Arkiv

Resultat: Kosthold (150) viser 1 - 20

Hvilken kokesjokolade kan jeg bruke når jeg baker?

Jeg har en svigerdatter som har cøliaki. Jeg lurer alltid på hvilken kokesjokolade jeg kan bruke når jeg baker? ...

Jeg har en svigerdatter som har cøliaki. Jeg lurer alltid på hvilken kokesjokolade jeg kan bruke når jeg baker?

Putte, 11. august 2022 10:58

Meg bekjent er det ingen kokesjokolader på det norske markedet som inneholder gluten, men nesten alle er merket "kan inneholde spor av gluten". De aller fleste med cøliaki tåler godt produkter merket "spor av", og de fleste produkter merket "spor av" inneholder mindre enn 20 ppm gluten (den offisielle grensen for glutenfritt). Spør din svigerdatter om hun tåler produkter merket "spor av". Hvis det er greit, kan du trygt bruke disse. Tåler hun ikke spor-merkede produkter kan du bruke Dr. Oetker sine kokoesjokolader, de har ingen spormerking.

Lise Friis Pedersen, 17. august 2022 18.00

Introdusering av glutenholdig mat

Hei. Ser at dere anbefaler å introdusere gluten til små barn. Når en av foreldrene har cøliaki, vil du anbefale at barnet får glutenfri grøt? Grøt blir gitt ofte de første månedene, anbefaler man da egentlig glutenfri grøt, men gi litt...

Hei. Ser at dere anbefaler å introdusere gluten til små barn. Når en av foreldrene har cøliaki, vil du anbefale at barnet får glutenfri grøt? Grøt blir gitt ofte de første månedene, anbefaler man da egentlig glutenfri grøt, men gi litt mat med gluten noen få dager i uken (tenker på dette siden det er anbefalt kun moderate mengder gluten. Det er ikke problem når barnet spiser mer, da kan det få litt brød, men ellers glutenfritt). Hva når fast føde stort sett består av grøt?

Ingrid, 08. august 2022 22:34

Vi anbefaler moderat inntak av gluten fra 4 mnd alder. Glutenfri mat det første året gir ingen endret forekomst av cøliaki utover i barneårene. Selv om mengden gluten barn spiser påvirker forekomsten av cøliaki i barneårene, er det viktig å huske at cøliaki er en spesiell autoimmun reaksjon på gluten, og desto mer gluten man spiser, desto kraftigere blir reaksjon hos de som utvikler cøliakisk autoimmunitet og desto lettere blir det å diagnostisere cøliakien. Men, kun en mindre prosent (fra 10-20%) av "risiko"-barna får cøliaki. 

Trond S. Halstensen, 10. august 2022 18.11

Er glutaminat glutenfritt?

Er glutaminat glutenfritt? ...

Er glutaminat glutenfritt?

Arve E., 09. august 2022 19:11

Glutaminat kjenner jeg ikke til, men hvis du mener glutamat så er det glutenfritt. Glutamat, eller monosodiumglutamat (MSG) som er den kjemiske benevnelsen, er en smaksforsterker og brukes som et slags krydder. Smaken kan minne om kjøtt. 

Lise Friis Pedersen, 10. august 2022 18.00

Inneholder Havrelunsj fra Fjordland gluten?

Hei! Inneholder Havrelunsjen til Fjordland gluten? På nettsidene deres står det at det gjør det, men på havrelunsj-produktet står det at det kun inneholder havre. Kan man da spise havrelunsj når man har cøliaki? ...

Hei! Inneholder Havrelunsjen til Fjordland gluten? På nettsidene deres står det at det gjør det, men på havrelunsj-produktet står det at det kun inneholder havre. Kan man da spise havrelunsj når man har cøliaki?

Produktspørsmål, 05. august 2022 13:37

Vanlig havre, kan være forurenset av glutenholdige kornsorter - enten på åkeren, ved innhøsting eller når den videreforedles i mølla. Derfor anbefaler vi alltid cøliakere å velge spesialprodusert, glutenfri havre. Fjordland sin havrelunsj er laget av vanlig havre, derfor har de skrevet "kan inneholde gluten" på nettsidene sine. De burde kanskje gjøre det på emballasjen også, men "spor av" er en frivillig merkeordning. Om det er mer enn 20 ppm gluten (glutenholdig) i havrelunsj er vanskelig å si. Mest sannsynlig er de fleste batch trygge, men det er en sjans å ta når man ikke vet. 

  

Lise Friis Pedersen, 10. august 2022 18.00

Kan vi med cøliaki spise steel cut havregryn?

