Endre, 22. november 2024 17:05
Hei. I butikkene er det tomt for "glutenfri havregryn" for tiden. Men havre i seg selv er jo glutenfritt, og jeg har forstått det slik at vanlig havregryn kan være forurenset med gluten fra produksjonene. Tar man en stor risiko ved å spise vanlig havregryn når man har cøliaki?
Endre, 22. november 2024 17:05
Trond svarer
Det er så uforutsigbart hvor mye forurenset havren er med andre kornsorter. Nå hevder de som lager normal havregryn at de nye moderne rensemaskinene tar bort andre tilblandete kornsorter, så selv denne havren påståes å være "glutenfri", men foreløpig har de ikke gitt oss noen testresultater (for som du sier, all havre er i utgangspunktet glutenfri). Ingen vil derfor garantere at slik, normal havre er glutenfri, så du må konsumere denne havren på egen risiko. Norsk cøliakiforening anbefaler enn så lenge at man bruker havre som er merket glutenfri.
Trond S. Halstensen, 27. november 2024 18.47
- Kategorier:
- Medisinsk