grad 1 og kun 1/3 blodprøver. En av de tre blodprøvene Nav krever er IgA-EMA. Jeg har forsøkt å kontakte flere ulike leger, som sier at de ikke har mulighet til å ta denne prøven, fastlegene har ikke mulighet til å bestille den. Vet dere noe om hvor man kan få tatt denne? Syns det er litt rart at Nav krever noe som vi ikke kan vise til..

Janne, 11. september 2024 14:24

Tror det bare er de store universitetssykehusene som gjør dette på barn (eller gjorde det). Dersom du kun har IgA-TG2 positiv og Marsh-1, så hadde du trengt at IgG eller IgA mot "deamidert gluten peptid" (DGP) hadde vært positiv i henhold til NAV sine diagnostiske prosedyrer. EMA viser mye av det samme som IgA-TG2. Ta nye standard blodprøver og ank avgjørelsen, og argumenter med at prøver har vært positiv ved 2 uavhengige tidspunkter + at du har minst Marsh-1) Alternativt så spiser du masse glutenholdige produkter for å spise deg sykere, og så vil forhåpenligvis begge blodprøvene  bli positive (både IgA-TG2 og IgG-DGP).

Trond S. Halstensen, 11. september 2024 18.49

Hvor lang tid tar det før blodprøvene blir normale på glutenfri diett?

Hei! Ang cøliaki oppfølging med S-Anti-tTG lgA og S-Anti-Deam glia lgG. Er det realistisk å få begge de verdiene helt ned, mindre enn 1, med en streng diett? I så fall hvor lang tid tar det, snakker vi om år eller ti år eller hvor lenge? ...

Hei! Ang cøliaki oppfølging med S-Anti-tTG lgA og S-Anti-Deam glia lgG. Er det realistisk å få begge de verdiene helt ned, mindre enn 1, med en streng diett? I så fall hvor lang tid tar det, snakker vi om år eller ti år eller hvor lenge?

Sanni, 11. september 2024 05:57

Det er så individuelt og avhengig av hvor syk og hvor gammel du var på diagnosetidspunktet. Desto sykere og eldre, desto lengere tid tar det å få normalisert blodverdiene (og IgG-DGP blir ofte sående forhøyet da immunsystemet har hukommelse).

Men går det trutt og gjevnt nedover så går detr den rette veien. Men for noen tar det opplagt lang tid (over 3 år).

Trond S. Halstensen, 11. september 2024 18.17

Har dere informasjon om cøliaki på somalisk?

Har dere informasjon på somalisk? ...

Har dere informasjon på somalisk?

Kristin, 12. juli 2024 08:56

Ja, det ligger en brosjyre "Frisk uten gluten" på ncf.no som er tilgjengelig for medlemmer av Norsk cøliakiforening.
Hvis du trenger noe mer spesifikt, kan kanskje google translate ordne en oversettelse?

Trond S. Halstensen, 10. juli 2024 19.45

Har dere noen brosjyrer om cøliaki på engelsk?

Hei! Jeg lurte på om dere har noen brosjyrer om cøliaki på engelsk? ...

Hei! Jeg lurte på om dere har noen brosjyrer om cøliaki på engelsk?

Nihe, 30. mai 2024 15:06

NCF har bare denne: https://ncf.no/resources/brosjyrer/Friskutengluten_engelsk.pdf 

Men du kan også finne mye informasjon på de britiske cøliaki sidene: https://www.coeliac.org.uk/home/

Trond S. Halstensen, 05. juni 2024 18.02

Er Absolut vodka glutenfri?

Er Absolut vodka glutenfri? Den vanlige uten smak. På Vinmonopolet sin nettside står det at det inneholder hvete. Kan dermed vi med cøliaki ikke drikke det? ...

Er Absolut vodka glutenfri? Den vanlige uten smak. På Vinmonopolet sin nettside står det at det inneholder hvete. Kan dermed vi med cøliaki ikke drikke det?