Hei! Kan vi med cøliaki spise steel cut havregryn? ...

Hei! Kan vi med cøliaki spise steel cut havregryn?

Mona, 04. august 2022 23:21

Det kommer an på om produsenten dyrker og videreforedler (kutter) steel-cut havren uten fare for kontaminering av glutenholdige kornsorter. Så her må du høre med produsenten.

Lise Friis Pedersen, 10. august 2022 18.00

Er det greit å drikke Corona?

Det verserer mange ulike svar på spørsmålet om en med cøliaki kan drikke ølet "Corona". Er det mulig å få en fasit fra en av ekspertene? Jeg har en sønn på 18 år med cøliaki, som drikker corona på fest. Er det gre...

Det verserer mange ulike svar på spørsmålet om en med cøliaki kan drikke ølet "Corona". Er det mulig å få en fasit fra en av ekspertene? Jeg har en sønn på 18 år med cøliaki, som drikker corona på fest. Er det greit, eller bør han unngå det?

Mor til gutt på 18, 04. august 2022 10:57

Slik vi har fått det forklart så tilsettes Corona enzymer for å unngå at øllet blir blakket. Ingen, hverken vi eller svenskene har noen gang kunnet påvise gluten i Corona, og ikke har vi fått noen tilbakemelding på at man reagerer på det. Selskapet som lager Corona "gidder" ikke proklamere det som glutenfritt, men det er nok det. 

Trond S. Halstensen, 04. august 2022 13.43

Hvem er ansvarlig for å tilrettelegge og kjøpe inn glutenfritt til barn på SFO?

Når barn går på SFO - hvem er da ansvarlig for å tilrettelegge og ikke minst kjøpe inn glutenfrie varer? Skal foreldre kjøpe inn eget brød/knekkebrød for SFO når de allerede betaler for mat på SFO? Skal barn få tilbud om knekkebr&...

Når barn går på SFO - hvem er da ansvarlig for å tilrettelegge og ikke minst kjøpe inn glutenfrie varer? Skal foreldre kjøpe inn eget brød/knekkebrød for SFO når de allerede betaler for mat på SFO? Skal barn få tilbud om knekkebrød når de andre har pannekaker? Fins det retningslinjer her? Klinisk ernæringsfysiolog

KEF, 12. juli 2022 11:02

Det er barnehagens/skolens ansvar, men hvordan de løser dette i praksis er nok litt ulikt.

Se informasjonssiden på NCF.no:  https://ncf.no/helsepersonell/lover-og-rettigheter/foreldre-til-barn-med-coliaki

 

 

Trond S. Halstensen, 03. august 2022 19.39

Hvordan merker man at man ikke tåler havregryn?

Hvordan merker man at man ikke tåler havregryn? ...

Hvordan merker man at man ikke tåler havregryn?

irene, 06. juli 2022 13:34

Oftest er plagene volumiøse bløte avføringer og luftproblematikk. Noen utvikler allergisk reaksjoner som kommer direkte etter inntak av havre. Slutter man å spise havre og plagene blir borte, men kommer tilbake når man begynner å spise havre igjen, så er det sterke indikasjoner på at det er havre man reagerer på.

Trond S. Halstensen, 03. august 2022 19.00

I hvilken alder bør barn introduseres for mat for å forebygge mot cøliaki?

Hei, vedrørende introduksjon av matvarer for å forebygge cøliaki. Hvilke alder bør barn introduseres for mat og hvilke mat for å forebygge mot cøliaki? Det nye er jo å introdusere smaksprøver fra 3 mnd alder, prøvesmak av egg, peanøt...

Hei, vedrørende introduksjon av matvarer for å forebygge cøliaki. Hvilke alder bør barn introduseres for mat og hvilke mat for å forebygge mot cøliaki? Det nye er jo å introdusere smaksprøver fra 3 mnd alder, prøvesmak av egg, peanøtter og annet.

Martha, 02. august 2022 15:36

Barn bør intoduseres for fast føde mellom 3/4 og 6 mnd. Dette inkluderer også glutenholdig mat som grøt og brød. Lurt å begynne med små mengder i begynnelsen for så å øke gradvis. Det er ingen mat som forebygger cøliaki, men forskning viser at det er ingen fordel å utsette introduksjonen av glutenholdig mat.  

Lise Friis Pedersen, 03. august 2022 18.00

Er Pepsi Max og Freia melkesjokolade trygt for en med cøliaki?

Hei Trond og Lise. Jeg har nettopp fått cøliaki i en alder på 69 år. Spiser glutenfri mat nå hver dag. Ikke røyker eller drikker jeg, men noen laster må jeg ha, og det er pepsi max og freia melkesjokolade (kan være spor av nøtter). Jeg har ald...

Hei Trond og Lise. Jeg har nettopp fått cøliaki i en alder på 69 år. Spiser glutenfri mat nå hver dag. Ikke røyker eller drikker jeg, men noen laster må jeg ha, og det er pepsi max og freia melkesjokolade (kan være spor av nøtter). Jeg har aldri fått noe vondt av gal ernæring, men en blodprøve oppdaget dette. Er det galt for meg å spise eller drikke noe av dette ? Mvh Trond

Trond, 02. august 2022 13:07

Å ha noen laster er helt innafor, bare det ikke tar helt overhånd :-) For mye av noe er aldri bra! Både pepsi og melkesjokolade er glutenfritt. Freia melkesjokolade kan inneholde "spor av" gluten, men dette tåles godt av de aller fleste med cøliaki. Det er bare å kose seg videre, men innen rimelighetens grenser selvsagt.

Lise Friis Pedersen, 03. august 2022 18.00

Kan jeg ha én stektakke til både glutenfritt og glutenholdig?

Hei! Jeg har cøliaki, og tenker å kjøpe meg en steketakke, men siden samboer ikke trenger glutenfritt lager jeg ofte lapper, lefser osv til han med gluten i. Kan jeg ha én takke og bruke til både glutenfri og ikke (selvsagt med vask mellom eller steke glutenfrie f&os...

Hei! Jeg har cøliaki, og tenker å kjøpe meg en steketakke, men siden samboer ikke trenger glutenfritt lager jeg ofte lapper, lefser osv til han med gluten i. Kan jeg ha én takke og bruke til både glutenfri og ikke (selvsagt med vask mellom eller steke glutenfrie først og de med gluten etterpå)? Hva gjør vi med vask for at den skal være trygg for meg neste gang jeg skal steke glutenfritt?

Anette, 23. juli 2022 10:59

Du kan godt ha felles takke til dere begge bare du passer på at den er ren for synlige glutenrester/-smuler før du bruker den til glutenfritt. Du kan tørke over den på vanlig vis. Glutenrester er synlige, så det vil ikke være noe problem med noen skjulte rester.

Lise Friis Pedersen, 03. august 2022 18.00

Er litt gluten skadelig for tarmen selv om jeg ikke blir dårlig?

Er det fortsatt skadelig for tarmen å spise gluten selv om man ikke blir dårlig av å dele skjærebrett med glutenholdig brød og får i seg mindre mengder mel av og til, i feks. vafler? ...

Er det fortsatt skadelig for tarmen å spise gluten selv om man ikke blir dårlig av å dele skjærebrett med glutenholdig brød og får i seg mindre mengder mel av og til, i feks. vafler?

Berit, 24. juni 2022 11:42

Synlige smuler av glutenholdig brød/deig/røre må unngås. Tørk av/børst bort/snu skjærefjøla/ vask av vaffeljernet (ta bor tsynlig rørerester) og stek en glutenfri vaffel som en ikke-cøliaker spiser, før man steker opp vaflene til cøliakerene. Selv om du ikke merker at du får i deg litt gluten så vil immunsystemet ditt holdes i beredskap og du vil ha små "drypp" som holder cøliakien litt aktiv, og da kan reaksjonen bli sterkere med årene. Best å forsøke å unngå det. Man blir skadet i tarmen ved glutentilførsel selvom man ikke merker så mye subjektive plager. 

Trond S. Halstensen, 29. juni 2022 18.52

Kan man reagere på hvetestivelse?

Kan det være at man reagerer på hvetestivelse om man har cøliaki? ...

Kan det være at man reagerer på hvetestivelse om man har cøliaki?

Julia, 18. juni 2022 08:58

Hvetestivelsen som brukes i glutenfri mat er glutenfri, så en cøliaker reagerer ikke på gluten i hvetestivelsen. Men hvetestivelse inneholder også mye FODMAP-karbohydraten(e) "Fruktaner" som mange reagerer på som en tykktarmskatar (IBS). Så ja en cøliaker kan reagere på hvetestivelse, men da via andre mekanismer enn cøliakireaksjonen på gluten.

Trond S. Halstensen, 22. juni 2022 18.21

Kan jeg tygge vanlig tyggegummi?

Hei. Jeg er avhengig av tyggis. Kan jeg tygge vanlig tyggegummi? Evnt hvilket stoff er det jeg må unngå? Har fått diagnosen cøliaki. Ikke særlig begeistret for glutenfri tyggegummi. ...