Mina, 12. mai 2024 22:15

Vodka er laget på hvete, så destilert. De som har undersøkt har ikke funnet noe glutenproteiner i klart brennevin, som vodka. Så vi anser vodka å være helt greit å konsumere for cøliakere.

Trond S. Halstensen, 15. mai 2024 18.11

Er det mulig å bli støttemedlem i foreningen?

Er det mulig å bli støttemedlem i foreningen? ...

Er det mulig å bli støttemedlem i foreningen?

Mormor, 3. mai 2024 06:59

Godt spørsmål. Det skal jeg ta opp med ledelsen. Antar man da må lage en egen støttemedlemsgruppe med redusert medlemsavgift, men mulig man trenger alle full-pris medlemmene man kan få da også statsstøtten er avhengig av antall medlemmer (og NCF sliter med økonomien i disse dager).

Trond S. Halstensen, 08. mai 2024 18.24

Har dere matpakketips?

Hei, jeg har cøljaki og er kresen på det meste av mat. Er vi på ferie og sånt så spiser jeg ikke så mye siden jeg syntes ofte maten er tørr. Litt det samme med skolematen. Har dere noen tips til skolemat for en litt kresen person og hvordan jeg kan finne t...

Hei, jeg har cøljaki og er kresen på det meste av mat. Er vi på ferie og sånt så spiser jeg ikke så mye siden jeg syntes ofte maten er tørr. Litt det samme med skolematen. Har dere noen tips til skolemat for en litt kresen person og hvordan jeg kan finne ting jeg kan like? Mange syntes også at maten min ser rar ut. Og vi har skolekjøkken i år… Jente 14år

Kammi123, 30. mars 2024 22:04

Som jeg svarte på ditt andre innlegg, "Go asian" - og lag deg glutenfrie kyllingsalater som du tar med deg på skolen, eller annen godmat (omeletter, pai (obs bunnen skal være glutenfri), glutenfri pastasalat, etc). 

Trond S. Halstensen, 03. april 2024 19.14

Må jeg provosere frem sykdom med gluten?

Jeg ble for mange siden anbefalt å prøve glutenfri diett av lege uten å bli undersøkt først. Har siden aldri klart å innføre gluten igjen, kan heller ikke få i meg små mengder gluten uten å bli dårlig. Har trodd at jeg ikke kan f&...

Jeg ble for mange siden anbefalt å prøve glutenfri diett av lege uten å bli undersøkt først. Har siden aldri klart å innføre gluten igjen, kan heller ikke få i meg små mengder gluten uten å bli dårlig. Har trodd at jeg ikke kan få diagnose Cøliaki påvist uten provokasjon med å spise glutenholdig mat over tid. Er veien til diagnose fortsatt umulig for folk i mitt tilfelle, eller har moderne tilgang på gentester eller annet gitt flere muligheter enn før?

Veteran uten diagnose, 28. mars 2024 16:29

Dessverre, man kan bare diagnostisere en aktiv cøliaki og har man spist glutenfritt i lengere tid så må sykdommen aktiveres ved å spise nok (minimum 2 brødskiver eller 5-15 gram glutenmel/dag) i lang nok tid (over 6 uker) før man kan forvente at cøliaki-sykdommen er såpass aktiv at den lar seg diagnostisere med blodprøver og, for voksne, også med tynntarmsbiopsi. Har cøliakien for lav aktivitet får man ikke-konklusive svar og må fortsette å spise mer glutenholdige produkter for å fremprovosere høyere sykdomsaktivitet så den lar seg entydig diagnostisere. Man leser og hører om nye metoder som kan avsløre en cøliaki selv om man har spist glutenfritt, men disse metodene finnes kun i forskningslabbene og er heller ikke godkjente diagnostiske prosedyrer så NAV godtar de ikke. Man må derfor gjennom en glutenprovoseringsperiode for å få en NAV-godkjent diagnose.

Trond S. Halstensen, 03. april 2024 18.18