Hei. Jeg er avhengig av tyggis. Kan jeg tygge vanlig tyggegummi? Evnt hvilket stoff er det jeg må unngå? Har fått diagnosen cøliaki. Ikke særlig begeistret for glutenfri tyggegummi.

Nina, 22. juni 2022 11:38

Meg bekjent er all tyggegummi glutenfri. Som cøliaker må du unngå gluten. Gluten finnes i hvete, rug og bygg og disse kornsortene finner du ikke i tyggegummi.

Lise Friis Pedersen, 22. juni 2022 18.00

Når bør vi introdusere gluten til babyen?

Hei, Jeg har cøliaki og har en baby på 4 mnd. Etterhvert som vi skal begynne å introdusere fast føde lurer jeg på hvorvidt det er mest hensiktsmessig å introdusere mat med eller uten gluten? Kan når og hvor mye vi introduserer gluten tidlig spille inn p&ar...

Hei, Jeg har cøliaki og har en baby på 4 mnd. Etterhvert som vi skal begynne å introdusere fast føde lurer jeg på hvorvidt det er mest hensiktsmessig å introdusere mat med eller uten gluten? Kan når og hvor mye vi introduserer gluten tidlig spille inn på hvorvidt datteren min utvikler cøliaki?

Vibeke, 15. juni 2022 08:53

Dette er en vanlig problemstilling. De som har undersøkt dette igjennom vitenskaplige undersøkelser har konkludert med at det lønner seg å vente med å introdusere gluten til etter 4 mnd alder, slik du har gjort, Mengden gluten man spiser i barneårene har innvirkning på risikoen for å utvikle gluten autoimmunitet og derigjennom cøliaki. Men selv om man unngår gluten fullstendig det første leveåret, så viser det seg at like mange av disse risikobarna får cøliaki som de som får vanlig spebarnskost, når man undersøker dem etter 3-5 år. De generelle anbefalingene er at man skal introdusere gluten forsiktig i moderate doser, og holde gluten mengden på et moderat nivå. Men andre hevder at dette bare utsetter diagnosetidspunktet og de som kommer til å utvikle cøliaki de gjør det i løpet av barneårene når de spiser vanlig mengde gluten i kosten, det er bare vanskeligere å diagnostisere en cøliaker som spiser lite gluten. Cøliaki er en dose-respons reaksjon på gluten, desto mer man spiser, desto sterkere blir cøliakireaksjonen, og desto lettere er det å diagnostisere cøliakien.  Hovedkonklusjonen er at det ikke spiller noen rolle om når man introduserer gluten etter 4-6 mnd alder, men at mengden gluten med fordel kan være moderat. 

Trond S. Halstensen, 15. juni 2022 19.27

Hvor mange gram glutenfrie havregryn kan en cøliaker spise per dag?

Er det en maksgrense på hvor mange gram glutenfrie havregryn en cøliaker bør spise per dag? ...

Er det en maksgrense på hvor mange gram glutenfrie havregryn en cøliaker bør spise per dag?

GF havregryn, 24. mai 2022 20:22

Nei, men blir det veldig mye så vil de fleste få litt mageplager.

Trond S. Halstensen, 25. mai 2022 20.02

Må jeg kutte ut produkter med laktose når jeg ikke har magetrøbbel?

Hei, er en kvinne på 37 år som akkurat har fått diagnosen cøliaki påvist ved blodprøve og tarmbiopsi. Fikk også beskjed om at jeg har laktoseintoleranse og må holde meg borte fra laktose i minst ett år. Jeg har ikke hatt veldig store magesympto...

Hei, er en kvinne på 37 år som akkurat har fått diagnosen cøliaki påvist ved blodprøve og tarmbiopsi. Fikk også beskjed om at jeg har laktoseintoleranse og må holde meg borte fra laktose i minst ett år. Jeg har ikke hatt veldig store magesymptomer, men har hatt atypiske symptomer som leddproblematikk, nevrologiske smerter og tegn på mineral og vitaminmangler. Jeg har nå gått på glutenfri diett i 2 uker og fikk i går svar på biopsi der de også sa at jeg var laktoseintolerant. Jeg drikker ikke mye melk, men spiser en del ost og smør (som jeg elsker). Reagerer ikke på små mengder meieriprodukter med noen form for mageproblemer. Ser også på diverse innholdsfortegnelse at det er enten gluten eller laktose i nesten alle matvarer og det som først var overkommelig å kutte ut (gluten) har nå blitt overveldende med den ekstra laktoseproblematikken. Mitt spørmål er; må jeg virkelig kutte ut produkter som inneholder laktose i ett år selv om jeg ikke reagerer på det med magetrøbbel? Kan laktoseintoleransen forsterke/forverre de andre symptomene jeg har i forbindelse med cøliakien slik at jeg kan risikere å ikke bli "frisk" om jeg fortsetter å spise laktoseholdige produkter? Etter glutenfri diett har jeg følt meg skikkelig dårlig, ingen energi, kvalm og leddsmerter/nevrologiske symptomer har forverret seg. Håper dette er bare en fase. Tusen takk for svar.

😊, 20. mai 2022 08:52

Cøliakien er en selvstendig reaksjon på gluten, laktasemangel som gir laktoseintoleranse er en konsekvens av at tarmen har cøliakireaksjon. Du kan konsumere så mye ferskmelk du klarer, og får du diaré er det en annen mekanisme enn cøliakien (skyldes at laktose kommer over i tykktarmen, forer bakterier som lager gass og diare). De fleste med latoseintoleranse tåler ost og fermenterte melkeprodukter, og ca. et halvt glass melk, men her kan du prøve deg frem. Dette er ikke en farlig reaksjon. De andre plagene bør du muligens få utredet uavhengig av din cøliaki da du har litt høyere sannsynlighet for annen autoimmun sykdom.

Trond S. Halstensen, 25. mai 2022 19.21

Er det gluten i havre?

Er det gluten i havre? ...

Er det gluten i havre?

Anne Lise, 10. mai 2022 19:48

Ikke gluten i havre, men havreprodukter kan være forurenset med glutenholdige kornsorter (særlig hvete), da det tillates inntil 5% forurensing. Den såkalte glutenfrie havren er dyrket p åspesielle steder som passer p åat man kun høster ren havre, uten andre kornsorter tilblandet og at den males/valses på møller som ikke håndterer glutenholdige kornsorter. Derfor kun spesialdyrket havre (såkalt glutenfri havre ) til cøliakere.

Trond S. Halstensen, 11. mai 2022 18.57

Regnes maiskolbe som høy FODMAP?

Hei. Eg lurer på om grillet maiskolbe regnes som høy FODMAP? Har cøliaki, men føler eg blir dårlig i magen når eg spiser mais. Spiste en kolbe tre dager på rad og magen ble helt på tur. Fikk ikkje diaré, men hyppig avføring i flere dag...

Hei. Eg lurer på om grillet maiskolbe regnes som høy FODMAP? Har cøliaki, men føler eg blir dårlig i magen når eg spiser mais. Spiste en kolbe tre dager på rad og magen ble helt på tur. Fikk ikkje diaré, men hyppig avføring i flere dager (6-8 ganger daglig et par dager, så minket antallet og bra etter ca. 5 dager). Eg blei også noe utmattet. Veit at eg ikkje har spist gluten. Når eg leser om FODMAP, så er det gjerne andre typer mat som nevnes. Derfor usikker på om det er den ufordøyde maisen som er årsaken?

Cøliaker, 29. april 2022 13:12

Hele mais blir ikke tygget i stykker, du svelger hele maisskall med masse mais inni seg (selv om man tygger litt på de) og de går rett igjennom. Da forer du bakteriene i tykktarmen med masse mais-mat. Mange lager mye gass av mais, så det virker naturlig at det fungerer som FODMAP-karbohydrat selv om selve mais-karbohydratene ikke har så mye FODMAP-karbohydrater i seg. Så ja, dette kan veldig godt skyldes ufordøyd mais (inne i hvert maiskornskall).

Trond S. Halstensen, 04. mai 2022 18.36

Kan jeg drikke melk?

Kan jeg drikke melk? Sur og søt ? Melkeprodukter i det hele tatt? ...

Kan jeg drikke melk? Sur og søt ? Melkeprodukter i det hele tatt?

Geirlu, 22. april 2022 15:36

Så lenge du ikke plages med laktoseintoleranse kan du godt drikke og spise alle typer melkeprodukter. Sliter du derimot med laktoseintoleranse, slik noen med nyoppdaget cøliaki gjør, kan du med fordel redusere litt på de meieriproduktene som inneholder mye laktose, som alle typer (søt)melk, fløte, brunost og prim. Syrnede meieriprodukter og ost tåles godt av de fleste med laktoseintoleranse. Det er ikke farlig å få i seg laktose selv om man reagerer på det, men det kan være ubehagelig. Du kan lese mer om laktoseintoeranse her: ncf.no/resources/brosjyrer/Laktoseintoleranse.pdf 

Lise Friis Pedersen, 27. april 2022 18.00